- 3D nyomtatás
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- CES 2025: az In Win nem viccel, ha tápegységről van szó
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- CES 2025: notebookdömping az Acertől
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- CES 2025: AI a grillsütőben
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen széket vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
brd
nagyúr
válasz hülyegyerek #39559 üzenetére
Az alaplapi kártyák általában (legalábbis a legtöbb desktop alaplapnál) nem a technológia csúcsai. Működnek, némelyik nagyon jól is, de nem ezek jelentik a legjobb megoldást.
The only real valuable thing is intuition.
-
brd
nagyúr
válasz hülyegyerek #39557 üzenetére
20/10-es netet minden, legalább 100 MBit-es hálókártya tud kezelni.
-
brd
nagyúr
válasz Zsolt112 #39447 üzenetére
Érdemes, mondjuk sok értelme szerintem nincs. Elvileg a multimédia cuccok időzítését segíti, de pl. videolejátszásnál sokkal látványosabb annak a hatása, ha a képfrissítést a video FPS-ének pontos többszörösére állítod be, mint bármilyen más bűvészkedés.
-
brd
nagyúr
válasz kaccsnorci #39413 üzenetére
Az biztos, hogy rendesen, AHCI módban működnek, mert különben nem lenne ott az az ikon (ez egy S-ATA tulajdonság, hogy eltávolítható menet közben). Azt, hogy S-ATA2 módban működnek-e, pl. a HDSentinel információs fülén tudod megnézni.
-
brd
nagyúr
válasz dustinzahn #39337 üzenetére
Gondolom, a mellette lévő hanchip-el kapcsolatban lát el, valószínűleg valami zajszűrő funkciót.
-
brd
nagyúr
válasz CyberJedi #39220 üzenetére
Most is igaz, csak úgy látszik, megetették veled, hogy az "jár". A reklámok mind erről szólnak, nem tűnt még fel? Mennyiért is kapod a "tuningbarát" alaplapot a boltban? Mehetsz panaszkodni, ha mégsem bírja az ígért tuningot? Naugye.
Az eredeti kérdésedre meg senki nem tudja a választ valószínűleg, ezért nem válaszolnak, mivel ezt neked kell kitalálnod vagy, ha szerencséd van, másnak is így nem működött a tuning, és kitalálta, hogy nála melyik részegység/alkatrész készült kisebb tűréssel és talán nálad is az (lásd: az általad is írt AHCI-s példa).
Alkohollal, fűvel, gyógyszerrel meg lehetőleg nem mérgezem magam.The only real valuable thing is intuition.
-
brd
nagyúr
válasz CyberJedi #39218 üzenetére
Valami hiba van a világnézetedben. Az OC pontosan arról szól, hogy a gyárilag stabil (ezt jegyezd meg, fontos) órajeleken tökéletesen működő cuccot rá tudod-e venni arra, hogy magasabb órajelen is ugyanolyan üzembiztosan működjön. Ha igen, szerencséd van (és talán értesz hozzá), ha nem, nincs szerencséd. Az, hogy ehhez mit kell az alaplapon letiltani, állítgatni, hogy (figyelj, most jön) a gyárilag stabil órajelek fölötti működés problémamentes legyen, nos, ez a tuningolás. A BIOS-nak ehhez legfeljebb annyi köze van, hogy bizonyos beállításokat, időzítéseket úgy állítanak be benne, hogy könnyebb legyen a tuningolás (de nem azért, hogy ez könnyebb legyen, hanem mondjuk hibajavítás céljából). De igazán nem hibáztathatod az alaplapgyártót (BIOS-készítőt), hogy a te tuningolási vágyaidat nem tesztelgeti előre (van ilyen is mondjuk, de annak meg is kérik az árát).
-
brd
nagyúr
válasz anonymus89 #39069 üzenetére
Teljesen mindegy, hogy honnan csinálod. Ha hibás a BIOS file, az úgyis kiderül a frissítés folyamán, mert tartozik hozzá CRC adat, és ezt a frissítőprogram ellenőrzi. A BIOS file beolvasásánál pedig még nem frissül a BIOS, tehát nincs hol leakadjon a pendrive miatt.
-
brd
nagyúr
válasz SzasyZ #39020 üzenetére
Én RMClock-ot használok erre (sajna nem fejlesztik már egy ideje, ezért a feszültséget már nem tudja állítani a 8400-ason, igazából ezért kell csak az ET6 nekem), abban meg tudom mondani, hogy mikor váltson szorzót, a terhelés függvényében (vagy, hogy váltson-e egyáltalán, mert legtöbbször 6x-os szorzón használom, bőven elég így, és így csak 0.912 V kell neki).
sz.j: De, nagyon valószínű, hogy erről van szó.
-
brd
nagyúr
válasz bivalyolo #38880 üzenetére
Nem hiszem, egy érzékenyebb tápegység, vagy HDD előbb fog ettől bekrepálni.
Termi16: Ha létezik stabil gép, akkor az enyém az. A felhasználási feltételeim nem igazán engedik meg, hogy instabil legyen. (Hosszú számolással járó munkák futnak rajta, virtualizálok, másnak is internetet oszt, és hasonlók.) Ez a tuningolt állapotra (is) értendő, nem VérPistikésen állok a témához, amivel le lehet (és érdemes) tesztelni, azzal le szoktam.
-
brd
nagyúr
válasz bivalyolo #38877 üzenetére
A Giga lapok ilyen furán működnek, szokd meg. Direkt kipróbálgattam, nekem alapbeállításon is csinálja, pl. ha mondjuk egy DOS-os program lefagy (megmerevedik a gép tőle), néha akkor is kikapcsol-bekapcsol, amikor resetet nyomok. Vagy ha downclockolva, alulfeszelve van a CPU, akkor pl. nem tud újrabootolni azokon az értékeken (végtelen ciklusba kerül, a kikapcsol-bekapcsol-próbál-elindulni sorozatban) pedig hibátlanul működik az értékekkel, akár több hétig is. Ez különösen akkor idegesítő, ha távolról indítom újra a gépet, és elfelejtem visszaállítani előtte Windowsból az alapfeszültséget, mert akkor többet nem indul el a gép, amíg ki nem kapcsolja valaki teljesen pár másodpercre. Kur... szóval meglehetősen bosszantó a dolog (a HDD-knek pl. "nagyon" jót tesz). Egyébként nagyon tetszenek a Gigabyte termékek, de ha ez már minden Gigabyte alaplapnál így lesz a jövőben, vesztettek egy vásárlót...
-
-
brd
nagyúr
válasz Thunderzolee #38677 üzenetére
Kábelt próbáltál már cserélni? Ezek a S-ATA kábelek elég szarok, hamar kontakthibásak tudnak lenni.
-
brd
nagyúr
-
brd
nagyúr
válasz PowerBuldog #38364 üzenetére
Nézd, nem mondta senki, hogy a tápegység a hibás, csak lehetőségként említettem meg, mert a hibajelenségek alapján esélyes. De lehet még valami inkompatibilitás, lehet rossz az alaplap (pl. kontakthibás), talán okozhatja még HDD-hiba is, lehet a BIOS hibája is... soroljam még? Talán a tápegységet a legegyszerűbb megnézni (ha van másik valahonnan persze, akár kölcsönben).
-
brd
nagyúr
válasz PowerBuldog #38360 üzenetére
Változatos hibákat tud ám okozni egy hibás tápegység. Ha nem túl bonyolult kipróbálni másikkal, mindenképpen tedd meg.
-
brd
nagyúr
válasz PowerBuldog #38355 üzenetére
Én inkább a tápegységre (ill. az áramellátásra) gyanakodnék elsőként.
-
brd
nagyúr
válasz Vasinger! #38290 üzenetére
Igen, az esetek 99%-ában nem okozol kárt. Az 1%-ot a magam részéről fenntartom a kompatibilitási problémáknak. (Ill. olyasmiknek, hogy a gyártó valami fícsört nagyon bele akar rakni, de az még nem tökéletes; ez is okozhat gondot).
-
-
-
brd
nagyúr
A legkisebb beállítható lépésköz 2x-es, vagy 3x-os értékével. Ha csak ennyivel csökkented, akkor általában még nem fagy le/vagy indul újra az egész gép tőle, ha nem bírja, csak a Prime95, vagy hasonló programok jeleznek hibát rövid időn belül.
-
brd
nagyúr
Azért nem lehet telepíteni, mert nincs hivatalos XP driver (megjegyzem, Vista x64-en pont ugyanez a helyzet, csak ott az msahci miatt a telepítésnél nincs gond); gondolom, az Intel így akarta. Azonban a háttértároló-vezérlő régebbi driverét (82801IB S-ATA AHCI Controller) kicsit átalakítva (átírva az inf-ben a számát) kezeli (és telepíthető is, valszeg' te is ezt találtad meg), ill. ha ráerőszakolod a már a telepített XP-ben az IATAXXENU.exe-ből az Intel ICH9R/DO/DH SATA AHCI Controller vezérlődrivert, működik hibátlanul, igaz, az NCQ és a Hotswap sem lesz az igazi, előbbire nem találtam megoldást (bár annyira nem is izgat, otthoni gépen sok értelme nincs), utóbbira pedig ott a Hotswap! nevű program.
A sebességgel nincs gondom, úgy néz ki a HDD átviteli grafikon, ahogyan kell, szép íves lesz, 100 MB/s körülről indul és 55 MB/s körüli a végén (WD6401AALS a HDD).
Bár amit írtam az az EP35-DS3 v2.1-re vonatkozik, de gondolom, a korábbin is ugyanez a déli híd van. A Hiren's BootCD-s problémát nem tapasztaltam, aminek kell, az hibátlanul látta (9.8-as került a kezeim közé, amivel néztem).The only real valuable thing is intuition.
-
brd
nagyúr
Tartom amit írtam az imént. Lehet, hogy a W7 használ valami olyan funkciót, amit a többi nem, és ezért csak ott okoz hibát a HW hibázása.
Egyébként biztos, hogy a tuning visszavételétől elmúlik? Ill. attól múlik el? Mert azért nehezen fordul elő, hogy a Vista teljesen ok, W7 meg fagy (tuning miatti) HW-hiba miatt...The only real valuable thing is intuition.
-
brd
nagyúr
Hibázott a tuning, ennyi. Az kevés ilyesmi tesztelésére, hogy a CODx verziója jól fut, meg hogy a Prime95 akármennyi prioritáson 20 percet fut hiba nélkül... Az OS a legkevésbé hibás abban, hogy tuning miatt lefagy/újraindul egy gép.
-
brd
nagyúr
Nem túl jó a németem. Hogyan állították elő azt a tesztkörnyezetet, ahol csak a PCI-e busz verziója tér el? Másrészt egyetlen játékban van eltérés, a többiben gyakorlatilag tökmindegy, ezért gyanítom, ott más volt a bibi, nem a PCI-e verziója.
Laraxior: Öööö, benéztem , az ASUS-nál is 285-öt olvastam (konkrétan az ASUS kártyáját nem ismerem), az meg 1 GPU-s. Akkor viszont lehet, hogy nem mindegy, mert ott már azért 2 GPU-t kell ellátni adattal.
-
brd
nagyúr
válasz Laraxior #36959 üzenetére
Hmm... erre tudsz valamilyen tesztet is mutatni (nem CF-est, mert ott azért számíthat, bár ott is inkább az adatsávok száma a döntő)? Az, hogy a teljesítményét nagyon visszafogja egy >=1 GB-os kártyának, az szimplán hülyeség, már megbocsáss, nehogy már emiatt alaplapot cseréltess vele Nem kell folyamatosan olyan sok adatot forgalmazgatni az alaplap, és a VGA között, hogy túl sokat számítana a PCI-e max. átviteli sebessége.
-
brd
nagyúr
válasz Sn00PiG #36864 üzenetére
A BIOS-ban keress egy "flash" feliratot alul valahol, mellette találsz egy billenyűt (asszem' az End az), ha azt lenyomod, akkor ott tudsz egy pendrive-ról beolvastatni BIOS-t (persze a pen-nek a gépben kell már lennie, amikor belépsz a BIOS-ba). Legalábbis a 2.1-es verziónál így működik. Ha nálad nem, akkor írj, de feleslegesen nem írom le, melyek az egyéb lehetőségek.
A legújabbat a Gigabyte honlapjáról tudod megnézni/leszedni.The only real valuable thing is intuition.
-
brd
nagyúr
válasz anonymus89 #36800 üzenetére
Ha ki tudod nagyobb probléma nélkül próbálni másikkal, tedd meg. Előfordulhat, hogy "ő" a hibás. Esetleg a CPU nincsen tuningolva/alulfeszelve?
-
brd
nagyúr
válasz anonymus89 #36798 üzenetére
A tápegység milyen? Az a Corsair VX450W lenne az? Milyen idős lehet?
[ Szerkesztve ]
-
brd
nagyúr
válasz arsenlupin #36745 üzenetére
De. Csak megfelelő driver kell hozzá: Intel datasheet, 54. oldal, 4. megjegyzés (Notes).
-
brd
nagyúr
válasz hackeeeee #36735 üzenetére
De, "gond", ezért kell kézzel csinálni. Persze a floppys megoldás is jó, csak az lehet, hogy régebbi verzsön. Ha az eszközkezelőben, az ICH9-re kötött HDD-knek tudsz írási gyorsítótárat állítani, akkor jó (nem feltétlen a legfrissebb, csak jó ) driver van fent.
-
brd
nagyúr
Az eszközkezelőben milyen verziót ír az AHCI vezérlőre? Telepítsd fel kézzel a driverét: indítsd a linkelt csomagot egy -a opcióval, és akkor a program files, intel alatt találod meg a drivert, innen kézzel be tudod adagolni az eszköznek. Simán elindítva a csomagot nekem sem akarta frissíteni (bár én XP-t használok) a drivert.
Amúgy igen, a "külső" vezérlővel is megoldható az újratelepítés nélküli csere, hasonló módon, mint az inteles portoknál: kézzel lecseréled a "külső" vezérlő driverét (bár a Vista szerintem driver nélkül is felismeri majd Standard AHCI-nek, az XP azért nem, mert ugye abban nincsen AHCI driver), majd újraindítod a gépet, és a BIOS-ban bekapcsolod az AHCI módot. Persze egy mentést csinálj a művelet előtt, mert ha valami nem klappol, akkor elindíthatatlan lehet az OS.The only real valuable thing is intuition.
-
brd
nagyúr
válasz Qwertrt #36639 üzenetére
Egyrészt nem csak a CPU használja a memóriát, és a legtöbb mai eszköznél a CPU már esetleg csak elindítja, és szabályozza az adatáramlást az eszköz és a memória között, a konkrét adatblokkok átvitelében nem vesz részt, azaz nem a CPU sávszélességét használja fel az átvitelre.
Másrészt egyáltalán nem biztos (sőt!), hogy a RAM-tól állandóan egymás utáni adatokat kér el (vagy ír oda) a CPU (ill. más részegység a gépben). Ilyen esetben viszont nem az a jó, ha a RAM gyorsabb a folyamatos átvitelben (hiszen kevésbé lesz folyamatos átvitel, ha közben azt is módosítani kell időként, hogy honnan olvasson a RAM-vezérlő, ezért kisebb lesz a szerepe a folyamatos átviteli képességnek), hanem inkább az, ha egy adott kérésre gyorsabban (rövidebb idő alatt) képes válaszolni; és ebben a nagyobb órajel (vagy a szűkebb időzítések) többet számít, mint az egy körben átvihető bitek száma.The only real valuable thing is intuition.
-
brd
nagyúr
válasz Gorneck #36589 üzenetére
Ez így nem igaz. Ér valamit, mérhető (nem a progira gondolok, amit kiírogat számokat, parasztvakításnak, hanem a gép elé kötött UPS-szel). Persze nem sokat, mert amúgy sem fogyaszt sokat pl. egy 45 nm-es Core2-es, ill. magától is kikapcsolgatja a részeit, ha nincsenek használva (én pl. nem tudtam kimérni különbséget az 1.125 V és az 1.3 V között, fogyasztásban, idle-ben persze). Tehát szerintem inkább az alaplap áramkörei fogyasztanak ilyenkor kevesebbet.
-
brd
nagyúr
válasz Baga1983 #36586 üzenetére
Ha működik, akkor a memóriafoglalatok közötti 6 db LED-ből nem az összes fog világítani. Amúgy valami gest(-et tartalmazó...) nevű programra is emlékszem, aminek futnia kell hozzá, hogy bekapcsolódjon, tehát valahol a startupban is ott kell lennie a nyomának.
-
brd
nagyúr
Bevallom, ezt nem hiszem el. Természetesen nem mondom (és nem gondolom), hogy hazudsz, mert nem ismerlek, de nem hiszem el, hogy legalább 1000 MHz-en ne működött volna hibátlanul úgy (legfeljebb 6-6-6-18-as időzítéssel), hogy 800-on, 2.0V-tal, 4-4-4-12-es időzítéssel hibátlanul működött. Ekkora feszültséggel talán még egy sima 800-as RAM is műkszik' 1000 MHz-en...
-
brd
nagyúr
Nézd, ez tuning RAM, nem is titkolja, mert 2.0 V a gyári feszültsége, és ehhez szerintem megnyerő 4-4-4-12-es időzítés társul (800 MHz-en). Melyik (ésszerű árú) 1066-os RAM tud ennél többet? Az, hogy gyárilag 800-as, kit érdekel? Az SPD-ben is 5-5-5-15 van megadva 800-hoz, csak a biztonság kedvéért. 100%, hogy ilyen feszültséggel működik 1066-on is, még ésszerű időzítéssel (6-6-6-18 alatt bőven). De nem vitatkozok, döntesz, ahogy akarsz. Ja meg abban is igazad van, hogy az 1066-os RAM-nál persze garantált az olyan órajelen való működés, de nem mindenki érti meg, hogyan működnek ezek a dolgok. Pontosan ezért nem akarok vitatkozni sem.
-
brd
nagyúr
Így van, én még esetleg a GEIL-t tudnám ajánlani, hasonló árban volt egy 4 GB-os kit, és 5-5-5-15-ön 2.0V-tal (ennyi a gyári feszültsége) hibátlanul működik 1020-on (lassan feljebb is nézem, de egyelőre itt tartok, a CPU miatt). Igaz, ez csak 800-as RAM, de ott 4-4-4-12-es időzítéssel bír (gyárilag).
-
brd
nagyúr
válasz SirKero #36462 üzenetére
Hmm. Ez durva hiba. A CA2060FF-FEC00000 terület (kb. 840 MB) senkinek nincs kiosztva, ennek ellenére lefoglalja az alaplap az eszközök számára...
Everested nincs esetleg? Ott eszközök/eszköz erőforrások a menüpont neve, abból talán kiderül, hogy miért. Ha elküldenéd, ne képet rakj be, hanem csinálj egy riport-ot arról az oldalról, mert több oldalnyi a tartalma.
Másik BIOS-t próbáltál már?The only real valuable thing is intuition.
-
brd
nagyúr
válasz SirKero #36449 üzenetére
Nos, igen, a VGA, ill. emiatt a PCI-e foglalja a legtöbbet, C0000000-tól DFFFFFFF-ig, ez pont fél GB. Ezzel sokat nem tudsz kezdeni, valószínűleg az összes Nvidia VGA így működik. Érdekes lenne még ugyanezt a képet a TV-kártyát betéve is látni.
-
brd
nagyúr
válasz SirKero #36447 üzenetére
Eszközkezelő, Nézet menü, Erőforrások típus szerint, és itt lenyitod a memória kategóriát. Némi hexa ismeret nem árt, hogy gyorsan, "szemre" megmondd, melyik foglalja a legtöbb memóriát (a listában a különböző eszközöknek lefoglalt címtartományokat látod). De windows-os calc.exe, tudományosra állításával is számolhatsz hex-ben, majd átválthatod dec-re. Feltehetőleg a VGA mellett fogod látni a legnagyobb lefoglalt tartományt. Az E-vel, F-fel, esetleg D-vel kezdődő címek lehetnek neked érdekesek valószínűleg.
Én pl. ezt látom. Kattintással nagyítható a már megnyitott kép.The only real valuable thing is intuition.
-
brd
nagyúr
válasz SirKero #36442 üzenetére
Innentől csak találgatni tudok, mert még nem találkoztam élőben ilyennel:
- a TV-kártya valamiért ilyen sok memóriát foglal le a géptől (ez valószínűtlen);
- a TV-kártya drivere a bibis (egyébként én is be fogok még rakni a gépbe egy Leadtek Winfast TV 2000/XP-t a gépbe, meglátjuk, mi történik);
- az alaplapod chipsetje az ok, bár szerintem nem sokban tér el az enyémtől, lévén, ugyanaz a típus, csak más verzsön, úgyhogy ezt kizárhatjuk;
- ha több PCI slot van a gépedben, esetleg tedd át másikba;
- valamelyik drivered valamiért több memóriát foglal a kelleténél az eszközhöz (ezt a kb. maradék 512 MB-hoz írtam);
- esetleg a BIOS-ban az eszközöknek kiosztandó értékeknél van valami elnyomkodva (bár, ha jól emlékszem, sokmindent nem lehet ezzel kapcsolatban állítani ott);
- még azt lehet megnézni, hogy az eszközkezelőben melyik HW-nek mennyi memóriát különít el a gép, valószínűleg ott megtalálod a "bűnöst".Esetleg próbáld ki, hogy elmented a BIOS-ban a profil-t (hogy ne kelljen mindent újra beállítani), majd nyomsz egy alapbeállítást (nem CMOS Clear-t, mert az gondolom a profilokat is letörli), és elindítod úgy a gépet, és megnézed, változott-e a memóriaméret.
[ Szerkesztve ]
-
brd
nagyúr
válasz fagy53 #36443 üzenetére
Úgy, hogy a feladatkezelő byte-ot ír, az Everest MB-ot, a Rendszerpanel pedig GB-ot. Az általad írt értékek (a középső kivételével, de hazardíroztam ) pedig pont ebben térnek el egymástól. Persze lehet, hogy te már a megfelelő szorzóval számoltál (ez esetben nem szóltam)...
-
brd
nagyúr
válasz FoBCRaistlin #36430 üzenetére
Ez nem egészen így működik, valami lapozási technika is él (legalábbis, VGA-k esetén), mert nekem 1 GB-os VGA-val is 3,65 GB körüli memória látszódik, vagyis a VGA mindössze 256 MB-ot foglal le a címtérből, ill. egy 512 MB-os VGA-val (ez spec. AGP-s, másik gépben) is pont ugyanez a helyzet, az is csak 256 MB-ot foglal le az eszközkezelő szerint.
-
brd
nagyúr
válasz utolsolevel #36178 üzenetére
A sárgát javaslom, mert az a chipset-be épített vezérlő. De ezzel nagyobb gondod lehet pl. XP telepítésnél, lásd feljebb néhány hozzászólással, tőlem.
-
brd
nagyúr
válasz smokk. #36168 üzenetére
Most csak ezt és ezt találtam neked, de valahonnan le tudtam tölteni a mod-olt drivert, ha megtalálom, holnap belinkelem, azzal az AHCI-s F6-os telepítés is megy. Bár ez utóbbit végül nem használtam, mert szórakozzon az az XP F6-os installal, akinek 2 anyja van, vagy az intel-nél vagy a microsoft-nál dolgozik (driver-t kipróba ugye, ha nem megy vele, lehet újraindítani a telepítést...); nekem egyszerűbb volt az IDE módban feltelepített XP-t áthackelni AHCI-s driverre.