- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Projektor topic
- Azonnali informatikai kérdések órája
- SSD kibeszélő
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- OLED TV topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
Új hozzászólás Aktív témák
-
pitman
őstag
Attól tartok ebbe nem én bonyolódtam bele. A cpu hőfokod 33 fok. Amit be is linkeltél.
A 23 fok egy 24 fokos szobában ezzel a hűtéssel nem lehetséges (ez egyszerű fizika, nomeg józan ész kérdése). Ennyi és nem több.
Az, hogy egy valamilyen alaplapi hőmérő minek a vélt vagy valós hőmérsékletét mutatja nem jelent semmit. Az hogy te mit hiszel el és mit nem, az csak rajtad múlik.
Csak arra szerettem volna felhívni a figyelmedet, hogy ha ezt elkezded terjeszteni is, esetleg nevetség tárgyává teheted magad.
Egyébként ha cpu hőfokot akarsz mérni, és intel processzorod van, akkor az intel saját programjával mérj (tat), mert az fog neked korrekt hőfokot mutatni (nagy valószínűséggel).
Részemről ennyi, a téma lezárva. -
pitman
őstag
A képen látható maghőmérsékletek reálisak lehetnek ilyen szobahőmérséklet esetén. A CPU 24 fokot nem tudom hol méri a rendszered, de az az adat nagyon kamunak tűnik, főleg az összes többi hőfokod figyelembe vételével...
Ezekkel az adatokkal sajnos semmit sem lehet bizonyítani. Akkor mondhatnád, hogy 24 fokos a cpu, ha egy külső, pontos hőmérővel meg tudnád mérni. Ez viszont nem biztos, hogy sikerülni fog.
(Mellesleg én is készíthetnék olyan képet, amikor a hdd hőmérséklete 10 fokkal hidegebb, mint a szobáé, de semmi értelme a dolognak, mert ez nem lehet valós.) -
pitman
őstag
Gondolkodtam, már az első kérdést is ezért tettem fel.
Egyébként:
38 fokos melegben a ventilátor 38+x fokos levegőt fog fújni, ami úgy jön össze, hogy 38 fokos maga a levegő, az x pedig a ventilátor melegedő motorja által termelt hő okozta hőmérséklet-növekedést fogja jelenteni.
Az, hogy az ember hidegebbnek érzi ezt a levegőt az abból adódik, hogy mi izzadunk, a a folyadék párolgása hűti a testünket.Szerintem.
-
pitman
őstag
válasz
Williams #1992 üzenetére
Szerintem nem rontasz el semmit. Igen nagy valószínűséggel a tat mér jól, illetve azon programok, amik ugyanezen értékeket mutatják. Ilyen nyári melegen, léghűtéssel igen kicsi a valószínűsége, hogy 28 fokos legyen egy proci, hacsak nem klimatizált a szobád, és le nem hűtöd 20 fok alá.
A két hűtő összehasonlításához nem tudok hozzászólni, de gyanítom, hogy a megfelelő felfekvés hiánya a cpu és a borda között okozhatja ezt (lásd korábbi hozzászólásom). -
pitman
őstag
válasz
Williams #1988 üzenetére
Az e4300, tat-tal terhelve (ennél nagyobb terhelést semmivel sem tudtam eddig elérni) 61-63 fokos, 800-900 közötti fordulatszám mellett, alapórajelen. Húzva kb. 10 fokkal melegebb. Elméletileg a tat valós hőfokokat mutat, a realtemp-pel érdemes vigyázni, mert ha nincs jól beállítva, akkor alá tud mérni.
A polírozás nem sokat ér, mert a proci felülete sem teljesen sík (legalábbis az enyém nem az), így nem fekszik fel rá tökéletesen a borda. Ezen sajnos a hátlapi merevítő sem segít. -
pitman
őstag
Megnéztem a hőfokokat néhány programmal. Arra a következtetésre jutottam, hogy a 2x fokos szobában mutatott 2x fokos maghőmérsékletek nem lehetnek valósak. Azon programok ugyanis, melyek ilyen eredményeket adnak, egy hidegindítás során a processzor hőmérsékletét jó néhány fokkal a szobahőmérsékletnél hűvösebbnek mutatják. Az intel saját programjához képest 15 fok is lehet az eltérés mínusz irányban.
Szóval ezt érdemes figyelembe venni a hőmérsékletek mérése során. -
pitman
őstag
Ilyen hőfokoknél nem is volna szabad probléma legyen akármelyik értéket is nézzük.
Én azt is normálisnak tartom, hogy a terhelés megszűnésekor a maghőmérséklet leesik, de ez is csak úgy lehetséges, ha jó a hűtés. Emiatt lehet langyos a borda is, ha hideg lenne, nem venné fel a hőt, ha túl meleg, az azt jelentené, hogy nem tudná megfelelően leadni. Utóbbi esetben viszont a proci is jóval melegebb lenne. -
pitman
őstag
Tudomásom szerint ezek a programok maghőmérsékletet mérnek, hiszen a cpu-ban levő szenzorok adatait olvassák ki. Egyéb processzorok (más processzorcsalád) esetén ki is írja mindkét program, hogy nem képes adatot szolgáltatni, mert nem megfelelő a processzor.
Abban az esetben, ha az intel féle program ad korrekt adatot (márpedig úgy tűnik), akkor a processzor felülete sem lehet szobahőmérsékletű, és nem is az, hiszen maga a borda is melegebb annál.
Reálisan belegondolva szobahő felett kellene lennie a procinak legalább 10 fokkal (léghűtés esetén, természetesen a hűtés minőségének függvényében).
Esetleg meg tudnád nézni, hogy az Intel Thermal Analysis Tools mit mér nálad? -
pitman
őstag
Kipróbáltam a korábban említett relatemp-et. e4300-on csúnyán félremér, gyakorlatilag szobahőmérsékletűnek mutatja üresjáratban a processzort. Esetleg megnézné valaki más is, akinek hasonló processzora van, hogy nála mit mér?
-
pitman
őstag
válasz
s7evcsenko #1712 üzenetére
Nálam alapon 39 fok 850-900-as fordulat mellett. Terhelve 50.
-
pitman
őstag
válasz
s7evcsenko #1710 üzenetére
Mind üresjáratban, mind terhelve ugyanez a helyzet.
-
pitman
őstag
válasz
s7evcsenko #1708 üzenetére
Nálam a maximális fordulat és a 850-re leszabályozott között 4 fok az eltérés. Ezt nem nevezném túl nagy különbségnek. Hangban viszont jelentős a változás.
-
pitman
őstag
válasz
bendeguz 76 #1324 üzenetére
Az már túl jó.
-
-
pitman
őstag
válasz
DemonDani #1254 üzenetére
Az tegnapi hozzászólásokhoz néhány gondolat:
A TX2 ventije egyáltalán nem halk (mihez képest persze) és az biztos, hogy nem 22dB-es, vagy ha az, akkor azt nem a max fordulatszámán hozza. A hűtőt egy tesztekben műszerrel 21dB-es táphoz viszonyítva, a tx2 kb 950-1000-es fordulat mellett van egy szinten a táppal.
Emlékeim szerint a hűtő alján a csavarok nem kerülnek a processzor fölé.
-
pitman
őstag
válasz
TazLeacher #1243 üzenetére
Úgy könnyebb feltenni, ha a gallért a ventivel együtt lehúzza a bordáról az ember, de enélkül is meg lehet oldani. Utóbbi esetben viszont az alaplapi alkatrészek esetleg nehézséget okozhatnak.
(Egyébként én házba szerelt alaplapra tettem fel, nem kellett az alaplapot kiszerelni hozzá.) -
pitman
őstag
válasz
TazLeacher #1241 üzenetére
Nálam úgy marad, benyomom, kattan, ott marad. Átlósan kell feltenni, mint a gyári intel hűtőt, nekem eddig gond nélkül ment, pedig többször le és felszereltem.
-
pitman
őstag
válasz
TazLeacher #1237 üzenetére
Mit tekergettél benyomott állapotban?
Tekergetni leszedéskor kell, ahogy elfordítod a fekete pöcköt, kiugrik a lapból.
Beszereléskor nem kell tekerni semmit, csupán a fekete pöcköt zárt állapotba forgatva benyomni kattanásig.
Úgy a legegyszerűbb felrakni, ha azzal a pöcökkel kezdi az ember, ami a legrosszabb helyen van, ehhez ekkor még nem kell erő.
Egyébként házba szerelt lapnál a felrakása kb 30 másodperc. -
pitman
őstag
Meg tudnál nekem nézni valamit?
Ha a tx2-n kívül minden más ventit leállítasz, a tx vagy a táp a hangosabb?
(tápot akarok cserélni és az egyik jelöltem pont olyan, mint a tápod).
Illetve, ha a táp lenne a hangosabb, meg tudnád nézni, hogy a tx2 milyen fordulat mellett ugyanolyan hangos?Előre is köszi.
-
pitman
őstag
Valaki nem tudja véletlenül, hogy olyan ventilátort, mint ami a tx2-őn van, lehet-e külön kapni valahol?
-
pitman
őstag
válasz
Ace Ventura #424 üzenetére
Mitől függ, hogy tudja-e szabályozni a lap, mert nálam nem foglalkozik vele (P5b-plus)?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Ukrajnai háború
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Random25: Windows 11 telepítés Pendriveról
- Hálózati / IP kamera
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Gitáros topic
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen autót vegyek?
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I7 6700 / RTX 2060 6GB / 32GB DDR4 / 250SSD+500HDD
- 119 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Apple Ipad Pro 2 gen2 10,5" 2K retina A1709 64GB
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 13400F / 32GB DDR5 / RTX 4070 Super / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest