Új hozzászólás Aktív témák
-
andsom
csendes tag
Van egy 50%-os leárazás. Úgy már igen megéri.
https://calibrite.com/eu/product/display-plus-hl/?noredirect=en-150&utm_source=mailchimp&utm_medium=calibrite+newsletter&utm_campaign=Display+Plus+HL+upgrade+offer&goal=0_c7d84ef764-93a8c91fdb-188282477&mc_cid=93a8c91fdb&mc_eid=93f870028b
Promóciós kód: XR2CAL-EU50
Augusztus 12-ig tart, ha jól emlékszek. -
Rayyy
senior tag
Nekem (mint kiégett profinak, ha már tele vagyunk itt profikkal
) olyan kalibráló rendszer kéne, ami az összes földrészen/országban élő összes ügyfél összes megjelenítőjét kalibrálja a mi céges monitorainkhoz... így, ha a leadott anyagunkat megnézi a holland EU-s központ, a japánok, meg mondjuk a fhansziák, akkor ugyanazt látják, és nem kezdenek egymásnak keresztbe kommentelni, csak azért, mert az egyik éjszaka nézi az anyagot a kocsijában egy telefonon, a másik egy 55 inches kijelzőn és verőfényes tárgyalóban, a harmadik meg egy laptopon egy hotelben.
Eszfejcsétek meg! Ha kész, akkor továbbra is foglalkozom a kalibráltsággal. -
Vhiktor
nagyúr
Xrite már átadta az egészet, szóval ott support nem hiszem hogy lesz.
Én csak kipróbáltam 2szer a calibrite sw-ét nem volt rosszabb mint az i1profiler. Igaz Windowson próbáltam. De nem szoktam használni, mert vannak nála jobb programok, ingyenes displaycal vagy fizetősek.De nem biztos ám hogy a szoftver miatt lesz rosz. A fent emlegetett korrekciók miatt is lehet rossz, ha nincs a mac-edhez külön korrekció. Egyszóval a rossz korrekció használata miatt is lehet zöldes. Elég a fentebb linkelt táblázatot megnézni.
Fentebb linkelt valaki Neked egy módosított displaycalt, azt nem próbáltad?
Illetve az is lehet, hogy a calibrite hiába támogatja legacy eszközként, de kb tojtak rá és le sem ellenoriztek. Általában a legacy dolgok csak nyűg a fejlesztőknek.
Írj rám.
Milyen monitor?
-
andsom
csendes tag
Már fentebb részleteztem, hátha tudsz mondani rá valamit.
Röviden: Van X-Rite i1 Display Plus-om. teszi a dolgát, a Mac-em monitorához már nem jó, de minden más kijelzőhöz amivel otthon rendelkezek és a munkahelyiekhez jó. A kalibráláshoz az X-rite i1Profilert használtam. Sajnos az újak már nem támogatják, a legutolsó még együttműködő verzió már két éves. Amikor elavult, akkor a Calibrite-nál regisztráltam be a terméket, hogy együtt működjön vele. Megy, de az eredmény pocsék. Erősen elmegy zöldesbe, sokat ront rajta. A program maga tetszene, de gyakorlatilag használhatatlan számomra. Nyilván nem az eszközzel van gond, hanem a Calibrite hibázik. A supportnak már írtam, de még egy copy+paste válaszra se méltattak.
Szerinted van mód arra, hogy legyen valami megoldás vagy maradjak a régi és fapados i1Profiler mellett? Létezik-e ezekhez firmware frissítés? -
Vhiktor
nagyúr
Egy kis magyarazat. Szóval első táblázat profilozatlan colorimeter korrekció nélkül. Látszik, hogy fehér esetében deltae 3.6 a hibája.... piros esetben 3.8... ennyire pontatlan.
Hozzá való korrekcioval 2.15 deltaE a pontatlansaga fehér esetben, ami meg mindog sok.
Az alsó táblázat meg colorimeterrel profilozva.
Ha valaki rossz korrekciót választ meg rosszabb is lehet.
Ez magáért kellene, hogy beszéljen.
-
Szemjuel
tag
-
-
Vhiktor
nagyúr
Fekete szintre vagy a korrekcióra gondolsz? Korrekciokat mindenki kipróbálhatja maga otthon, hogy mennyit számít. Mindkettő számít. A korrekció többet, több deltaE-t is. Linkeltem már elég anyagot.
Nem véletlen hogy kicsit is komolyabb helyeken nem használnak ilyeneket. Külföldön sok esetben consumer kalibralasnal sem (spectro nelkul valoban el is zavarnak).
Mi ár érzékeny piac vagyunk, így sok esetben nincs is igény erre a minőségre vagy azt is ingyen akarják ami pedig nem megy.Jvcnel pl annyit számít a fekete erzekenysege, hogy sötét jekeneteknŕl egy csomo részlet keményen eltunik.
-
Vhiktor
nagyúr
Szóval akinek régebbi verziója van az erősen gondolja meg, hogy érdemes-e lecserélnie.
Az, hogy a colorimetert profilozni kell a minél helyes színkalibració végett az meg köztudott tény.
Ha elég nagy gyárilag az eltérés akkor egy valóban helyes edr korrekcioval is lehet javítani a kalibráción, viszont ha az a korrekció nem az adott tv/ projektorhoz készült akkor viszont ártani is lehet, pl egy lézer vagy led projektort uhp lámpához tartozó korrelcioval kalibrálni nem éppen optimális. És ez vonatkozik más megjelenőtekre is. -
Vhiktor
nagyúr
Itt is látható, hogy fekete érzékenysége romlott a korábbi verzióhoz képest.
Pl jvc projektor 33 pontos 1d LUTjának első pár pontját már nem tudja a régebbi verzió sem megmérni, pont ahol fontos lenne a black crush miatt. Persze lehet trukkozni, hogy nem a vásznon mersz hanem a lencsével szemben vagy éppen kicsinyíted a képet annak a reményében, hogy lesz elég fénysűrűséged, hogy meg tudja már valahogy mérni a műszer, és még itt is elojon az a probléma, hogy ezek az értékek ha jól emlékszem már bőven a specifikacioban megadott mérési tartomány alatt vannak, tehát nem pontosak=lottó.
Ettől függetlenül ár érték arányban kiváló műszer, csak kicsit dühito, hogy az újjabb változatok csak nagyobb fénysűrűséget tudnak mérni, miközben az alsó mérési tartományuk egyre rosszabb. Inkább azt fejlesztenék, jelenleg több haszna lenne. -
Joshi
titán
Szakit arra kell hívni, hogy a monitor, tévé esetleg projektorról készítsen spectrophotometerrel egy korrekciós fájlt (ccss kiterjesztés). Ez fogja adni a legpontosabb korrekciót, aztán ezután már lehet használni ezeket a ~100ezer forintos colorimetereket akár saját magunk is mondjuk az ingyenes DisplayCal szoftverrel.
Ahogy Vhiktor is írta, egy ilyen spectrophotometer több millába is kerülhet, szóval ilyen eszközt nem veszünk.Tévére, projektorra a HCFR vagy CalMan szoftverét kell használni, utóbbi fizetős. Persze utána kell nézni a használatuknak, de megtanulható. Aki nem akar ezzel foglalkozni az mindent a szakival csináltat, persze akkor nem is kell venni semmilyen colorimetert.
Abban viszont nem értek egyet Vhiktorral, hogy az új Calibrite Display Plus HL ne lenne megfelelő még egy OLED panelhez is. Az átlag felhasználónak teljesen jó amit a sötét tartományban mérni tud egy ilyen eszköz.
-
Joshi
titán
válasz
hibavissza #38 üzenetére
Vhiktornak ha nincs gyakorlati tapasztalata, akkor nagy a baj.
Szabványok nélkül nem lehet meghatározni semmit, onnantól csak találgatások vannak. Szerinted agyatlanok fektetnek le szabványokat? Nem sértegetlek ezért nem is alkalmazok rád jelzőket, gondolom el tudod képzelni mi a véleményem rólad.
-
andsom
csendes tag
válasz
Johnny Cage #32 üzenetére
Köszönöm!
Megnézem, hátha megy szépen. -
roseA580
tag
válasz
Stauffenberg #43 üzenetére
Köszönöm!
Ha netán monitort cserélek erre is figyelek!
-
Stauffenberg
nagyúr
"Szerintem az lenne a legjobb módszer ha a kalibráló szoftver át tudná írni az adott monitor szerviz menüjében módosítható adatokat, de ez nem hiszem hogy megvalósul, csak szép álom marad."
Nem kell újra feltalálni a melegvizet, mivel vannak hardveres kalibrációra alkalmas monitorok, amik LUT-okat tudnak elmenteni. Ez ma már nem csak a drága grafikai monitorok sajátossága, még consumer LG/Dell, stb monitorok is tudják akár a középkategóriában is.
Attól még az operációs rendszer számára a színprofil továbbra is fontos, hogy megfelelően tudja interpretálni a képet. Elmentesz egy Rec2100 kalibrációt a monitorba és az oprendszer a default sRGB-re van állítva, értelemszerűen nem lesz jó a megjelenítés.
-
roseA580
tag
Én már hívtam "szakértőt" a 3 monitorom kalibrálására, hozott kettő különböző készüléket amiből csak egy volt hajlandó működni.
De amikor mondtam neki hogy akkor most HDR módban is kalibráljunk, azt sem tudta hogy miről beszélek!
Így a másik két monitorom kalibrálásáról le is mondtam.
Maradok a "szemmel való" kalibrálásnál, az legalább ingyen van.
Ui:
Szerintem az lenne a legjobb módszer ha a kalibráló szoftver át tudná írni az adott monitor
szerviz menüjében módosítható adatokat, de ez nem hiszem hogy megvalósul, csak szép álom marad. -
Na, most hogy a profik elmentek (
), a többieknek megírom, hogy a Datacolor SpyderX jóval olcsóbb, és ha nem HDR monitort akarsz kalibrálni vele, akkor megéri megvenni. Bőrszíneknél nagyon kijön a különbség, sokat jelent a "monitoromon jó, de facebookon vöröses az egész" problémára. Szerintem megéri, még akkor is, ha csak egyszer használod 1 évben. Hobbista fotósként beruháztam egyre, nem bántam meg. Mondjuk a mellé adott szoftver egyszerű, de nem feltétlenül a legjobb megoldás a piacon, három ugyanolyan monitort ugyanarra a gépre kötve is szemmel láthatóan eltérőre kalibrál be.
-
Vhiktor
nagyúr
válasz
hibavissza #38 üzenetére
Nekem nincs szakmai tapasztalatom?, na ne röhögtess
ezért hívnak külföldre, mozikba, film/ utómunka stúdiókba, is kalibrálni
Nincs mit beszélni olyannal aki szerint deltaE 6 az tökéletes, nem kell spectroradiometer, elnézést de már önmagában ez röhejes és elmond mindent a szakmaiság teljes hiányáról....
Eszem megáll.
Nem vagyok hajlandó tovább folytatni az ilyen szintű trollkodást.
Régen meguntam már a hozzá nem értőkkel való vitatkozást.
A viszont nem látásra!Léptem ebből a topikbol örökre.
-
hibavissza
veterán
Nincs gyakorlati tapasztalatod. Fújod amit a sok életképtelen kiagyal. Jellemzően nem ért semmihez, rátalál erre a monitorkalibrálásra kiszemel egy határértéket és arra fontoskodik a neten totál fogalmatanul, te meg átveszed.
Nem ismered a mögöttes matekot és a matek mögötti elméletet. Ha ismernéd nem egy nyomorult számmal hadakoznál. Van még egy csomó mérhető érték és nem mérhető tulajdonság. Van olyan, hogy 0,5 deltaE és totál szar, selejt, kuka. Nem is érted hogy lehet olyan mi?Kitalálod, hogy a 6 rossz. De még nem láttad életben mi az a hat. Csak a szoftver kiírta neked a monitorra. Filmes-fotós szakma...jellemzően nekik aztán fogalmuk nincs az egészről. Kb. annyit értenek belőle mint te. A 6 rossz. Amíg a 99%-ban elterjedt Rec709-es szabvány 8 bites és a így a gamma értéket is tömöríti...
tényleg hagyjuk. (sluszpoén, 9 biten már nem kéne)
-
Vhiktor
nagyúr
válasz
hibavissza #36 üzenetére
Ezek sajnos pedig alapvető dolgok.
Nem kétes fórumokból szedtem össze a tudásom mint ahogy az divat.
Lehet ezt normálisan csinálni és lehet kóklerkedni is.
2 különböző háttérvilágitással rendelkező monitor pont a különböző spdk miatt nem lesz egyforma, ez a matemarizmus ami olcsó eszközökkel még inkább kijön (meg a rossz, hibás observerek miatt)
De nem magyarázom, semmi értelme. Mindenki csinálja úgy ahogy akarja.Monokrómot sem látja mindenki egyformanak.
Nyilván a spectro hülyeség, meg a colorimeter, meg úgy általában minden műszer, szemre és hallásra kell belőni mindent. Ismerek ilyen embereket.
Nyilván a 100 ezres és 5 milliós műszer között sincs különbség, meg 10, 5 és 2 vagy 1 nm-es spektro között sem, parasztvakitas az egész. Van is sok félre állított kijelzo a világban.
Tisztelettel jegyezném meg, hogy az x év számomra semmit nem jelent, láttam olyan "szakembert" aki legalább ennyi évtizede volt filmes szakmában és éveken keresztül rossz hdmi range es beállítások mellett használta az oledet, aminek így 200:1-hez volt a kontraszt aránya, nem volt fekete csak világos szürke, szemre "beállított" fehéregyensúly ami persze a valóságban lila volt és fel sem tűnt neki, egészen addig amíg nem lett normálisan bekalibralva, utána jött a meglepetés, hogy jé vannak színek, van kontraszt
Nem, nem mindegy 1 monitorral sem, egyből látni a különbséget kalibrált és nem kalibrált között, még szakmabelinek sem kell lenni. Aki tudja hogy milyen a valóban kalibrált kép vagy egyszer látott olyat, kiszúrja egyből. Érdekes módon a 8 éves fiam is egyből megmondja szemre mi merre van elcsúszva és mekkora ...r képe van gyárilag sok mindennek.
Ezennel én is be is fejeztem, kár volt az egész témához hozzászólni, de a deltae 6 ultra gáz. Talán 15-20 évvel ezelőtt volt elfogadható. Nem is nézek be ebbe a topikba többet, csak az időm megy a hülyeségekre.
-
hibavissza
veterán
"gyári deltaE 3-ból csinál 6-ot hát hajrá
"
Ha ez átlag, akkor a populáció igen kis ezreléke fogja rossznak látni otthon a monitorát. Ugyanis az ember állapotot nem érzékel, tehát az egy szem otthoni monitorának pont tökmindegy.
Aki pedig két vagy több monitort vesz egymás mellé az a boltban szemre tesztelje ki, mert nincs olyan, hogy totál egyforma lesz két kijelző. Még millió forint felett sem. Ráadásul nincs abszolút színlátás. Mindenki más árnyalatra érzékenyebb. Ezért használnak a diagnosztikában monokróm monitort. -
Vhiktor
nagyúr
válasz
hibavissza #33 üzenetére
Sajnos alapvető ismereti hiányosságokkal küzdesz.
https://www.portrait.com/resource-center/light-meters/Minden háttérvilágításnak más az SPD-je, ez pedig az alapja a kalibrációnak.
Egyszer méresd meg rendes felszereléssel és meglátod, hogy mi a valóság.Küldföldön nem véletlenül zavarnak el ha nincs spektród (sok helyen 2 nm felett szóban sem állnak veled és milyen jól teszik).
A PH userek 99%-a soha nem látja kárát a kalibrálás hiányának
Igaz.A tesztekben évek óta nem látni gyárilag szar kalibrálást.
Abszolút nem igaz, én tesztjeimben is látni és más rendes külföldi oldalakon is. -
hibavissza
veterán
Mindenben igazam van.
"Csak spektróval ismételten nem lehet kalibrálni, mindenképpen kell spectro és colorimeter kombó."
Persze, majd mérek denzitást és fényességet is a monitoron....valahogy nekem mindig sikerül az aktuális spektrofotométerrel bekalibrálni a monitort. Nyilván olyat kell használni ami képes erre. Nem az SM CX 104-ből kell kioperálni hozzá.....Egy jó monitort nem kell kalibrálni 2024-ben. Se vásárláskor se később. Azok az évek elmúltak. Nagyon vékony szelete az iparnak ahol ennek jelentősége van. A PH userek 99%-a soha nem látja kárát a kalibrálás hiányának. A maradék pedig úgy is tudja mit és mikor kell csinálni. A tesztekben évek óta nem látni gyárilag szar kalibrálást.
Az olcsó monitorokat pedig nem lehet normálisan belőni, ha megszakadsz sem.Túlhaladta a kor ezt. Főleg úgy, hogy a mobil eszközök között nincs két egyforma megjelenítésű és kalibrálni sem tudod, mert nincs rá sw. Ezeken folyik a tartalomfogyasztás 90%-a. Ezekhez képest az 500 dollár feletti monitorok gyakorlatilag homogén egységnek tekinthetők bármiféle spektrós töketlenkedés nélkül.
Én azt látom, hogy ennek a kalibrálásnak nincs már értelme.De megértem, ha valaki spektróval félévente rámegy a monitorára. Én is ezt teszem.
-
andsom
csendes tag
Nekem is Display Studio van. Abban a panel nem túl friss, simán lehet kalibrálni régebbi kalibrálókkal.
A Calibrite program teljesen szükségtelen, az X-Rite cuccával csináltam előtte. Mivel amúgy is van egy Wacom Cintiq-em, az ahhoz való átbőrözött X-Rite alkalmazás egy az egyben jó. Ellentétben az X-Rite szoftverével, ezt időnként azért fejlesztgetik is. Sajnos az X-Rite a sorsára hagyta ezt a kalibrálót, a Calibrite meg nem tekinti fontosnak. Azért remélem, a sajátjaikkal már nincs gond, mert maga a program elég jó volna.
Ez a videó sokat tud segíteni:
https://www.youtube.com/watch?v=7_EIy60UBTU&t=337s
A fehéret beállítottam és csináltam egy teljes kalibrálást is. Nagyon minimális volt a különbség a kalibrált és a nem kalibrált között, így nem erősködtem a profillal. Bekalibrálva szinte teljesen egyenes. Viszont igencsak hasznos a fehéret belőni. Vannak hátrányai ennek a monitornak, de valóban pontos tud lenni némi segítséggel. -
Vhiktor
nagyúr
válasz
Stauffenberg #26 üzenetére
Ha kell még keresek (most nincs több időm), de szerintem az előző link teljesen elég.
De itt van pl az xrite saját leírása, bár ez is anygon felületes:
[link] -
Stauffenberg
nagyúr
Ezért mondtam, hogy akár meghivatkozhatod a szakirodalmat/Youtube videókat linkekkel is, most egymás között beszélgetünk és akkor annak rögtön nem hirdetés szaga van, hanem segítünk egymásnak egy problémát jobban megérteni. Hozzáteszem ez a bizniszed sem veszélyezteti, mert nem életszerű, hogy egy fotós vagy grafikus (elsősorban nekik készül egy ilyen koloriméter) beszerzi azokat az eszközöket, amikkel te is rendelkezel.
-
Vhiktor
nagyúr
válasz
Stauffenberg #23 üzenetére
Nincs itt semmi paywall, nem hírdettem itt a saját szolgáltatásom sem.
Csak leírtam a tényeket.
Ha valaki úgy érzi ez a saját szolgáltatás hírdetése, akkor jelezzétek a moderátoroknak és mehet törlésre az összes hozzászólásom.Tessék, egy egyszerű leírás, ettől vannak egyébként sokkal jobbak.
[link]Nem megyek bele a részletekbe akit érdekel nézzen utána, de ez a kalibrálás alapja.
-
Stauffenberg
nagyúr
Szerintem ha már fényezed a saját szolgáltatásod, akkor adj a hivatkozott szakirodalomhoz linkeket, hogy okosodhasson a fórumos népség vagy te magad magyarázd el (egy felületes áttekintést adtál ugyan, de ez felvilágosításhoz kevés).
Az úgy nem fair, hogy paywall mögé teszed.
-
Vhiktor
nagyúr
válasz
hibavissza #18 üzenetére
Fényerő és kontraszttal részben igazad van, a részben csak azért van ott, mert ha elég mély az adott monitor fekete szintje, akkor egy olcsóbb műszer már nem tudja megbízhatóan megmérni, így a kontraszt érték sem lesz valós. Persze ips és va paneles monitorok esetében ez nem gond, ezeket megmérik ezek az eszközök is (ha nem miniledes a készülék).
A consumer monitor általban igaz, majdnem mindegyik monitornak van olyan képmódja amiben gyárilag deltaE 3 körül mozog az átlagos eltérés, sőt van amikor alacsonyabb, ez consumer célra tökéletes, de consumer szinten úgy általában, meg úgysem ebben a képmódban használják a tulajok, hanem valamilyen kiemelt módban.
A deltaE 6 eltérés borzasztóan sok, nézhetetlen, mármint annak aki kalibrált képhez van szokva, aki nem annak meg mindegy, mert lehet deltaE 12 mellet nézi és teljesen boldog vele. Ami szintén nem gond, mert mindenki használja úgy ahogy számára örömet okoz és ahogy Neki a legjobban tetszik.
Abban az esetben valóban jobb lehet az eredmény bármiylen colorimeterrel, ha gyárilag nagy a deltaE eltérés, ha kicsi akkor már óvatosan. Illetve, mint ahogy fentebb is írtam, bizonyos fekete szintig a gamma görbét szépen meg lehet velük javítani.
-
Vhiktor
nagyúr
válasz
hibavissza #18 üzenetére
Csak spektróval ismételten nem lehet kalibrálni, mindenképpen kell spectro és colorimeter kombó. De ez már más téma.
-
Vhiktor
nagyúr
válasz
hibavissza #18 üzenetére
Ez abszolút nem így van hogy írod. Sőt nagyon nem.
A spektro kalibrálás az egyedüli amiben igazad van.
De ha valakinek az jó, hogy a gyári deltaE 3-ból csinál 6-ot hát hajrá
(elég egy rossz edr kiválasztása, ami esályes, ha nem tudod 100%-osan milyen háttérvilágítás van a megjelenítőben).
-
hibavissza
veterán
Ez azért így csúsztatás. Pár dolgot igazítanék.
Bármilyen coloriméterrel jobb lesz az eredmény egy olcsóbb monitoron mint a gyári beállítás. Személy szerint én még nem láttam olyan monitort aminek a pontosságán rontott volna egy szakszerű coloriméteres igazítás. Még ha driftel is pár árnyalatnál, de lesz egy pontos fényerőm és kontrasztom...
Ma már bármelyik középkategóriás (150 ezer+) monitor consumer célra teljesen megfelelő beállításokkal jön ki a gyárból. Egy átlagos felhasználónak nincs értelme ezzel foglalkozni a továbbiakban.
A citált számok önmagukban semmilyen értelemmel nem bírnak. Vannak árnyalatok ahol 1,5-ös eltérés is sok, míg más árnyalatoknál 6-ot sem vesz észre felületes szemlélő.
Átlagos 6 deltaE eltérés alatt tökéletesen megfelel egy monitor szinte bármire. Spektrózni ott kell ahol összehasonlító vizsgálathoz használják a monitort.
Spektrót is kalibrálni kell időnként.Összegezve: átlag felhasználásra tök jó, ha kalibráltatsz spektróval, de a műszer egy évnél nem régebbi hitelesítését természetesen kérjük az asztalra. Ha már a coloriméter sz@r és a gyári 6 deltaE is sz@r.
-
Vhiktor
nagyúr
válasz
JulianSinulf #15 üzenetére
Ha gyárilag deltae 2-3 körül van az eltérés spector nélkül kb jobb nem neki állni.
-
zetor2000
őstag
Ilyesmi nyomorom volt nekem is vagy 10 éve. Feladat:
Kollega fotóz, és rendes nyomat készüljön, ahol "szépek" a színek. Apelláta nincs, kaibrált monitor kell, fotós cuccra adtak listát, hogy mit KELL megvenni. Megvettük. A kalibráló "izé" egy X-Rite EyeOne Basic lett. Az egy képernyő kalibráló. De ettől még a nyomat nem lesz valós....Faternál a nyomdában láttam a "proof" készítő masinánál, amikor telepítették, hogy egy csóka 2-3 órát elbzuiskodott vele, hogy színskálát nyomtatott, majd mért a monitoron is, meg a nyomaton is valami szerkezettel. Majd megint, megint.. amíg jó nem lett.
De az kalibrálás lehetett, amolyan rendes. Amit látott a monitoron, és amit a proofkészítő kinyomtatott, az igen-igen közel lett egymáshoz. Na, onnan már a nyomólemez is jó lett a nyomdagépekhez. (Persze ott is lehet csalni...)
-
Vhiktor
nagyúr
válasz
JulianSinulf #2 üzenetére
Ezek csak belépő műszerek, amik nagyon sok technológiához nem használhatóak megfelelően, mert nem tudnak elég mély feketét (sötét szürkét sem) megmérni.
A probléma az, hogy a következő lépcsőfok több millió forint, nincs átmenet.Ami meg szomorú dolog, hogy a korábbi modelljeik jobban teljesítettek alacsony luminancia (fényerő) mellett, mint ezek az újjak. Semmi értelme 10.000 nitet mérnie, ha 0.01 nit alatt már használhatatlan pl.
-
Vhiktor
nagyúr
Azt sok helyen nem említik meg, hogy egyetlen colorimeter sem használható kalibrálásra spectrophotometer nékül, spectro nélkül csak coloriméterrel még tovább rontható a gyári kalibráció minősége, teljesen mindegy mit mutat a szoftver az nem a valóság, mert nem tud róla, hogy mennyire pontos a műszer. Spectro nékül a colorimeter csak gamma kalibrációra haználható, színekre nem,
Ami még hátrány a HL verziókkal, hogy rossazbb a fekete érzékenységük mint a korábbi modelleknek, így kb csak ips, nagyon max VA panelhez használhatóak.
A colorimeter nagyon jól használható fénysűrűség mérésre és gyors is, de közben nagyon pontatlan a technológiájából fakadóan, ezért profilozni kell egy spectrophotométerrel. A profilozás során egy kalibrációs matrix jön létre aminek használatával
immár a colorimeter is tű pontos lesz. Tehát a profilozás során a spectrophotometerrel kalibrálasra kerül a colorimeter. Profilozás nélkül a colorimeter pontatlansága deltaE 2-3, de akár 6-8 is lehet, ha rossz korrekciót használnak hozzá akkor még több is. Így feleslegessé válik a "kalibráció", mert ha a gyári beállításokkal 3 volt átlagosan a deltaE eltérés és "kalibrálunk" egy profilozatlan colorimeterrel akkor a kalibráció végére a deltaE eltérés akár rosszabb is lehet mint a gyári kalibrációé, hiába mutat mást a szoftver, ugyanis a szoftver nem tudja, hogy mennyire pontos a műszer...
A kalibrációs programok ugyan tartalmaznak előre beépített korrekciós fileokat, de ezek a gyakorlatban szinte semmire nem jók, ugyanis a korrekciót mindig a használt colorimeterhez és megjlenítőhöz kell létrehozni, másé sem használható, mert a boltból egyszerre vásárolt 2 colorimeter pontossága sem egyforma, illetve a használat során is változik a műszer pontossága valamint a megjelenítő által kibocsátott fény hullámhossza is.Spectrophotometer sem mindegy, hogy milyen, pl lézer projektorokhoz 2 nm-es kell, mint pl ami többek között van nekem is egy jeti specbos 2501 hires.
-
Danex
addikt
Nekem is részben ez a bajom... nekem a display studio van, de ott is most nem akarok fizetni az új szoftverért, hogy használhassam az eszközömet... szerencsére neten fellelhető a régi kiadás is. De akkor a tapasztalatod alapján biztos nem veszem meg az új szoftvert.
Az a baj, hogy pont ezektől a szoftverektől várná az ember ,hogy egy laikus is meg tudja csinálni, de ha 2 gyári szoftver különböző eredményt ad akkor mégis hogyan tudna meggyőződni mi a helyes -
wwhy
veterán
Hogy lehet "elhasználni" ezeket a készülékeket
Üveg van benne, nem átitatott lapkák, mint anno ... -
Gh0sT
addikt
Ezt a két mondatot hogy kell értelmezni? Érzek némi ellentmondást benne, de nem is ez a lényeg.
Ez elsőre soknak tűnhet egy olyan készülékért, amelyet feltehetően csak egyszer fogunk használni
Ráadásul a kijelzőpanelek színei is egy idő után „elmásznak”, tehát bizonyos időszakonként érdemes újra elvégezni a folyamatot
Annak idején kalibraltattam a tv-m (10+ éve) es két monitoromat (5+ éve). Mennyire másznak el? Tipustol, használattól, eletkortol fugg? Milyen gyakorisaggal erdemes újra kalibrálni?
-
andsom
csendes tag
Egy X-Rite i1 Display Plus kalibrálóm van. Sajnos annak a támogatását az X-Rite átadta a Calibrite cégnek. Pár ezer forintos regisztráció után a Calibrite szoftver is kezeli, csak pocsék eredményt ad. Inkább az elavult X-Rite alkalmazást használom, mert azzal jó.
Feltételezem, itt az új szoftver nem kezeli jól a régi hardvert és ha valaki veszi az újat, azzal lesz majd csak öröm meg boldogság. Tervezek majd én is egy cserét, de egyelőre a régi igencsak szépen teszi a dolgát. Amúgy nem csak grafikusoknak érdemes kalibrálni, mert főleg az olcsó monitorok igen nagy szemgyilkosok. Ha már csudát nem csinál a gyenge kijelzőből, de legalább a szemnek jobb lesz. -
JulianSinulf
őstag
Én azt hittem, hogy ezek sokkal drágábbak.
Meggondolandó egy beszerzése. -
Szemjuel
tag
egy ideális világban kalibrálás nélküli kijelzőt nem nézhetnének emberek. sok fejfájástól mentesülnék
Új hozzászólás Aktív témák
- LG (34GS95QE-B) 34" UWQHD 240HZ OLED GAMER MONITOR ! AKCIÓ!
- LG (34WR50QC-B.AEU) 34" QHD 100HZ GAMER MONITOR ! AKCIÓ!
- 12.000 ft tól elvihető ELITRO Bankmentes , kamatmentes vásárlás .Cooler Master GM2711S Monitor
- LG (34GN850P-B.AEU) QHD 166HZ GAMER 21-9 MONITOR ! AKCIÓ
- SAMSUNG (LS27C902PAUXDU) 5K SMART PRÉMIUM PC-GAMER MONITOR ! AKCIÓ!
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Lenovo Thinkpad T480 8-32GB 256GB-2TB
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BLUESUMMERS NVMe SSD adapter
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest