Új hozzászólás Aktív témák

• PPeter

addikt

válasz raszputyin #23 üzenetére

én úgy tudom, hogy az 1x-es DVD sebesség kb. 3x olyan gyorsan prögeti a lemezt, mint az 1x-es CD-sebesség (és persze valami 7-8-szor akkora adatátviteli sebességre képes). (PPeter, légyszi javíts ki, ha tévednék...)
    Tehát 16x-os dvd sebesség az forgásban kb. 48x-os cd sebesség, és ha nem vagyok túl hülye fizikából, akkor a terhelés négyzetesen függ a sebességtől... tehát simán törhet még a dvd is. Persze a jobb meghajtók 4-10x max sebességre pörgetik a lemezt olvasásnál, ez már talán jobb.

Hiányosan (rosszul) tudod. A DVD és CD lemezeknél azonos fordulatszám mellett (is) magasabb a DVD adatátviteli sebessége, tudnillik kisebbek a jelek is a korongon. Mind a két lemeztípus esetén körülbelül 10 rpm a határ, amire felgyorsíthatók, de azonos fordulatszám mellett a DVD jóval nagyobb adatátviteli sebességgel dolgozik, mint a CD.

Sose jöttem rá, miért van az, hogy az elejét olvassa 4x-en, és a végét 10x-en... Jó, értem, hogy belülről kifelé megy az írás, és belülről kifelé gyorsul a kerületi sebesség, de miért nem kívülről befelé iratik pont ezért, mint régen a bakelitlemez? Talán arra gondoltak, hogy a közepe felé kisebb a sérülés esélye?

Ha azonos fordulatszámmal (azonös szögsebebességgel, CAV) dolgozik a drive, akkor értelemszerű, hogy ugyanaz a fordulatszám a lemez belső pereménél kisebb adatátviteli sebességet ad, mint a külső peremen, ahol ugye nagyobb a kerület és a kerületi sebesség. Ennek semmi köze a sérülés veszélyéhez.

A karcolatlan jó lemez nem törik... mikor eldöntöttem, hogy a lehető legdirektebb módon semmisítem meg a gyerekkori illegálisszoftver-gyűjteményemet, elég komoly erőt igényelt Már kétrét hajtottam, és még mindig semmi baja nem volt Mikor aztán eltört mégis, ripityomra törött, nem pedig 2 szép darabra, ahogy reméltem...

A meghajtóban is pont ez történik, nem kétfelé hullik a lemez, hanem gyakorlatilag szétrobban, a legtöbb esetben végzetesen károsítva magát a drive-ot is.

A rossz CD viszont sajnos Egyik eredeti Imperium Galactica CD-m sikeresen megmerényelte magát a meghajtót, ráadásul nem az enyémet, hanem egy barátomét, akinek odaadtam, miután én már nem játszom... roppant kínos Általában igaz, hogy az igényes írt lemeznek minden szempontból jobb a minősége, mint a préseltnek!

Ez viszont nagy butaság, a gyári, préselt lemezek majdnem minden esetben jobbak, mint az igényes írt lemezek.

PPeter - Privátokat van hogy hetekig nem olvasom. Éjszaka és vasárnap ebédidőben ne hívjon senki a DVD-írós problémájával, köszi! A BURN.HU már nem az én oldalam!

Új hozzászólás Aktív témák