Hirdetés
- Projektor topic
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- SSD kibeszélő
- Használhatatlanná teszi az egyes HP LaserJet nyomtatókat egy új firmware
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Fujifilm X
- Megkapja az FSR 4-et a PlayStation 5 Pro
- A kínai routerek mellőzését kéri az amerikai kongresszusi bizottság
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Lip-Bu Tan az Intel új elnök-vezérigazgatója
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
D.Orion
veterán
Öcsém alaplapjával lenen egy komoly probléma:
-Gigabyte EP45-DS3Az alaplapi hangkártya mikrofon jack-je érdekesen viselkedik, nem tudom, hogy hardver vagy szoftver probléma.
A hangkártya szoftverében le lehet futtatni a microfon varázslót, szépen megy a skála ha beszélek bele és ki is írja, hogy Kalibráció sikeres. Ezen kívül viszont se windows hangrögzítő, se steam, se msn, se ventri, se teamspeak, se semmilyen játék beépített voice-ja nem érzékeli a mikit. Az már csak tetézi a bajt, hogy a gépház elejében lévő microfon + hangfal jack-et sose tudtam beüzemelni.
Erre varjatok valami gombot.
-
D.Orion
veterán
válasz
D.Orion #6733 üzenetére
Kicsit megszaladt az idő. Majdnem 2óra prime és CoD2-CoD4-Crysis Warhead kínzás után semmi hiba. Asszem stabil.
CoD2-ben nyugalmi illetve kis csetepaté állapotban 1280x1024 max. detail, dx9: fix 250fps
Ha lesz újabb pár órám, akkor tovább is megyek vele, úgy érzem, hogy a 4GHz és a kicsivel jobb memória időzítések sem jelenthetnek akadályt.
Gorneck23: Atomnagy THX, nélküled még mindig a gyári órajeleken állna a proci!
-
D.Orion
veterán
Ismét akadt egy kis időm és legfőképpen öcsémnek további FPS igényei támadtak.
Cél CoD2-ben dx9 1280x1024 max. detail fix 250fps
Jelenleg így állok:
8x480 MCH: 400
CPU: 1.2625V
MCH: 1.2V
RAM: 1.9V 6-8-8-22 <<Ezen még javítok. 1000MHz-nél jó lenne egy 5-5-5-16 értéket elérni.Próbálkoztam 8x500-on is, de ott már nem boot-ol ezek a beállításokkal, így arra jutottam, hogy itt lövöm be először stabilra. Most indult a prime, 1órát hagyom, közben öcsém CoD2-zik egy kicsit.
-
D.Orion
veterán
válasz
Gorneck #6553 üzenetére
Nah most végigzongoráztam amiket írtál:
CPU és RAM feszen kivűl többi normál, így is megy a gép. Mondjuk ezen nem lepődtem meg.
MCH Latch: 400 Gép bootol
MCH Latch + CPU Freq: 400 Gép bootol, a korábbi feszültség értékekkel(ami nem tér el azt normálra raktam). De ez tegnap nem ment magasabb feszekkel(lehetséges, hogy túl feszelés esetén sem indul el?). Hát köszi a helpet már megint, elindítom a prime-ot, és meglátjuk mi lesz.
-
D.Orion
veterán
Nos végre sikerült valamit alkotnom, ráment a délelőttöm és most a délután egy része a tesztekre, de erre legalább most már rá merem mondani, hogy stabil. Sajnálatos módon a 8x400 és a feletti értékek drasztikus fesz(CPU VCore: 1.3V, MCH Core: 1.3V, Ram Core: 2.0V) emelések árán sem mentek. Ha lesz időm, akkor változtatok a ref. feszültségeken is, lehet ott fogy el valami. Bár azt még mindig nem értem, hogy 8x398-on elmegy 1órát a prime és közben a CoD4, de 8x400-on még a BIOS-ig se jut el. Kicist furcsa.
Nos, akkor a szerény kis eredmény, ami nehéz szülés volt:
E8400 @ 8x398
CPU VCore: 1.25V
MCH Core: 1.1V[Def]
Ram: 1.860V -
D.Orion
veterán
Valaki látott már ilyen hibát?
CPU tuning mellett jött elő, prime alatti fagyás formájában. PCI freq 100, játékok alatt nincs fagyás és textúra hiba, alapon járó procival. Régen 8.7 és 8.8b-vel volt pár fagyás és kisebb textúra színeződés, de 8.8 full-al ez eltűnt.
-
D.Orion
veterán
Bakker pont ittam a forró teát mikor megnéztem és majdnem leköptem a monitort. Hát az az északi borda förtelem... Viszont ha valaki felpoliroztatja, akkor lesz egy tükör a házban.
MÁS:
Délben így sikerült befejeztem a tuningot:8x398
CPU Freq: 398
MCH Latch: 333
System Multi: 2.00BCPU Vcore: 1.28750V
MCH Core: 1.100V
Ram: 1.860V 6-6-6-18A CPU és a RAM csak durva rálövés, ram megy 1.8V-on is. A CPU pedig 1.25V-on még nem indult így léptem egy "nagyot".
Érdekes "bug"-ra akadtam. 399 CPU Freq is simán megy 1órán át prime-al, a 400-as viszont azonnal KO, és gyári értékeket állít vissza. Majd megnézem, hogy mit csinál kicsit feljebb 402-405 körül, hátha elmúlik.
-
D.Orion
veterán
Márka mind1, annyit érdemes, hogy egy nagyon vékony réteg legyen rajta, egyenletesen. Szakszerűen egy csepp is elég.
"Rácseppented" azt rárakod a hűtőt és megmozgatod, így el lesz oszlatva egyenletesen. Emeld le a hűtőt és látni fogod mit alkottál.
Ha lehet ne folyon le a proci oldalán a paszta.
-
D.Orion
veterán
-
D.Orion
veterán
Én eddig kettő Sharkoon Eco-t raktam össze. Az alaplapi tartó bütykös így nem kell(nem lehet tárvartót használni). Egyik gépbe raktam bakelit gyűrűket a lap és a lemez közé, másik gépben pedig 20 perc szenvedés után elkapott az ideg és kidobtam a lapokat. Így csak simán a lemez bütykein van a lap csavarokkal. mindkét esetben hiba nélkül megy a dolog. Láttam már én olyan lapot(ASrock) ahol, hogy ha elszigetelte az ember a csavar fejét a laptól, akkor nem indult el.
Próbálgatni kell, ilyen a számtech. Kollégának üzenem: Nagy adag kitartás és megtöbb türelem szükséges hozzá. Én már hetek óta szenvedek a tuninggal, de még mindig nem adtam fel.
2.66GHz@8x333 1.225V[Def]
1066MHz@6-8-8-24 1.8V[Def]
10perce megy a prime95. Egyszerűen lol, hogy ilyen időzítésekkel megy 1.8V-on. -
D.Orion
veterán
válasz
D.Orion #6448 üzenetére
#6448 beállításokkal 1órán át prime és memtest hibátlan.
(#6451): Kettő prime95 és négy memtest ment. Lassú is volt, mint állat.Gondoltam egy merészet és semmin nem változtattam, de a System Memory Multi: 3.20B -re állítottam. Feszeket hagytam és 6-8-8-24
időzítésekkel egyenlőre mennek a ramok 1066MHz-en, proci továbbra is 8x333. Ez csak amolyan kísérlet, de erősen meglepődtem mikor így is betöltődött a windows.
-
D.Orion
veterán
válasz
Gorneck #6446 üzenetére
Most az alábbi beállítások mellett jó 20perce prime stabil:
8x333
CPU Host Controll: Enabled
CPU Host Freq: 333
PCI: 100
CIA: DisabledMCH Latch: 333
System Memory Multi: 2.40B (800MHz)
DRAM Timing: 6-6-6-6-18 AutoMinden feszültség gyári értéken, de nem normal kiválasztással, hanem manuálisan beállítva.
MCH ref-et eddig soem csökkentettem. Most megnézem, hogy 1 óráig bírja-e így a prime, közben rászabadítok egy memtest-et is. Ha nem fagy le, akkor visszarakom az értékeket normál beállításra és megnézem úgy is.Memtest-el, hogy érdemes tesztelni 2x1024 ramot, több progit indítsak?
-
D.Orion
veterán
válasz
D.Orion #6424 üzenetére
F8 BIOS
Egyszerűen nem vágom, hogy mi van. Teljesen random, hogy elindul-e a gyáritól eltérő beállításokkal. Van, hogy emelt fesszel se viszi a 8x333-at manuális beállítások mellett. És van, hogy alapfeszen elmegy így 30percet a prime. Kezdem azt gyanítani, hogy nem bennem van a hiba. Anno a MBarton-t is elhajtottam hideg téli éjszakán 2450MHz-ig.
Amit észrevettem, hogy a gyári 1.225V-os CPU VCore csak a biosban annyi, akárhány progival nézem win alól(tudom ez sem mérvadó), mind ~1.17V értékeket mutat.
1.3V beállítása mellett sem éri el a 1.225V a programok szerint. -
D.Orion
veterán
válasz
Gorneck #6398 üzenetére
Jó régi F3-mas, ami gyárilag rákerült. Gondolkodok, hogy frissítem F8-ra.
Gondoltam egyet és minden feszt visszaraktam normálra, majd beállítottam a gyári 8x333-at NB strap (MCH latch): 333 + Multiplier: 2,0B segítségével. Windows-ig el is jutott, de ahogy rászabadítottam a prime-ot pár másodperc múlva meg is fagyott. Én azon is meglepődtem, hogy windows-ig megy.
De még mindig nem értem, hogy gyári beállítások manual-is beállítása mellett miért fűtyszó kell emelni a feszeket?
Így is 8x333 meg úgy is 8x333(én paraszt gyerek vagyok, nekem annyi). Bonyolult nekem ez az Intel logika, még jó, hogy csak öcsém gépe(igaz az én pénzemből).
-
D.Orion
veterán
válasz
Gorneck #6396 üzenetére
Az általad leírt beállításokkal nagyjából egyezve, most eljutottam a prime-ig és most fut is.
8*400, 6-6-6-18
Pcie: 100
NB strap (MCH latch): 333
Multiplier: 2,4B
CPU Vcore:1,3V
CPU Termination: normál
CPU PLL: normál
CPU Reference: normál
MCH Core: 1,2V
MCH Reference: normál
MCH/DRAM Reference: normál
ICH I/O: normál
ICH Core: normál
DRAM Voltage: 2,0
DRAM Termination: normálViszont egyet nem értek... Ez elméletileg 800MHz-en hajtja a ramokat... Akkor mégis minek kell 2.0V a ramnak?
Hiszen ~1.9V-on tudnia kéne az 1066-ot is. 1.8V-on meg a 800MHz-et a gyári adatok szerint.
MOD: Kifagyott
-
D.Orion
veterán
válasz
Gorneck #6391 üzenetére
8*366, 6-6-6-18@standart
Pcie: 100
NB strap (MCH latch): 366
Multiplier: Auto
CPU Vcore:1,3V
CPU Termination: normál
CPU PLL: normál
CPU Reference: normál
MCH Core: 1.3V
MCH Reference: normál
MCH/DRAM Reference: normál
ICH I/O: normál
ICH Core: normál
DRAM Voltage: 1.9V
DRAM Termination: normál-bh-:
PLL: 1.5V-on van, ez a normál, oldalon ez a 24/7 max.
CPU Ter.: 1,4V -on is volt, akkor se ment. -
D.Orion
veterán
Hát szarban a haza...
8x366 nem megy:
CPU Vcore: max 1.3V
MCH VCore: max 1.3V
Ram: max 1.9VTermészetesen nem egyből ilyen értékekkel, hanem szépen egyesével mindenigyeket végigzongoráztam, hogy hátha csak az MCH a kevés, aztán hátha a CPU fesz, de sajna nem. Egy ötletem még van, bios-t fogok cserélni, ha az se válik be, akkor vagy a proci ilyen untuning példány vagy az alaplap szarcsi.
-
D.Orion
veterán
Egy érdekes problémába ütköztem. Kezdő Intel-es lévén leírom, hátha ti mást gondoltok:
EP45-DS3 + E8400 + CSX 2x1GB/1066 CEC (1066-ot gyári adatok szerint 1.9V-on tudja) tuning:
8x360-ig nincs semmi probléma
8x366-tól felfele mind1 mekkora feszt adok a procinak (max 1.3V) és a ramnak(max 1.92V).Leraktam hát a szorzót 7-re és hagytam 366-on. Ezek után sem indult el(bios-ig nem jut el), én arra gyanakszom, hogy a lap nem bírja az FSB-t. MCH-n növeljem a feszt 1.1V-ról?
-
D.Orion
veterán
Tiszteletem mindenkinek!
Én is beszálltam a klubba egy EP45-DS3 deszkával. Mindjárt volna is pár kérdésem:
1.Processzor tuningnál(E8400) annyi fesz beállítás van, mint égen a csillag. A Vcore-on kívűl foglalkozzak a többivel is?
2. A mindenhol Auto-n lévő beállítást átdobjam normalra?
3. C.I.A. 2 ez meg mi
?
4. A PCI-E frekvencia Auto-n van, tuning ill. normál haszálat esetén érdemes inkább átrakni fix 100MHz-re?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest