- Milyen videókártyát?
- OLED TV topic
- TCL LCD és LED TV-k
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Autós kamerák
- Véleményes teszt bizonygatja mennyit ér a Macbook Neo 8 GB RAM-ja
- Apple MacBook
- Házimozi belépő szinten
- Nagyon is lát fantáziát a Socket AM4-ben az ASRock
- Ami Kínában OnePlus Pad Pro, az errefelé mégis csak Pad 2 lett
Új hozzászólás Aktív témák
-
DigitXT
félisten
válasz
JulianSinulf
üzenetére
Vannak játékok melyeknek nem gond egyszerre kezelni kontrollert és billentyűzetet
Anno Far Cry 2-t játszottam kontroller + egér kombóval. Utóbbival célozni lehetett, előbbi meg a járművek kezelését könnyítette meg, nem kicsit.
(Nem emlékszem más játékra, ami ezt a felállást "igényelte" volna, de ennél konkrétan kellett valami, és ez vált be.
) -
Csandi
addikt
válasz
JulianSinulf
üzenetére
Na igen azt az A-D s dolgot én is használom.
Olyan is van amii a legutolsó inputot priorizálja, én ezt használom, de olyan is van ami a mélyebbre nyomott gombot priorizálja van aki azt. -
JulianSinulf
őstag
Pontosan azt mondom. Ez a (fél)billentyűzet elméletileg tudja azt, amit írsz.
A Wooting-om meg biztos tudja, bár sétára pont nem használtam. Még.Van pár funkciója az analógnak. Amit minden billentyűzet tud az az, hogy kicsit nyomod, akkor mondjuk W. Ha lenyomod teljesen, akkor hozzáadja mondjuk a shift-et és a karakter máris fut. Ha kicsit felengeded, akkor megint sétál. Persze ehhez stimmelnie kell a játék billentyűzetkiosztásának is és a billentyűzetet is be kell állítani.
Emellett tudnak olyat is, hogy lefelenyomásnál 2 különböző karaktert érzékel, míg felengedésnél 2 másikat akár. Vagyis 4 bevitel egy gombnyomásra. Azt ne kérdezd, hogy hol lehet kihasználni, ötletem sincs rá. Még az első módot sem használtam.
Emellett tudnak olyat is, hogy összepárosítasz két billentyűt a megfelelő opciónál, pl. AD, akkor azt a billentyűt fogja előnyben részesíteni, amelyiket utoljára nyomtad le.
A lövöldözősök nagyon szeretik ezt. Míg másfajta billentyűzetnél, ha egyszerre lenyomod az AD-t, akkor a karakter se jobbra, se balra nem megy. Egy ilyennél, ha haladsz jobbra a D-vel, majd lenyomod az A-t mellé, akkor balra fogsz haladni, mikor felengeded, megint jobbra. Ezt szeretik kihasználni, ilyenkor nehezebb őket lelőni.
Mondjuk engem ez sem érdekel.Ellenben a loginak van már analóg egere, amit be lehet úgy állítani, hogy kis nyomásra pl. nem vesz levegőt a karakter, vagyis biztosabb lesz a célzás, míg teljesen lenyomva elsüti a fegyvert.
A lényegi rész most jön.
A billentyűzet szoftvere képes létrehozni egy virtuális kontrollert, ez a gamepad funkció. Ezt nem tudja minden analóg billentyűzet.
Itt konkrétan a kontroller karjait, gombjait fogod ráprogramozni a billentyűzetre és a játék kontrollerként fogja kezelni azt.
Vagyis, ha a W a bal függőleges kar felfele, akkor annyira fog haladni a karakter előre, amennyire lenyomod a gombot.
Vannak játékok melyeknek nem gond egyszerre kezelni kontrollert és billentyűzetet, így ott nagyon sok a lehetőség. Más játékoknál kicsivel kevesebb.
Én a kontrolleres részt a Snowrunner-ben nagyon jól ki tudtam használni. Nem voltam ügyesebb igazi kontrollerrel sem. Biztos az én hibám.
EuroTruckSimulator-ban nem sikerült belőnöm az érzékenységet, de ott kontrollerrel is szenvedtem.
Űrhajós játékban, mint az Elite, még nem próbáltam.A kontrolleres rész hátránya lehet, hogy a kontroller gombjai jól vannak elosztva és a játékban az alapbeállítások is ezt tükrözik.
A Snowrunner-ben vezetés közben nincs is gond. Más esetekben kicsit macerás a helyzet. Daruzáshoz kapásból átváltok billentyűzetre, mert ott nem jó a kiosztás.
A Wooting-on a profilváltás egy gombnyomás.A keychron-t ennyire nem ismerem, de az alapok adottak.
-
Csandi
addikt
Igen, úgy értettem, csak ennyire nem mentem bele. De érted, hogy értem. Semmi -> OFF , W -> séta ON, Shift -> futás ON, és ez lehetne akár úgy, hogy kicsit W -> lassú séta, nagyon W -> gyors séta stb. stb., érted csak nincs kedvem leírni minden interációt

De am meg sok gameben van auto-run, egyszer megnyomod a shiftet és sprintel a kari, nem kell folyton nyomvatartani
És asszem igen kontrollerként ismeri fel, de majd aki használja is erre pontosít. A bill szoftverében kontroller gombok vannak mikor állítgatod, enyém is tudja csak nem használom.
-
DigitXT
félisten
onnantól, hogy érzékel futni/sétálni fog, előtte pedig nem.
Vitatkoznék, mert séta/futás legtöbbször shift-tel van elválasztva, aztán az ember kb. állandóan feküdhet a shiften, ha nagyon üldözik.
Ezt meg tudná oldani ez a "bill" is: kisebb lenyomás csak séta, nagyobb lenyomás meg már futás.
Parkettázás: sprintki tudod használni olyan billel ami tudja, hogy
De akkor nem billentyűzetként mutatja magát, hanem kontrollerként. Nem? Mondjuk régebbi játékban, ahol csak kontroller támogatás van, kontrollert emulál, vagy hogy? Tényleg érdekel, mert őszintén még sosem láttam ilyen analóg keyboardot akcióban.szimulátorra meg nyilván a kontroller és a bill is off
Igen, nekem is az volt a vízválasztó, hogy ha árkád, akkor jól játszható gamepaddel...
Mondjuk az LFS szimulátor volt, mégis elég jól lehetett csapatni... dobpergés: egérrel -
Csandi
addikt
A legtöbb játékban a karakter sétája, futása 0-1, vagy futsz vagy nem, nincs többféle sebesség (persze vannak kivételek). Ezekben az esetekben tényleg mindegy, mert onnantól, hogy érzékel futni/sétálni fog, előtte pedig nem.
Ahol viszont meg van oldva, hogy pl. kontrolleren a sticket minél előrébb tolod annál gyorsabban megy ott ez ki tudod használni olyan billel ami tudja, hogy a mélyebb lenyomást egy "nagyobb" inputnak vegye, vagy pl. autós játékokban, hogy a kanyarodás vagy a gáz/fék adás ne 0-1 legyen, hanem adagolni lehessen, szintén megintcsak mint kontrollerrel.
Előbbi mondjuk elég niche igény, utóbbin pedig meglepődtem, hogy van ember aki billel játszik autós gamet mikor létezik kontroller, de JulianSinulf pont ezzel az igénnyel jött a billes topikba nemrég. (szimulátorra meg nyilván a kontroller és a bill is off)
-
DigitXT
félisten
válasz
JulianSinulf
üzenetére
Na várj, azt mondod, hogy gyorsabban fut a karakter, ha jobban nyomod a W-t?

mindenki beállíthatja, hogy hol érzékelje a kapcsolást és hol ne
Ettől még, ha kapcsolást írsz, akkor az ugyanúgy egy gombnyomás lesz: az nem analóg, hanem teljesen digitális, ami kettő értéket vehet fel: le van nyomva a gomb, vagy nem.
Ha és amennyiben ez egy billentyűzet, így akként is viselkedik, akkor nagyjából semmit sem fog tudni abból szoftveresen felhasználni, hogy mennyire erősen/gyorsan nyomod. Mittudomén, ha mondjuk egy szintetizátort akarsz szimulálni, ahol a hangerő függ attól, hogy mennyire gyorsan/erősen ütöd le a billentyűt, mint a zongorán, érdekes is lehetne.*
Ha viszont nem klasszikus értelemben vett billentyűzet, hanem "extrákat" tud = valóban sokkal több lehetőséget ad, akkor melyik szoftver/játék az, ami ezt ki is tudja használni?
Persze nem egy kormány vagy joy.
Szimulátorban eléggé lehetetlen dolog billentyűzettel megpróbálni "vezetni", ám ha kicsi
nyomás kicsi kormányszög, nagy nyomás, nagy kormányszög, használható(bb) lehetne! Autóvezetéshez amúgy is elég necces a joy. Bár anno csináltam. Persze valamelyik MIB óta mindannyian tudjuk, hogy a legjobb beviteli eszköz autóvezetéshez a gamepad...![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
*: mondjuk ahhoz meg rohadt kevés 3-4 gomb (egymás mellett), szóval arra sem jó.
Szerk: jut eszembe: load cell-t nem akarnak belerakni? Meglenne a parkettázás értelme.
-
JulianSinulf
őstag
válasz
Dark Archon
üzenetére
Nem csoda. Azok a játékos idők már elmúltak, mikor a képrnyőn lévő hat iránnyíllal kellett mozogni.
Most nagyon elkezdtünk elmenni az analóg irányba, ami sokkal több lehetőséget ad, mint bármelyik másik billentyűzet. Persze nem egy kormány vagy joy. De akár mászkálás, akár gépelés, mindenki beállíthatja, hogy hol érzékelje a kapcsolást és hol ne. Mechanikusnál ezt max kapcsolócserével lehet megoldani, de a választék érzékelési pont tekintetében nem kielégítő.
Persze kinek, mire van igénye. Akinek nincs igénye mágnesesre, az ne vegyen mágnesest. Főleg, hogy itt még viszonylag kevés a kapcsolóválaszték, bár azért van több erősségű és akár rugót is lehet bennük cserélni, de oda kell figyelni a kompatibilitásra is, mert ott van egy kis káosz.
A választékra visszatérve, nem is nagyon lesz túl nagy, hiszen a kattogós és taktilis eleve kiesik a szórásból, mert azzal az analóg mivoltát veszítené el a billentyűzet. Így meg már csak az erőre kell koncentrálni, ami rugócserével is orvosolható. -
válasz
JulianSinulf
üzenetére
Se gépelésre, se játékra nem jó. Hihetetlen, hogy az ilyen konstrukciókra már nincs igény:

Nekem még meg van, évek óta mókolni kell ugyan a driverjével, de megy. Ez nem egy teljes billentyűzetről lefűrészelt sz*r, itt még adtak az ergonómiára.
-
DigitXT
félisten
-
vaakuum
addikt
Hiányolok róla egy D-pad-ot, mint ami a tartarusokon van. Úgy megszoktam, sajnos az enyémnél pont most akarnak megdegledezni a mikrokacsolók alatta.
-
válasz
JulianSinulf
üzenetére
Nekem is megvan dobozban valahol, de már nem működtek a hüvelyk ujjas gombok például....
Anyway, minden divat ismétlődik, jön majd az is vissza modern köntösben, csak ki kell várni.
-
Héraklész
senior tag
Hol a másik fele?
-
Szépen lassan eljutunk a G13-ig. Kis plusz kijelző még meg lineáris gombsor és megyek is venni.
(értem tudom hogy a g13-ban a switch fakocka volt ehhez képest, kényelemre értem)
-
JulianSinulf
őstag
Vajon az a gamepad funkció milyen benne? Lehet, hogy jobb választás lenne a Wooting helyett. Végülis az analóg részhez nem kell nekem egy egész billentyűzet

Csak ne cherry lenne a kupak
A kicsi billentyűzeten kihagynak a kapcsolók? Mindjárt a cikk elején van pár kimaradt betű.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Dell Latitude 5330 /i5-1245u/16GB/256GB SSD/13.3" FHD laptop
- HP Omen 15 ( i7 6th, 8 GB, 240 SSD, 4GB Gef960) AkciÓÓ!
- Logitech MX Keys Mini for Mac - német - bontatlan
- 15.gen! Intel Core ULTRA 9 285K (24mag!) +32GB DDR5 kit +ASROCK Z890 PRO-A! GAR/SZÁMLA (Te nevedre)!
- ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3080 10GB OC GDDR6X 320bit LHR dobozos, 1 tulajos, 2027.07.04-ig gari
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

(Nem emlékszem más játékra, ami ezt a felállást "igényelte" volna, de ennél konkrétan kellett valami, és ez vált be.
)
Parkettázás: sprint
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

)