- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- AI-ban gyengébb GeForce RTX 5090D-t kap Kína
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Akciókamerák
- OLED TV topic
- Milyen processzort vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Még jobbat mondok GTX950 az még VP9-et is gyorsít (youtube), az kb 10eft. Driver is van rá friss és valódi dx12-es kártya. Ez alá én nem adnám ha netezős gépbe kell kártya. (quadro M2000, GTX960, GT1030 is ilyen)
Következő szint (4k/8k) ebay Intel Iris XE (20-30eft) AV1 gyorsítással (uefi only már), vagy itthon használtan A310/A380 mint a legolcsóbb AV1 képes kártya.
AMD oldalról olcsó kártyát nem tudok ajánlani RX4xx/5xx olcsó de nem teljes a VP9 támogatása.[ Szerkesztve ]
-
RTX
Amúgy a DX12 stimmel mert támogatja. (11-es szinttel, ez amúgy fermi alapú nem kepler hiába 6xx) El lehet indítani rajta dx12-es játékokat, amelyeket meg nem arra van dx hack. Az más kérdés hogy nem fps-el fog futni hanem frame per minute-el.
Egyik notimban van 960m ami egy 750ti ami dx12(11 level) és némely játékot patchelni kellett hogy induljon. Pl cyberpunk ami játszható is rajta framegennel, starfield háát is fut de leginkább szétmosott pacaként.
DX11-es nvidia kártyák mind tudnak futtatni DX12-es játékokat csak nagyrésze gondolom emulálva megy. Azaz elvben lehetséges 2010-es kártyával is játszani modern játékkal kis hackel csak nem érdemes.[ Szerkesztve ]
-
hapakj
őstag
Hát akkor ez tényleg gáz Nekem a legjobb tapasztalatom OpenGL driverrel az az Intel driverekkel volt, főleg OpenGL ES módban. Minden szabványtalanságról küldött hibát, ráadásul OpenGL ES módban az Intel HD 4000 többet tudott mint desktop módban
nVidia is jó volt, csak az hibás kóddal is silent működött, így nem lehetett azokat javítani. De amit intelen kijavított az ember az nagy eséllyel ment utána mobilon is. -
hapakj
őstag
Hát ez a hozzászólás elég ellentmondásosra sikerült
Milyen Radeon volt? Valami HD 4xxx széria? Az nvidiával ellentétben az amd elég hamar dobja a kártyák támogatását, úgyhogy valszeg soha nem is javították ennél a kártyánál az OpenGL hibákat, de újabb radeonoknál már lehet jobb a GL. -
hapakj
őstag
Jah, azt írja, hogy megy OpenGL 3.3, de aztán lekér egy csomó jóval újabb extensiont, amik nem biztos hogy támogatottak, S amikor kiütöttem a használatukat természetesen egyből problémákba és crashekbe ütköztem.
DX11-el viszont kényelmesen lehet haladni DX9-es kártyákon is. -
hapakj
őstag
Igen gondoltam erre is, de igazából el fér két gép, meg nem olyan gyakoriak ezek a lapok. S ahogy írtad az AGP nem teljes értékű, mert tulajdonképpen nem is tudják az AGP-t.
Az AGP lényegében PCI slot, jópár extrával. S ezeken a lapokon így alakítanak ki egy AGP slotot, ezért is a 133mbyte/s sebesség, nomeg az extrák sem támogatottak. -
hapakj
őstag
hja, Vulkan wrapper OpenGL és D3D11 fölé. [link] Nem én kezdtem el fejleszteni, csak javítgattam benne hibákat, meg hiányosságokat régi videókártyák támogatásával kapcsolatban.
OpenGL-ből nagyon modernt használ, szóval nem sok értelme van, mer azok a kártyák alapból támogatják a Vulkant
DX11-el viszont jobban meg lehet fogni a retro kártyákat. -
hapakj
őstag
6200-asom már van, vagyis 7100GS de az ugyanaz. FX kellene, mert shader oldalról az első értelmesen programozható architektúra. Bár gyanítom, hogy a D3D11 runtime-ot nem támogatja.
A 6xxx / 7xxx széria ugye a Curie, míg az FX az a Rankine.
AGP-s FX-em már van, de még nem szereztem be AGP-s retro gépet. Senki nem rak fel egy AGP-s Core 2 Duo-t 5000 forintért
[ Szerkesztve ]
-
hapakj
őstag
hát a DX12-t meg a Vulkan-t így 9 év után új generációs technológiának nevezni elég vad
Talán a DX12 Ultimate, Raytrace, AI alapú frame generation amire aztmondom, hogy új és Ampere, Ada Lovelace architektúrán érhetőek el.
Nem vagyok rajongója az S3-nak, de egyébként tényleg beszereznék egy modern gyorsítójukat.
BTW most vettem 5000 Ft-ért egy 3 magos Phenomot, 6GB rammal és ahhoz vettem retro vga-kat. pl Geforce 9800 GT-t meg Geforce 6600 GT-t jó cuccok
S elkezdtem javítgani egy Vulkan implementációt DX11 és OpenGL fölött, hogy menjen rajta a VkQuake 2. Egész sok Vulkan Sample fut már rajta. Van ami feature level 9_1-en is, ami Geforce FX széria.
Ilyen szempontból is látni, hogy DX11 mennyivel modernebb mint OpenGL, mert Vulkan emulációhoz sok új extensionje kell, ami lényegében csak új VGA-kon érhető el, míg DX11-el csomó konstrukció működik a DX9-es Geforce 6600GT-vel is.
BTW ha valakinek van PCI-E-s vagy PCI-os GeForce FX-e szívesen átveszem pár ezer forintért
[ Szerkesztve ]
-
Csupingo
veterán
Biztos nem erre gondolsz, de nekem ez is tetszett a maga idejében, főleg ettől a résztől, mikor átmentél a másik világba. Egész jó kis horror volt, príma zenével.
Villám Shakesespeare... Főnök, ha zavarja a fogsora, vegye ki! (M-N)
-
Fücsök007
őstag
Ma már azért nem olyan a helyzet mint 15-20 évvel ezelőtt, így kevesebb emberre tudják rásózni ezeket az ipari hulladékokat, sőt sokan inkább újabb miniPC-t vesznek, ahol már abszolút nincs gond. Egyébként bármilyen viszonylag újabb Lenovo thinkcente (pl. V50t széria) vagy Dell Optilex (pl. 5090 széria) már elég sok évre előre, dedikált kártya nélkül.
[ Szerkesztve ]
-
hapakj
őstag
A legolcsóbb gépbe Celeron N4500 van. Gen 11-es intel IGP-vel, már feature level 12_1-et támogat
nekem csak Kaby Lake van Gen 9.5-el, de semmi problémája DX12-es Vulkanos játékokkal. Még a Doom Eternal is simán jó rajta
Hja most nézem, Gen 9.x intel IGP-k is már jól állnak feature levelben
[ Szerkesztve ]
-
Fücsök007
őstag
Még vannak igen, viszont ahogy elterjednek az erős IGP-s DDR5-ös OEM gépek úgy fognak megszűnni a GT740/5670-es szutykok. Személy szerint nem bánom, hogy végre egységesebb lesz a hardver a DX + Vulcan illetve egyéb feature-ök szempontjából. 1 év múlva sokan fognak váltani, és akkor már alap lesz 16GB DDR4/5 és mellé normális IGP.
-
hapakj
őstag
Nem beszéltem teljesítményről. Az már hatalmas előny, ha OpenGL-lel nem kell szopni
Tartalom fogyasztásnál is nagyon fontos a modernség. Video encode/decode motorok főleg, hogy kevesebb sávszéllel jobb minőségű videók jöjjenek. Böngésző hw-es gyorsítása, az érkező WebGPU api is lényegében Vulkan/DX12 szintű. -
hapakj
őstag
Bárki aki besétál a boltba és leemel egy laptopot, abban 100%, hogy már modern IGP van, ami legalább Windows 10, de méginkább már Windows 11 ready és tud DX12-t meg Vulkan.
Az hogy a helyi informatikus a kis jocókát, meg a szüleit, hogy bassza át, az nem a világ piac, hanem a megkeseredett magyar vidék sajátossága. Ha valamit technikai szempontból vizsgálok, nem ebből indulok ki.
[ Szerkesztve ]
-
Duck663
őstag
Nem akarlak elkeseríteni, de a Steam, még mindig vígan működik Windows 7-esen. Arról nem is beszélve, hogy jó néhány játék simán el is indítható rajta. (új játék)
Egyébiránt mi a .... akarnak, amikor a játékok gépigénye "fejlődik" emelkedik, de a játékok minősége nem igazán. Megy a vergődés a RayTracinggel, de azt látom, hogyha rendesen megcsinálnak egy SSR-t, és jól paraméterezik az árnyékokat, akkor kb semmi szükség rá, mert nem lesz annyival jobb a minősége, csak a gépigény ugrik a háromszorosára.És "Utóbbi ötletért az egyes gyártók nem rajonganak, mert csupán azért, hogy a fejlesztők jóval gyorsabb kódot írhassanak, nem hoznák nyilvánosságra a jelenlegi zárt BVH adatstruktúra-formátum specifikációját." És vajon melyik gyártó ragaszkodik foggal körömmel a zárt dolgokhoz?
Igen-igen, még mindig Win7-et használok, és ha így haladunk még 2030-ban is így lesz.
-
hapakj
őstag
a windows 7 támogatása a játékfejlesztők részéről (pl steam) még csak mostanában kezd megszűnni.
Ezt írtad. S nem kezd megszűnni, hanem már konkrétan megszűnt, s több DX12 only játék is van már.
A Geforce 210 / 710 nem alsó kategória, hanem az alatti. Kb szükség megoldás, ha egy PC-ben nincs IGP de kell megjelenítés
Minek venne bárki bármi ilyet, amikor a legalapabb IGP-k jóval nagyobb teljesítményűek, lényegében semmit se fogyasztanak, jóval modernebbek grafika és videó encode / decodeolás szempontjából?
Egy 20 000 forintos Celeronba jobb IGP van, miért venne bárki ilyet 16000 ért? (S támogatják DX12-t, Vulkan-t.)
[ Szerkesztve ]
-
hapakj
őstag
Hát ez mekkora egy hülyeség
Steam már nem támogatja a Windows 7-et.
Ráadásul a DX12-t libraryként backportolva van Windows 7-re is.10+ éve már csak DX12-t támogató VGA-k vannak a piacon. Ezzel számolni egyáltalán nem elméleti dolog. S hát már tömegesen el is van terjedve.
BTW mind a Vulkan, mind a DX12 úgy lett kiadva, hogy már több generációnyi piacon lévő hw támogatta. DX12-t lényegében minden DX11-es hw. Szóval a DX12 kb annyira el van terjedve mint a DX11.
Vulkan pedig OpenGL 4.3 vagy OpenGL ES 3.1 hw-t követel. Ez szintén DX11 szint.
Ha pl a DX13-at az MS mondjuk DXR támogatáshoz kötné, akkor már jelentősen el lenne terjedve megjelenéskor
Új hozzászólás Aktív témák
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- "Egyszerű" Ügyfélkapu+ regisztráció
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Ötletek, javaslatok, hogy még jobb legyen a PH! lapcsalád
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- AI-ban gyengébb GeForce RTX 5090D-t kap Kína
- EA Sports WRC '23
- További aktív témák...