- iPad topik
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Bluetooth hangszórók
- Melyik tápegységet vegyem?
- Házimozi haladó szinten
- Pokoli lövölde pörgetné meg a GeForce-ok eladását
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
Új hozzászólás Aktív témák
-
zilion
újonc
Illetve:
http://www.ehulladek.hu/selejtezes/
1211 Budapest, Budafoki út 5-7.
-
zilion
újonc
A
https://hulladekmentes.hu/2016/12/03/cd-dvd-hulladekom-van-hova-dobjam-ki/
szerint:
8111 Seregélyes, Fő utca 214. (HWD Recycling Kft.)
Ez a település Székesfehérvár mellett van.
-
Lex Icon
senior tag
Cikk: CD, DVD hulladékom van. Hova dobjam ki?
Tehát szelektívbe nem lehet és senki nem veszi át a megadott 3 helyen kívül. Mivel nem veszélyes hulladék így sajnos jobb híján megy a kukába. -
Sziasztok. Végigolvasva a topikot nem találtam megoldást a problémámra:
Hogyan semmisíthetek meg több száz DVD-t úgy hogy a rajta levő adatokat soha senki ne tudja elolvasni..?
Elsődleges cél az adatok megsemmisítése, mert az évek során kerülhettek rájuk banki adatok, jelszavak, tőzsdei személyes információk.. (tehát elvinni egy leadási pontra pénzügyi öngyilkosság lenne, mert valószínű akadna egykét személy aki megtalálja az adatokat és felhasználná ellenem)Tudom lehetne heteken át napi 8 órán át karistolni egyiket a másik után de ennyi időt nem szánok rá, sőt mivel magánszemély vagyok nem szánnék rá jelentősebb pénzt se mint amennyit a lemezdaráló cégek kérnek érte.
Mi tehát az adat-megsemmisítés jó módszere?
Vigyem ki egy közeli erdőbe és rakjak belőlük máglyát, ráönteni fél liter nitrohigítót, azt gyufát rá..?
Nem túl környezetbarát módszer.Esetleg valami perzselőgép ami felhevíti-meggörbíti a lemezeket. Ti milyet javasoltok?
-
g.jokka
újonc
CD vagy DVD ne kerüljön a kukába!
Bár a CD és DVD lemezek nem számítanak veszélyes hulladéknak, károsak a környezetünkre. Belátható időn belül nem bomlanak le, az égetésük során pedig a természetre és az egészségre is káros anyagok szabadulnak fel és kerülnek a levegőbe.
A CD és DVD lemezek anyaga alumíniummal bevont polikarbonát, ami egy víztiszta, jó optikai tulajdonságokkal rendelkező, hőre lágyuló szerves műanyag, és sokféle módon újrahasznosítható. Alapanyagául szolgálhat bizonyos autóalkatrészeknek, készülhet belőle szemüvegkeret, és felhasználhatják különböző irodai felszerelések gyártásához is.
Hagyd a lemezeket áruházláncok gyűjtőpontjainál!
Elhasznált CD, DVD adathordozókat külön gyűjtőpontokon adhatjuk le (pl.: Media Markt üzletekben).
Itthon általában az elektronikai hulladékok gyűjtőpontjain: műszaki üzletek szervizpultjánál, hipermarketeknél elhelyezett gyűjtőedényeknél adhatjuk le a már kidobásra ítélt lemezeket. Megszabadulhatunk tőlük egyes hulladékudvarokban is.http://szelektalok.hu/akar-autoalkatresz-is-lehet-a-hasznalt-cd-es-dvd-lemezekbol/
-
Porcupain
aktív tag
Nem tartott sokáig kiguglizni...
http://www.szelektiv.hu/hir.39.cd_compact_disk_hulladekegyéb hasznos öteltek:
http://www.szelektiv.hu/kategoria.46.cd_dvd_adathordozo_hulladekvtcd újrahasznosítás:
- A gyűjtőhelyeken átvesszük CD,DVD hulladékát.
- A keletkezett hulladékot kérjük kicsomagolni és elkülönítve átadni (CD/DVD, csomagolóanyag (box), papír).
http://www.vtcd.hu/index.php?module=minosegbiztositas -
Zull
senior tag
Senki semmi ötlet? =/
-
Zull
senior tag
Elkeseredett próbálkozást teszek arra, hogy felélesszem ezt a topicot.
A kérdés továbbra is az eredeti, csak aktualizáljuk: 2012-ben, hova lehet vinni, vagy hol lehet leadni a már kidobásra kerülő CD-ket, és azok tokjait?
Manapság egyre nagyobb tendencia az optikai adathordozók mellőzése, én is ilyesmi project-et indítottam itthon, így sikerült generálnom egy jó 60-70 CD-ből álló kupacot, meg mellé egy hasonló darabszámút a tokokból, és jó lenne megtudni, hogy van-e valamilyen, közvetlen a kukába dobásnál értelmesebb alternatíva ezek eltüntetésére?
-
spawn82
tag
Üdv mindenki!
Kb 2 évvel ezelőtt jött az utolsó infó arról, hogy a Media Markt -nál le lehet adni a nem kívánt lemezeket. Nézegettem a honlapon, és nem leltem meg ezt az infót. Bár a google is kidobta, de gondolom ha a honlapról leszedték, akkor halott ügy. Valakinek aktuális tapasztalata erről?
-
csomatamas
csendes tag
Sziasztok!
Én találtam egy jókis youtube videót,amin egy menő állólámpát alkottak 315 cd-ből.
Ezt a lámpát párezer forintból én is meg tudnám csinálni,így ha valakinek van jó sok cd-je ne kíméljen,Budapesten át tudom venni azokat,és ilyen szép újrahasznosított LED-es lámpát csinálok belőlük
http://www.youtube.com/watch?v=PpD3JS_m0rENe dobd ki,inkább add nekem,és beindul a dizájn-cd lámpa gyáram
email:tom-tom90@hotmail.com
-
smog86
senior tag
UP a környezetért!
-
galóca18
tag
Hali!
Köszi a tippet.
Talán kissé agyament ötletnek tűnik, de egy "kreatív" oldalon azt olvastam, hogy a leamortizált CD-k, DVD-k újrahasznosítása szivárványszínű karácsonyfadísz formájában is megvalósítható, persze előtte formára kell igazítani. Pl.: csillag, harang, üstökös, hópehely, akármi, utána lehet dekorálni csillámporral, strasszos körömmatricával vagy bármivel. (Fiúk, ne röhögjetek!
) Ja, és a firkás oldalukkal egymáshoz ragasztani, csak a rend kedvéért.
Szerk.: A gyerekek is szívesen díszítgetik.
-
djyuri
őstag
-
djyuri
őstag
nah el ne felejtsük
-
djyuri
őstag
uppp
Én elkezdtem leadni a lemezeket...nem mertem mind odavinni....felét amúgy is anyum vitte
De így is néztek a biztonsági őrök,de amúgy megköszönték!....fain....hamar eltűztem
Amúgy nem mindenhol van kirakva...én pl kettő csomagot/szatyort simán a bejárat melletti infopult mellett adtam oda egy hát ilyen hostessféle dolognak....Még van kb ezer....azt majd Budaörsön sütöm el,ha megyek arra
....vagy a hét vége felé Balatonra vezető úton
(sajnos nem nyaralás...költöztetünk rokont)
-
djyuri
őstag
upp...ne feledjétek
-
hanka
tag
Hmmm. Érdekes ez a topic. Miért kellene környezetbarátian megsemmisíteni a CD-t?
Ugyanolyan műanyagból készül, mint az összes műanyag üdítős flakon. És azokat is a kukába teszik, akkor ezt mért ne. Elvileg a kukába a helye minden szemétnek
-
zotyesz 1
tag
Na en a multkor egy vadi uj nyomtatot ajandekoztam az egyik ismerosnek, akinek bevittem az uzletebe, ahova csak a szolgaltatok es az uzletesek mehetnek autoval. Nem akartam a nehez HP nyomtatot (a nagy dobozzal egyutt) cipelni, tehat megalltam az uzlet elott autoval, de csak 1 percre, csak amig bevittem a nyomtatot. Epp jottek a zsaruk es jol megb@sztak.A nyomtatot ingyen adtam, de rafizettem,mivel buntetest kellett fizetnem, hiaba magyaraztam a dolgot.
TANULSAG: Legkozelebb minden alkatreszt a kertben eltuzelek, vagy a folyoba, arokba fogok dobalni (gondosan osszetorve). Van is jopar szamitogepes alkatreszem, ami mar ugyis kidobasra var. Sajna, de a buta zsaruk miatt igy kfogok cselekedni. -
Ryck
csendes tag
Ma konzultáltam a helyi környezetvédőkkel. Szerintük jobb híján az elektronikai hulladék közt a helye. Az adatok biztonságos megsemmisítéséről viszont mindenkinek magának kell gondoskodni. Szóval marad a csavarhúzó, lyukasztó, kalapács, profiknak esetleg iratmegsemmisítő.
-
Létezik megoldás, pl. [link], de barátod, Google további találatokkal is megörvendeztet.
Az egyik site-on azt olvastam, hogy a fémtartalom miatt az elektronikai hulladékba javasolt elhelyezni. ''Természetesen'' az FKF Rt. által üzemeltetett hulladékudvarokban külön kiemelik, hogy CD-t nem lehet. -
Csipisz
tag
Egyébként, máshol pl Nyugat Európában van már erre esetleg megoldás? Hallott esetleg valaki valamiről?
-
greeneye166
aktív tag
Állítólag létezik bio CD. Vagy csak koncepció? Van egy elbomlási ideje. Ha 15 évig megtartja az adatokat, akkor már jó. Az adatok legkésőbb ennyi év után értelmüket vesztik. Ha meg archív dologról van szó azt ilyen időközönként úgyis érdemes átmenteni.
Azért azt elképzelem, amint a bomló CDt lepik a legyek!
Szerintem a CD/DVD anyaga nem hagyományos műanyag (pl PET). Viszont annyi termelődik belőle a világon mint a szemét. A háztarási csomagolóanyagok után szerintem ez a második. A harmadik a nyugati májerok félévente cserélt mobiltelefonja.
[Szerkesztve] -
(ÉN)közPONT
őstag
Bőrdíszműves lyukaszó+1kg kalapács....vagy hőpisztoly...or motor alá jiffty stand ként végzik..vagy ami még működött az a kukás zsákba gyömöszölt verzíó amit a kukáskocsi egyből bedarált
....
-
Ryck
csendes tag
Sokan próbálják újrahasznosítani pl. visszapillantó alá akasztani, hitük szerint ezzel valami mágikus védelmet szereznek trafipax ellen
Pár db rontott CD-nél még OK, de ha több száz fölösleges van akkor már nem tudsz vele mit kezdeni...
fap333:Igen, pont a környezetbaráton van a hangsúly. Megsemmisíteni, összezúzni, csavarhúzóval felszántani, aztán kukába dobni bárki tudja. Mondjuk pár száz db-nál már elég macerás elfoglaltság lehet fél napon át CD-t morzsolni
Abban bíztam hátha tud vki olyan gyűjtőt mint a PET palackos, ahova be lehet vinni, beönteni 1 gépbe ami megdarálja és utána újrahasznosításra kerül.
De egyelőre úgy tűnik ilyen nincs. -
zotyesz 1
tag
En ujrahasznositom a regi cd-ket........pl. a cseresznyefara kiaggatva tavol tartja a seregelyeket, az ismerosok is tobben kertek mar tolem ilyen celra, nem is tudtam annyit adni, amennyire szukseg lett volna.
-
lapa
veterán
én karcolás helyett bemutatom őket a konyhai csontvágó ollónak (lemezvágó olló detto), utána már nagyon nehéz kipolírozni a darabokat.
egyébként ha jól láttam múltkor, a tokok papper nélkül PP vagy PE alapúak, tehát jók a műa konténerbe (már amelyik nem csak PET flaskát gyűjt), a cd-ről nem vagyok meggyőződve pont a karcolós réteg miatt...
elég nevetséges, hogy ilyen tanácstalannak érzi magát az ember ilyen egyszerű kérdésekben a 21. század elején. biztosan rettentő sok minden történik környezetvédelem ügyben egyébként, csak ez most épp pont nem.
az egész koncepció a rossz. minden gyárnak kötelessége lenne visszavenni minden szart, amit egyszer kitermelt. van ugyan termékdíj, de nevetséges - lásd pezsgő pl.
abbahagyom, csak felhúzom magam. -
fap333
aktív tag
Szerintem itt nem a megsemmisítésen van a hangsúly, hanem a környezetbaráton. Nekem is összegyült már egy kupac és most, hogy mondjátok, lehet nem ártana kidobni már őket. Azt nem tudom, hogy milyen anyagból készülnek a korongok, de én is úgy tippelném, hogy a műanyag szemétbren lenne a helye.
-
PPeter
addikt
A CD-nél a címkeoldalról(!) végzett karistolás azonnali adatvesztést eredményez, az ''adatok'' oldalán hiába karcolgatod, azt le lehet polírozni és az adatok visszanyerhetők lesznek. A DVD-nél meg mindkét oldalról egy-egy műanyag korong védi az adattároló réteget, tehát ott a karcolgatás végképp nem biztos adatmegsemmisítés.
-
BioNiCMaN
addikt
Én vettem egy iratmegsemmisítőt, olyat ami CD/DVD-t is zúz, zúzás után kuka... biztonságosnak biztonságos.
-
Csipisz
tag
válasz
Kicsirics77 #3 üzenetére
2 hektós nylon szatytytyor. Ebbe dobd!
[Szerkesztve] -
Kicsirics77
veterán
erre én is kiváncsi lennék támogatnám az ötletet
-
Csipisz
tag
Ezzel a dologgal nem vagy egyedül, úgyhogy én is kíváncsian várok a megoldásra?
Eddig egyébként, ha kidobtam egy lemezt, akkor egy nagy karc csavarhúzóval az adtrétegbe és úgy a kuka. -
Ryck
csendes tag
Évek alatt több száz fölösleges CD és DVD lemezem gyűlt össze (rontott lemezek, régi telepítők, Linux LiveCD-k stb.)
Eddig kitartóan gyűjtögettem, de most már nem férek a sok vacaktól és szeretnék ezektől megszabadulni. Simán kukába dobni nem akarom, egyrészt mert jópár lemezen vannak nem publikus adatok, másrészt nem vmi környezetbarát megoldás.
Van valakinek ötlete, hogy lehetne a sok fölösleges lemeztől biztonságosan és környezetbarát módon megszabadulni?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HP 200W (19.5V 10.3A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm töltők + tápkábel, 928429-002
- GYÁRI TÖLTŐK DELL LENOVO HP FUJITSU TOSHIBA Macbook---------- Budapest,/MPL/Foxpost
- AKCIÓ! nVidia Quadro P4000 8GB GDDR5 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! AMD Ryzen 5 2600 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest