- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Monitorkalibráló eszközök
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- TCL LCD és LED TV-k
- Videós, mozgóképes topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Melyik tápegységet vegyem?
- OLED TV topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
-
PROHARDVER!
ASUS WL-500G Premium
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sharp.
csendes tag
nano /etc/passwd (azaz a /etc könyvtárban levő passwd szerkesztése)
Hozzá kell adnod a megfelelő sort a következő formula alapján:
username:passwordhash
ID:GID:comment:/home/dir:/bin/sh
Egy konkrét példa a gondolkodásra nem vágyóknak, például egy user hozzáadása a család számára:
csalad::1000:1000:csalad:/az/a/bizonyos/könyvtár:/bin/sh
(Mivel a jelszót kódolva kellene megadni, így a helyét egyenlőre hagyd üresen!)
Ezután a csoportokat tartalmazó file-t is picit ki kell bővítened:
nano /etc/group
users::1000:csalad
Ha ezek megvannak, akkor jöhet a jelszó megadása:
passwd csalad
Beírod a kívánt jelszót, és máris hozzáadtál a felhasználók listájához egy újabb Unix usert.
nano /etc/smb.conf
Írj bele egy comment sort mert különben nem menti el! Pl: #CommentHa ez megvan akkor jöhet újra a Samba userré alakítás.
Következő lépésként a frissen kreált Unix useredből csinálj Samba usert is!
smbpasswd -a csalad
Ha minden megvan akkor ennyi maradt hátra:
echo /etc/group >>/usr/local/.files
echo /etc/passwd >>/usr/local/.files
echo /etc/smbpasswd >>/usr/local/.files
flashfs save
flashfs commit
flashfs enablereboot
Viszont a /az/a/bizonyos/könyvtár -ban levő könyvtárakat nem lehet kizárni.
-
Sharp.
csendes tag
válasz
longwild #1777 üzenetére
Nem tudom milyen megoldásra gondoltál, viszont leírom hogyan állíthatod be a nyomtató, amit a routerre raktál:
Feltelepíted a nyomtató meghajtót úgy, mintha a nyomtató a pc-re lenne kötve.
Ezután a nyomtató tulajdonságain belül a port fül alatt meg kell adni egy új tcp/ip portot a router ip számával, ami alapértelmezésben ugye 192.168.1.1, ezután az egyéniben (NEM a GENERIC!!!) meg kell adni neki hogy LPR protokol NEM RAW!!! és a várólista nevének beírni valamit (pl. LPR). Leokézni mindent és ennyi. -
Sharp.
csendes tag
Nah...
Tegnap felraktam a Samba 3-at és a legújabb Oleg-et. Erre is csak azért szántam rá magam, mert a webes felületen akartam egy kis sávszél limitet beállítani az egyik portra, viszont mentés és újraindítás után törlődött minden a routerból, visszaállt gyári alaphelyzetbe. Tudnám hogy mitől van ez, már korábban is jártam így. Szidtam a jó ......-át...
Viszont a Samba 3 telepítésével egy sor újabb/frissebb alkalmazás települ, kötztük az mc is, ami már színes és normálisabban kezeli a billentyűzetet. Viszont a nano egy nagy szar lesz, mert az elmentett szövegbe (configok) utólag belekukkantva azok teljesen másként kerülnek mentésre, így az mc szerkesztőjét használtam.
És igen, kiválóan működik Vista alól a Samba 3 elérése.
Bár én fordítottam egyet a telepítés során, mert így lett a jó: először telepítettem az uclibc-t és utána az ipkg-t.Volt, hogy némelyik wget sort újra el kellett indítanom, mert nem jött le a kívánt anyag teljesen vagy el sem indult. Gondolom a szerver foglalt volt, ahonnan leszedte az adott csomagot.
Szóval most már megy rendesen!
A csomagokat elmentettem, így ha kell valakinek, akkor elküldhetem vagy ha megad egy ftp-t, akkor oda felmásolhatom.
-
Sharp.
csendes tag
válasz
csaboca66 #1721 üzenetére
Szóval neked folyamatos volt a szakadozás. Viszont nekem egyik este csinálta ezt kb. 1 órán keresztül, aztán másnap délelőtt egy kicsit, majd másnap este kb. ugyanúgy. Modem csere után volt még tegnap párszor. Ezen kívül azóta is megy és a szakadozások között is ment rendesen. Szóval nem folyamatosan csinálja.
Na mindegy végülis van 8 portos switchem, ha elkezdi, akkor megpróbálom, de a szaki, aki kicserélte a modemet azt mondta, hogy volt már ilyen és akkor a központban volt a kártyával a probléma... -
Sharp.
csendes tag
válasz
csaboca66 #1713 üzenetére
Nos nálam ez az összeállítás (router-vinyóval) lassan 1 éve hibátlanul üzemel. Eddig semmilyen szakadozás nem volt. Így én kizárnám, hogy a router miatt lenne probléma. Persze ettől még lehet...
Az a switch-es megoldás azt jelentené, hogy a wan port és a modem közé megy a switch? -
Sharp.
csendes tag
Tudja-e valaki, hogy a routerben van-e olyan log, ahol meg lehet nézni, hogy mikor szakadt meg illetve jött létre kapcsolat a WAN porton az ADSL vonallal. Ugyanis szolgáltatói problémám van, a modemet már kicserélték, de ugyanaz a helyzet. Időnként egymás után többször megszűnik a modemen az ADSL link, valószínűleg a központban levő kártyával lehet a probléma.
Szóval létezik-e ilyen log? A webes system logban ilyet nem találok... -
Sharp.
csendes tag
Végül mégiscsak sikerült beállítanom, miután most telepítettem frissen a Vista Ultimate-et.
A hibát az okozza, hogy a vista csak úgynevezett ''NTLMv2 authentication''-t használ amit a régebbi samba verziók nem támogatnak.
A következőt kell tenni ahhoz, hogy Vista alól is látható legyen a Samba megosztás:
Futtasd a secpol.msc-t
Go to: Local Policies > Security Options (Helyi házirend > Biztonsági beállítások)
Keresd meg a “Network Security: LAN Manager authentication level” (Hálózati biztonság: LAN-kezelő hitelesítési szintje)
Változtasd meg “Send NTLMv2 response only” (Csak NTLMv2-válaszok küldése) -ról/ről
“Send LM & NTLM - use NTLMv2 session security if negotiated” (LM és NTLM - NTLMv2 minkamenet-hitelesítés, egyeztetéssel) -reA secpol.msc csak a Business és Ultimate kiadásokban van.
Ha valaki ezektől eltérőt használ, akkor el kell indítani a regedit-et és a következő kulcsot kell módosítani:HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Control \ Lsa \
LMCompatibilityLevel3-ról 1-re.
Sok sikert!
-
Sharp.
csendes tag
Sziasztok!
Rég jártam már itt, így feltenném kérdéseimet, hátha tud valaki segíteni.
Asus WL-500gP routerre Vistáról való bejelentkezésre van-e már valami megoldás (normál lan-os elérése a vinyónak)? Nálam az ''NTLMv2 authentication'' megváltoztatása a secpol.msc-ben nem jött be, csak ftp-n keresztül tudom elérni, ami nem olyan, mint a lan-os. Esetleg van-e már újabb telepíthető Samba a routerre? -
Sharp.
csendes tag
Akkor senki sem tud valami megoldást arra, hogy Vista-ról miért nem enged be a Samba ugyanazzal a névvel és jelszóval, mint amivel XP-ről beenged?
-
Sharp.
csendes tag
Használja-e valaki a wl-500gP-t Vista alatt?
Ugyanis az lenne a gondom, hogy XP-ről elfogadja a Samba-s belépési neve(ke)t és jelszó(ka)t, viszont Vista-ról nem fogadja el egyiket sem. Vistaról csak a dyndns-ről tudok belépni ftp-n (vsftpd), viszont így meg csak olvasni tudok a vinyóról. Talán rájött már valaki a titok nyitjára... -
Sharp.
csendes tag
Közben megoldottam a dolgot. A vsftp config fáljban nem írtam át az alapértelmezett felhasználó nevet (admin)...
Szóval most már működik. -
Sharp.
csendes tag
Tudja valaki hogyan kell beállítani a stupid-ftpd-t úgy, hogy ne engedjen be csak felhasználónévvel és jelszóval? A webes felületen beállítottam ezeket, de símán kérdés nélkül beenged bárkit bárhonnan...
A vsftp-t meg hiába rakom fel a leírás szerint, nem működik sajnos... Pedig korábban jó volt. -
Sharp.
csendes tag
-
Sharp.
csendes tag
Ismerkedek én folyamatosan, viszont sajnos nem mindenre találok elsőre és sokadjára sem leírást, sem pedig segítséget. Na ilyenkor kérdezek itt. Ha visszaolvasol, láthatod, hogy eddig miket tudtam összeszedni magam és miket nem.
A screen telepítéssel pl. találkoztam már, de nem igazán tudtam kihalászni belöle, hogy mire is jó az....
Végülis a webserver is jól működik már és ezt is magam találtam meg és magam telepítettem illetve állítottam be, hogy rendesen is működjön. Nem mondhatod, hogy sokat kérdezek itt...
Akkor utána nézek jobban a nohup-nak és a screen-nek is.
Viszont még mindig nem találtam használható leírást a jogosultságok beállítására.... -
Sharp.
csendes tag
-
Sharp.
csendes tag
Van itt még valaki ezen a fórumon?
Senki sem tud segíteni samba illetve ftp hozzáférés jogosultságok ügyében?
Van még egy problémám. Megtaláltam a macsat féle leírást a php-thttpd webserverhez (http://www.macsat.com/php_web.php) végig is csináltam, minden rendben megy egy darabig. Ugyanis valamennyi idő elteltével nem jelenik meg a weblap. Nálam ''xyz''.dyndns.org:81 a weblap címe. Ha újraindítom a webservert a /opt/etc/init.d/S80thttpd restart -tal, akkor megint minden rendben. Valamiért leáll. Vagy kifagy? De csak ez, mert az ftp illetve samba közben jól megy folyamatosan. Erre csak azt tudtam kitalálni, hogy cron-nal óránként végrehajtatom a /opt/etc/init.d/S80thttpd restart -ot.
Valakinek valami ötlete esetleg tapasztalata webserver ügyileg? -
Sharp.
csendes tag
Viszont a felhasználónevek jogosultságának beállításáról még mindig nem találtam semmit sem... (pl. hogy valaki nem tudjon írni, hanem csak olvasni).
-
Sharp.
csendes tag
Íme a megoldás:
http://www.macsat.com/php_web.php#boot-firewall -
Sharp.
csendes tag
A tűzfalbeállítások között van a Port of Web Access from WAN: 8080. Enable Web Access from WAN-t Yes-re állítottam. WAN to LAN Filter-nél ip címeket és portot üresen hagyva beállítottam a 80-as portot.
Ezek után ugyanúgy bejön a router Webes felülete. Egyébként meg biztosan a gyökérbe kell rakni az index.html-t? -
Sharp.
csendes tag
Még egy kérdés: hogyan lehet egyszerre több torrent fájlt megadni az enhanced-ctorrentnek?
-
Sharp.
csendes tag
Sikerült aktiválnom az ftp hozzáférést netről is a Premium-ra. Végülis nekiálltam keresni (mivel sejtettem, hogy innen segítséget valószínűleg nem kapok) és találtam vsftpd-t telepítési segédlettel. Kiválóan működik a dyndns-sel.
Viszont arra nem találtam semmit sem, hogy hogyan lehet beállítani azt, hogy az egyes felhasználónevekkel milyen jogosultságok legyenek (elérés/írás/olvasás). Ebben tudna valaki segíteni? Mert szükségem volna arra, hogy egyeseknek csak olvasási joguk legyen, ne tudjanak pl. törölni.
Érdekelne még az, hogy lehet-e webszervert alkotni a Premiumra. Azaz webről pl. a dyndns-ről lehessen a megalkotott weboldalt megnyitni ugyanúgy, mint más weboldalakat. Mert most ugye a router webes felülete jelenik meg.
Előre is köszönöm a segítségeket. -
Sharp.
csendes tag
Egy fontos infót kihagytam: jelenleg a netre egy ASUS WL-500g van kötve, amire csatlakozik az ASUS WL-500gP a wan portjával és ez utóbbin van az usb-s vinyó.
Természetesen ha ez akadálya annak, hogy a vinyó elérhető legyen netről is, akkor megcserélem őket, csak valaki segítsen hogyan lehet ezt megtenni... -
Sharp.
csendes tag
Ja és mi az az NFS Server?
-
Sharp.
csendes tag
''Eldobtam'' a pendrive-ot és raktam a premium routeremre USB-n egy 160G-s vinyót. Mindent beállítottam, most már el tudom érni helyi hálón a sambás megosztott könyvtárat jelszavas user-el.
Megcsináltam a dyndns-t is, viszont azon keresztül (webről) csak a router webes felületét tudom elérni. Hogy a rákba lehet elérni webről a sambás megosztott könyvtárat? Nem tudok rájönni.
Érdekelne még a torrentezés, azon belül is inkább a seedelés, viszont nem találtam eddig erre leírást, segítséget. Újra kezdtem olvasni ezt a fórumot az elejétől, találtam egy hozzászólást seaky-től, de az elég ''gyors'' hozzászólás volt. Persze olvasok tovább, hátha van még valami erről...
Előre is köszönöm a segítségeket.
Ja és linuxban kezdő vagyok... -
Sharp.
csendes tag
Rendben!
Eddig meg azt találtam ki, hogy a webes felület bejelentkezéséhez használatos nevet hozzáadtam samba usernek és azzal minden ok... -
Sharp.
csendes tag
Valami még mindig nem jó nálam. Most már a security = share helyett user van beállítva, így be tudok lépni a létrehozott felhasználóval és jelszóval, viszont csak olvasni tudok mindent. Írni nem pedig a leírásban levő chmod 777 /opt/etc/samba/Share-t is beírtam.
Akkor még mi a teendő? -
Sharp.
csendes tag
Ha minden igaz, akkor sikeresen végigcsináltam mindent.
Már csak az a kérdésem, hogy windows-ban hogyan tudom elérni a Samba megosztást, hogy tudok oda illetve onnan másolni? Erre nem találtam eddig semmit sem... -
Sharp.
csendes tag
Újra kezdtem az egészet. Partícionálás, formázás, stb.
És jött az mkdir /usr/local illetve az mkdir /usr/local/sbin. Mindkettőre azt írta válaszul, hogy már létezik. Na ez már gyanús volt. Belenéztem a /usr/local/sbin könyvtárba és ott volt két könyvtár: post-boot és post-firewall. De honnan a fenéből kerültek ide, amikor újra raktam az egész pendrive-ot??? Végülis töröltem a két nem kívánatos könyvtárat (post-boot és post-firewall) és így már minden jó lett.
Mondja már meg valaki, hogy ez hogy lehetett?? -
Sharp.
csendes tag
A leírásban ez van a nano telepítése után:
mkdir /usr/local
mkdir /usr/local/sbin
touch /usr/local/sbin/post-boot
touch /usr/local/sbin/post-firewall
chmod +x /usr/local/sbin/*
/opt/bin/nano /usr/local/sbin/post-boot
Ezután következik nanoba másolás, majd a fájl mentése. Ezek szerint akkor post-boot a fájl neve? Ugyanis nálam ha beírom mentéskor a /usr/local/sbin/post-boot-ot, erre azt mondja, hogy már van ilyen könyvtár... ??!! De én nem csináltam ilyen könyvtárat mkdir-rel... -
Sharp.
csendes tag
Ja és mielőtt ide hozzászóltam bármit is, az elejétől elolvastam az összes hozzászólást, persze már a felére sem emlékszek...
-
Sharp.
csendes tag
Nos a helyzet változatlan, crtl+o és enter után Cancelled... Nincs fájlnév.
Hová és milyen néven kell menteni? -
Sharp.
csendes tag
Szerintem a pdf leírásban megint van valami hiba. Most már eljutottam addig, hogy a nano-ba bemásoltam amit kell, majd ctrl+o és enter. Ctrl+x -re kilépéskor megkérdezi, hogy Save modified buffer (ANSWERING ''No'' WILL DESTROY CHANGES) ?
Nem látok a leírásban semmi fájlnevet aminek el kell menteni, hogy legyen automata mountolás. Ugyanis mindent a leírás szerint csináltam, viszont reboot után marad a /tmp/harddisk illetve a /tmp/harddisk/part1.
Megpróbálom mégegyszer elölről az egészet, de szerintem a ctrl+o után be kellene írni valami fájlnevet.... -
Sharp.
csendes tag
Igen, ez mind szép és jó. Hozzáfogtam a pdf-ben leírtak szerint beállítani a pendrive-ot. Viszont mindjárt az elején elakadtam, mert az ''umount/tmp/harddisk'' nem működik. Erre ugye azt írja, hogy a ''killall stupid-ftp'' után működnie kellene, viszont erre meg azt írja ha jól emlékszem, hogy nincs mit leállítania, pedig a webes felületen be van kapcsolva, mert ha nem lenne, akkor nem látná az eszközt. Ezek után visszaraktam a gyári fw-t, így legalább tudom használni...
-
Sharp.
csendes tag
Nekem egy 1GB-os pendrive figyel rajta és működik jelenleg a gyái fw-vel. Ugyanis az Oleggel nem jöttem rá, hogy hogyan tudom elérni windows xp-ből, itt meg még senki sem írt a kérdésemre semmit sem... Meg arra sem, hogy lehet-e fat-en kívül másra is formázni (ext2), hogy kicsit gyorsabb legyen az elérése.
-
Sharp.
csendes tag
Gyári fw-vel a WL-500gP-be helyezett Pendrive-ot a \\Pendrive (ha ez a neve) alatt el lehet érni Windows-ban.
Oleg fw-vel ezt hogy lehetséges?
És ha jól vettem észre nem lehet a Pendrive-ot pl. ext2-re formázni, illetve több partíciót létrehozni rajta... -
Sharp.
csendes tag
Sziasztok!
Próbálta már valaki az NTFS-3G-t? http://wiki.hup.hu/index.php/Ntfs-3G#Telep.C3.ADt.C3.A9se_Ubuntu-ra
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Modolt Keychron V3 MAX (magyar) + Keychron Q0 MAX egyben
- i7 8700/ 32GB DDR4/ 512GB gen4 SSD/ R5 430 2GBD5/ HP 400G5 SFF/ garancia/ ingyen foxpost
- Gigabyte G5 15 coll i5-11400H 32GB RAM 1000GB SSD Nvidia RTX 3060 6GB
- AKCIÓ!! HP játékra is,corei5 7200u,R5 2GB videokártya,8-16GB RAM,120GB-1TB SSD,jó állapot
- AKCIÓ!!!Acer V3,FullHD core i5 6200u(4X2,8Ghz),8GBRAM,SSD
- Dell USB-C, Thunderbolt 3, TB3, TB4 dokkolók (K20A) WD19TB/ WD19TBS/ WD22TB4, (K16A) TB16/ TB18DC
- Apple iPhone 11 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA MSI 650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest