Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• paljani

aktív tag

válasz ddekany #46 üzenetére

Hát, azt mondtad, hogy azért is akarnak egyedi ISA-t, mert "nem kívántak a "nyugati típusú" backdoorokkal együtt élni"...

--- Pontosan ezt írtam, de ebben sehol sincs, hogy magában az ISA-ban lenne backdoor. Az ISA-t implementálni kell fizikailag, hogy működjön ez rengeteg alkatrész: alaplap, hidak, tápok, modulok stb. Egy sima órajelgenerátor is rengeteg problémát tud okozni... És akkor ugye még csak nem is beszéltünk a szoftver rétegekről rajta.

Van desktop rendszerük az új CPU-val (vagy akár csak az, nem tudom), az Linuxot használ, 99%-ban a szokásos szoftvereket. Ott már könnyebbség lett volna.

--- Ezt most egyáltalán nem értem.

Műholdra, katonai célkora meg, ami számít biztonsági szempontból, az elsősorban az egyedi szoftver, mint akár OS, talán még az egyedi mikroarchitektúra is (side channel attack-ok miatt pl.). De egy egzotikus, viszont amúgy publikált ISA kb. semmit nem segít.

--- Semmi érdemi nincs publikálva az ISA-jukról. Viszont te folyamatosan szétválasztod az ISA-t az aktuális (és fizikai) implementációtól. Aminek persze része a szoftver is. Ha az volt a céljuk, hogy teljesen saját legyen, akkor azt elérték. És itt fontos az end-to-end szemlélet, mert pl. nem kell nekem a műholdat magát "feltörnöm" ha kellenek az adatai, elég ha a backendről elemelem azokat.

Ez a RISC-V export korlát, ez pár cikk alapján érthetetlen. Süt az egész kommunikációjából a fogalmatlanság. Az eléggé kizárt, hogy nem valósíthatja meg bárki magát az ISA-t, ami open source / Free. Ami reális, sőt, abszolút várható, ha még nem történt meg, hogy a SiFive stb. cégeknek megtiltják IP-ik kínai cégeknek való licencelését. Tehát gyakorlatilag a konkrét megvalósításokét.

--- Meg is válaszoltad a kérdésed. Miért építene kína bármire, amit "bárki" bármikor megtilthat neki? Egyszerűbb kiemelni belőle ami hasznos és fejleszteni egy sajátot.... várjál pontosan ezt is tették.

Új hozzászólás Aktív témák