Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Essejó

veterán

LOGOUT blog

válasz freaghill #5237 üzenetére

Addig egy kis videó segítség link

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

• inf3rno

nagyúr

válasz freaghill #5237 üzenetére

Megkérdeztem ma, de ő még az a generáció, aki ránézésre csinálja a dolgokat, nem méricskél. Azért leírom, amit mondott. Ha összerakod még ezzel a videoval [link] és ezzel a recepttel, akkor már egész jól képben leszel. [link].

Kétszer két tekercshez olyan fél kiló liszt kell, esetleg kicsit több, mondjuk 600g. Na most ez füredi vagy devecseri liszt volt nálunk egy 30 évig, de azok a malmok már bezártak. Meg lehet próbálni bármelyik lisztből, nem is feltétlen kell hozzá rétesliszt, vagy lehet fele-fele arányban is, garancia sajnos nincs rá, hogy rendesen fog nyúlni. Ki kell tapasztalni, hogy neked melyik liszt válik be, jó minőségű kell hozzá. Több helyről is hallottam, hogy a Tüskeszentpéteri jó hozzá, úgyhogy szerintem próbáld először azzal. Ehhez kell vizet adni úgy, hogy ne legyen se túl kemény, se túl lágy. Nyilván ő ránézésre látja, hogy mi a jó. Én úgy emlékszem, hogy valahol a levestészta és a kenyértészta között fél úton lehet keménységben, ha ez mond neked valamit. A liszthez kell egy kis langyos víz, amibe teszel egy kis sót, meg egy kanál olvasztott zsír is belemehet. Tojást ő nem szokott beletenni, és ecetet se legtöbbször. Gondolom ha többször megpróbálod, nagyjából kialakul, hogy mik a jó arányok. Másokat nézve olyan 250-300mL lehet a víz és 2 csipet a só.

Ha megvan, akkor jól ki kell dolgozni hólyagosra. Igazából a liszt mellett ez a legfontosabb része. Erről majd küldök képet, mert én is kedvet kaptam hozzá és most szedtünk le egy mázsa almát. Az van, hogy dagasztod, dagasztod 3 ujjal (hüvelyk, mutató, középső) olyan negyed óra, aztán egyszer csak látod, hogy a levegő, amit belegyúrsz az ilyen fél-egy centis hólyagot csinál rajta. Na akkor már nagyjából jó. Mások paskolják, mint a Borbás Marcsi féle videoban, mi ilyet sosem csináltunk, gyúrásnál látszik, nem szükséges, de lehet, hogy a 3 ujjas dagasztás miatt. Utána pihentetni kell kb. egy órát. Ehhez alá szór lisztet, a tetejét bevágja ki tudja miért, utána meg letakarja konyha ruhával. Pihentetni valami langyos helyen kell, de nem jó, ha túl száraz, pl sütő mellett, mert akkor kérge lesz. A lényeg, hogy a hideg hely még ennyire se jó neki. Ha eleget állt, akkor meg kell lisztezni a terítőt, aztán ki lehet tenni rá, megkenni a tetejét olvasztott zsírral és lehet is nyújtani. A nyújtáshoz be kell lisztezni a kezed, különben hozzátapad. Alá kell nyúlni, és húzni egy kicsit rajta. Lehet ujjal felfelé, de lehet kézháttal is. Ha kilyukasztja a körmöd, akkor inkább kézháttal. Körbe kell járni az asztalt, és minden oldalán egy kicsit húzni rajta, amíg a teljes terítőt le ne feded. Utána a szélein le kell vágni a maradékot, de lehet lefelé húzva letépni is.

Ha ki van nyújtva, akkor le kell kenni olvasztott zsírral. Na most én úgy emlékszem, hogy inkább fröcskölte rá a zsírt, mint tollal kente volna. Meg sok biztosan nem kell rá. Utána mehet bele a töltelék. Ez lehet túró, pl 1kg túró, 3 tojás sárgája, 1cs vaníliás cukor és cukor ízlés szerint villával összekeverve, nyomkodva. Lehet beletenni mazsolát is. Tejfölt semmiképp, azt egyszer elkövettem, és elázott az egész. Amit még szokott az a darás almás és a mákos almás. Itt az a lényeg, hogy először a darát vagy a mákot kell rászórni, hogy ne ázzon el. Utána mehet a reszelt alma. Az almát előtte ki kell nyomkodni, szóval érdemes a nyújtás előtt lereszelni, hogy legyen ideje kiengedni a levét. Lehet cukrozni is, ha nem elég édes az alma. Nem jó túl sokat tölteni bele, itt is rá kell érezni az arányra. Nem úgy kell, hogy egy helyre odaszórod az összeset, vagy megpróbálod elkenni a tésztán, hanem ilyen nyomokban oda kell szórogatni.

Ha meg van töltve, akkor két oldalt fel kell húzni a terítőt, és ha minden jól megy, akkor legurul a tészta, és összetekeredik magától. Lesz két tekercsed egy adagból. A köztük lévő részt meg lehet kenni olvasztott zsírral, meg a tetejét is. Elvágni ilyenkor még nem kell, majd csak ha megsült.

A tepsit ki kell kenni zsírral. Mehet bele a dupla tekercs. Lehet hajtani vagy vágni is. Olyan közepes lángon kell neki legalább fél óra. Látni fogod, ha elkezd barnulni. Nem jó túl erős lángra tenni, mert megég kívül, és nem sül át rendesen. Ha kész, akkor lehet szeletelni, porcukrot szoktak még rászórni. Ennyi.

Na most nálunk ez a sváb változat van, mi nem tejfölözünk, hanem olvasztott zsírozunk. A Borbás féle videoban inkább tejfölöznek sok helyen.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

Új hozzászólás Aktív témák