-
PROHARDVER!
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
123xyz
aktív tag
válasz cinemazealot #82947 üzenetére
Köracélon gondolkodtam én is, csak egy egyszerű kézi fúróval nem tudom, hogyan tudnám kifúrni a bábukhoz a lyukakat. A fúrószár össze-vissza csúszna az ívelt felületen... nekem viszont minden rúdon 3 lyukat kéne valahogy úgy összehoznom, hogy 1 egyenesbe essenek. (Ha jól sejtem, ilyen munkára lenne alkalmas egy asztali fúró, de az nincs se nekem, se a környéken élő ismerőseimnek.)
Fúrni azért kéne amúgy, mert ilyen kis 2mm vastag csavarokkal rögzíthetőek a bábuk a megfelelő pozícióba. -
imibogyo
veterán
válasz TESCO-Zsömle #82944 üzenetére
Hiába na... A gyilkosok köztünk járnak...
-
Top cat
addikt
válasz 123xyz #82955 üzenetére
ennek mi lenne a helyes technikája?
Ezen a kérdésen valahogy átsiklottam.
Egy ilyen szerszámmal , + egy kalapács segítségével csinálsz egy kis krátert. Persze nem muszáj venni pontozót, lehet csinálni is.A nagyobb feladat az, hogy egy vonalban legyenek a furatok.
#82957 forest_ns
Nem is volt, csak négyzethálós. -
-
123xyz
aktív tag
Ez is jogos észrevétel, még fogok rajta gondolkodni.
@Top cat : köszönöm a pontozáshoz a leírást, kb így képzeltem el. Viszont lelki szemeim előtt csak azt látom, hogy a szerszámot ha kézzel odatartom és megütöm kalapáccsal, akkor úgy simán le fog csúszni a rúdról, ahelyett, hogy kráter keletkezne. De majd még agyalok rajta, tudnám-e valahogy rögzíteni a pozícióját.
-
6030D
Ármester
válasz 123xyz #82963 üzenetére
Értem, hogy barkácsolós topik, de ezt itt hagyom. (nem biztos, hogy pont ez kell, de nem egy nagy összeg...)
Merida Big.Nine 6000, Mitas Kratos/Scylla
-
123xyz
aktív tag
Azzal kezdtem anno, hogy rákerestem én is, de ezek nem a mini csocsóhoz valóak, abban sajnos 7 mm átmérőjű rúd van.
Egyelőre szerintem le is zárhatjuk ezt a témát, köszönöm az eddigi kommenteket, már lett 1-2 ötletem azok alapján, aztán idővel valahogy majd megoldom a dolgot
-
j.bravo
addikt
válasz 123xyz #82967 üzenetére
Én se értek hozzá, csak próbálkoztam én is - ilyesmi esetleg?
Láttam valahol hasonlóan vékony fém (nem tudom hogy alu vagy vas vagy réz) csöveket, de nem jut eszembe...[ Szerkesztve ]
Whatever.
-
cinemazealot
addikt
Mesterek! A radiátoraimon az alábbi képen látható egyszerű szelep van. Létezik olyan "feltét", amit a fehér műanyaga kupak helyére lehet felcsavarni és ami által távolról vagy időzítve lehet vezérelni az egyes radiátorok elzárását/kinyitását?
Olyan vezérelhető szervóra gondolok, ami felcsavarva a szelep pöckét piszkálja. Létezik ilyen?
-
macilaci78
nagyúr
válasz cinemazealot #82971 üzenetére
Ez egy teljesen átlagos radiátorszelep, Hertz gyártmányú. Bármilyen szabályzó rámegy. Conrad-nál van darabra és 3-as csomagban digitális időzítővel (Lidl-nél is volt már), de biztosan van wifis online felülettel is.
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
hotkar
aktív tag
Arra figyelj, hogy a csatlakozás jó legyen a Herz szelephez, mert amit pl. a Conradnál vettem, az a Danfoss szelephez volt jó. Vettem átalakítót is, de az még kb. a fele volt a termosztát árának.
-
TESCO-Zsömle
félisten
Herz termosztatikus szelep, M28-as a csatija. Programozható/termosztátos termofej az, amit keresel. A programozható az egyszerűbb, ha már távolról akarod baxtatni, ahhoz vagy WiFi-s kell, vagy külön egy termoelektromos szelepfej és arra egy Wi-Fi termsosztát vagy simán csak vezérlő. Termoelektromos szelepfejnél a vezérlés szempontjából érdemes arra ügyelni, hogy van NO és NC, vagyis alapállásban nyitott (nem nyomja a tüskét) és zárt (nyomja a tüskét). A nyitottat könnyebb felhelyezni és áramszünet esetén lesz fűtés. Nos... Feltéve, hogy a kazán és a szivattyű szünetmentesről megy...
[ Szerkesztve ]
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
cinemazealot
addikt
Uraim, nagyon köszönöm a gyors válaszokat, ma is okosabb lettem!
-
AssAssynn
őstag
Sziasztok.
Van egy melléképületem, aminek ki lenne bontva az egyik oldala 3m szélességben. Az épületen nyeregtető van, a szélessége kb. 5m, a gerendák nem túl vastagok, van rászögelve 50 centinként tetőléc és ráfúrva hullámlemez. Szerintetek a készülő 3m széles bontás (garázsajtó lesz) fölé elég áthidalót betenni, vagy muszáj koszorút építeni?
"Igen nagy hiábavalóság – mondja a Prédikátor –, minden hiábavalóság!" (Préd 12,8)
-
Gézengúz
addikt
Hová máshová írhatnám...
Valaki tudna nekem egy körülbelüli árat mondani, hogy mennyiért hirdethetnék meg egy I gerendát?
355cm hosszú, 20cm magas és 9cm széles. Súlyt nem igazán tudok mérni, olyan 100kg környékére tippelem. -
Dani_kp
addikt
válasz Gézengúz #82977 üzenetére
Annyit tudok mondani, ha nekem most kellene vennem egy ilyen hosszúságú, akkor persze méretre vágják, de ugyan úgy ki kell fizetni mind a 6 fm-t.
Szerintem 40k. környékén nyugodtan meghirdetheted, ha nem viszik, max. lejjebb viszed 5000 ft-ként. Vagy akinek kell úgy is alkudni fog .https://ingatlan.com/33821564
-
do3om
addikt
Újra jelentkezem.
Most ezzel dolgozok, ez már sokkal jobb állapotban van, szép tükrös a henger belseje. Továbbra is méterfa hasítás a fő szempont, ennek a munkahengernek 800 a lökete, 100as a dugó, 63 a szára. Szét is kaptam mert kell egy kis átalakítás.
Álló hasító a terv, de ha megoldom akkor billenthető lesz fekvőre is. Mindenképpen úgy gondolkozok hogy nem csinálok nagy felépítményt, hanem a henger elején lesz a rögzítés. Egy acélból készítem az elejére a peremes rögzítésű megoldást, aztán ezt rögzítem a vázhoz. Ha a váz és az acéllap összekötő csavarokat elengedem akkor a hengert leeresztve könnyen mozgatható és tárolható. Ugy számoltam ha a végén támasztanám meg min. 2,5m magas vázra van szükség, fedett helyen álítva el sem férne az biztos fektetve meg szintén hatalmas hely kell neki. Ha a henger elején rögzítem akkor leeresztve viszont biztosan 2m alatt maradok, összerakva is lejjebb lesz a súlypontja, stabilabb lesz sokkal.
Még a váz nem tudom miből legyen. Nekem nincs hozzá elég méretes gerendám, várok még hátha találok. Vagy abból lesz ami van csak összerakom két darabból, hosszra jók csak szélesebb kellene.
Az utolsó képen a háttérben azért látszik hogy megint készül egy csiszológép , két hengeres, 1kw os, 1500x50 szalaggal, még nem tudni használható lesz e, mert a kerekek tényleg kerékből készülnek. Azon vagyok hogy egy próbát összehozzak van e értelme folytatni.Ha érdekel valami szerelési anyag írj privátot. Eladó Schneider Mágneskapcsoló 18,5kW/38A
-
NeoPampalini
senior tag
Egy kis on-topic.
Kitakarítottam a gépet, már ráfért, illetve kapott két új házhűtő ventit, mert a gyáriak már erősen kivoltak, kerregtek-morogtak, de valami brutál hangosan, mint valami daráló.
(Egyúttal csókoltatom a Gainward tervezőmérnökeit, akik valami elképesztő módon túlkomplikálták a videokártya műanyag borításának le- és felszerelését, végig attól féltem, hogy eltöröm. )
...és ha már ott voltam, tákoltam néhány porfogót a házba némi hangszóróselyem és obi-s "erős ragasztószalag" segítségével.
Oldalpanel (ez az alaplap hátoldala felől van, a másik panel ablakos):
Ez meg a ház teteje belülről, valamennyire látszik itt is a tákolás:
Plusz egy kép a szuper rezgéselnyelő HDD rögzítésről.
Így most megint kussban van a gép, viszont feltűnt, hogy morog a CPU hűtő ventilátora.
Még nem tudom, hogy ez a PWM miatt van (franc se emlékszik, hogy az elmúlt lassan 7 és fél évben is ilyen volt-e), vagy ez is befosni készül éppen. -
Stylewars_kp
őstag
válasz NeoPampalini #82986 üzenetére
Ah. Big like! Az elvágott bálásmadzag végeket én még a biztonság kedvéért zö'dcsárgával leragasztanám.
CPU ventit kiporoltad?
A könyvet mindig ketten alkotják: az író, aki írta, s az olvasó, aki olvassa. Kosztolányi D.
-
félisten
Jó lett! Látom, bequiet ventik kerültek be, helyes!
7 év után talán a procihűtő is megérdemelne egy venticserét, szintén egy BQ-t."Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."
-
NeoPampalini
senior tag
válasz Stylewars_kp #82987 üzenetére
Van ződsárga is a tápegység venti vezetékén (már nem emlékszem, hogy mit csináltam vele), de arról nincs képem.
Igen, minden ki lett porolva.
-
félisten
válasz NeoPampalini #82990 üzenetére
Gammax 300-nál nincs semmi keret, csak a venti formája rendhagyó, ezt rögzíti néhány fém drót - utóbbit kellene lemérned, hogy 80, vagy 92mm ventinek megfelelő a rögzítő furatok távolsága, aztán ennek megfelelően venni egy ventit.
[ Szerkesztve ]
"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."
-
hegegabi80
addikt
válasz NeoPampalini #82990 üzenetére
A cpu hűtőn spéci venti van, ha jól látom, csak a külső széle 120mm a belső kisebb, a venti felfogatási lyukak pedig a 92-es ventiével egyeznek.
Ilyet a varázslóéknál lehet venni.
Korábban én is vettem ilyet, és a kisebb hűtőn lévő 92-es ventit cseréltem erre. Sokkal hatékonyabb és csendesebb lett.
De ezt csak akkor tudod meg pontosan, ha leveszed róla a ventit.Lehet rámegy a normál 120-as venti is, csak a rögzítő drót nem lesz jó hozzá. Na de van kábelkötegelő meg .......
[ Szerkesztve ]
-
user12
őstag
Hatalmas ötlet a bálamadzag, nem láttam még ilyet sehol!Rendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen
-
-
NeoPampalini
senior tag
válasz hegegabi80 #82992 üzenetére
Köszi, majd megnézem.
@AxBattler: Köszi neked is.
-
félisten
válasz hegegabi80 #82992 üzenetére
Nem láttam még ilyen ventit webshopban, köszi a tippet!
Alpenföhn amúgy ajánlott..."Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."
-
Stylewars_kp
őstag
válasz NeoPampalini #82989 üzenetére
Venti közép kiszedhető?
A könyvet mindig ketten alkotják: az író, aki írta, s az olvasó, aki olvassa. Kosztolányi D.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz Stylewars_kp #82997 üzenetére
Gondolom ez is szétszedhető (már ha a CPU hűtőre gondolsz), ha lenne itthon használható donor, megpróbáltam volna kicserélni, de csak ilyen öreg sz.rok vannak.
-
do3om
addikt
Gyorsan összedobtam a szalagcsiszolót mert tudnom kellett van e értelme foglalkozni vele. Úgy tűnik van értelme megcsinálni, van rezonancia de otthoni használatra szerintem jó lesz, akinek kedve van ez egy rendkívül egyszerűen mecsinálható csiszológép. Nagyon hasznosnak bizonyult eddig is ami van.
Aluminium kereket használtam, 160as átmérőjű, 50 széles, színes gumi van rajta két oldalt csapágyazott, gyárilag ugye nem jó a felület mert nagyon domború. Ha van lehetőség esztergályos leszedi, ha nincs akkor le lehet farigcsálni egész vékony gumiréteg kell mert ott adja ki az 50 szélességet. De szerintem az is járható ha nincs is rajta gumi, felszabályozni a motorra rakva fellehet egy sarokcsiszolóval mind a két kereket. Járattam egy darabig, nem melegedett a gyári kerékcsapágy, mondjuk elég jó is, fém porvédős, c3-as.
Egy lap kell, amihez a motor (2800fordula) van fogva (majd lesz talpa is), a kereket a motorra egy oda gyártott tengely tartja, ehez muszáj lesz valami ismerős, ez az esztergályos munka nem kerülhető ki. Erre a tengelyre utánna felhúzva mind a két kerék felszabályozható már otthon is. A felsőbe a gyár csapágy maradhat, persze aztallap meg a szalag mögé a lap még kell, meg lehet szépítgetni majd.Ha érdekel valami szerelési anyag írj privátot. Eladó Schneider Mágneskapcsoló 18,5kW/38A
-
Ez valós vagy kamu? [link]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest