-
PROHARDVER!
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Panthera
őstag
válasz NeoPampalini #82747 üzenetére
1 nap alatt hány órát megy a párátlanító és mennyi vizet szed össze?
Mindenkinek...
Fűtési rendszer keringető szivattyúját egy csőtermosztát szabályozza. Ha az érzékelő nem jól működik (a hőfok emelkedésével nem kapcsolja a szivattyút), azzal lehet valamit kezdeni vagy újat kell venni?[ Szerkesztve ]
-
Inhouse
őstag
Elektroműszerész vagyok. P1 hibát írt, szerencsére van hibakód táblázat. Szétszedve rögtön látszott elsőre, hogy elkorrodált a fóliasáv ezen a kis panelen, amin a páraérzékelő és az NTC van. No meg rozsdás volt az NTC egyik lába is, amikor hozzáértem elporladt. Akkor még ki tudtam pótolni. Aztán még 2-szer történt ilyen, egyszer az NTC lett újra cserélve, aztán meg a páraérzékelő. Anno Kínából jött bitang olcsón, betáraztam belőle. Bár most egy ideje jó. Egy barátomé kezdte megint, azt most fogom megjavítani.
Üdv Inhouse
-
NeoPampalini
senior tag
-
Inhouse
őstag
válasz Panthera #82751 üzenetére
Most volt nemrég apósoméknál, hogy majdnem felrottyant a kazánban a víz. Kiderült, hogy alig vánszorog a szivattyú. Vettek újat, de a csőtermosztát nem igazán akart kapcsolni magától. Ha kézzel tekertem rajta, vitte, de az elért hőfoknál nem kapcsolt. Ha egy picit pöccintettem rajta, akkor igen. Kapott abból is újat, azóta jó. Valószínűleg szép lassan kezdett romlani mindkettő, de mivel még működött nem vették észre, csak amikor már nagyon vacak volt mindkettő. Amúgy egyszerre nem romlanak el.
Üdv Inhouse
-
Inhouse
őstag
válasz NeoPampalini #82754 üzenetére
Ha semmit nem csinál, akkor táp baja lesz. Az jó kérdés, hogy sima trafós, vagy kapcsolóüzemű tápja van-e...
Üdv Inhouse
-
NeoPampalini
senior tag
válasz Panthera #82751 üzenetére
Mennyit megy: saccperkábé 15 órát naponta (ha tudok, szellőztetek is, addig nyilván kikapcsolom). Ha éppen aktuálisan volt mosás, akkor naponta 2-3x (utóbbi mondjuk ritka) telik meg a 2 literes tartály.
Persze jó lenne kint teregetni, még valahogy meg is tudnám oldani, de itt a környéken mindenki "valami érdekes anyaggal" fűt, és általában terjeng valami bitang büdös füst, amit pont a ruhákra nem kívánok.
-
Panthera
őstag
válasz NeoPampalini #82758 üzenetére
Szerintem a mienk is 2 literes, de szerencsére napokig se kell ránézni...amíg kint nincs füst...
"Persze jó lenne kint teregetni..."
Sajnos tipikus helyzet. -
Spec
őstag
Sziasztok! Lenne egy gyors kérdésem a mélyen tisztelt topiklakókhoz. Adott egy ELECTROLUX EW6F428WU típusú, kb. 3 éves mosógépünk. Elkezdett eléggé sivító hangja lenni centrifugáláskor. Kézzel kicsit megforgattam a dobot, és érzem, hogy kissé érdes a forgása. Gondolom a csapágy kezdi megadni magát.
A kérdésem, hogy érdemes megpróbálni újra csapágyaztatni, vagy ez ennyi volt, és kuka? Amúgy nagyon jól szolgál, más baja egyelőre nem volt eddig. Garancia nincs már rá, mert az 24 hónap. Az inverter motorra van 10 év elvileg, de ez gondolom nem annak a hibája.
Előre is köszi a tippeket."They were the only species to offer true resistance to the Borg." – Seven of Nine
-
Spec
őstag
Azt érezhetem olyan érdes forgásúnak, ha megforgatom a dobot kézzel? Amúgy létezik még manapság egyáltalán olyan háztartási gép szerviz, vagy szerelő aki ilyen szinten belemászik egy gép javításába, vagy simán azt mondják hogy ez kuka, és vegyél másikat?
"They were the only species to offer true resistance to the Borg." – Seven of Nine
-
rednifegnar
senior tag
válasz NeoPampalini #82758 üzenetére
az hogy megy az mit jelent? tenylegesen dolgozik?
neztem az adatlapjat, deos 10, az 340W, ami 15 oras mukodessel 5.1kWh/nap, egy honapban 153kWh. az nem keves, meg ha az ev feleben mondjuk nem megy (fogalmam nincs mennyit kell mennie egy evben) akkor is megeszi a sajat arat evente rezsis arammal, de ha meg nem rezsis akkor sokkal tobbet.
nyilvan mi is ugy csinaljak ahogy a lehetosegek adottak, de pl teregetni csak bent tudunk, nincs kertunk, teraszunk. szelloztetunk probalva egyensulyt talalni a lakaslehutes es a legmozgatas kozott.
konyhaban mindig nyomatjuk a paraelszivot, plusz abalak is soxor nyitva nagyobb fozocske eseten.
furdo az teljesen kulon tema, annak a paraja nem jatszik a lakasba, eleg kicsi is es viszonylag kulon all, szelloztetve van, idozitos szellozovel.
nagyon hianyzik a valodi tel amikor nem monszun van es melle 5-10 fokok. de hat ez van ezzel kell fozni.
ablakot akarok majd csereltetni mert az nagyon idejetmult, most topikhuen felragasztottam az ablak uveg also elire egy muanyag csatornacso szerut sziloval. legalabb ami kicsapodik ejjel es lecsurog, az ne az alatta levo polcra es falra csurogjon hanem ebbe a csatornaba. ha mar abban megall az fel siker, reggel felitatom, aztan majd kitalalom, hogyan csinaljak ra egy elvezeto csovet ha ez igy bevalik.A camera does not make art, the artist makes art.
-
donmackó
addikt
Leveszed a hátulján a takarólemezt, és leveszed az ékszíjat. Megpörgeted a dobot és a motort is külön, és eldöntheted. A dobban általában a szimering alatti nagy csapágy (általában 6502-es) szokott tönkre menni, mert a szimering átengedi a vizet. A motor ritkábban szokott csapágyas lenni, ott inkább a szénkefe szokott súrlódó érzetet okozni ha kopáshatáron van. A csapágy csere nem nagy dolog, csak jó erő kell hozzá, nert a legtöbb gépnél ki kell emelni a dobot a betonnal együtt.
Ezt csak így itt hagyom ;)
-
rednifegnar
senior tag
válasz donmackó #82766 üzenetére
igen nalunk is az szokott lenni hogy lekopik a szenkefe es hozzaer a rugos rez nyomoka a kommutatorhoz. olyankor recseg meg sotetben latszik hogy szikrazik. baj ott van hogy ha en eszreveszem akkor egybol leallitom, de a noi kulonitmeny addig erolteti mig meg nem all.
lehet venni csak szen betetet meg komplett rugos cuccot is.
a dobcsapaggyal meg az a baj hogy van olyan dob amihez szet kell bontani az ustot ami peremezve van (ha olyan tipus), vagy osszeteszed es csopog.A camera does not make art, the artist makes art.
-
donmackó
addikt
válasz Stylewars_kp #82767 üzenetére
Ez szerintem kialakítástól függ. Az üstöt mindenképp szét kell szedni. Az üst hátsó részén van középen egy szimering, alatta a fészekben egy nagyobb csapágy, a másik felén a csillag mögött meg egy kisebb csapágy. Párban érdemes cserélni, ha mákja van az embernek belső csapágy kiszedővel kivehető, ha nem akkor lapos csavarhúzó + kis kalapács körkörös ütögetéssel. A felültöltős annyival egyszerűbb hogy ott a tengelyen van a csapágy, az könnyen lehúzható.
Ezt csak így itt hagyom ;)
-
PROTRON
addikt
Adott egy feladat:
4-5 mm vastag, kemény műszálas gyártású PVC lapba kellene tartós menetet készítenem, úgy hogy csak 1 oldalról férek hozzá, mert bele van csavarozva egy dobozba.
Ha 2 mm acél lap lenne, nem kérdés hogy szegecsanya.
De műanyagba van valami biztosan tartós megoldás, amibe belecsavarva ha nem is izomból de azért meg lehet biztonsággal húzni az 5-6os menetes csavarokat? Tehát hogy ne nagyon szakadjon ki a műanyag lapból azon 2-4 alkalommal amikor ki- meg becsavarják a csavarokat.
Köszi.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
-
macilaci78
nagyúr
válasz rednifegnar #82773 üzenetére
Ezekből még az M4-es méretű is kb 8-10 mm magas, a 4-5 mm vastag lapban az nem annyira jó. Ritka a menetemelkedése, gyakorlatilag magának vájja ki a helyet, mint egy pozdorjacsavar. Ha ezt nem viseli a PVC, akkor annak meszeltek.
Ha van megfelelő vastagságban, akkor menetbetét ragasztanék be epoxyval, vagy menetjavító spirált. Utóbbi előnye, hogy könnyebb méretre vágni.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
PROTRON
addikt
válasz macilaci78 #82774 üzenetére
Köszi a javaslatokat srácok.
Alapvetően önmetsző csavarral rögzítettem már a fenti feladat során az adott műanyag lapra, de annál hitelesebb megoldást kerestem. Az is megfogja, csak az még mindig tákolás, nem igazi gányolás.
Idővel elengedhet.
Első gondolatom persze a szegecsanya volt, csak mielőtt még tesztelgetnék, gondoltam megérdeklődöm van-e valami jól bevált módszer a ragasztáson kívül.
Ugye a szegecsanya esetén az a félelmem hogy mire belesajtólódik a fém a műanyagba, addigra szét is szedem a PVC lapot a furat körül és végül nem fogja meg.Amúgy a lap mögött van 5-6 mm légrés. Tehát ha kiszerelhető lenne a lap, akkor ugye ellenanyával lehet rögzíteni. Csak ez most nem adott, hanem csak egy oldalról tudjuk megközelíteni.
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
macilaci78
nagyúr
válasz PROTRON #82775 üzenetére
Ha van mögötte légrés, akkor a rednifegnar által javasolt cucc is jó. M4 csavarhoz valónak van is valamennyi válla túlhúzás ellen, én olyat használtam bútorlapba kb 100 csavarhoz és jó. Asszem, 6-os fúróval kellett neki fúrnom és 5-ös imbuszkulcs hajtja be. Szögkerben vettem, én rápróbálnék. Tudok is adni párat.
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
-
-igu-
addikt
Az M5-ös menet szabvány szerinti magfurata 4.2mm, a tömeggyártott M5-ös csavar külső átmérője 4.8mm - ez azt mondja nekem, hogy oldalanként a menetprofil magassága nem több, mint 0.3mm. És akkor még nem beszéltünk a fúrás pontatlanságáról - kézből fúrva többet visz a szerszám.
M4 esetében még kisebb a menetprofil.
Erre én nem bíznék túl sokat PVC esetében.[ Szerkesztve ]
A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem
-
PROTRON
addikt
Kissé félrevezettelek:
"üvegszál erősített poliészter" az anyag.
Az önmetsző is csak 1x felrakva áll meg, másodszorra már nem 100%-osan stabil a rögzítés benne.
Van amikor direkt van "menetes" rész 1-1 pontban, de ott másképp van az anyag eleve kiöntve-kiképezve, simán középen nincs ilyen lehetőség.
Köszi a tippet.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
rednifegnar
senior tag
válasz PROTRON #82775 üzenetére
az is kerdes milyen szerszamaid vannak.
en esztergalnek mondjuk rezbol nyakas pogacsakat, kb muanyagvastagsag felere.
a lapba belemarnam a helyuket (pl felsomaro) es mondjuk 4-6 db popszegeccsel rogzitenem korbe. nyilvan a nyak hatrafele ki is allhatna annyi mm-et amennyire van hely.A camera does not make art, the artist makes art.
-
-igu-
addikt
válasz rednifegnar #82784 üzenetére
Csak egy oldalról fér hozzá a laphoz.
Ha ki lehetne venni, ezer megoldás lenne.A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem
-
PROTRON
addikt
Igen, pont írni akartam.
De köszi a tippeket...az amúgy mi a neve annak az anya szerűségnek, amelyiknek a szélesebb pereme kis "szárnyacskákat" tartalmaz, hogy belekapjon rendesen az anyagba alatta? PL fába...
Meglett, csak egy pillanatra lusta voltam...beütős anya. Ilyen kellene nekem, csak szegecsanya változatban, és úgy hogy könnyen belesajtolódjon a műanyagba.
[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
-igu-
addikt
válasz rednifegnar #82789 üzenetére
Popszegecshez nem tudok hozzászólni, nincs vele tapasztalatom.
Viszont tegnap fúrtam ~1200 db menetet, M2 javarészt, de jutott M4 is. Nekem persze könnyű dolgom van, alu és vörösréz volt az áldozat. :)
A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem
-
törölt tag
meg tudja valaki mondani azt, hogy hogyan hívják a gáz-parapet külső részét rögzítő elemét ?
2 db szegecs szerű akármi ? vagy hol lehet venni esetleg ? -
rednifegnar
senior tag
a popszegecs lenyege az, hogy eleg egy oldalrol hozzaferni, ugy is fel tudod rogziteni.
vorosrezzel nem kellemes dolgozni kenodik, eltomit mindent, forgacsolasnal is kinlodas mert hajlamos akadni. ha lehet sargarezet hasznalok.
A camera does not make art, the artist makes art.
-
-
törölt tag
igen, valóban elírtam, köszönöm mindenki segítségét....
sasszeg -
válasz rednifegnar #82792 üzenetére
Ha a popszegecset megtartja az az anyag, akkor már a szegecsanyát is.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
-
-igu-
addikt
A működési elvét ismerem, csak épp használnom nem kellett soha.
Vörösréz meg csak szerszám kérdése, lehet azt szépre is faragni.A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem
-
A szegecsanya is pont olyan
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
PROTRON
addikt
válasz Essejó #82799 üzenetére
Igen, csak szerintem mivel belül menet van, feltételezem hogy más a fal anyaga, vastagabb emiatt nagyobb sajtoló erő kell és hogy szétmehet tőle a műanyag.
De majd kitesztelem idehaza házi barkács szegecsanya húzóval.
1-2 furat még nem a világ, kibírja az ember hogy kézzel 2 villáskulccsal bohódzkodjon. Ugye szegecsanyát úgy lehet kézzel sajtolni, hogy az anyába beletekersz egy hosszú hatlap csavart az anya menet pontos teljes hosszában, amire előtte egy hatlap anyát feltekertél, majd bele a furatba az egész amíg felfekszik a perem.
Ezt követően az egyik villáskulccsal megfogod a csavart, majd a másik villáskulccsal elkezded tekerni az anyát, ami így mivel a csavar nem csavarodik, elkezdi kifele húzni. Mivel benne van a menetben, ezért az egész szegecsanyát felfele húzná, de ott tart ellent a tekerés alatt álló anya, így besajtolódik.
26-40k a gép szegecsanyahúzó, de az nagyon lassú az árához képest.
A kézi meg kézi, nem azért vagyok mérnök hogy dolgozzak, hanem azért hogy olyan gépeket tervezzek amik helyettem dolgoznak.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest