Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Auratech

őstag

válasz vili13 #8 üzenetére

Nem a frekvencia lesz különböző, hanem a hozzá tartozó szubjektív hangosság, ami miatt a sávszűrt zajjel ''mono érzete'' szétesik, de értem amire gondolsz.
    Még nem találtam megoldást rá. Az én fülem kb 17400(+-200hz) működik tiszta sinusjellel. Komplexebb, modulált (fűrész, négyszög, trapéz és társaik) jelek esetén feljebb csúszik a határ, de csak a sinusos komponensek (1db frekvencia) dedikálnak egy rezonanciapontot.
    Az erősen kihajtott sweep sinusjel a felső halláshatáron gyakran torzul, kicsit négyszöges-fűrészes lesz, ami a membránokon (dugasz/dobhártya) keletkező részfrekvenciák(parciális rezgések_ld. Békessy munkái) summájaként elszínezi a tiszta sinusjelet. A dugasz méréskor kiderült. hogy ez a torzítás inkább a fülemben van, úgyhogy sokat nem tudok vele kezdeni, talán mosni kéne..? A 18-20 Khz körüli művi jel elég természetellenes jelenség egyébként, erre nem nagyon alakult még ki evolúciós válasz az embernél, de azért az egérriasztókat, régi bekapcsolt (standby) tévéket kiszúrom messziről.
    Ötleted jó egyébként, ha valami eszedbe jut, szólj!

Új hozzászólás Aktív témák