- Azonnali informatikai kérdések órája
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Melyik tápegységet vegyem?
- Mindent visz: A GeForce RTX 5080 tesztje
- Milyen egeret válasszak?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Projektor topic
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
Új hozzászólás Aktív témák
-
tamikomac
aktív tag
-
Pikari
addikt
Semmi infó nincs róla amúgy. Azt sikerült róla kiderítenem, hogy umc gyártja, 90nm, valószínűleg 2 futószalag és összesen 8 tmu (2x4). Ez utóbbi adatok már a saját teóriám, hivatalos specifikáció nincs. Az én változatom valami újabb revízió lehet, mert nincs rajta av kimenet (a helye ott van neki, csak nincsenek felforrasztva rá a komponensek).
[ Szerkesztve ]
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
pl:
rtl8111h - ez egy igen elterjed gigabites cucc, igazából mindenre rakták és rakják mai napig kb 10 éves. Igazából részemről nem volt vele baj, működik de nyilván hardcore hálózati fanok megmondják hogy milyen.Matrox G200 - Ez is elég sok szerverben volt pár éve pedig nem mai darab.
WDDM követelmények csak a videókártyára vonatkoznak, minden más hardver működik x64-es XP driverrrel is. Pontosabban a windows feltelepíti (ha cert sem járt le rajta) és nagy eséllyel működni is fog. De pont Matroxnál nálam volt valami kevertc a Xenia drivere ment ugyan de a kezelőpanelja nem (Win7driver Win10-en)
Azaz a WDDM 2.0 sem egy kőbe vésett valami, ASPEED 2500-as videó drivere 1.1-es és minden hiba és figyelmezetetés nélkül WIN11-el működik. Nyilván fos sebességgel mert semmilyen gyorsítást nem tud. Most hírtelen nem is tudom melyik WDDM verzió van fent de az egyik tesztkártyám HD6570 drivere sem mai darab és mégis működik ráadásul UEFI kompatiblissé tettem bios cserével.Na de a lényeg hogy Matroxnál ha leírják supportba hogy megy win10-el akkor ott mennie kell win10-el mert pont a supportot kell megfizetni ezeknél a kártyáknál, tökmindegy hogy 10+ éves a kártya, leboxolják az MS-el hogy menjen.
-
ricsip
addikt
válasz MasterDeeJay #23 üzenetére
13l5 éve gyártott IC mai gyártástechnológiával tizedakkora fogyasztás, tizeadakkora lapkaméret, a kártya lehet már így slim is, nem kell egész kártyát elfoglaló otromba hűtőborda, stb. Az meg h. ment a driver XP alatt, 15 évvel később W10 alatt a WDDM 20.0-val már egyáltalán nem biztos h. fog menni, ha a mikroszoft olyasmit ír elő, amit a 15 éves csipp már nem tud hardverből.
[ Szerkesztve ]
-
-
Simán, szerverekben is lehet találkozni 20+ éves matroxokkal is.
De amúgy hálókártyákból is a Dell rakott a 6-7gen-be realtek fast ehernetet ami igencsak régi, ki is akadtam rájuk amikor i7-es gépbe 100-as hálókártya volt.
De amúgy az az el hogy ami működik azt ne piszkáljuk gondolom. Bár más példa de ha megnézel egy lapot simán lehet hogy 80-90-es évek beli alkatrészek is vannak rajta mert az az olcsóbb.
Tipikusan mai napig raknak 10+ éves realtek gigabit hálókarikat és int hangokat alaplapokra. Működik, olcsó, driver supportja is van, célját kiszolgálja, nincs értelme jobbat fejleszteni.[ Szerkesztve ]
-
ricsip
addikt
azért kérdezem, mert rágugliztam, és a matrox oldalán a specsheet PDF-ben az egyetlen dátum amit találtam az 2022-es. De az nem derült ki mikori fejlesztés ez a cucc. A windows 7 és az XP emlegetése a drájverek és szoftver support-nál gyanússá tettr, hogy valami 12-13 éves technikáról lehet szó. Ezt árulják még ma 2023-ban is?
-
-
Pikari
addikt
ha a megjelenés évére gondolsz, az 2008 vagy 2009.
az én kártyám pcb-jén a 2017es dátum szerepel mint gyártási idő.A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
Pikari
addikt
válasz angyalpc2 #18 üzenetére
ami nekem van, az matrox m9120, de van belőle 5-6 másik féle változat is minimális eltérésekkel, ugyanezzel a chippel.
kép: árukereső
webáruházakban 7-8 ezer ft szokott lenni, én a hardveraprón vettem kb 4000ftért.
[ Szerkesztve ]
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
FireGL
aktív tag
Nos anno nem csak a több monitoros support volt az extra a Matrox kártyáknál, hanem pl. a Parhelia kártyák tudtak az Adobe Premiere akkori veziókhoz hardveres gyorsítást videószerkesztésnél. Akkor még az Nvidia és az ATi csak kapargatta a felszínt...
Az embert a gondolkodás tette állattá...
-
Knight666
aktív tag
válasz bitblueduck #14 üzenetére
Igen, nekem is van egy doboznyi régi VGA-m (meg 1-2 dobozos is), Matrox-ból is van több, de talán ez a Parhelia a legkülönlegesebb . Sajnos notórius hardverhalmozó vagyok.
Szerk.: Jó látni, hogy egyelőre nem fogtad be jégkaparónak .
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
válasz bitblueduck #14 üzenetére
Egy? Nekem egy doboznyi van.
-
Knight666
aktív tag
Volt a Matrox-nak DX8.1-es gamer kártyája is 20 éve. Mostanában tervezek rá építeni egy retró XP konfigot három monitorral .
-
bitblueduck
senior tag
válasz E.Kaufmann #5 üzenetére
Akik nagy felbontású összetett kijelzőket használnának, orvosi képalkotás, ipar.
jelentkezzen aki speckó beavatkozásra bizalommal feküdne be amikor előtte telepítik a legújabb game ready drivertAn open mind is like a fortress with its gates unbarred and unguarded.
-
-
Pikari
addikt
válasz E.Kaufmann #7 üzenetére
Első gen 6 magos i7 szoftveres rendereléssel már elbírja az 1080p-t, 2d de akár 3d alatt is néhány százezer textúrázott és shadelt polygonig (pl llvmpipe). Hogy a 4k-hoz mi kell pure szoftveresen, arról nem tudok nyilatkozni, feltételezésekbe bocsátkozni pedig nem szeretnék, de valószínűnek tartom, hogy már az sem lehetetlen.
-
E.Kaufmann
veterán
Azért ne vicceljünk már szoftveres rendereléssel, pláne ha pl videókat is kell nézegetni, esetleg egyszerűbb 3D-s terveket 4K+ felbontásban, az már azért megrángatná a CPU-t, meg az "élmény" sem ugyanaz. Nem nekünk való, de akinek üzembiztosan kell sok kijelzőt kezelni, azoknak azért érdekes lehet.
[ Szerkesztve ]
Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
Pikari
addikt
válasz E.Kaufmann #5 üzenetére
Amennyiben nincs hardveres 3D az elsődleges videókártyán, úgy szoftveres renderelés történik magához az asztalhoz is. Ennek sebessége a mai processzorokkal már megfelelő.
Érdekesképp megjegyzem, hogy a Matrox M9 alapú dx9-es kártyám (amit említettem) bizonyos esetekben enyhén szaggatva mozgatja az ablakokat (1 db 1920x1200as monitorom van), rosszabb élményt nyújtva, mintha eleve szoftveres renderelés futna. A matroxot ez ezekszerint nem zavarta hosszú éveken át. Szóval ezek a kártyák azt sem tudják, amikre szánták őket. Az alapján, amit tapasztaltam, marketing-kamu az egész.
Nyilván ezért is kezdtek el konkurens video chipeket használni. Úgy gondolom, hogy nem ez lett volna a helyes lépés, mert lett volna módszer arra, hogy ténylegesen nagy haszon mellett, mégis relatíve olcsón meg lehessen hajtani több monitort annélkül, hogy a konkurenciához kellett volna futni. De mi-lett-volna-ha gondolatmenetbe nem akarok belemenni.
Lehet, hogy majd megveszem ennek a dx9es kártyájuknak a nagyobb testvérét, ha azt is 4000 forintért meg tudom venni, és letesztelem majd azt is, hátha az kraftosabb. Amúgy a teljesítménye kb a radeon x300 kártyának a fele, ha valakit érdekel.
-
E.Kaufmann
veterán
Akik nagy felbontású összetett kijelzőket használnának, orvosi képalkotás, ipar.
Akiknek kettőnél több monitoron kell sokmindent megjeleníteni, jól. Mondjuk ez még két monitorral se sikerült hibamentesen régebbi kommersz intel és AMD GPU-kkal , láttam már érdekes hibákat két monitorral.
Valamint nem elég a framebuffer, pláne hogy a WDDM óta a 3D-s megjelenítésért felelős hardver részeket használják a 2D-s megjelenítésre is, csak kissé visszább fogták idő közben, gondolom, hogy mobil eszközökön kis fogyasztás/teljesítmény mellett is jól működjön, kevésbé visszafogva az alkalmazásokat.[ Szerkesztve ]
Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
Pikari
addikt
válasz E.Kaufmann #3 üzenetére
Természetesen, gput fejleszteni drága mulatság, de ennyi erővel egy olcsó 2d framebuffer gyorsítót is kiadhattak volna, grafikus gyorsításhoz pedig a rendszer sokadlagos GPU-it is használni lehetne (a windows 10 ezt pl már támogatja natívan is). Más gyártó gpujának kártyára helyezésével csak maguk alatt vágják a fát szerintem.
Amikor megvettem a szóban forgó kártyát, eljátszadoztam a driverekkel - illetve a driverekben a monitorok rendezgetésével, beállításokkal. Nem valami nagy was ist das, kb semmivel nem tud többet, mint egy random geforce kártya. Rejtély számomra, hogy kik és miért vették ezeket a kártyákat.
[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
Drága GPU-t fejleszteni, ha meg nem tudsz elég sebességet felmutatni, akkor meg minek is. Szerintem ez volt a fejlesztés leállása mögött.
Viszont legalább tudtak az üzleti partnereknek továbbiakban is adni valami pluszt, hogy Quadro és Pro/FirePro mellett is meg tudjanak maradni. Amikor az AMD-től vették a GPU-t állítólag elég mélyen belenyúltak a driver-be, nem csak átcímkézték. Lehet az ARC-al is tudnak valamit kezdeni.Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
Pikari
addikt
Az utolsó dx9-es matrox gpukat jelenleg a magyar és román piacon szórják olcsó netezős gépekhez pár ezer forintért. A poén kedvéért vettem egyet. Annyira nem volt rossz, hogy eldobják ezt a technológiát, egyszerűen csak úgy tűnik, hogy nem volt semmi víziójuk, vagy piaci stratégiájuk.
-
plömplöm
őstag
a táblázat hibás, nem meglepő módon a passzív, azaz az f-telen a310 a 30W-os, az a310f az 50W-os
All systems gone! Prepare for downcount! 5....4....3....1! Off blast!
Új hozzászólás Aktív témák
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Sweet.tv - internetes TV
- Politika
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Nintendo Switch 2
- Melyik tápegységet vegyem?
- Spórolós topik
- Mindent visz: A GeForce RTX 5080 tesztje
- Három kamera lesz a következő Nothing telefonon
- További aktív témák...
- Asus Dual RX 6600 XT OC 8GB GDDR6 Videokártya!
- MSI Amd Radeon RX 5700XT Videókártya 6hó jótállással/számlával
- Asus Rog Strix GTX 1080Ti 11GB /Leirás!/Posta ok!
- 3 HÓNAPOT MENT! Gigabyte GeForce RTX 4070 SUPER GAMING OC 12GB
- EVGA GeForce GTX 1660 SUPER SC ULTRA GAMING 6GB GDDR6 - Csomagküldési díj az árban!
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest