H​ird​e​tés

2018. január 22., hétfő

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Gépírás

Hozzászólások

(#51) N0zer0


N0zer0
(senior tag)

Ez a kép helyes?

(#52) N0zer0


N0zer0
(senior tag)

Monológ folyt.: azért kérdem, mert más képeken a 2-es pirossal, a 9-es zölddel van jelölve és úgy tényleg kényelmesebbnek tűnik.

(#53) JetiRulez válasza N0zer0 (#52) üzenetére


JetiRulez
(őstag)

Szerintem ez a helyes kép:
[link] (Képzeld a helyébe a magyar billentyűzetkiosztást és Én az AltGR gombot hüvelykujjal nyomom le) ;)
A számokat mondjuk gyakran én is félreütöm.

Egyébként rajtam kívül szokott még más fura dolgokat művelni gépelés közben?
Arra gondolok, hogy Én véletlenül gyakran bekapcsolom írás közben a Kiskapitális betűstílust (Shift+Ctrl+K) vagy Ú helyett mindig az Insert gombot nyomom le. Néha még a Funkciógombokat is sikerül végignyomkodni a számok helyett. Én úgy gondolom, hogy 3 évi gépírás tanulás után ilyen hibákat, már nem szabadna elkövetnem.

[ Szerkesztve ]

"Nem tudom, hányas a kabát nekem, Kakaógengszter rég a nevem, mint az a napközis, ki jól lakott..."

(#54) N0zer0 válasza JetiRulez (#53) üzenetére


N0zer0
(senior tag)

Kösz a választ. Akkor mégsem halt ki a topik.

Azóta végül abban a sorrendben tanultam meg, ahogy az általam linkelt képen van, de az utána lévő a kép ALATTI hozzászólásomban lévő módosításokkal. Tehát így:

Így a legkényelmesebb. Az Alt billentyűket pedig természetesen hüvelykujjal, ahogy azt kell.

De felmerült egy újabb probléma: ha egérért vagy valami másért nyúlok, majd visszatérek a billentyűzetre, akkor a JKLÉ gombokra nehezen talál vissza magától a jobb kezem. Hiába a pöcök a J-n, lassú a visszaállás. Erre valami praktika?

Ami téged illet, nem értem hogyan nyomsz Ú helyett Insertet. Egész máshol vannak. Talán valami spéci billentyűzeted van. Én még csak kb. fél éve tanultam meg a gépírást, teljesen önállóan, 1 kivételével ingyenes programokkal és leírásokkal. Vannak hibás berögződéseim, amiken csiszolni kell, de így is megérte!

[ Szerkesztve ]

(#55) JetiRulez válasza N0zer0 (#54) üzenetére


JetiRulez
(őstag)

Tényleg ki van halva a téma, ez tény és való. Én vagyok szerintem az egyetlen, aki ide néha napján benéz.
A JKLÉ-re én is kicsit lassabban állok vissza, de nem foglalkozom vele különösebben, már megszoktam.
A billentyűzetem meg teljesen hagyományos asztali billentyűzet. Ennek ellenére mégis előfordul, hogy ezeket a távoli gombokat sikerül leütni. Ú betűt mondtam volna? Backspace-t akartam mondani: F12, PrintScreen, Insert; ezeket nyomom néha helyette.

"Nem tudom, hányas a kabát nekem, Kakaógengszter rég a nevem, mint az a napközis, ki jól lakott..."

(#56) N0zer0 válasza JetiRulez (#55) üzenetére


N0zer0
(senior tag)

Egy dologról nem esik még szó általában. A tartásról.
Angol nyelvű oldalak az alábbi tartást ajánlják:
1) a billentyűzet alfanumerikus része legyen tőlünk középre
2) a monitor legyen tőlünk középre és szemmagasságban
3) gépelés közben üljünk egyenesen, egyenes háttal
3) a könyök, csukló, kéz vízszintesen legyen egy vonalban, és ez a vonal zárjon be 90 fokos szöget a felkarral, mindkét kéz esetében
4) a csukló ne csak vízszintesen legyen egy vonalban a könyökkel és kézzel, hanem függőlegesen is, azaz a csukló ne süllyedjen le, és ne is emelkedjen fel az alkar vízszintes egyeneséből.

Ezt tényleg így kell?

[ Szerkesztve ]

(#57) JetiRulez válasza N0zer0 (#56) üzenetére


JetiRulez
(őstag)

Az első négy pont igaz rám is, de az ötödik már talán nem. Annyira azért nem figyelem magamat gépelés közben. Gyári hibás vagyok: általában mindig csak egy dologra tudok koncentrálni (jelen esetben például csak a helyesírásra), ezért fordul elő, hogy vagy 5-10-szer belejavítok a hozzászólásomba utólag vagy előre meg kell fogalmaznom a mondandómat. :U
Amikor papírról gépelem a szöveget, az is erős koncentrációt igényel, de kicsit könnyebb, mint közben valakire figyelni vagy fogalmazni.

[ Szerkesztve ]

"Nem tudom, hányas a kabát nekem, Kakaógengszter rég a nevem, mint az a napközis, ki jól lakott..."

(#58) N0zer0 válasza JetiRulez (#57) üzenetére


N0zer0
(senior tag)

Senki sem figyeli magát közben. De eleinte állítólag érdemes erre is figyelni.
Én sem figyelek, jól beszámoztam a pontokat 3,3,4 :DDD

(#59) B.Timi válasza klepto (#6) üzenetére


B.Timi
(újonc)

Hát nekem is bajom volt a billentyűk helyével. Néhány hónapja elkezdtem tanulgatni a www.nettype.net oldalon és már egész jól be tudom azonosítani a betűket. Tudom ajánlani ezt a progit.

(#60) Csil^^


Csil^^
(újonc)

Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne az okosokhoz, hogy mostanság adtam a fejem arra, hogy megtanuljak gépírni, de nagyon sokat használom a gépem, és olyankor máshogy gépelek. Viszonylag gyorsan írok, viszont hogy fog ez a dolog átállni, ha többet írok a "nem megfelelő módon"? :U Okoz ez vmi problémát, vagy idővel, ha eleget gyakorlok és megtanulom az egészet, magától megváltozik?
Köszönöm szépen. :B

(#61) N0zer0 válasza Csil^^ (#60) üzenetére


N0zer0
(senior tag)

Ha a hagyományos, párujjas, billentyűzetet néző (amatőr) technikával is írsz, akkor SOHA nem fogsz megtanulni gépírni. Tehát soha nem fog a dolog átállni.
Minden gépíráskönyv, tananyag úgy kezdődik, hogy az alapoknál leszögezik: TILOS a billentyűzetet vagy a kezeidet nézni. Csak a monitort, forrásszöveget tartalmazó papírt, vagy a plafont, stb. szabad. A gépírást tízujjas vakírásnak vagy angolról fordítva érintéses gépelésnek. Néhány külföldi gépírás tanfolyamon használnak papírból hajtogatott, billentyűzet fölé helyezett takarólapot, vagy üres billentyűzetet, ami nincs felmatricázva, azaz miden billentyű egyformán üres. Így, ha az önmagukat becsapó fegyelmezetlen tanulók lenéznek, akkor nem mennek vele semmire. Legfeljebb az engedélyezett a tanulás korai fázisában, hogy a falra, monitorra kifüggesztett, nyomtatott billentyűzetkiosztásra, vagy a képernyőn kirajzolt tanulókiosztásra (mint amilyet már linkeltem itt fentebb) nézzenek a kezdők, míg szükséges.

Az egész gépírásnak pont az a lényege, hogy az ujjaid maguktól találják meg a billentyűket és ne lassítson az, hogy a képernyő, billentyűzet és gépelendő anyag között cikázzon a szem, hanem egy dologra tudj koncentrálni: a lényegre, vagyis a szövegre.

Eleinte tényleg kínlódás, mert kezdetben csak lassan tudsz a gépírási technikával gépelni. Főleg addig, míg minden leütött billentyű után visszatérsz az alapsori (asdf jklé) tartáshoz (kötött tartás). Majd ha a kötött tartás megy és belejössz, akkor néha több billentyűt is leütsz úgy (mondjuk pl. "terep" szó), mielőtt visszatérsz alapsori tartásba. Ez utóbbit lebegő tartásnak nevezik.

Kezdetben nekem is nehéznek tűnt, hogy csak lassabban tudok az "új" technikával gépelni. De türelmesnek kell maradni a fejlődés érdekében. Ez egy életre szóló befektetés. Most, így nem egészen egy év egyéni tanulás után kezdek egyre inkább átállni a kötött tartásról a lebegő tartásra, és még így is csak megközelítettem a régi amatőr gépelési gyorsaságom. De cserébe egy hosszú szövegek gépelésénél kevesebb energiát fejtek ki szellemileg és fizikailag: nem kell a oda-vissza cikázni a tekintetemnek a billentyűzet és monitor között (vagy a billentyűzetet nézne nem kell azon filóznom, hol tarthatok a szövegben vagy a monitoron, nem kell memorizálnom, mit gépeltem be eddig). Továbbá nem kell csapkodnom a billentyűket, elég csak finoman megérinteni. Néha csak elég egy betűre vagy szóra gondolni és azt veszem észre, hogy a kezeim önállósodnak (gépelnek helyettem) és "magától" beíródik a szöveg. Így naponta sokkal több szöveget tudok begépelni, és kevésbé fáradok el, mint előtte. Még ha kicsit lassabb is vagyok... még. De a sebesség is fejlődik majd idővel. Hivatalos képzésben tanulva is több évig kell ezt tanulni, mire látványos gyorsulást érnek el (gyors diktálás utáni gépelés).

(#62) Kvazár


Kvazár
(őstag)

Sziasztok!
Tudnátok mondani egy jó, letölthető, w7 alatt is futó oktató progit?
Régen a Typing Master segítségével tanultam meg az új billentyűim gördülékeny használatát, de most nem akar elindulni. (Most vettem egy MS ergonomikus bill,-t. Ami minden, de nem ergonomikus, és ráadásul angol kiosztású.)

Eladó cuccaim: -

(#63) bbasa


bbasa
(újonc)

ki nem utálja a gépírást? :(((
Csak arra jó,hogy tanítson.
(am. lehet benne csalni, érdekel valakit?)

(#64) Boxer001 válasza bbasa (#63) üzenetére


Boxer001
(PH! kedvence)

Utálni?
Nagyon jó dolog. :K Zsír, hogy anno megtanítottak rá suliban. :))

(#65) TESCO-Zsömle válasza bbasa (#63) üzenetére


TESCO-Zsömle
(Jómunkásember)

Hát, én márpedig megtanulok vakon írni, mert szeretnék egy ilyen billentyűzetet. :P

És igen. Tudom, hogy egy több, mint 2 éves hozzászólásra válaszoltam.

I'm cursed with a brain, compulsive thinking and lack of appetite for anything that could numb it.

(#66) N0zer0 válasza TESCO-Zsömle (#65) üzenetére


N0zer0
(senior tag)

Pedig tanulni ilyenen érdemes, ha nincs önfegyelme az embernek, és hajlamos lenézni, akkor hiába néz le, nem segít, és leszokik róla, hogy állandóan a billentyűt nézze. Ezt el lehet érni közönséges billentyűzeten is, elég a gombokat leragasztgatni szigszalaggal, hogy ne látszódjanak a feliratok.

Sokan rosszul tudják. A gépírásnak nem a sebesség az igazi lényege, hanem az energiaspórolás. Kisebb ujjmozdulatokkal dolgozunk (még a gépírós korszakom előtt, 2-3 újjal csapkodva kb. 2-3 évente szétkopácsoltam a billentyűzetet, és ez azóta megszűnt, sokkal finomabban és gördülékenyebben kezelem a gombokat), de ami a LEGFŐBB: nem kell a szemnek a monitor és a billentyűzet között cikázni és NEM fárad el a szem. Már ez utóbbi nagyon nyomós érv, mikor az ember 12-16 órás műszakokat húz le a gép előtt, sokat gépelve, akkor nagyon érezni a különbséget, hogy nem jojózik a szeme, hanem csak a monitort kell nézni, a billentyűzetet nem. Sőt, még a szemünket is lehet pihenteti gépíráskor, mert a monitort sem muszáj nézni, én néha 20-30 mp-re becsukom, hogy pihenjen.

(#67) Pr3s válasza N0zer0 (#66) üzenetére


Pr3s
(fanatikus tag)

Kérhetnék egy jó gépírásoktató programot?
VAgy csak a neve is elég.
Vagy van itthon a régi jó öreg könyv(Gépírás a betűtanulástól a hivatalos levelekig KJK-Kerszöv), melyik a jobb?
És ha már gépelés akkor milyen billsor lenne jó? 101-102- vagy hány gombos?
Előre is köszi a segítséget!

(#68) N0zer0 válasza Pr3s (#67) üzenetére


N0zer0
(senior tag)

Én ezekkel az ingyenes anyagokkal tanultam meg gépírni:
http://n0zer0.uw.hu/gepiras.zip
http://manonet.org/hu/gepiro_program/ingyenes_gepiras_oktato_program.html

Jó még:
http://www.klav.hu/proba.php
És:
Gépírás 2000 (fizetős)

Van, aki erre esküszik:
http://www.typefastertypingtutor.com/
Magyar tananyag hozzá:
http://people.inf.elte.hu/cscoabt/

Billentyűzetnek csak a hivatalos, szabványos magyar kiosztás a jó, a 104 gombos:
http://frontype.com/keyboarding/540px-Hungarian-keyboard-layout.svg.png
Fontos, hogy QWERTZ billentyűzet legyen, a hosszú í az y előtt legyen, és az ű az á gomb mellett, elvéve alul az Enterből a helyet, így az Enternek fejjel lefelé L-alakúnak kell lennie. Másfajta billentyűzet NEM jó.

Fontos a testtartás. Laptopot ölbe véve, fotelból, ágyon fekve, fejen állva, háton fekve NEM lehet megtanulni gépírni. Rendes asztalhoz kell ülni, rendes támlás széken, egyenes háttal, monitor fejmagassában, asztal karmagasságban, térd és sarok 90 fokos szögeket zárnak be. Nem szabad túl közel, túl távol sem ülni. Úgy kell ülni, ahogy ebben a cikkben lerajzolják:
http://gepiras.blogspot.hu/2011/07/egeszseges-test-es-keztartas-gepiras.html

Lényeges, hogy minden nap gyakorolj egy keveset, az egész gyakorlás legyen rendszeres. Kampányszerűen, hetente, havonta egyszer csinálva nem fejlődsz semmit. A feladatokat sorban kell csinálni, fegyelmezetten. Nem a sebességre és a gyors letudásra kell menni, hanem a magabiztosságra, pontosságra, ritmusra, hogy kényelmesen, megbízhatóan menjen a lecke anyaga. Nem szabad túl gyorsan átugorni a következő leckére.

Nagyon fontos, hogy gépírás közben NE nézz le a billentyűzetre. Ha nem találsz egy billentyűt, akkor az alapsoron tartással és az f, k gombok pöckeiből kiindulva ki kell tapogatni. Ha fegyelmezetlen vagy, hajlamos vagy állandóan lenézni, akkor egy olcsóbb szigszalagból vágott négyzetekkel ragaszd le a billentyűzetet.

Nem árt, ha kezdetben nem vegyíted a gépírást és a lenézéses, pár újjal pötyögéssel. Ha elhatároztad, hogy gépírni tanulsz, belefogtál, elkezdted csinálni a leckéket, akkor mikor kikapcsolódásból chatelsz, fórumozol, akkor se nézz le, ne térj vissza a réig gépelési módszeredhez, átmenetileg se. Eleinte kínlódni fogsz, hogy kikapcsolódás közben csak lassan fogsz haladni az írással, de majd begyorsul az. Fő a fegyelem.

[ Szerkesztve ]

(#69) Pr3s válasza N0zer0 (#68) üzenetére


Pr3s
(fanatikus tag)

Szia, nagyon szépen köszönöm a segítséget, ajánlanál egy ilyen billentyűzetet?
Mert megvenném e célra, és még lelkesen le is kapargatnám róla a betűket, mert hát komolyan gondolom, igaz most a 8-al keres kettővel üt jellegű pötyögést tolom, de elég jól megy, azt is úgy, hogy szinte oda sem nézek a billsorra, de jó lenne megtanulni a hivatalos gépelési formát.
Szóval várnám a termék nevét, ha nem gond, milyen is az ideális billsor erre a célre, előre is nagyon szépen köszönöm, kellemes hétvégét!

Üdv.: Pr3s

(#70) N0zer0 válasza Pr3s (#69) üzenetére


N0zer0
(senior tag)

Bármilyen billentyűzet jó, amelyiknek olyan szabványos kiosztása van, amit mutattam. Talán 1000 forintos Tesco gazdaságos és kínai piacos minőséget felejtsd el, de ezt leszámítva bármilyen szabványos billentyűzet megteszi, ami egyéb vonatkozásban megfelel a mindennapi igényeidnek, olyas sebességgel veszi be a karaktereket, olyan hangja van, hogy neked jó. Talán még a mostani billentyűzeted is jó, ha a helyén van rajta az Í és az Ű. Az Y/Z felcserélhető szoftveresen. A gépíráshoz nem kell semmilyen befektetés, egyáltalán nem a gazdagok és a kiváltságosok monopóliuma. Akár ingyen is megtanulható, ha otthon a netről fegyelmezetten képzed magad.

Kapargatás helyett könnyebb, olcsóbb, jobb, ha veszel szigszalagot (megteszi az olcsó is), négyzeteket vágsz belőle és leragasztod a billentyűket, eleinte elég a betűket. Két gombra NE tegyél matricát, vagy ne az egész felületére, és pedig az F és az J, ugyanis ezeken van 1-1 pöcök, és eleinte fontos, hogy ki tudd tapogatni őket. Később sem árt, de akkor már rááll a kezed, nem lesz életbevágó, bár akkor már ragasztgatni sem kell, akkor le is veheted a ragasztásokat.

Láttam már olyan amerikai gépírósulit, hogy a tanuló keze fölé tettek egy állványos kartonlapot, épp csak a kéz fért alá szabályos tartásban, és ha a tanuló lenéz a billentyűzetre, akkor ezt a lapot látja csak. Mondjuk ez egy kicsit kényelmetlen és körülményes lehet, a matricázás szerintem jobb.

(#71) Tristis


Tristis
(őstag)

Sziasztok! Keresnék egy programot, ami képes mérni 10 percen keresztül a gépelésemet. Felőlem lehet előre általam beillesztett word dokumentumból, vagy akár txt-ből is származó szöveg. A főnököm nem hiszi, el, hogy simán gépelek 300-400 szóval percenként, itt az ideje okulnia kicsit. :DDD

Ami az unverzumnak Chuck Norris, az az NBA-nek Török Péter.

(#72) N0zer0 válasza Tristis (#71) üzenetére


N0zer0
(senior tag)

http://csetneki.hu/klavia.html

(#73) Tristis válasza N0zer0 (#72) üzenetére


Tristis
(őstag)

Rövid benne a szöveg, sajnos nem jó. :(

Ami az unverzumnak Chuck Norris, az az NBA-nek Török Péter.

(#74) kefet


kefet
(újonc)

Tudom, hogy nem ide tartozik, de muszáj volt valahol megosztanom hogy a Google megtalálja.

Töltsd le torrentről a Gepírás 2000 CD kép fájlt. Bármelyik oldalról jó lesz.

a CD képfájlt a Daemon Tools programmal lehet megnyitni.

kapcsold be a SECUROM opciót a beálításokban ahhoz hogy meg tudd nyitni a CD kép fájlt, telepíteni és használni (Daemon tools - beállítások - Speciális)

A readme fájl elmondja hogy kell telepíteni.

A lényeg: akinek Windows 8.1 rendszer van a gépén annak újra kell telepítenie a Daemon Tools programot.
A régi Daemon tools -nál a SECUROM beállítás már nem működik, az SPTD már elavult az új Windows 8.1 rendszerhez. új SPTD verzió a SECUROM -hoz kell

Innen töltsétek le az új Daemon Tools –t az SPTD 1.86 –tal együtt.

http://www.softexia.com/virtual-drive-utils/daemon-tools-lite/

DAEMON Tools Lite 4.49.1.0356 (with SPTD 1.86)

Főleg akinek a x64 –es Windows 8.1 verzió fut a gépén. Esetleg külön töltse le SPTD 1.86-ot x64-es Windows 8.1-re

Tehát ez az új Daemon tools és SPTD 1.86 kell ahhoz úgy menjen a SECUROM a beálításokban és így elinduljon a Gépírás 2000 Windows 8.1 rendszeren is.

Gépírás 2000 Windows 8.1 x64 64 bit

[ Szerkesztve ]

(#75) rwin5


rwin5
(őstag)

Kicsit feldobom a topikot, most újra elkezdtem a gépírás tanulását, anno voltam versenyen is.

Ha valakit érdekelne egy jó kis honlap :

[link]

[link]

[ Szerkesztve ]

Ciro

(#76) rgx válasza .:GoliBali:. (#1) üzenetére


rgx
(újonc)

Készítettem egy ingyenes oktató programot
Itt ingyen letölthetitek
[link] :))

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Gépírás
Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.