Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Speeedfire

félisten

válasz zka67 #19962 üzenetére

Igen, a venti fordulatát szeretném szabályozni a bementő fesz. függvényében, ami 0V és 12V között ingázik.
    Folyamatosan nem akarom 12V-on hajtani a ventit, mert érzékeny a fülem. :D
    Ezzel a fesszel meg az a baj, hogy össze-vissza ingadozik. Gondolom van valami elektronika ami ezt szabályozza benne. Megfelelő ventit meg nem találom, ami nekem jó lenne. :(

Olyan nincs, hogy feszültséggel csak áramerősséget szabályozz egy ellenálláson, mivel a venti is egy ellenállásként működik és a kettő szorosan összefügg egymással.
    Ezt nem értem, akkor a legtöbb venti, hogy működik? :U

CPT.Pirk:
    Igen, pontosan ezt szeretném elérni. :K

Nem akarom külön én mérni a bordákat, mindent a tápra akarok hagyni. Csak idegesít, hogy ilyen drága a normális venti. :(((
    Ami alapból benne volt, itthon nem kapható. Külföldről behozni, meg marha drága.
    Amik meg itthon vannak, szintén drágák. Ami normális árban van, az meg nem indul el 5V-ról.

Ha van egy PWM-es venti, gondolom azzal meg még egyszerűbb lehetne a dolog, mert akkor a 0V és 12V közöttit kellene "átalakítani" frekvenciává. Legalábbis, ahogy nézegetem ezt a PWM-es dolgot, valahogy így működik. 21 és 28KHz közötti értékkel vannak szabályozva a PWM-es ventik. Csak azt nem tudom, hogy az alaplapok ezt, hogy oldják meg...

• Lompos48

nagyúr

válasz zka67 #19962 üzenetére

Ha nem bírja el, akkor egy földelt kollektoros kapcsolással meg tudod oldani:

Nevezzük inkább emitterkövetőnek, mert csak váltóáramú szempontból földelt kollektoros. :)

Új hozzászólás Aktív témák