- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen videókártyát?
- Steam Deck
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- Házimozi haladó szinten
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Milyen TV-t vegyek?
Aktív témák
-
BaLinux
tag
Kiderítettem hogy neked a Tulip driver kell a hálókártyádhoz, ha eddig nem tudtad volna. :)
Nem tudom, lehet hogy elrontottad, de ez most mind1.
Két kérdésem van:
1) milyen verziójú kernel van a floppyn (az aktuális futó kernel verzió: ''uname -a'')
2) milyen verzió(k) van(nak) a vinyón
Ha a vinyón több fajta van (a /boot könyvtárban több vmlinuz-* file van), akkor a másikat is meg lehet próbálni. Ha nem, akkor egy ''előre fordított'' kernelt kellene felrakni, a legfrissebbet ami a CDn fenn van.
Igen, talán ez a legegyszerűbb módszer. A dselect nevű programmal lehet csomagokat válogatni, de szvsz igen felhasználó-ellenséges. :)
Tehát bebootolsz, és felteszed a cdről a legfrissebb image-t. Ezt úgy lehet, hogy megkeresed egyáltalán milyen image-ek vannak:
''apt-cache search kernel-image''
majd a listából kiválasztasz egy 2.4.x-est ami a procidhoz való (K7) és a legújabb és ''apt-get install <talált csomag neve>''
Talán ez megteszi, de én mindent netről installálok (több 100 megák), így nem tudom mik vannak a CDn. -
sirály12
őstag
up.
-
BaLinux
tag
Ööö én még soha sem lőttem be ilyet, mert szerencsés vagyok...
Milyen a kapcsolat a két gép között? Próbálj meg rákeresni google-lal valami howto-ra.
Jut eszembe ez hatalmas gáz, mert nem túl jó letölteni a kernel forrást (28 mega?) vodán keresztül. :(
Kb. azzal kell élni amid van, jól értem?
[Szerkesztve] -
BaLinux
tag
Oops-oops :)
Minden kezdet nehéz...
Akkor azt csináljuk, hogy bootolj be ahogy tudsz, és akkor egy működő kernelt kéne a helyére tenni a vinyóra, majd fordítani egy újat a gépedre optimalizálva. Na most ez egyedül nehéz lesz. Segítenék neten keresztül ha megengeded.
Annyit kell magadtól elintézni, hogy beállítod a netet debian alatt működőképesre. Nem tudom milyen neted van, ha ADSL vagy kábelnet, akkor hálókártya kell hozzá általában. Be kell tudnod üzemelni a hálókártyát hogy felismerje, és akkor attól függ milyen hozzáférésed van. -
sirály12
őstag
Hülye voda.
-
sirály12
őstag
A gép teljesen stabil, a mem ellenőrizve.
A kártya egy macronix mx987x hálókártya.
Mondjuk kicsit a felrakásnál szerencsétlenkedtem, ez is csak másodszorra sikerült. Hogy tudom újra felrakni a kernelt, hogy a többi cucc ne szálljon el?
Közben megnéztem a másik hiba forrását.
A szöveg a következő:
xf86Open Serial Cannot open input device
preinit failed for input device ''Generic Mouse''
(II) xinput: addig extended input device ''Configured Mouse'' Fine mouse
Ebből arra következtetek, hogy az egér beállításai nem igezán jó. De akkor hogy tudja használni még a belépés előtt? -
BaLinux
tag
Utánaolvastam milyen esetekben jött elő ez a hiba.
Egyrészt gyanúsan hardware-hiba, de ha nem, lehet valami bug is a kernelben amit már kijavítottak. Hányas kernel ez ami nem működik? Mindig ugyanott dobja fel a talpát? Ha igen, mi van ha kiveszed a hálókártyát? (ha nem integrált :) ) -
BaLinux
tag
Az etho az nem eth0? Végülis mindegy, de ez nagyon érdekes. Úgy néz ki mintha a kernel egy lapozást nem tudott volna végrehajtani a megadott bytenál a memóriában, mert hibás adatokat talált. Tesztelted már a ramod memtest86-tal pl, nem lehet hogy hiba van benne? Teljesen stabil a géped? Milyen hálókártyád van?
Más kernel nincs a vinyón, amiből választani tudnál, hátha azzal megy? -
sirály12
őstag
Na megjöttem.
A következőket írja ki:
etho: index #1 Media MII
descripted by a <null> (65) block.
Unable to handle kernel peging regvest at virtual address 62303031
current --> tss.cr3 = 00101000, % cr3 = 00101000
És ezután egy csomó szám.
A másik kérdésre a válasz. A gnome bejön és megy is ahogy kell, de a kde ott ahol az elején inicializál a harmadik ikonnál kilép. Ahol az a kis billentyű meg egér van. -
BaLinux
tag
Várom a kernel logot. Kár hogy kézzel kell copyznod... valószínűleg csak a panic infó kell. Mondjuk sejtem, hogy root partíció hiány miatt száll el...
Az xfree86-at ajánlom konfiguráld ''dpkg-reconfigure xserver-xfree86'' paranccsal. Válaszolj igent amikor kérdezi hogy debconf-fal akarod-e menedzselni :)
A többi egyértelmű. A vicces az, hogy a KDE és a GNOME is uazt a szervert használja, tehát vagy mind2 működik, vagy egyik sem. Na mind1, próbáld ki. -
sirály12
őstag
A kernel kicsomagolódik és elkezdi felismergetni a cuccokat. (vinyó, cd, ...) aztán egy pillanatban huss és elszáll. Mindjárt megnézem mit ír ki.
A kde valszeg hibásan van beállítva és nem toom mien paranccsal lehetne beállítani. Felbontás, egér és billentyű, ienek. Ehhez kellene egy parancs amivel be tudnám ezeket állítani. Sajna nem toom hogy a debianban mien parancsok vannak erre. -
BaLinux
tag
Szívesen segítek minden leendő Debian felhasználónak :)
Én már vagy 3 éve (és ez igazán kevés :)) foglalkozom Debiannal, más linuxom nem is volt, kb. 4-5 gépen adminisztrálok ilyen rendszert, tehát valamennyire értem, remélem segíteni fogok tudni.
Öhhh... azt mondtad, hogy nem tudsz csak floppyról bootolni. Mit csinál pontosan amikor nem floppyról próbálod? Mit látsz a képernyőn? Bejön a kernel loader, vagy még ki sem csomagolja?
A KDE-ről meg kérnék egy logot úgyszintén, azt így nem tudom mi lehet... valami utalást hogy mi lehet a hiba. Logokat találsz itt: /var/log/XFree86.*.log -
sirály12
őstag
up.
-
sirály12
őstag
up.
-
ptiboy
senior tag
linux-al ott kezdődnek a gondok amikor rágondolsz h. esetleg föltegyed-e
ezután ami történik ahhoz már kikell tenni a karika 18-at!!!
(egy ember, aki linux-ból 3. féléve bukott és holnaptó 4.szer áll neki)
FU*K LINUX!!!!!!!!! :(( -
sirály12
őstag
Egyébként az egeret valszeg felismeri, mert az első alkalommmal, amikor bejön a kde login része akkor van egér, csak utána hal meg. A gnome az működik, de én a kde-t szeretem.
A másik problémával még nem találkoztam, ezért nem toom megoldani. Ha kell leírom azt is hogy pontosan hol áll meg, ha kell. Mert kiír mindenféle számokat. :D -
sirály12
őstag
Most végre felraktam a hőn áhított linuxomat. Sikerült szereznem egy debian linuxot. De két gondom van vele amit nem tudok megoldani, láma létemre.
1. Felrakata ugyan magát, mégis csak floppyról hajlandó elindulni, ha nem floppyról indítom akkor a kernel betöltése közben elszáll.
2. a kde nem hajlandó belépni, a gnome igen. A kde betöltés közben a bill és az egér inicializálás közben hibával kilép.
Ezeket hogy tudom megoldani? Aki tud írjon egy pár konfigulásási parancsot, ötletet hozzá.
Előre is kösz. Egy leendő linuxos. :D
Aktív témák
Hirdetés
- Chrome OS / Chromium OS / Chromebook
- Jelszókezelők
- Milyen program, ami...?
- Brutál akkuval érkeztek az Ulefone X16 modellek
- Formula-1
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Xbox Series X|S
- Milyen autót vegyek?
- LG V30 - vezércsel
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Telefon felváráslás!! Xiaomi Redmi Note 11, Xiaomi Redmi Note 11 Pro, Xiaomi 11 Lite
- Xiaomi Redmi 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Keresünk dokkolókat
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 5060 Ti 16GB Zalman i3 NEO Enermax 650W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest