Hirdetés
- Projektor topic
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Házimozi belépő szinten
- Apple MacBook
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen egeret válasszak?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Kompakt vízhűtés
- Milyen videókártyát?
Aktív témák
-
ati2
őstag
válasz
Bile Demon #4986 üzenetére
Ez tényleg fasza lett az új biosban.
Kipróbáltam én is: idle 6x370@1.1x V minusz 8-10 °C a 6x400@1,40V-hoz képest.
Nem tudsz valami progit ami szoftveresen megcsinálja ezt win alatt?
A RightMark CPU Clock Utility sajna nem működik és amúgy is csak 1.325 öt lehetne adni vele a procinak
[Szerkesztve] -
ati2
őstag
válasz
Bile Demon #4984 üzenetére
Csak 1.40 V -al stabil orthos alatt, win boot az kb 1.36 V 3200-on.
-
ati2
őstag
Jaja Freezer 7 Pro.
Pont ezért nem is húzom tovább a gépet, mert cpu 1.45 V-al (fsb max +25 Mhz ezzel a procival) már 2500 at pörög üveghangon a venti és kb + 3-5 °C (terhelve).
Jelenleg úgy tünik az Everest beta mér a legjobban, a CPU-z a szorzót írja szarul, a rightmark meg a hőmérsékletet és a feszeket.
ui: beraktam
[Szerkesztve] -
ati2
őstag
válasz
Pipiripi #4854 üzenetére
Most asszem lamer voltam
Kiderült, hogy szépen leveszi a szorzót 6-ra az Everset beta és a RightMark CPU Clock Utility szerint is.
De a CPU-Z 8-at Ír ki fixen, pedig még annak idején pont abban láttam a 6-ot.
Amikor a cpu fesz magassabb, akkor 6-os a szorzó, amikor leesik egy kicsit, akkor meg 8 -
ati2
őstag
Nállam még a táp venti biztos rásegít rendessen, mert vagy 2x jobban fujja hátul a levegőt, mint a hátsó venti. A ház ventik meg min fordulaton járnak, amit a potija enged.
A szellőzésnek csak annyi a lényege, hogy ne álljon meg a házban a meleg levegő.
E6400: 8*400@1.40 V
Szoba: kb 23 °C
IDLE: Cpu 37 °C, Core1-2: 47 °C, proci venti 700 RPM
Orthos: Cpu 53 °C, Core1-2: 59 °C, proci venti 1800-1900 RPM
Hány voltot kap a procid?
Mert a cpu feszültséggel négyzetessen nő a fogyasztás/hő, a frekvenciával meg egyenessen arányossan:
P = R * F * U^2 (valami ilyesmi képletre emlékszem, igaz nem procihoz volt, de a lényeg hasonló) -
ati2
őstag
Mitől van az, hogy amióta hűtőt cseréltem a procin nem esik le a szorzó 6-ra?
Eist és társai a biosban mind enabled. -
ati2
őstag
válasz
Domino90 #4811 üzenetére
Nekem C1-es A DS4-en és teljessen stabil 3200-on (CPU@1.40V).
Átlagban a e6300 és az e6400 is kb 3000-ig bírja alapfeszen és csak szerencse kérdése mit kapsz. Sajnos az alapfesz határ után meg nagyon szereti a proci a feszt.
Nállam a tesztek szerint a RAM bírná, a deszka szerintem birná (MCH +0.1V-al 425-ig stabil), de a proci csak extrém fesszel + melegedéssel megy 3200 felett. Ezért nem is húztam 8*425 fölé tesztelni se...
Szóval inkább azt a lapot válaszd amin a neked megfelelő csatik + slot-ok vannak, ha nem kell 3200 Mhz-nél több, mivel inkább a procin + ramon múlik a stabilitás átlag tuning mellett. -
ati2
őstag
Pont fordítva, az áramszünet ellen véd!
De ha instabil a rendszer, az ellen nem véd semmi, ezért érdemes egy load optimized defaults a bios frissítés előtt (alapfeszen és alapfreqn biztos stabil minden).
Mindig csak azt látja a @bios amiről boot-olsz.
A biosban az F8-al be tudsz menni a DUAL BIOS menübe:
- Boot From: MAIN BIOS vagy BACKUP BIOS.
- Save Settings to CMOS
- kilépés: ESC - Restart, vagy F10 - Power Off
Utánna már a post-nak is kiválastott verziót kellene kiírnia. -
ati2
őstag
A CPU-z szarul méri a CPU feszt, de lehet hogy a bios ad szar adatot.
Egy módon tudod meg, hogy 1 V vagy 1.44 V(biosban az kb 1.5v-nak felel meg), meg kell nézni a mag hőfokokat terhelés alatt. Ha 65+ °C -os akkor tuti 1.5V-ot kap a proci, ha 50-60 °C alatt van akkor tényleg kevés feszt kap a proci. -
ati2
őstag
A @bios előszőr a main-t lemásolja a backup-ba, majd felülírja a main-t. Emiatt mindenképp alapfeszen ajánlott a frissités, mert ha nem stabil a gép akkor minkét bios -od hibás lesz.
A dual bios csak az ellen véd, ha frissítés közben van áramszünet, akkor csak az egyik bios szál el és a másikról tudsz boot-olni.
A @bios mindig azt a bios verziót irja ki amiről boot-olsz.
Nállam most main = F5, backup = F4, boot from backup:
- CPU-Z : F4
- @bios: F4 -
ati2
őstag
Nállam a resetre volt gubanc, eszúrta az egyik biost (vagy csak igy jött ki, de azóta nem kockáztatok).
De van billentyűzet a 2-3 másodpeceres újraindulgatás közben is, vagy legalábbis az insert működik az első postnál (szerintem a post elején vizsgálja rögtön). És az insert-re mindig szépen visszaált alapbeállításra, ha elszúrtam a mem időzítést... -
ati2
őstag
-
-
ati2
őstag
válasz
petisan #4508 üzenetére
Valamit szerintem rosszul álítottál be a biosban (nállam 400-on: MCH = +0.1 FSB = +0.1 / RAM fesz = +0.1, RAM időzítés 5-5-5-15), mert kb nállam is ez a helyzet 390-ig.
De az enyém (+ fori23 régi procija) 400-on beton stabil 1.400 V-al
A 425-höz meg 1.450 kellett, a 450-hez meg 1.5 V volt fori23-nak (ezt már a melegedés miatt nem próbáltam ki).
Szóval kizártnak tartom, hogy a procinak így legyen vége... -
ati2
őstag
-
ati2
őstag
Azért elég bugos a DS4 F5-ös biosa, a házventiket nem szabályozza és a moncsit se kapcsolja le. Igy most vissaztértem az F4-re...
-
ati2
őstag
válasz
zed1983 #4371 üzenetére
Nállam jól működik, de ha menetközben dugod át az egeret akkor fel kell ismernie.
Az USB-nek meg pont az a lényege hogy menet közben is lehet csereberélni, mig a PS2-t nem.
Ez az ''usb mouse enabled'' meg post-nál detektája az egeret, de a win egér kezelése ettől független. -
ati2
őstag
válasz
Travelos #4344 üzenetére
Majdnem.
1 legyen fent a legfrissebb service pack a windwos-on (XP SP2, win2k SP4).
2. inf chipset driver
3. audio microsoft bus / audio realtek azalia / lan marvell (sorrend mindegy)
4. alpfeszen bios frissítés F6-ra @bios-al win alatt. (előtte le kell tölteni a HDD-re, mert a netes update nem jó) -
ati2
őstag
válasz
Travelos #4342 üzenetére
Abban van az USB-is
- Core PCI and ISAPNP Services
- PCIe Support
- IDE/ATA33/ATA66/ATA100 Storage Support
- SATA Storage Support
- USB Support
- Identification of Intel(R) Chipset Components in the Device Manager
Ha nem használsz RAID-et akkor ne rakd fel a RAID drivereket, felesleges...
[Szerkesztve] -
ati2
őstag
Ahogy Gorneck23 is irta, külön érdemes futtatni a CPU és RAM tesztet, mert hamarabb téveszt úgy a proci.
A gyári hűtővel meg elég határeset már az 1,425 volt is, ha többet akarsz még húzni a procin akkor minimum BIG TYPHOON-t vegyél rá, mert iszonyatossan melegszik a fesz emelésre kissebb hűtővel. -
ati2
őstag
Az FSB a rendszerbusz, a CPU meg a proci.
Szerintem nézd meg először alapfeszen meddig stabil a proci. Bootolj be 300-as fsbvel, majd setfsb-vel növelj mindig 10 mhz-t, közben orthos cpu vagy ram teszt (1 percen belül biztos hibázik amikor már nagyon nem stabil). Az mch és fsb maradjon azon amit irtál, a ramodnak meg a gyári fesz elég 800-ig biztos.
Az a gáz, hogy az alapfesz határtól rendessen kell növelni a CPU feszt a magassabb FSB-hez
Ez meg mindenkinél hasonló ''1.425 de a progik szerint csak 1.38''...
[Szerkesztve] -
ati2
őstag
Biosban csak floppy-ról lehet frissiteni a DS3/DS4-et.
De win alatt alap beállításokkal (fesz, szorzó, fsb, ram) nem nem lesz gond, csak előtte le kell tölteni a biost a HDD-re.
De az F2-es bios ram kompatibilitás miatt érdemes egy orthos cpu, majd ram tesztet nyomatni (10-10 perc hibamentessen elég), hogy garantáltan stabil legyen a biosfrissités közben a gép win alatt . -
ati2
őstag
válasz
Anonymus23 #4253 üzenetére
Milyen fesszel megy a procid és orthos CPU teszt alatt mennyi a mag hőfok?
-
ati2
őstag
Teljessen stabil nállam is, nem tudom mire gondolsz?
Idáig ami menet közben elszált az voltmod miatt volt, de attol mindegyik lap kifekszik, ha nem elég ügyes a user (vagy csak peches).
Nállam 1x volt rossz mem időzités miatt bios másolás, de utánna gyorsan cseréltem liberót.
De ha jól néztem ki lehet kapcsolni a DS4-ben a bios mentést. Mert ha annyira téveszt a cpu vagy a ram, akkor nem a bios crc-je szar, hanem amit a gép számol...
Ezért mindenképpen javasolt a 100% stabil boot, és win alatt setfsb-vel tovább húzni és közben orthossal tesztelni mit bír még az adott feszekkel. -
ati2
őstag
válasz
7Heads Drago #4200 üzenetére
Kapcsold ki , de terhelés alatt azért nézd meg hányfokos
-
ati2
őstag
Egyformán megbízható mindhárom lap.
Ha kell a 2 PCI-E slot akkor DS4 vagy P5B Delux.
Ha elég 1 PCI-E akkor DS3 mivel olcsóbb
A tuning terén meg inkább az számit mennyire vagy szerencsés a procival és a rammal pl:
e6300: 2800-3400 Mhz (800-as ram szükséges)
e6400: 2800-3600 Mhz (667-es ram általában elég, a 800-as ajánlott)
Átlagban az e6300 kb 3 Ghz, a e6400 pedig 3.2 Ghz-et tud. -
ati2
őstag
Pont az e6300-hoz kell a gyorsabb ram
De ha nincs szerencséd akkor te is belefutsz a proci limitbe aztán akkor mindegy milyen a lap + a ram.
Az én e6400-am 1.40 v-al max 8*405 -ön megy stabilan, a 8*450-hez meg kb 1.5 v kellene (mint Fori23-nak). Csak nekem nem éri meg a +11% gyorsulás a +30% fogyasztást és hőt -
ati2
őstag
A 83 fok az nagyon sok, vegyél rá freezer 7 pro-t.
Nállam a mem teszthez több fesz kellett a procinak, mint a cpu teszthez kb 0.01-0.02 voltal.
Szerintem 30 perc orthos elég (külön a CPU-ra, külön RAM-ra), csak figyelni kell a hőfokokat, hogy ne emelkedjenek tovább. Nállam kb 10 perc után áll be a véglegesre a hőfok zárt házban, igaz az aerocool aeroengine házban jó a kereszthuzat 2 db 12 cm-es ventivel.
A másik dolog, hogy még nem találtam semmilyen másik progit az orthoson kívül ami 2x100% terhelést adna a procinak (Xvid 2x90% csak), és gondolom a ramtest is elégé fingatja a ramot. Ezért szerintem normális esetben sose jön elő még 1 órás 100%-os terhelés se otthoni felhasználóknál, esetleg valami speci programmal. -
ati2
őstag
válasz
Yushchenko #4115 üzenetére
A gyári cooler-hez képest minusz
-
ati2
őstag
Melyik sata csatikat használod?
Nállam a ich8r port 0,1 és a giga port 0,1 oda vissza 60 mb/s, vinyókon belül meg 25-30 mb/s.
De valami bug van az ich8r 2,3,4,5 portal mert ott érdekes dolgokat csinált max 10 mb/s az egyik irányba, ellentétessen 50 mb/s.
Igaz nállam 2 vinyó van és nem raid-be. -
ati2
őstag
Raktam egy Freezer 7 Pro-t a procira. Elég megdöbbentő a változás a gyári cooler-hez képest:
CPU: - 15 °C, magok: - 12 °C (orthos cpu teszt alatt) -
-
ati2
őstag
válasz
Bile Demon #3980 üzenetére
Hát nem, biztos...
De a PS2-n a logi egér nem kapcsolt le, most az USB-n A4 X-718F-van, de az nem világít stand by-ban, és a duplaclick-re se indul a gép ha beállítom a biosban (lehet hogy egér függő a dolog).
A @bios nállam tejesenn jól működik, de előtte le kell tölteni a netről a bios-t, és utánna beégetni a @bios-al.
Aszem a giga weboldalán láttam, hogy nem ajánlott a webes frissités a @bios-al!
Én a biztonság kedvéért szoktam nyomni egy load optimized defaults-ot bioségetés előtt, hogy minden alapfeszen/alapfreq-n menjen (bios frissítés után ugyis kell load optimized defaults, aztán mindent újra kell állítgatni).
[Szerkesztve] -
ati2
őstag
-
ati2
őstag
-
ati2
őstag
A DS4/F5-ösben is bugzik a PCIE fesz
20 perc után 90 °C a gpu. Megint csak az segitett, ha végigmentem az összes fesz menün.
[Szerkesztve] -
-
ati2
őstag
válasz
westlake #3801 üzenetére
Nem voltam biztos benne, hogy auton kap-e plusz feszt a PCIE.
És nehogy véletlen túlfeszelje a VGA-t inkább adtam neki a lehető legkissebb feszt amit be lehetett állítani. Erre túl is feszelte rendessen, 50 helyett 80-90 fokos GPU desktopnál, 3D-ben meg downclock 115 foknál -
ati2
őstag
válasz
westlake #3799 üzenetére
Az a furcsa, hogy nállam össze vissza működik a PCIE overvoltage.
Egyszer akkor sütötte meg félig a VGA-t amikor Normal-ról +0.05V-ra raktam, máskor meg +0.05 V -ról visszaállítottam Normal-ra.
De ez csak akkor fordult elő, ha csak a PCIE feszt álítottam, majd save & exit.
És ha mind a 4 fesz menün végigmegyek az elejétől (módosítás nélkül), akkor meg megint jó. -
ati2
őstag
Valami nagy gáz van a fesz álítgatással a DS4/F4 biosban:
1. PCIE normal->+0.05 : vga hőfok desktop 50 °C
2. PCIE +0.05 -> normal : vga hőfok kb 10 perc után desktop 82 °C(múltkor 115 °C-nál downclock-olt a GPU BF2 alatt
)
3. DIMM, MCH, PCIE, CPU mindegyik menüben ugyanaz a beállitás újra kiválasztás: vga hőfok újra 50 °C -
ati2
őstag
Valaki próbálta már a PCI-E overvoltage-ot piszkálni?
Adtam neki +0.05 v -ot aztán, majdnem megsütötte a VGA-t 115 °C-nál szerencsére downclock-olt
Alapbeálitással igy most idle 50 °C, terhelve 65 °C.
Lehet ez nyirja ki az X-fi ket is -
ati2
őstag
válasz
Borisz76 #3678 üzenetére
Mennyi feszt kap nállad a CPU?
Nállam 1.40 v -al @3.2 gyári hűtővel (coretemp szerint):
Idle: 53 °C
Orthos cpu: 70 °C
Mp4 tömörités: 66 °C
De ha csak 10 °C-ot számit egy jobb hűtő akkor nem nagyon érdemes cserélnem, ennél jobban úgyse akarom hajtani a procit hosszú távon...
[Szerkesztve] -
ati2
őstag
válasz
Yushchenko #3650 üzenetére
Geil-től igen, ha stabil is
-
ati2
őstag
válasz
Yushchenko #3637 üzenetére
1:1 ben?
-
ati2
őstag
válasz
Yushchenko #3544 üzenetére
Hát nem nagyon ahhoz ismeretség kell, de ahol vetted a lapot próbálj meg szállítóra elhozni 1-et, ha van nekik a polcon.
Gondolom akkor is ki kell fizetni, csak ha visszaviszed visszaadják a pénzt.
Szünetmentest tápot használsz? Mert az is összeugorhat a tápoddal. -
ati2
őstag
válasz
Yushchenko #3526 üzenetére
Nekem is Chieftech 450-em, van és azzal teljessen jó 400-on.
Próbálj meg a boltból próbára hazavinni egy tápot, jobb ötletem nincs...
[Szerkesztve] -
ati2
őstag
DS4 F4 bios + Seagate 7200.10 320 Gb.
Miért látszik csak 128 Gb win2k + SP4 allat?
Mellete a 250-es maxtor látszik teljessen. -
ati2
őstag
válasz
Yushchenko #3467 üzenetére
Én az F2-vel feldobtam win-t alap frequ-n, majd bios F2->F4 win alatt.
Utánna 400-on nem volt bajom sem a geil-el, se a 250-es maxtorral kb 30 mb/s-el másolt egy régi 80 Gb/5400 rpm-es vinyóról (visszaellenörízve tartalomra is jó volt).
A procinak kellet az 1.4v, a RAM + FSB + MCH meg +0.1 v a 400-hoz.
Csak aztán hirtelen leugrott a file system a C-ről, + vonyított egy kicsit a boot seek helyett.
De ez valószinüleg a vinyó hibája volt, mert ugyanezt eljátszotta a fél éves bizti mentésemmel is rajta, csak akkor a 3. particióról ugrott le a fáljrendszer.
Ja és már tuning előtt se volt meg a 3. partición fálrendszer, ujra kellett formázni -
ati2
őstag
Most rakták még csak fel a giga oldalára a DS4 F4-es biost, ugyanaz tartalomra mint a másik F4-volt.
-
-
ati2
őstag
Azt nem tudom, de nekem a 2x1gb 800-as geil value 840-en ment, 900-on elhasalt. (kettő között nem próbáltam).
Alap 800-on is elég meleg ez a ram, és a memteszthez kelett + fesz még a procinak, amikor már a cputeszt stabil volt.
A tapasztalat azt mutatja, hogy 1 gb-os rammal kisebb fsb-t lehet elérni mint 512-vel egyenlőre (kivéve néhányat ami erősiti a szabályt).
Lehet, hogy A-DATA-val megy 950-et is, de az is lehet hogy neked is megáll 800 körül (inkább ez a valószinű). -
ati2
őstag
Nem vagyok biztos benne, de a rossz mem időzités úgy tünik mintha elszúrná a biost.
Csak újraindulgatott, majd a power + reset után a ds4 átnyomta a main biost-t a backupba (elméletileg forditva kéne), amikor szarul álitottam be a ramot hátha elindul alapon (5-5-5-15 helyett 4-4-4-12-re).
És ugye instabil rammat a másolat se lehet valami fényes, hacsak nem vette vissza addig az alap beállitásokat a lap amig másolt...
Szóval a power + reset kombinációt érdemes elfelejteni elég veszélyes!!!
Vagy az ''Insert''-et érdemes nyomni bekapcsolás után, vagy ha nem segít akkor elem ki 1-2 percre.
Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG CROSSHAIR VI EXTREME alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX X570-E Gaming alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX Z270G GAMING WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z390-PLUS GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ProArt Z790-CREATOR WIFI alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RX Nitro+ 6700XT 12GB Corsair 4000D ASUS ROG 650W
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASRock H310CM i3 9100F 8GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD GTX 1060 3GB AeroCool Strike-X 500W
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 512SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest