Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Piftuka

veterán

válasz kecsawi #41685 üzenetére

Ez sajnos nem mindig ennyire egyértelmű! A porosodásnak számos oka van, és a lakóhelyen, környezeten túl sokban függ a gépház kialakításától, az azon kialakított rések számától, üresen hagyott ventilátorhelyektől (pl. "nyitott" fedlap), stb.

Hiába túlnyomásos a szellőzés, amikor üzemen kívül úgyis lerakódik a por a réseken keresztül. (Kivéve, ha valaki minden egyes alkalommal, használaton kívül azonnal letakarja egy hermetikusan záró zsákkal a számítógépházát. Vagy olyan helyen lakik, ahol alig van por.)

Én pl. mindig egy "szélfolyosót" alakítok ki. A Phanteks Enthoo Pro TG házamban is leragasztottam az összes csavarhelyet, szabadon álló hátsó panelt, oldalsó szívónyílásokat, így a levegő irányítottan áramlik. Ám mivel a tetőlap nyitott - porszűrővel - szerelve, egy túlnyomásos házat csak rendkívül nagy fordulaton járó első ventikkel tudnék kialakítani. Vagy akkor, ha teljesen lezárnám a fedlapot.

A porszűrők ellenére természetesen van porosodás, de éves viszonylatban gyakran kifúvom, porszívóval eltávolítom a por nagy részét. így soha nem jelent problémát a hűtőbordákra rakódott por.

Nemrég az egyik fórumtárs kérdezett a CM MasterBox NR200P házának extra hűtésével kapcsolatban... Ez a részletes Youtube videó rámutat arra, hogy az alulra beszerelt hűtés kontraproduktívan működik. Ennek a háznak a legjobb az, ha meleg levegő természetes felfelé áramlását használja, és a tetőlapra és hátra szerelt nagy légnyomású ventik szívják kifelé a levegőt. A ház hűtése tehát alulnyomással működik a leghatékonyabban.

Amikor pedig nem üzemel, vagy éppen üzemel, akkor is ugyanannyi por lesz benne, mintha üzemidejében túlnyomás uralkodna a belsejében.

"Aquila non captat muscas."

• NvidiaRTX

őstag

válasz kecsawi #41685 üzenetére

Hát pedig máshogy nem tom megoldani egyelőre. :(
    Az AIO radija a gépház elejébe nem sok levegőt enged be és játék közben sem pörögnek fel.
    Miért nem a tetejébe van a radi? Mert a radiba van a pumpa és az nem lehet magasabban a CPU egységnél ezt direkt megnéztem pro YT csatornán.

Amúgy valóban porosodik a gépház de elenyésző szinten.

S23 Ultra / Watch 6 / LG OLED 65" / 14600KF / RTX 4080 S / Lian Li / S3000 Pro

Új hozzászólás Aktív témák