- Bluetooth hangszórók
- RAM topik
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen egeret válasszak?
- Házimozi belépő szinten
Új hozzászólás Aktív témák
-
djyuri
őstag
Most ez sok vagy kevés?
Hát szernintem sok. Ez jóval több,mint 25 amper.
Viszont a 380 (ami 400) már bevan kötve (csak lógatva) a fodrász üzletbe,mert az megy majd a szoláriumnak. De ettöl még nem hiszem,hogy ennyit kéne bírnia az órának.
Kicsit túl sok az info, és rendezettlen...
Hát igen. Én nem értek a rendes megfogalamzásokhoz. Nem vagyok a szavak embere. Ezért túl sok és rendezetlen a ''sok'' szövegem. Nem tudok gyorsan szelektálni és rendezni. Ami van a szívemen (vagy a nyelvemen,vagy az eszemben vagy ahogy ezt mondani szokták) én azt mondom. Én ''mindig'' csak azt mérlegelem,ami feladat van elöttem és ehhez párosítom mérési adataimat vagy tapasztalataimat és ha valami jój sül el vagy összeáll a fejemben,akkor azt lenyögöm például ide és akkor még egyszer átmegyek rajta,hogy nem-e írtam rossz eredményt,vagy hibát és ezután ''enterezek''.
Persze személyes beszélgetéseknél könnyebb,ott mutatni is tudom ezeket. Már amennyire megfoható dolgokról van szó. -
djyuri
őstag
válasz
Stranger_ #45 üzenetére
azt már megoldottam. Még soha nem volt ilyen stabill a hálózatom.
Leteszteltem apámékkal:
Két darab 2200wattos hajszárító fullon
+három fullos computer (codegen400w,aerocool550w,Q-tech550w)
+három monitorwatt
+hütö+stb
+fullon döng a zene: hálózati teljesítmény felvételeket írok csak:
egy db 500w
egy db 510w
egy db 470w
egy db 160w ezek rösítök
egy hat (250w)égös fényorgona
egy 2*250Ws-os strobi
olajradiátor full melegítés alatt
2000wattos takarító porszívó (hangos,mint állat)
Mikrohullámu sütö
szokásosnál több lámpa (specilel a szobámba 24 csö (átlag 20-30 wattosak))
Szóval ez stabilan ment 10 percig---utána lekapcsoltuk,mert féltettük a villanyóránkat,mert egy ''picit'' felgyorsult.
Amit nem hittem el,az az volt,hogy (most félre téve a viccet) 1,65 KWh fogyott el ezalatt a tíz perc alatt.
Ez szerény számításaim szerint 6*1,65KWh=10,2 KWh
EZ LEHETETLEN! Akkor most erre mi a magyarázat -
Stranger_
csendes tag
djyuri egy régebbi, hozzászólásodhoz! ''Bár nekünk van a villanyórán hívatalos föld,de az kutyafasza.''
Én úgy tudom, de ha nem, ne kövezetek meg,Azért nem jó a régi, földelésetek, mert valószínű, sőt biztos , hogy kiszáradt körülötte a föld és ezért nincs vagy nem elég jó a földelés.
-
Loha
veterán
Szerintem egy átlagos táp nem eszik többet 5W-nál kikapcsot állapotban...
Jó lehet a Chiftec eszik, de én már akkor is kiakadtam amikor vki mondta, hogy kikapcsolt állapotban is melegszik, mert nekem még nem volt olyan tápom ami ilyet csinált volna...
Mindenesetre a gépet teljesen áramtalanítani kell, csak előnyei vannak... -
Loha
veterán
Elméletben én is kizártnak tartanám, de amikor meg tudom azt csinálni, hogy az elosztó kapcsolóját, amire a gép rá van dugva, gyorsan ki-be kapcsolom, és közben meg sem érzi, vagy miután áramtalanítom a gépet, még több mint 30mp-ig pörög az USB-s vinyóm, ezek után arra tippelek, hogy legalább 0,5mp-es áthidalásra képes...
-
mr_ricsi
veterán
''ha éves szintre kiszámolod akkor lehet spórolsz pár forintot''
PPPÁÁÁRRR FORINTOT??? Hehe!
Az ATX 2.0 szabvány szerint egy táp készenlétben ennyit fogyaszthat:
0-200 W-os táp: <15 W
200-300 W-os: < 20 W
300-350 W-os: < 25 W
350-400 W-os < 30 W
400 W felett: 10% of the maximum continuous output rating
A Chiftec 420-as tápom eszerint 42W-ot ehetne, de szerencsére ''csak'' 36-ot vesz fel. Naponta kb. 4 órát használom a gépem, akkor 20 órát áll(na) standby-ban, az 720Wh, ami kb. 25Ft/nap, azaz egész évben 9125Ft. Monitorral, ADSL modemmel, nyomtatóval és a hangszóróval együtt túl van a 10ezren.
És mindez megspórolható napi 2 mozdulattal, ami a gyakorlatban a villámvédett elosztóm kapcsolójának átbillentése. -
tomas
tag
a bootolásnál kiírta h ''CPU is unworkable or changed see Soft ... menu''
Az elosztó bekapcsolása után várj 5-10 másodpercet, és csak utána indítsd el a gépet! A BIOS-ban ha van olyasmi hogy ''state of power failure'' azt OFF-ra állítsd, és ekkor az elosztó bekapcsolásakor még nem indul el a gép, és valszeg. nem írja ki a fenti hibaüzenetet. Én a ''state of power failure''-t ON-ra állítottam (így egyből indul a gép is az elosztóval), mert nálam nincs ilyen hiba (és ha OFF-on van akkor is elindul, csak egyből le is áll...). -
l@czko
aktív tag
Sziasztok!
A téma jó,leírom pár évvel ezelőtt történteket:
A gép egy Amd K7 1Ghz,egy Asus lappal,cd író,cd olvasó,két vinyó,hangkártya,meg talán két memória modul,valamekkora és ami a lényeg:Egy csodás,vargánya táp,300 W.
Kb éjfélig játszottam.Majd szépen lefekvés,alvás.Olyan 1 óra lehetett, amikor hangos és kifejező ''pukk''-ra ébredtünk.Vérnyomás felugrik,villany felkapcs.Iszonyat bűz a szobában,némi füsttel.Egyből elindultam kántor szerűen,szaglászva.Naná,hogy a gép felöl érkezett az éjszakai ajándék.Oldallap lekap,táp füstölög még mindig.Egy kedves kondenzátor szaladt meg és durrant el.Csak a 230 V-tól,amit - ugye - kikapcsolt állapotban is megkap a táp.
Voltam olyan őrült és egy ismerőst felhívtam éjszaka, hogy egy táppal próbáljuk ki, mi maradt meg a gépből.Nagy-nagy mázlim volt: Semmit nem vert el a táp.
A lényeg: A hálózatról még kikapcsolt állapotban is érdemes leválasztani a gépet,mert ez történhet akármelyikünkkel is!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Hiába a márkás táp ( Azóta nekem mis Chieftec-em van,420 W-al.), nem tudhatjuk,milyen,esetleg gyengébb alkatrész került bele a táppba.
Szóval le kell áramtalanítani,az a biztos - véleményem szerint!
A villámcsapáshoz még annyit, hogy nem egy-, nem kettő példa igazolta itt,a városban, hogy szegény készüléket a telefonvonalon keresztül verte tönkre a villám.Tehát - ha alapos akarsz lenni - nyugodtan kihúzhatod azt is a gépből,modemből,bármiből. -
Apika
addikt
Én is áramtalanítok használat után, amióta van gépem, és sohasem volt emiatt problémám. Csak a modemem megy állandóan egy zavarszűrős, villámvédett, földelt, másik elosztóról...
-
TeeJay
félisten
nekem mióta gépem van vagy húzogattam a konnektorból ki az elosztót vagy most már kapcsolós elosztóm van és csak lábbal lekapcsolom
villámkor azonban én is kihúzom mert az a frankó
amúgy semmi baja nem lesz max annyi hogy addig se fogaszt 1watt áramot se feleslegesen
ha jól tudom a táp melegszik ha be van dugva tehát hőt termel tehát energiát vesz fel
ha éves szintre kiszámolod akkor lehet spórolsz pár forintot
meg ott a monitor meg nyomtató aminek adapterje van azok mind hőt termelnek és ha hőt termel akkor energiát is vesz fel
szóval én gépezés után mindent áramtalanítok
ez a tuti -
mr_ricsi
veterán
-
fokukac
nagyúr
a mostani antec, de a régebbi chieftec tápom is olyan, hogy vihar közben pár másodperces áramkimaradás esetén áthidalta az áramszünetet, és a gép meg sem érezte...
-
djyuri
őstag
Én most még nem írok a configomról,mert befürödtem egy két dologgal és most megálltam egy kölcsönalkatrésszel.
Most prószálok szerválgatni dolgokat,de northwood-ot beszerezni színte lehetetlen.
Annyi pénzt buktam már,hogy nekem is lehetne valami 6600Gt színtü kártyám,de most semmi -
Rez_Grof
őstag
A témához:
Ma reggel hivot fel anyám azzal, hogy nem indul a gép. 3 éves azona táp van benne, de kb minden nap 2-3szor áramtalamnitva lett az elmult fél évben by. öcsém. Eddig birta. Remélem nem vitt semit magával.
Voltak jelek is először nem ismerte a floppy-t aztán már a cd-nek se mindig jutott kraft.
Holnap kapom kézemközé a vasat és beszámolok, hogy ki volt a hunyó.
Egyébként BF6-os deszka van benne egy 633@995 P3-al. -
djyuri
őstag
Itt vagyok,csak a hugom is akart netezni az ö gépén és még nincs hálózatmegosztóm.
A földeléssel annyit tudsz,hogy leföldeled a gépdedet úgy ahogy azt régen szokták: Leversz egy 1-1.5 méteres vas cölöpöt egy viszonylag puhább talajba,lehetöleg szintig,hogy nehogy a fünyíró elkapja.
Aztán vagy azelött hozzáerösítesz egy vezetéket (kb 1.5ös rezet).
Ezt a vezetéket beviszed a lakásba és például elektronikus kapcsolatba teszed a gépházad oldalával.
Én speciel úgy oldottam ezt meg,hogy szép legyen,hogy elmentem venni egy földelt 230-as dugót és belekötöttem a föld részéhez. És ezt a dugót,pedig bedugtam a gépem elosztójába,ahonnan jön a monitor,hifi,stb...
Azóta semmi sem ráz.
Bár nekünk van a villanyórán hívatalos föld,de az kutyafasza.
Ja és nelepödj meg ha egy picit szikrázni fog,ez TERMÉSZETES,
Mert azt a rázást,amit te kapnál azt most az anyafölj kiegyenlíti és ezért lesz szikra,de ez csak ideinglenes,majd elmúlik.
DE semmilyen behatással nem lesz az elektronikai cuccokra.
Csak annyival,hogy mostmár nem fognak rázni többé. -
joey7
őstag
Vkinek 5lete?
-
joey7
őstag
És mi a helyzet ha nem földelt a fali dugasz, ez árthat a gépnek?
-
PWR
aktív tag
APC tulfeszvedö van kapcsoloval es mar egy jo ideje mindig lekapcsolom, ha nem vagyok otthon. emiatt meg semmi se ment tönkre es tüzparam van, ugyhogy minden aram nelkül van (kiveve a hütöt
) ha nem vagyok otthon. Peace!
-
djyuri
őstag
Az tuti,amit mondasz!
Ok,most szerintem térjünk vissza az általános védelemhez,mert villám esetében a kihúzásnál tényleg csak egy jobb dolog van,ha elötte elviszed otthonról a gépet
Szerintem általános szinten egy gépnek hasznos,ha áramtalanítva van,mivel tényleg melegszik akkor is egy kicsit,amikor ki van kapcsolva,tehát ha az alaplapunk nem eszi az elemet és nem vagyunk lusták bioszt állítgatni idönként,akkor javaslom egy túláram,túlfesz,sztatika,áramhiány ellen védö valamit betenni a gép és a hálózat közé.
És ha esetleg vihar van vagy hasonló,akkor húzzuk ki a dugót,de akkor is ha elmegyünk otthonról a nagyihoz.
[Szerkesztve] -
Csak hogy tisztában legyél vele, felesleges kikapcsolgatni az elosztót villám miatt, ugyanis ha villám csap a vezetékbe, akkor a kapcsolón úgy áthúz, mint a huzat, akár be volt kapcsolva, akár nem. Egyedűl csak a konnektorból való kihúzás a tuti, még egy villámbiztos surge protector sem biztos, hogy kivédi.
-
djyuri
őstag
Igen,talán egy kicsit morbid voltam,de van derült égböl villámcsapás.
Oké,ennek kicsi az esélye. De Itt Gödön pont ez volt. Csa ezért említettem meg.
Amúgy vaószínü,hogy én ís ílyesféleképpen állnék hozzá vagyis én is ezt csinálom,ha vihar van,mert hiába a bíztonság, a gép bittyeit akár a legkissebb sztatikus kisülés is tönkreteheti vagy valamelyik alkatrészt.
Én sokszor úgy voltam régen,hogy amikor nem volt áram, pölö a villámok miatt vagy csak szerelésileg,akkor is szólt nálam legalább 50watt 12 voltról (akksi + napelem) , De mostmár ha ilyen van akkor lefekszem pihenni,azt nincs az a mennydörgés ami felkeltene.
Na jó,volt már amire felkeltem,de az nem volt messzebb 20 méternél és még az ablakok is berepedtek,meg az oszlopról is lerepült a trafó.
Az aztán durva csapás volt. Rá tíz percre még a nap is kisütött.
Jó,de volt vagy 200 Decibelles ütés...majdnem beszartam.
[Szerkesztve] -
Morbid
tag
Hozzánk egyszer már bejött a villám, kivágott minden berendezést.
Azóta, ha mennydörgés, villámcsapás hangja hallatszik, rögtön minden dugó aljzatból ki, elektromos eszközök teljes áramtalanítása. Ettől biztonságosabb megoldás nincs.
A leírtakból következik, hogy ilyen esetben nem ülök a gép előtt.
[Szerkesztve] -
djyuri
őstag
Abban igazad van,hogy egy jól irányzott villámcsapástól semmi sem véd meg,de akkor már neked is mindegy,ha otthon vagy és épp a géped elött ülsz.
Itt Gödön már volt egy ilyen baleset,bár ott még villámhárító sem volt és a ház is elég magasa volt,de muszály volt valami példát mondanom. -
djyuri
őstag
Én is arra gondoltam,csak nem jutott eszembe a túlfeszvédelem szó.
De az én általam villámvédettnek nevezett elosztónál arra értettem a dolgot,hogyha valami zür van a hálózati árammal,akkor az akkor is leold,hogyha nincs túterhelve.
Már kiprószáltam egy égön,és bejött. Haveroméknál rendszeresen túllök a hálózaton az elmü és ott prószáltuk ki és neki is tetszett.
Igaz sürübben kellett mentenie addig,amíg megnem vett egy APC-ét,mert az elosztó szinte minden második órában leoldott.
De amúgy egy betonkeveröt egy flexet maxon nyomva elbír (10A-ig,de típustól függ)
Nekem egy 16A-es van az APC-ém elött és elvileg így még az APC-émet is védem,mert ö egy kicsit lassú,míg a hosszabbító sokkal gyorsabb az áramtalanítás részén.
[Szerkesztve] -
warmaster
aktív tag
Nekem ilyen problémám csak régebbi alaplapokkal volt, mert ha teljesen áramtalanítod a gépet, akkor a BIS beállítások megjegyzéséhez szükséges minimális feszültséget az elem szolgáltatja.
Ha esetleg gyenge az elem, akkor fordulhat elő, hogy a BIOS ilyen hibaüeneteket ír.
ÉS én javaslom inkább a túlfesz védelmes tápot, vagy elosztót. -
mr_ricsi
veterán
''Szerintem nem.''
Szerintem viszont igen!
Ráragasztottam egy hőszondát a Chieftec tápom tetejére, és kikapcsolás után szépen elkezd melegedni. Működés közben 30-31°C-os, kb. 1 óra állás után már a 40-et közelíti.
A meleg viszont minden elektronikus berendezésnek csökkenti az élettartamát.
Pl. kiszárítja a tápban az elkokat, és egyik reggel bekapcsolásnál elpukkan, és a géped belsejében az alkatrészek megtizedelődnek.)
''akkor is van neki egy gyorskioldója,ami esélyt ad a gépednek a túlélésre.''
Az a gyorskioldó akkor kapcsol, ha túlterheled az elosztót. A géped túléléséhez nemsok köze van. -
djyuri
őstag
Neked is és mindenkinek,aki megnézi ezt a topikot,annak nagyon boldog új évet kívánok!!!!!!!!!
Hát nekem egy picit másabb a helyzetem a gépemmel,mint neked,de a hibajelenség hasonló.
Szerintem a bioszod egy ''picit'' többet zabál,mint kén és túlmerül az elemed az alaplapban és amíg elnem ér egy színtet,addíg nem képes teljesen betölteni a bioszod,vagyis nem kommunikál olyan gyorsan,mint kéne,de mire resetet nyomsz,addigra szerintem tölt bele az alaplapod annyit,hogy elég legyen.
Viszont azt nem tudom,hogy sokkal több kikapcsolt idö után nem-e kellene újra beállítanod a bioszodat.
Nekem sajnos valami gond van ezen részen és ''valamivel'' (200-szor) többet eszik az alaplapom az elemböl.
Elvileg,ha pontos vagyok,akkor a normális az 0.5mA,de az enyém 100mA-rel tartja magát fenn.Így nemigen bírja ki egy gombelem fél napnál,jobb esetben 1 napnál tovább. Söt,ha tele van az elemem,akkor kihúzott állapotban 1,5 óra alatt a felére megeszi. Ezért én egy motoraksit használok,egy minQségit,de sajnos már gyatra az aksim,ugyebár egy akku nemigen szereti,ha két-három naponta újratöltik,mert 4 voltra lemerül. Tudom jobban is odafigyelhettem volna rá,de már mindegy. A mai kapacitása és a kisebb belsö ellenállása miatt csak 1,5 napig képes megtartani a biosz beállításokat.
Móka a mókában,még így sem érek el sokat,mert amikor 230volt-ops áram alá helyezem a gépet a szünetmentes tápon vagy a natúr hosszabbítón keresztül,akkor elveszti a beáqllításokat.
Erre úgy jöttem rá,hogy ha áramalá helyezem a szünetmentes tápot(APC) és utána hírtelem bekapcsolom,akkor az nem képest hirtelen feltölteni a PFC-és tápom(Q-tech 550W),és így lassabban kapja a gépem a hálózati áramo és ekkor nem veszti el a beállításokat és azzonnal a winfos bútól és már játszom is.
Mindegy,szóval szerintem az egész hibája,hogy a gépem statikus színtü áramnmal indul,mert elem nélkül nem képes elindulni. és szerintem a te alaplapod is ilyesmi ''hibával'' rendelkezik,de ez nem hiszem,hogy hiba. Söt. -
norbre
tag
Köszi az eddigieket.
Igazából azért kérdeztem, mert kb 3 hónapos a gépem és eddig tök semmi gáz nem volt.
Most decemberben 1x azt csinálta hogy szépen fokozatosan lefagyott. -> Reset
És a bootolásnál kiírta h ''CPU is unworkable or changed see Soft ... menu''
Belenéztem, semmi változás ->újraindít és megint tök simán megy minden.
Azóta 2x a bekapcsolásnál állt meg rögtön, de Reset után mindig ment rendesen.
Ez mitöl lehet?
(AMT Athlon XP 2500+ Barton 256M) -
djyuri
őstag
Szerintem nem.
Bár én ajánlanék egy ''villámvédett'' elosztót.
Nekem is van három. egy a hi-fi-nek egy a tv,dvd,antenna,lámpa + egy a gépemnek
Azért ajánlom,mert az ezekbe épített kapcsolónak nagyobb az átütési biztosítása.
Vagyis a kapcsoló 2-2.5 mm-rel távolabbra nyitja szét a mechanikája az érintkezőket.
Szerintem megéri az az 1600-3000 forint.
Mert ha bekapcsolva hagxyod,akkor is van neki egy gyorskioldója,ami esélyt ad a gépednek a túlélésre.
Én nagyobb viharban inkább kihúzom a falbol a dugót.
A gép belsőrészét tekintve,ha az alaplapod jó kapcsolatban van a bioszelemmel és a sztatikus kisülések ellen is védve van,akkor sincs gondod.
Ezt arra értem,hogy ha földelt a 230-ad,akkor az atx-tápod bőven kibírja.
Én mióta így csinálom,azóta nincs meglepetésem affelől,hogy vajon miért nem tudom bebútóltatni a gépemet mind a három vinyóval és miért nem ismeri fel elsőre a dolgokat.
Bár többen mondták,hogy az én gépem bajos,de mégis teszeket döntöttem meg vele,persze a maga kategóriájában.
Szóval ennyi,én ezt tudtam. Majd jönnek a fejesek,azt úgyis kioktatnak. -
Flashy
veterán
asszem lehet mondani hogy nem. de hogy egész pontosan az a jobb ha egyfolytában áram alatt van, vagy az ha kapcsolgatva van, ez nem könnyű kérdés. lehet hogy egyiktől 99, másiktól 98 év múlva fog elromlani, talán így lehet legjobban jellemezni a kérdést.
amúgy oké hogy egyszerű kérdés, de ha már egyszer topikot nyitsz, akkor már legyen rendes címe. vagy ha nem nyitsz akkor beírod az azonnali kérdésekbe. de így ez ratyi. -
norbre
tag
Valszeg tök gagyi kérdés, dehát valakinek hülyének is kell lennie
Szal:
A gépem összes tápkábelje egy ''kapcsolós'' elosztóba van begyugva.
Mivel féltem a kicsi gépem az esetleges villámbecsapódásoktól, meg tüzkároktól ezé ha elmegyek otthonról, mindig lekapcs a fökapcs, és így áramtalanodik a zalaplap.
Szal árthat-é a zalaplapnak, procinak stb a sok ki-be ''kapcsolgatás''
tnx
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! DELL OptiPlex 3050 asztali számítógép - i5 7600 16GB RAM 256GB SSD GTX 1650 4GB GDDR5
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 - 6 hónap Garancia
- AKCIÓ! Asus ZenBook Pro UX7602ZM OLED notebook - i9 12900H 32GB RAM 1TB SSD RTX 3060 6GB WIN
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest