- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Megemeli a GPU-k árát az NVIDIA?
- Milyen egeret válasszak?
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- OLED TV topic
- Melyik tápegységet vegyem?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 10***(X) "Zen 6" (AM5)
- Azonnali informatikai kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
Solt85
csendes tag
ok, köszi..... Lenne még egy kérdésem, a kapcsrajzokon sokszor szerepel a GND föld jelzés (a negatív ágon kívül), ezt hova kell kötni, a 220V földjéhez, vagy, elég egy fémtesthez a készüléken, pl ennek a végfoknak is van ilyen testpontja (GND) a kapcsrajzán.... Mit kezdjek vele, hova kössem ?
-
UL
csendes tag
Kérdés akárkihez: Hogyan lehet megtudni egy trafóról, hogy hány A terhelhetőségű?
-
-
emitter
őstag
igen, akkor nehezebb lesz megfelelő trafót találnod hozzá, és persze drágább is lesz a cucc. A +- 12V-os stabilizátor megoldáshoz kérj tanácsot tanult BTO kollégánktól
, bár leírta pár hsz-szel előbb, de én legalábbis nem igazán értettem, mit írt...
Ha csak +-12V-os lenne az erősítő, sokkal könnyebb helyzetben volnál, akkor elég lenne tápnak egy AT-szám.gép-táp. Én is azzal nyomulok TDA2020-as 40W-os monó végfokommal, és tök jól műxik. -
emitter
őstag
-
emitter
őstag
hát, először is, mekkora a végfok áramfelvétele? Van hozzá trafód, ami meg tudja hajtani?
Akkora trafó kell hozzá, amekkora az erősítő felvett teljesítménye, azaz P=U*I. (ahol U=24V)
sztem egy egyszerű 12V-os Zener-diódával lecsökkentheted a feszt a kívánt értékre.
bekötni asszem úgy kell, h jön a 24V, a két ág közé kötöd be, de, hogy melyik irányba, azt nemtom (majd vki okos megmondja)
egyébként sima 24V kell az erősitőnek, vagy +-24? ennek is járj utána, mert akkor más trafó, ill. táp kell. -
Solt85
csendes tag
Hali !
Lenne egy kérdésem, most építek (szeretnék) egy erősítőt, de a végfoknak, és az előerősítőnek különböző a tápfeszültsége (végfok: 24V, előer.: 12V). Hogyan csináljak hozzá tápegységet ?
Előre is kösz a válaszokat ..... -
LvK
csendes tag
Nah, találtam egy egész jó oldalt, csak angolul van, de ez nem olyan gáz:
Bővebben: link -
Blackmate
őstag
Helló!
Szerintem kezdetnek ez megteszi: Bővebben: link -
LvK
csendes tag
Helló!
Nagyon láma vagyok a témában, szóval a kérdésem csak annyi lenne, hogy melyik weboldalt/könyvet/magazint ajánljátok, ha minél többet szeretnék megtudni az erősítőkről? Akár angolul is megfelel. -
BTO
őstag
válaszolni bármire bárkinek csak vasárnap este tudok vidékre mentem NET-től távol.
-
mh197
őstag
Igen, régebben egy 600w-os Magnat Crusaider (hidalva) , vagyis 2x300-as volt az autóban, ami az xtc mélyet halytotta. Nagyon megtetszett, mert olcsó volt, és szépen is szólt. Arról nem is beszélve, hogy alig melegedett. Amiért eladtam, az az volt, hogy szép lassan majdnem lebontotta maga körül az autót
! Most meg ha összejön a szobai cucc, akkor falat bontok majd!
-
mh197
őstag
Igen, szép nagy a trafó, a graetz hűtőbordás, meg ugye a 20000mikrós kondi. Azt hogy bírja a cucc, azt a graetz -re értettem, mert ekkora teljesítményt egyenirányítani ugye...
Ez a baj igen, hogy a nagyobb végfoko tényleg nagyobb feszt igényelnek, dehát ez van, abből kellene vmit kihozni.
Gondolkodtam egy autóerősítő rákötésén, de nem tudom, nem zúgna -e nagyon a cucc, ugyanis egyszer már jártam így, bár másik trafóval!
Rákötni meg majd vmi szép nagy hangfalat akarok, amiben van 4-500 wattos szélesmembrános mély(elsősorban 4ohm 1200-as magnat xtc típus ami tetszik, mivel ez már volt egyszer!), hogy a szomszédok is örüljenek, vagy őrüljenek
-
emitter
őstag
Helló!
Az jó kis trafó lehet!!!
200W/14V=14,28A
ekkora áramfelvételű erősítő már tudhat valamit!
csak az a baj, h a nagytelj. végfokok általában nem 14V-osak, hanem sokkal több.
Mondjuk egyrészt 20-40V közötti tápfesz. kell nekik, ráadásul +- ba. Nem tudom, a tiéd milyen, de feltételezem, h sima +14V-os.
Amúgy mit akarsz rákötni? Mert azt írtad, h ''bírja ezt a cuccot'' -
mh197
őstag
Egy 12-14 V-os toroid trafóm van, egy 20000 mikrós szűrőkondival, és egy graetz kockával, ami bírja ezt a cuccot. Szerintetek ehhez milyen erősítőt lehet építeni? Kapcsolási rajzot esetleg tudtok hozzá linkelni?!
Ja, a lényeg kimaradt : a trafó 200W-ot tud!
[Szerkesztve] -
emitter
őstag
válasz
tetkoska #602 üzenetére
Nemtudom, érdemes-e ilyet venni, csak az ic kb 3 ropi:
Bővebben: link
talán olcsóbban kijössz, ha kitet veszel, nézd meg az urbanelektronika.hu-t -
BTO
őstag
válasz
supercow #600 üzenetére
az erősitő és a hangfal ellenállása ha lehet azonos legyen.4ohm v. 8 ohm ,de
ha az erősitő 4ohm attól a hangfal még lehet 8ohm-s csak forditva ne legyen.
CD lejátszót ieneket szerintem ne vegyél mert discman-tis lehet viszonylag olcson kapni pl nem rég Lenco MP3 discman volt a Tescoba 8 ezer körül,alányomnak Watson van 2 éve az meg Metros. -
tetkoska
csendes tag
Sziasztok!
A Hobby Elektronika 1992/9 számában találtam, egy kapcsolást, STK 461 IC-vel.
Nem mai gyerek, de nagyon szépen ''muzsikál'', azt írják. Valaki esetleg épített már ebből a típusú IC-ből erősítőt, mi a véleményetek ? Lehet még ilyet kapni? Egy tokban van 2 végfok, ez 2x25W nagyon kicsi torzítás és nem kell a hűtőbordától ''elszigetelni.''
Ha volt már vele dolgotok, ne tartsátok magatokban! -
emitter
őstag
válasz
supercow #600 üzenetére
mennyi lenne a keret?
szerk:
ez példul eléggé jól hangzik:
Bővebben: link
HITACHI AX-M67 Vertical Micro Hi-Fi :
-Digitális AM/FM tuner,a lehangolt állomások memóriában tárolhatók
-Programozható cd lejátszó amely az irott cd-ket is jól olvassa,a cd ajtó motorosan nyílik
-Programozható hangzásképek
-Timer
-Kék háttérvilágítású kijelzõ
-2 utas fa hangfal
-Teljes távirányítás
Ára:16.990.-
NYÁRI AKCIÓ: 11.990.-
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- DOOM - The Dark Ages
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Kiberbajban lehetnek a spanyol erőművek
- Gitáros topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Elküld még 6000 embert a Microsoft
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Apple Macbook Air 13" M3 2024 24GB RAM 1TB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Játékra! R5 1500X / RX 570 8GB / 16GB DDR4 / 250SSD + 2TB HDD
- AKCIÓ! Lenovo Thinkcentre M920S Brand számítógép - i5 9500 8GB RAM 512GB SSD 630 IGP Win 10
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE Z370 i7 8700 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest