Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
atenza
senior tag
válasz
lipi67
üzenetére
Közbe tesztelgettem, megnéztem eredményeket:
[link]
[link]Ezeken az oldalakon látszik h kb 1550-pontot kellene kapnia defaulton, viszont
- ha folyamatosan megy 1,8Ghz-en (C1E, EIST, TM2 mind disabled) akkor 706pontot kap
- ha folyamatosan 1,2Ghz-en megy (C1E, EIST disabled, TM2 enabled) akkor 1000pontot kap
- ha tejesítménytől függően váltogatja a szorzót és ugrál 1,2 és 1,8 között akkor szintén 700 pontot kap... (C1E,EIST enabled, TM2 disabled)Szóval a 2. esetben normális a teljesítménye, de csak azon a ghz-en amit mutat, tehát 1,2Ghz-esnek is felel meg.
-
atenza
senior tag
válasz
lipi67
üzenetére
Na kikapcsoltam eist-et,c1e-t,tm2-őt, most 1,8ghz-en megy folyamatosan, futtattam egy prime-ot 10 percig, a 2. mag a 4. tesztig jutott,0error 0 warning, az első mag meg ki se írta az első teszt kezdését sem, és execution halted-et ír a végén. Ez akkor hibának számít?
BIOS frissítésnél nem volt semmi galiba, ment minden jól. Elemcsere is volt.
-
atenza
senior tag
Most még egyszer megcsináltam a cmos clear-t, ekkor everest 1,2ghz-et írt 6×200-on és nem ugrik fel terhelés alatt sem, majd utána betöltöttem az optimized default-ot, ekkor biosban felrakja 9re, de winbe ugyanúgy levette 6-ra.
-
atenza
senior tag
Rosszul emlékeztem, nem találok benne real temp-et.
Próbáltam már másik táppal, hátha nem kap elég feszt, de az sem jött be...
alaplap manualja
Igen olyan mintha behibázna de prime alatt semmit sem jelzett. Alap beállításoknál sem és tuningnál sem. -
atenza
senior tag
válasz
lipi67
üzenetére
Nem is az a baj h picit kevesebb pont, hanem lényegesen.
Megnézem azt a real temp-et, mintha láttam volna olyat.
Bios frissítés volt, előtte is és utána is u.e a helyzet. Már az fura h folyamatos 1,8ghz-en miért lassabb kb 40%-al mint 1,2-n vagy 1,2 és 1,8 között ugrálva. -
atenza
senior tag
válasz
lipi67
üzenetére
Mivel a proci elég gyengén szerepel default beállításon az alapból 1,8ghz-es annyit kap mint egy 1,2ghz-es (tehát mintha csak 6os szorzóval menne), így a vga-t sem "hajtja" megfelelően és az is kevés pontot szerez, de amint tuningolom növekszik mindkét pontszám, egyértelműen látszik h a proci kevés a vga-hoz. Lehetséges h hibás a proci? Vagy az alaplap nem működik megfelelően?
Nem lenne gond ha nem rakná fel 9×es szorzóra, ha hozná azt a teljesítményt amit kéne, de elég gyengén szerepel...
Ahogy írtam annál a beállításnál csak látszatra megy jól, de fele annyi fps-t produkál, mint ha tm2 be lenne kapcsolva -
atenza
senior tag
válasz
lipi67
üzenetére
Volt cmos clear, minden alapbeállításon.
3dmark-al nem a terhelés volt a cél, prime95-el terheltem mindig is, de a 3dmark ad egy összehasonlítási alapot...
De lényegtelen, fontosabb inkább az, hogy alap beállításon 1,8ghz-en kéne mennie 9×200-on, úgy h visszaveszi 6os szorzóra ha nincs terhelve (energiatakrékos funkciók ugye defaultba enabled-en vannak) Azonban nekem folyamatosan 6×200-on megy, és igen prime95 alatt is! (biosba minden default).
Ha C1E-t, ESIT-et kikapcsolom, akkor sincs változás. Ha TM2-őt is kikapcsolom, na akkor folyamatosan 9×200-on megy, VISZONT kb fele annyi fps-t produkál, mintha be lenne kapcsolva. Ezt egyáltalán nem értem 9×200-on miért lassabb mint 6×200-on?? Prime-al mind2 esetben stabil.
Van még valami, ha C1E-t és EIST-et enabled-re rakom, viszont a TM2-őt kikapcsolom, akkor látszatra normálisan működik, azaz váltogatja a szorzót terheléstől függően, de az fps ugyanannyi, mint az előző esetben 9×200-on, azaz feleannyi mint 6×200-on ( TM2 enabled). -
atenza
senior tag
Egy E2160-as procinak ki kéne hajtania egy 4850-est 3Ghz-re húzva?
3dmark06-al teszteltem, és 8300 pontot kapott, ami ugye elég kevés.
Hiába tuningolom a procit, pl 9×335=~3Ghz, az everest is meg a cpuz is ~2ghz-et ír, mégpedig 6×335-el. tehát valamiért visszaveszi a szorzót.
A biosban ( Gigabyte p31-d3sl ) van 3 lehetőség, ami elvileg energiatakarékosságot hivatott elősegíteni:
C1E, EIST, TM2. Ez a három közül ha az első kettőt kikapcsolom, akkor elvileg mennie kéne 9-es szorzóval folyamatosan, és nem kéne visszavennie 6-ra... De hiába kapcsolom ki őket, visszaveszi, ráadásul terhelés alatt sem emeli fel 9es szorzóra...Van valakinek valami ötlete? Az elért cpu pont alapján pedig 2ghz-en megy összehasonlítva más rendszerek pontjaival, pedig a 3dmark meg 3ghz-et ír szemben az everesttel és a cpuz-vel (2ghz)
-
atenza
senior tag
Kössz az ötleteket, meglátjuk mi lesz ha visszaviszem...
-
atenza
senior tag
válasz
zoo8800
üzenetére
Nem, update közben nem volt semmi hiba, már előtte is rossz volt, azért updateltem hátha megjavul...
Az a baj h nem tudom kipróbálni h az alaplap a rossz vagy a proci, és már majdnem egy éve megvan a gép, de mivel nem az enyém így én nem is figyeltem nagyon h jól működik-e, és nem emlékszem h az összeszerelés után ( újonnan vett ) alapbeállítás betöltésekor is 1,2Ghz-n ment-e vagy sem... Olyan volt h mivel elég tréé az intel gyári hűtője, nem volt rendesen felszerelve és ez miatt kikapcsolta a gépet, de ettől nem mehetett tönkre mert a védőmechanizmus időben közbelépett. :S -
atenza
senior tag
Bekapcsoltam, több lehetőség van a CIA-nál, felraktam full trust-ra, így 9×335ön be se akarta tölteni a win-t, aztán lejebb vettem az fsb kb 2ghz-re, 9×220 így betöltötte a win-t, de ugyanúgy visszaszedi 6os szorzóra...
Nem értem mi baja lehet.... Már az is fúrcsa h. haTM2 on 6×200=1200Mhz gyorsabb, mint ( 3dmark 700pont )
TM2 off 9×200=1800Mhz ( 3dmark 1000 pont )
win betöltésnél is lassabb

Ja és a legjobb, ha minden defaulton van, azaz ha betöltöm a defaultot, akkor is leszedi 6os szorzóra, és nem is megy fel 9es szorzóra, azaz a gyárilag 1.8as proci 1,2őn megy....
-
-
-
atenza
senior tag
válasz
darál0w
üzenetére
BIOS-t már frissitettem, nem változott semmi... Miért teszteljem prime-al? stabil a gép azzal nincs baj, most bekapcsoltam a tm2-őt, és felhúztam 335-re az fsb-t, tm2 miatt visszaveszi 6os szorzóra, így 2Ghz-t ír CPU-z ben és biosban is, de 3dmarkban meg bootolásnál 3Ghz-t.... 3dmark-al tesztelve így 17×× pötty....
-
atenza
senior tag
Egyre jobb lesz: lefuttattam 3dmark06 cpu tesztet.
Első teszt: BIOS-ba default belőve, ( minden alapon, C1E,EIST,TM2 bekapcsolva ) , CPU-Z 1,2Ghz-t ír ( 6×200 ), nem ugrik fel 9×es szorzóra terhelés alatt sem, ----->10×× pont
Második teszt: BIOS-ba C1E, EIST, TM2 kikapcsolva, CPU-Z 1,8Ghz-t ír ( 9×200 ), folyamatosan 1,8Ghz- van, ------> 7×× pont
Érti ezt valaki??
-
atenza
senior tag
Tovább próbálgattam, és úgy tűnik ha TM2 és a CPU Host Clock control-nak van vmi baja egymással... Ugyanis amint a ezt a host clock control-t enabled-re teszem, h állítani tudjam az fsb-t, első újraindításkor a biosképernyő után leállítja a gépet újraindítja és közben visszaállítja disabled-re ezt a host clock controlt. Viszont ha a TM2 enabled-en van, akkor meg engedi ennek a host clock control-nak az állítgatását, igaz ilyenkor leveszi 6ra a szorzót...
-
atenza
senior tag
Tudom a ramoknak, pci-e-nek, fsb-nek, ( G ) MCH-nak és a procinak állítani a feszültségét.
-
atenza
senior tag
válasz
darál0w
üzenetére
Gigabyte p31-DS3L és E2160 m0 steppinges.
Próbáltam azt is h EIST és C1E-t bekapcsoltam, TM2 disabled-en van, és most 9×200=1800Mhz-en fut. Nagyon bekavar ez a TM2, ez elvileg ha túlmelegszik egy értéken a proci akkor visszaveszi a szorzót, de most is pl 30fok mind2 mag... Most működik normálisan, váltogatja 1200 és 1800 között. De így nem enged tuningolni, amint a TM2-t enabled-re teszem, egyből leszedi 6os szorzóra, úgy viszont enged tuningolni... -
atenza
senior tag
válasz
lizakattila
üzenetére
Ramokat visszaosztottam így 7××en mentek alapon 800-asok, a proci meg alapon 1.325-öt kap, próbáltam 1.4-el is de ugyanaz... De ha a TM2 be van kapcsolva akkor engedi
Ez megbolondult 
-
atenza
senior tag
válasz
puttputt
üzenetére
De ha disabled-en van, akkor engedi a 9es szorzót, viszont amint átállítom a CPU host controllt enabled-re hogy tudjam emelni az fsb-t és emelem akármennyivel, a következő bootolásnál, a biosképernyő után újbólindítja a gépet és visszaállítja a CPU host controllt disabled-re... Ha enabled-en hagyom és nem emelek fsb-t, akkor megy tökéletesen. Az lehetséges h minimális fsb emelést sem bír? De ha a TM2 enabled-en van, akkor engedi az fsb-emelést, 335ig jutottam, de így meg boot-olásnál 3Ghz-t ír, miközben Biosban visszállítja 6os szorzóra amivel meg 2ghz-en ketyeg, és cpu-z is 2ghz-t ír. Ennyire rossz példányt fogtam volna ki? Frissítettem BIOS-t ugyanezt csinálja...
-
atenza
senior tag
válasz
lizakattila
üzenetére
Nem még a régi van fenn, megnéztem a TM2 kikapcsolásával megy 9×200on, azaz 1,8Ghz-en, de ha feljebb emelem az FSB-t akár eggyel is már a biosképernyő után újraindítja a gépet és visszaállítja a CPU host controll-t disabled-re, azaz alapra... Ha viszont a TM2 be van kapcsolva, akkor emelhetem az FSB-t nem indítja újból a gépet a következőő bootnál lévő biosképernyő után, de a biosba leveszi 6-osra a szorzót.... Ez a gigabyte-nak vmi védelmi funkciója h visszateszi alapra??
Nem értem mert elvileg a C1E és az EIST kikapcsolásával már maradnia kéne 9es szorzón...de nem. -
atenza
senior tag
Kipróbáltam azt hogy betöltöttem a default-ot, azaz minden alapon van...
Ilyenkor be is állítja magának a 9×200-at így 1,8Ghz. Oké újraindítom, majd rögtön belépek megint a biosba és mit látok már vissza is van állítva 6os szorzóra... Ekkor kikapcsoltam a C1E-t meg EIST-et, felraktam a szorzót 9-re, elmentettem, következő bootolásnál megint 6os szorzót ír.... Megnéztem így win alatt a cpu-z-vel, everesttel, real temp-el, mindenhol 6×200at ír, így hogy ki van kapcsolva a C1E és EIST is. Van még egy hasonló funkció, amit az előbb írtam, TM2 a neve, ez is enabled-en volt alapból, kikapcsoltam és láss csodát, most már nem veszi vissza a szorzót, marad 9en! Viszont erre már régebben rájöttem, de 9×335=3Ghz-en valamiért lassabb ( TM2 off ) volt mint 6×335=2Ghz (TM2 on). Valakinek van valami ötlete? -
atenza
senior tag
válasz
darál0w
üzenetére
Épp ez a gond, hiába szedtem ki a C1E-t és az EIST-et is, és állítottam át 6osról 9es szorzóra, továbbra is visszaállította 6osra az első boot után... Van még egy TM2 ( thermal monitor ) funkció, ami ha minden igaz visszaveszi a szorzót ha túl magas lenne a proc hőmérséklete, és ha ezt kikapcsolom akkor bent hagyja a 9es szorzót, így elvileg 3ghz-en fut, de a teljesítménye gyengébb mint pl 3dmarkban is mint a 2ghz-en 6os szorzóval :S
Ezzel a TM2-vel van sztem vmi gond, így 2Ghz-en 55fok fölé nem megy a proci hőmérséklete. -
atenza
senior tag
Olyan gyorsan váltogat mhz-et h ki sem írja ha megemeli 3Ghz-re? 3dmark06-ban a menüben ahol kiírja a gép paramétereit, ott 3Ghz-t ír... De soha nem ugrik fel a szorzó 6ról 9re és a Mhz is csak 2010körül ugrál 1-2 tized eltéréssel.
-
atenza
senior tag
válasz
puttputt
üzenetére
Terhelés alatt is 6os szorzót ír a CPU-z is... :S Ha meg biosban 9esre állítom, akkor visszaállítja 6osra, azaz a következő belépésnél már 6os szorzót ír, gondoltam csak visszaveszi ha nincs terhelve a gép (Eist meg C1E)... De most akkor mi van? Tényleg csak 2Ghz-en megy?
-
atenza
senior tag
válasz
vergilx
üzenetére
Csak mert akkor valami nem jól működik, mert 3dmark06ban 8××× pötty körül kapott, a 9600GT meg elvileg simán tud 10000-et :S
A proci 2××× pontot kapott a 3dmarkban, nincs valami program amivel a procit meg tudom vizsgálni h valóban olyan gyors mint egy 3ghz-es procinak kéne lennie? -
atenza
senior tag
Ilyenkor most 2Ghz-n megy vagy pedig 3Ghz-n csak a szorzót akkor nyomja fel ha kell neki a teljesítmény?
[link]
Új hozzászólás Aktív témák
- Készpénzes / Utalásos Videokártya és Hardver felvásárlás! Személyesen vagy Postával!
- Apple iPhone 16e 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Eladó XFX Radeon 7700 2GB videokártya
- darkFlash GR12 Darkstorm Blue/Green
- Dell Latitude 5530 i7-1255U 16GB 512GB 15.6" FHD TouchScreen Nagyakksis! 1 év teljeskörű garancia!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest