Hirdetés

Aktív témák

• simonzé

addikt

A múlt héten belekeveredtem egy vitába a ceruzaakkukkal kapcsolatban itt a fórumon. Teljesen ellentétes véleményekkel találkoztam, ezért úgy gondolom, tisztáznunk kell, mit kell tudni a ceruzaakkukról.

Utánakérdeztem az általam leginkább szakembernek tartott embereknél, és ezeket tudtam meg:

NiCd - ''régi'' fajta. Lassan tölthető (ne használd a gyorstöltést!), emlékező effekttel rendelkezik, tehát ha egyszer csak félig töltöd fel, utána már csak addig fogja engedni feltölteni. (Számora ez hihetetlen, de állítólag így van.) Egyetlen használati módja: Teljes feltöltés/Teljes lemerítés ciklusok ismétlése.

NiMH - ''új'' fajta. Egy kezdeti formázás (sokáig töltés) után már a csepptöltést is elfogadja (bár nem a kedvence). Gyorsan is tölthető, nem lesz tőle baja. Ez a jobb választás.

Töltés: A töltési idő meghatározása nem mindig a ''jó sokáig'' elv alapján történik. Van rá egy egyenlet:
    Kapacitás*1,4 / töltőáram = töltési idő
    -A kapacitás = a mAH érték
    -Az 1,4 a 140%-os töltöttségi állapot, amit teljes töltöttségnek nevezünk
    -Töltőáram: amennyivel a töltés történik. Lassú töltésnél ez (asszem) 60mA (a töltőre van írva)

Egy gyakorlati példa: 750mAH-s NiCd akksinál:
    750mAh * 1,4 = 1050mAh
    1050mAh / 60mA = 17,5h - ennyi óráig kell tölteni.

Meglepő, nem? :)

Aktív témák