Új hozzászólás Aktív témák
-
kkrisztian90
csendes tag
Üdv mindenkinek! Azt lenne a kérdésem hogy cnc gépen történő megmunkálás előtt mik a programozás előtti lépések? (Tudom buta kérdés de ne haragudjatok!)
-
-igu-
addikt
válasz kkrisztian90 #6001 üzenetére
A legfontosabb: kitalálni a mit/mivel/hogyant.
A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem
-
cserkopater
csendes tag
Először átnézed a rajzot, és megtervezed a megmunkálás sorrendjét. Átgondolod hogy majd milyen szerszámok fognak kelleni hozzá. (Ez fontos ezt az előző kommentelő is leírta) Hogyan fogod meg a munkadarabod, milyen a munkadarabod... Beméred a szerszámokat, a munkadarabot is (nullponteltolás) Nagyvonalakban ennyi de még a program írás után is van még feladat.
-
csiziktomi
senior tag
Megbizonyosodni arról,hogy a végén ki is fizetik a melódat
-
SirTom
tag
Nincsenek lépések előtte, kapsz egy modellt, aztán kiadod mekkora nyersdarabot kell előkészíteni, és míg a kollega a darabolás végzi, addig jó ha generász valami programkódot, hogy a nullapontfelvétel után zörögjön a gép, és a főnők ne azt lássa, hogy a gépkezelők kávéval sétálgatnak. Remélem segítettem A programkódhoz ugye kell a szoftver/szerszámok/technológia/melósok(kire mit lehet bízni)/helyi információs rendszer ismerete.
Nincs más hátra mint előre
-
-
SirTom
tag
válasz kpityu2 #6006 üzenetére
egyszer sok meló van, most épp kevés, jön a pangás, 5 hét szabadságot kell kivenni nyáron, erről tegnap előtt szereztem tudomást, jövőhéten otthon áztatom magam valami termálban..Multhónapban 3 nap voltam szabad abból egy nap géphiba miatt, szal rámfér. kettő kollegát szélnek eresztettek, abban az eresztésben nem voltam benne, aztán hogy lesz-e még leépítést az majd kiderül.
Nincs más hátra mint előre
-
csiziktomi
senior tag
Sziasztok!
Egy régebbi gondra szeretnék ötletet:adott egy átmérő 20-as Telibefúró(sandvik).Mit lehet tenni ,hogy a furat vége,ahol kilép a szerszám ne szűküljön be?Konkrétan a furat 20.03 a kilépésnél pedig 21.95 .
Köszi az ötleteket -
BÁ Nutrition
addikt
ma csináltam 14mm-es megfogással megtámasztás nélkül 200mm-es 35m6 ill 28h6-os méretet
[ Szerkesztve ]
youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""
-
zolikaDB
veterán
válasz BÁ Nutrition #6010 üzenetére
Böcsületes, de gondolom stabil a géped is, meg nem 2 fogásból szedted le átmérő 50-ből...
-
nchelp
tag
válasz BÁ Nutrition #6012 üzenetére
Arra a hosszra azért az tényleg öngyilkosság, még körmös pofával is... Igaz, én is rendszeresen csinálok 185-ről tömörből 110/80-as csövet 140 hosszon. kb 8 mm megfogással de én sugárban adagolom neki a 2 milla fogást, és 0.4-0.5-ös előtolást
[ Szerkesztve ]
nchelp
-
zolikaDB
veterán
válasz Danivagyok #6014 üzenetére
Tömb?
-
zolikaDB
veterán
válasz Danivagyok #6016 üzenetére
Az szép! Magyar vagy kintről van? Indiszkrét, mennyiért vesztegetnek egy ilyet?
-
aram01
nagyúr
válasz Danivagyok #6018 üzenetére
gratulálok a géphez
megyek hozzád dolgzni
Isten jól sikerült alkotása vagyok, elvégre rögtön bőrkötésben adott ki...
-
cserkopater
csendes tag
Üdv mindenkinek!
Fanuc 21 vezérlő esetén hogy lehet megadni egyenest hajlásszögével marógépen?
Ha úgy csinálom mint esztergán akkor syntax error-t kapok. Polárkoordinátás interpolációval már sikerült megcsinálni, meg mondjuk ki is lehetett számítani, de arra lennék kíváncsi hogy A val hogy lehet megadni? -
BÁ Nutrition
addikt
válasz cserkopater #6020 üzenetére
elvileg ,A
youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""
-
Locsi
senior tag
Nem akarok hülyeséget mondani, de a , A fanuc -on nem működik, legalábbis amin én dolgozom, azon a marón nem. A , C és a , R az igen.
-
peregizsolt
újonc
Sziasztok CNC-s kollégák! Olyan dolgot keresnék ha valakinek a gépén lennének a következő macró ciklusok és eltudná küldeni számomra. Szereztem egy darab használt Renishaw OMP40-2 és egy TS27R bemérőket, de igy macrók nélkül nem nagyon lehet használni (Gondolok itt az Inspection Plus és a Tool setting macrókra, amik a 9000-es fölötti paraméterek, de ha programozási dolgok vannak azért se haragszok meg ) Fanuc 18M vezérlőre lesz csatlakoztatva a hardver. Ha valakinek van ötlete és meglennének hálássan meg köszöném asegítségét igy előre is.
Köszi ha válaszol valaki. -
nchelp
tag
Igen, marón ezt úgy nem oldod meg. Kapcsos zárójelek közt, szögfüggvénnyel.
nchelp
-
nchelp
tag
válasz peregizsolt #6024 üzenetére
A Renishaw képviseletnél próbálkozz makróügyben, Kutnyánszky Tamásnál
nchelp
-
-
Locsi
senior tag
válasz BÁ Nutrition #6023 üzenetére
Sima 3 tengelyes, de dolgoztam Kondia B640-en, az 4 tengelyes volt, csak azon NCT vezérlő volt, ott működött a ",A". A fanuc szerintem ebben a formában nem tudja. [link]
-
cserkopater
csendes tag
Akkor tehát Fanuc 21 MB -ben nem lehet A-címen megadni hajlásszöget, ez azért furcsa mert Fanuc 21 vezérlésű esztergán lehet. De nem baj mert van számológép. Köszönöm mindenkinek a választ, meg azt hogy utánanéztetek! (Fanuc 21i vezérlőn viszont már lehet: [link]
26. oldalon van is egy kis példa)[ Szerkesztve ]
-
Locsi
senior tag
válasz cserkopater #6029 üzenetére
Szerintem az egy eszterga. Ott biztos működik.
-
csiziktomi
senior tag
válasz cserkopater #6029 üzenetére
Lehet nem teljesen igaz,de a mi fanuc vezérlőnk se tudja az A-t kezelni és mág a polárkoordinátát se ismeri.
Megkérdeztem és egy jelentősebb összegért felprogramozzák ,hogy tudja.Olyan mint a winfos-nál a home meg az ultimate közötti különbség.Bizonyos funkciókat nem tud a gép kezelni Nesze neked üzletpolitika -
BÁ Nutrition
addikt
válasz csiziktomi #6031 üzenetére
de amúgy ezt nem értem hogy miért nem jó ha a marón nincs szög?
-
csiziktomi
senior tag
válasz BÁ Nutrition #6032 üzenetére
Gondolom üzletpolitika:ha kell fizess. Alapba csak az alapvető mozgásokat tudja:G1-G2 stb G81 de semmi különösebbet.Ha kell a polárkoordináta akkor updateltesd a vezérlőt.!Ez van.A régi philips 432-es vezérlő alapból tudott mindent teljes értékű volt.
-
nchelp
tag
válasz csiziktomi #6033 üzenetére
Kis kiegészítés: még nem láttam Fanuc vezérlőt kifejezetten marógépre, amin a fok ezen a segédcímen programozható lett volna, pedig láttam már párat. Ez jellemzően eszterga-megoldás, de valóban ott is opcionális. Érdekes módon a japánok a mai napig nem gondoltak arra az alap szoftverben, hogy ilyen is jó lenne, a letörés-lekerekítés (szintén opcionális) létrehozása után azt hitték, kész vannak mindennel. A japánok védelmében szólva: ne feledjük el, hogy a legutolsó időkig őket a jenkik minden téren nagyon rövid pórázra fogták, bosszúból a háborúért. Ennek köszönhető ez a túlzóan "üzleti" gondolkodásmód. A Fanuc csak nemrég lett önálló japán tulajdon.
Aljas dolog de a magyarázat ez: ha a japánok mindent csak felárért tesznek bele, akkor a Haas sokkal versenyképesebb az amerikai piacon (is). Sok gépszállító nemrég még a nem opcionális paraméterkapcsolásokon is megpróbált opciós pénzeket szedni ez okból. Nem véletlenül a paraméterlista sokáig közel hadititok besorolásba esett náluk.
nchelp
-
_BM_
senior tag
"ha a japánok mindent csak felárért tesznek bele"
Az a röhej, hogy minden benne van, csak a titkos paraméterekkel lehet előcsalogatni a fícsöröket. Még a plusz memória is be van szerelve. Régi 10T-s vezérlőben elő tudtuk varázsolni (találomra). Tehát nem spórolják meg, illetve nem tartják meg maguknak. Odaadják, de nem tudja használni a vevő, ha nem fizet érte.
-
BÁ Nutrition
addikt
valakinek nincs véletlenül deckel dialog 12-es vezérlőhöz leírása?
-
Berci1975
csendes tag
Eljárás
1. Munkadarab-rajz előkészítése
– munkadarab-nullapont meghatározása
– koordinátarendszer berajzolása
– esetlegesen hiányzó koordináták kiszámítása
2. Megmunkálás-lefutás meghatározása
– Melyik szerszám mikor és melyik kontúr megmunkálására kerül alkalmazásra?
– Milyen sorrendben kerülnek a munkadarab egyes elemei elkészítésre?
– Melyik egyedi elemek ismétlődnek meg (esetleg elforgatva is) és ezeket egy
alprogramba tesszük-e le?
– Létezik-e ez a munkadarab-kontúr vagy ehhez hasonló más
munkadarabprogramokban ill. alprogramokban, amelyet esetleg alkalmazni tudnánk?
– Hol célszerű vagy szükséges nullaponteltolás, forgatás, tükrözés, skálázás (frame-
koncepció)?
3. Munkaterv felállítása
Határozzuk meg lépésenként a gép összes megmunkálási lépéseit, pl.:
– gyorsmeneti mozgások pozicionáláshoz
– szerszámcsere
– megmunkálási sík megadása
– szabadra-menet utánmérésre
– orsó, hűtőszer ki-/bekapcsolás
– szerszámadatok felhívása
– fogásvétel
– pályakorrekció
– kontúrra rámenet
– kontúrról lemenet
– stb.
4. Munkalépések lefordítása a programozó-nyelvre
– Minden egyedi lépés NC-mondatkénti (ill. NC-mondatoként) felírása
5. Összes egyedi lépés összefogása egy programba -
-
-igu-
addikt
válasz Berci1975 #6037 üzenetére
Szep ez a lista, de a gyakorlatban ez (szerencsere) nem igy mukodik.
A felsorolt tetelek 90%-a automatikusan jon az elso percben, amikor a dolgozo elkezdi nezegetni a rajzot.
Gyakorlatilag fejben lejatsza az egesz megmunkalast.
Mindettol fuggetlenul a lista teljesen korrekt.A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem
-
kkrisztian90
csendes tag
Köszi szépen!
Valaki fel tudna világosítani arról hogy a műszaki rajzon található háromszög jelzéseket hogyan kell értelmezni? Ugye a felületérdességről van szó ha jól tévedek, de melyik háromszög mit jelent? Melyik jelenti a durva felületet stb. (egy db. háromszög, két db. háromszög, három db. háromszög egy sorban) -
-igu-
addikt
válasz kkrisztian90 #6041 üzenetére
A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem
-
nchelp
tag
válasz kkrisztian90 #6041 üzenetére
Te még a régi szabvány szerinti jelöléseket keresed, az ékjeleket.
-1 ék: nagyolt, esetleg nyers felület
-2 ék: többnyire esztergálással/marással elért közepes-jó minőségű felületek
-3 ék köszörült-polírozott-tükrösített felületekmindegyik ékjelölt osztályba tartozik 3-4 gyökjelölt Rz/Ra felületi érdességi besorolás, Rz-Ra közti jellemző váltás 4:1 Ezért manapság elég sokat szitkozódok, mert én is többnyire régi ékjeles rajzokat kapok, de azon belül még igen nagy a szórás, most akkor melyik normára csináljam?...
nchelp
-
nchelp
tag
Lehet, a lista korrekt, de valóban annyira nem így működik, hogy mióta az iskolapadból kikerültem, soha nem csináltam így. Soha nem rajzoltam be koordinátát , a hármas pont pedig a teljes bontásával kimarad nálam (pontosabban ebben a formában nem nyer létjogosultságot)...
A rajz+gép+felszereltség ad mindent, azt is, hogyan foghatom fel. Ezen már bukhat a koordinátarendszer. A lista sorrendje pedig csapnivaló. a 4-5. pontoknak külön nincs létjogosultsága oktatási intézményen kívül, de megkockáztatom, ott sem volna szabad.
Mondhatni: ha ez az öt pont nem egy egyetlen szerves folyamat (még véletlenül sem ilyen bontásban) egy gépnél dolgozó, önmagára valamit is adó szaki számára, akkor szerintem megette a fene az egészet. Jobban belegondolva, ez alapján a vezérfonal alapján tanítani sem volna szabad
Jut eszembe, hiányolom a megfogási terv részét. Ez is erősen befolyásolja a szerszámhasználatot (is), úgy a szerszámfajtákat, mint az alkalmazható technológiát...
nchelp
-
Berci1975
csendes tag
Minap a budapesti gépkiállításon jártam. Erősen ajánlom minden érdeklődőnek! Holnap lesz az utólsó nap. Már csak a hostess lányokért is!
-
BÁ Nutrition
addikt
válasz Berci1975 #6048 üzenetére
én ma voltam. érdekes volt de mintha a nem raktak volna olyan sok gépet ki. a csajok viszont ott voltak a szeren
DMG stand tetszett leginkább.
eszterga lehetett volna több, de lehet nincs mit mutatni
nagy egy sem voltSandvikot nem láttam, bár külön nem is kerestem. összességében azért jó volt
vmelyik lapkadíler cégnél láttam egy komoly beszúrót, akkora volt mint egy ló patájaill nem tudom ilyen kovácsolt vasas cuccok voltak-e vhol. a hegesztős pavilont annyira nem jártuk be, talán ott vmi?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● nem beszélgetős OFF topic!
- Call of Duty: Black Ops 6
- Xiaomi Pad 5 - hatásos érkezés
- Hardcore pizza és kenyér topik
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Telekom mobilszolgáltatások
- Androidos tablet topic
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Bíró: Zuckerberg nem felelős azért, amit a közösségi média a gyerekekkel tesz
- Discord
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest