- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Milyen széket vegyek?
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- AMD FX
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Mini PC
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Samsung LCD és LED TV-k
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz Janos250 #11448 üzenetére
És csak két db. 1838 IR receiver és egy sima IR led kellett hozzá, semmi külső elektronika.
Egyelőre még csak tech demo, és sokat kell még csiszolni, hogy pontosabb legyen, össze kell majd válogatni érzékenység szerint a receiver-eket, mert kicsit félrehord.
Végül dobtam a saját protokollt, és írtam egy lib-et, ami a LEGO Power Function led remote protokollt implementálja (ha szeretne valaki Esp8266-tal LEGO Power Function-t távirányítani, szóljon). Az már annyira gyors és robusztus, hogy gyakorlatilag nincs hibás átvitel (két napig teszteltem, és egyetlen hibásan átvitt karakter volt csak).[ Szerkesztve ]
-
op9
aktív tag
Sziasztok,
Szeretnék összerakni 2 ilyet.
Vettem 2db TINY85 Digispark klónt.
Feltelepítettem az Arduino 1.8.9-et, majd követtem ezt a leírást, és egészen addig minden rendben megy, hogy kéri, hogy csatlakoztassam az eszközt, ekkor feltölti a programot, és a "Start" példa villogtatja a led-et.
Viszont, ha jól tudom, akkor ezek után, ha lehúzom az usb-ről, majd visszadugom, akkor ismételten villognia kellene kb. 6mp után, viszont ez nem csinál semmit. Mind a kettő attiny85-tel ez a helyzet, és a linkelt videó kommentjei között is van, aki erre panaszkodik:"Paul Anthony Danguilan (4 months ago)
-I've tried to recreate what you've done. but I'm facing a problem. it will work after i have uploaded the code but if i remove it and try to reconnect it won't run the program. Any help?Thomas Reyes (4 months ago)
-I'm so sorry, but I think you might be dealing with a broken microcontroller or your bootloader."Ezen a fórumon írják, hogy úgy kellene működnie, hogy amint rádugom az eszközt, a device manager-ben meg kell jelennie egy Digispark Bootloader-nek (ekkor van lehetősége az IDE-nek feltölteni az újabb programot, ha akarjuk), majd el kell tűnnie, és betöltenie a sketch-et ami az eszközön van és futtatni, ami rá lett töltve előzőleg.
Nos, nálam folyamatosan látni a Digispark Bootloadert, akkor is, amikor rátöltöm a programot, és villog is, meg akkor is, ha csak rádugom.
Mi lehet nálam a gond, mit kellene csinálni, hogy rendben működjön?Köszi!
How Bad Do You Want It?
-
nagyúr
Nem tudod bedugni mondjuk egy power bank-be, ahol az adatlábak nem élnek?
Nézd meg alaposan a forrasztásokat, nem folyt-e meg valahol az ón, vagy nincs-e összenőve valahol két vezetősáv valamelyik kondenzátor közelében. Simán lehet gyári hibás, egyszer én is kaptam egy selejtet pont egy ilyen attiny8-ból, de arra feltölteni se lehetett. -
op9
aktív tag
Köszi a választ!
Ahogy nézem nem hardveres gond lesz.
Azóta még keresgéltem, és az eladó feedbackjeiben az "Additional feedback" részben írják, hogy már olyan verziókat küldenek, amiken nincsen bootloader, és ezért nem őrzi meg a feltöltött kódot.
Most keresem, hogy milyen módon lehet bootloadert rátölteni, de csak azt látom, h egy Arduino kell hozzá ISP-ként, és úgy lehetséges. Nekem sajna nincs Arduino-m, még azt nézem, hogy meg lehet-e oldani, hogy az egyik ATTiny85-öt használnám ISP-nek.How Bad Do You Want It?
-
op9
aktív tag
válasz vargalex #11455 üzenetére
Sikerült haladnom a dologgal. Mivel mondtad, h ha nem lenne bootloader, akkor nem is lehetne USB-n feltolni a kódot, így rákerestem, hogy hogyan lehet upgrade-elni, mivel akkor kell rajta lennie.
Ennek a segítségével sikerült 1.5-ről 2.3-ra rakni, és most már ha újra rádugom az eszközt, akkor a korábban rátöltött villogás megy. Szóval így a jó, csak most "Unknown USB Device (Device Descriptor Request Failed)" lesz amint betölti a villogást.
Szóval köszi, így már előrébb jutottam![ Szerkesztve ]
How Bad Do You Want It?
-
nagyúr
Beleültetted a bogarat a fülembe, addig olvastam, míg rá nem jöttem, hogy az enyémen gyárilag tényleg nem volt bootloader, úgyhogy elővettem a digispark klónomat (még jó, hogy nem hajítottam ki). Nekem szerencsére volt itthon uno, szóval összeütöttem gyorsan egy isp-t belőle, feltöltöttem rá a micronucleus bootloadert, és...
És semmi.
Viszont arduino IDE-ben a ledvillogtató programot fel tudtam rá tölteni az arduino-isp-n keresztül, szóval végülis féleredmény.
Usb-re dugva viszont unknown device, és rögtön bedugáskor elindul a ledvillogtató program, tehát valamilyen okból egyszerűen átugorja a bootloadert, és rögtön indul a sketch, így sajnos semmilyen usb hid projektben nem fogom tudni használni. Hiába gugliztam, nem találtam semmit. Újraflasheltem vagy 50x, különböző bootloaderekkel, de egyik sem hatotta meg. -
op9
aktív tag
Bár tényleg nem vagyok benne a témában, csak most nézegettem, de itt van pár ötlet még. (digistump driver reinstall, zadig-gal feltelepíteni a drivert)
Neki másik USB portba kellett dugni.
Én az alaplapi USB 2.0-t használtam, ami ki volt vezetve a gép elejére.Azt tudom, h van olyan bootloader verzió is, ami kihagyja azt az első 5mp-et, nem tudom, h nem-e olyan került fel rá, bár írtad, h egy csomóval kipróbáltad.
Nekem 1.5 volt rajta, és ezt tettem fel a 2.0.4-es CLI-vel.How Bad Do You Want It?
-
Béééla
őstag
Valszeg a fuse bitekkel és hasonlókkal is kell egy kört játszani, az meg nem olyan egyszerű, mint egy másik arduval flashelni. Nem sokkal nehezebb, csak azért több matekolást igényel. Van 3 digisparkos boardom nekem is a fiókban, remélem azokról nem spórolták ki.
Bélabá
-
op9
aktív tag
Hát, ha csak a bootloadere hiányzik, akkor az még inkább egy production ready készülék, mert legalább nem kell várni vele, csak az upload macerásabb.
Ha rátöltöd a Digispark Keyboard példát és nyitsz valami Notepad++-t, akkor az működik?
Mert akkor USB-n is van kommunikáció.#include "DigiKeyboard.h"
void setup() {
}
void loop() {
DigiKeyboard.sendKeyStroke(0);
DigiKeyboard.println("Hello Digispark!");
DigiKeyboard.delay(5000);
}How Bad Do You Want It?
-
-
nagyúr
-
Mexbacsi
tag
Sziasztok! Szeretnék belekezdeni hobbiból az arduino projektbe és szeretnék egy kis segítséget kérni, hogy mit érdemes még vennem ezen felül, ahhoz hogy tudjak is valamit érdemben létrehozni. Nagy ötletek nincsenek, abszolút kezdő vagyok.
[link] Ezt a szettet néztem ki.
Ehhez még szeretnék vezetéket male male, female male.
Mire érdemes még beruhaznom?
Meg ezen gondoltam hozzácsapok egy 37 dbos szenzor kitet ebayrol.[ Szerkesztve ]
-
gyapo11
őstag
válasz Mexbacsi #11469 üzenetére
Nem mondom, hogy mindenről tudom a képen hogy micsoda, de nem látok relét, ami hasznos a 230-as kapcsolgatásokban, meg egyéb elektronikai alkatrészeket, amik a bemeneteknél hasznosak, pl. optocsatoló, tranzisztor, fet. Jól jöhet még rs485 modulok a távoli adatok továbbításához, esetleg rádiós modulok, táp modulok. Ha megveszed a szenzor csomagot, akkor abban biztos lesz fény-, mozgás-, hangérzékelő.
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
Janos250
őstag
válasz Mexbacsi #11471 üzenetére
Szerintem ez kezdésnek jó. Majd ha már gyakorlottabb leszel, akkor úgyis áttérsz komolyabb kontrollerű lapokra, amik nem, vagy alig drágábbak, mint az UNO. Viszont a neten az UNO az iskolapélda, ezért kezdésként ez a jobb, mert hiába gyakorlatilag ugyanaz a más kontrollerrel épített lap is, kezdésnek jó, ha pontosan oda tudod dugni, ahol a neten látod. A 230-at - szerintem - hagyd későbbre, mert az rázós téma lehet.
Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
hermit
tag
Sziasztok,
van valakinek oled kijelzovel (0,96") tapasztalata (ESP8266 hajtja meg)?
Kiirok ra mindent amit akarok, viszont ha egy megadott poziciora uj erteket akarok kiirni, akkor az elozot nem torli le.
Probaltam azt, hogy a kurzor szinet a hatter szinere valtoztatom, kiirok valamit, utana vissza a kurzor szine feherre es uj ertek kiirasa, de nem lett jo.
Jelenleg ugy mukodik, hogy kepernyo torles es az egesz tartalmat kiiraom ujra. Mivel kicsi a kijelzo, keves az adat, ezert nem is latszik hogy letorli a kijelzot es ujra kiir mindent; de ha lenne ra kulturaltabb megoldas, akkor inkabb az hasznalnam.
-
hermit
tag
-
nagyúr
válasz hermit #11476 üzenetére
A teljes kijelző törlése sem Isten ellen való bűn, de ha mindenképp mást akarsz, van több megoldás. Egyrészt ha ugyanazt kiírod rá még 1x, amit előzőleg, de háttérszínnel, akkor eltűnik, de a legelegánsabb megoldás talán az, ha rajzoltatsz a szöveg helyére egy teli téglalapot, háttérszínnel. Az csak azt fogja törölni, amit szükséges.
-
Janos250
őstag
válasz Mexbacsi #11473 üzenetére
A led sorok 12V-al mennek, ehhez kell:
- ha nincs elektronikai gyakorlatod, akkor relé. Az UNO 5 V-al megy, tehát olyan relé, amit 5V meghúz. Később meg majd olyan, ami már 3.3 V-on, mert a korszerűbb lapok 3.3 V-al mennek.
- ha van, akkor FET. Valami alacsony gate feszültségű, pl. IRL sorozat.
Ha meg olyan szalagot akarsz később, amin az egyes ledek fényereje, színe egyenként változtatható (WS2812), akkor - szerintem, de nem mindenki szerint - az ESP32 lesz a legcélszerűbb UNO helyett.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
robohw
aktív tag
válasz Mexbacsi #11469 üzenetére
"Mire érdemes még beruhaznom?"
Ha nincs, akkor egy páka, csak ne 230 Voltos legyen.
4 rugó alatt már van pákatartós, szabályozós, szivacsos.
Egy multiméter kellhet még, 1-2 dugdosós panel meg egy olcsó logikai analizátor.Ha veszel kitet, akkor azzal rövid idő alatt elég jó gyakorlatot szerezhetsz. A neten minden érzékelőhöz van példa kapcsolás, program is.
My own programming language: http://www.robomax.online
-
Mexbacsi
tag
válasz robohw #11480 üzenetére
Logikai analizatoron kívül minden van. Korábban foglalkoztatott a hobbielektronika és csináltam már pár dolgot, de most más terület felé szeretnék nyitni. Így jött az arduino ötlete. Van egy pár anyagom, ledek, kapcsolok, diodak, ellenállások, stbstb.
Ez az eszközt pedig mindjárt megnézem. Köszönöm a tanácsot.
[ Szerkesztve ]
-
robohw
aktív tag
válasz Mexbacsi #11481 üzenetére
Akkor OK.
Az analizátor ki is hagyható, ha megelégszel egyszerűbb kapcsolások megépítésével.
Ha mégis szükség volna valamilyen jelszint vizsgálatára, arra elégséges a műszered is.Ha komplexebb dolgok is érdekelnek, akkor kell csak analizátor. Valami pár dollárért (5-8) már kapható olyan, ami neked megfelel.
My own programming language: http://www.robomax.online
-
Janos250
őstag
válasz Mexbacsi #11481 üzenetére
A logikai analizátorról jut eszembe:
Én mindenkinek ajánlani szoktam ezt az 1500 Ft-os logokai analizátort, mert NAGYON megkönnyíti az ember életét, ha meg tudja nézni, hogy egy adott program hatására TÉNYLEGESEN hogyan változnak időben a jelek a panel lábain. Aztán ha azt látja az ember, hogy nem úgy, ahogy ő szeretné, már sokkal könnyebb javítani.
Logic AnalyzerMég az ilyen is hasznos tud lenni :
test clamp climp[ Szerkesztve ]
Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
gyapo11
őstag
válasz Janos250 #11483 üzenetére
Jaja, az analizátor jó, a climp is, bár én a szkóphoz vettem. Ha analóg áramkör is van változó, esetleg gyorsan változó jelekkel, akkor jól jön egy szkóp, DSO van nekem kettő is, tizen meg huszon $-ért, hasznos tud lenni.
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
_q
addikt
Sziasztok!
Megy már december óta 2db ESP32 ESPNow-al. A master meghajt egy kijelzőt, webszerver megy rajta amivel google chart-on látható 19-24 óra adat (10 percenkénti mérés van) és a saját belső memóriájába menti. Júniusban lemerült a kinti egység, illetve volt pár áramszünet, így nem tudom pontosan, hogy hány napig ment a leghosszabb ideig, de volt 1.5 hónap minimum.
Ennyi a bevezető. Most az a jelenség, hogy kb. 1-2 nap után hiába akarom megnézni a local ip címen a mért adatokat nem tölti be. Resetelem akkor megint jó, de szintén X nap múlva nem tudok ránézni és ahogy írtam néhány hónappal ezelőtt még akár több mint 1 hónap után se volt gond. Lehet hogy valami a memóriával van? Már csökkentettem a tárolt mennyiséget, de sajnos így is "kifagy" a webes rész, nem tudok ránézni. A kijelző működik, tehát maga az ESP nem fagy ki. Lenne ötletetek mi lehet a gond?
Másik amiben gondolkodom, lehet jobb lenne raspberry-n megoldani a webszerver részt. Ez vajon megoldható úgy, ha a raspberry-n menne mosquito vagy valami hasonló ajánlott loggoló + torrent + média szerver, később meg ki tudja még mi?
-
_q
addikt
Még annyi, hogy json-al adom át a mért értékeket a webszervernek. A json buffere 200, ezt default-on hagytam, nem tudom ez mennyire számít, mert amúgy jelenleg 5 tömböt adok át, aminek 19 óra után 5x280 db eleme van. Lehet ezt a json buffert kellene 5x280 vagy inkább nagyobbra tennem mondjuk 5x300-ra?
-
nagyúr
Lehet, hogy a lemerüléskor sérült a SPIFFS fájlrendszer. Próbáld újraflashelni. Amúgy sem vmi megbízható az esp32 SPIFFS, én sqlite adatbázist próbálok rajta írni-olvasni, és mindig átmegy egy idő után read only-ba, az okát nem tudtam kideríteni, talán bugos a lib, de az is lehet, hogy a két jelenség valahogy összefügg.
-
_q
addikt
A master az tápról megy, így lemerülni nem tud, max áramszünet esetén vagy ha én áramtalanítom akkor történhet valami. Már párszor újraflasheltem, változtatva a tömb méretével, de ugyan az történik. Ez a webszerveres dolog valamiért nem tetszik neki vagy a sok adat. Ezért gondoltam rá, lehet nem ESP-n kellene loggolnom.
-
nagyúr
Megvan a megfejtése a Digispark anomáliának. Leírom, hátha később valaki hasonló problémával fog küzdeni.
Írták pár helyen, hogy elég válogatós az usb portokra, ha nem működik, dugjuk át másik portba, alaplapira stb. Mivel laptopom van, belső usb hub-bal, és így is kevés a külső port, ezért az egér, billentyűzet egy külső usb hub-ra van dugva. Addig dugdostam a Digispark-ot mindenhová, hogy végül kipróbáltam a hub-ba is, és voilá! Elkezdte telepíteni a drivert. Aztán...Ott se ismerte fel többet.
Ekkor elővettem a szekrényből egy másik usb hub-ot, és abba dugva már települt a driver és fel is tudtam programozni a micronucleus isp-vel.
Ezután elindult végre a keyboard sketch is. Ezután átdugtam a laptop saját usb portjába, és...
Megint semmi.
Ekkor kihúztam az összes usb eszközt a laptopból, és csak a Digispark-ot dugtam be, és... Siker!Tehát a megfejtés: mivel az usb kommunikáció 16.5MHz órajelet igényel, ami eltér a saját belső órajelétől, az usb portról veszi az órajelet, bedugáskor szinkronizálja magát. Ha ez nem sikerül, akkor nem tud bootolni, és a windows se ismeri fel, nem tud hozzá drivert telepíteni stb. Úgy tűnik, hogy nálam ezt valamelyik eszköz megakadályozta.
Ennek folyománya, hogy ha Digispark (Default - 16.5mhz) board van kiválasztva fordításkor, és utána nem élő usb hub-ba van dugva (hanem usb töltőfejbe, vagy power bank-ba), akkor a kód sosem fog elindulni! (Ez csak most tudatosult bennem, mert ezt így még sehol nem láttam leírva, pedig egy hete bújom a fórumokat... ) Így csak a kimondott usb-s feladatokra lesz alkalmas (keyboard, mouse, joystick emuláció). Ha vki micronucleus isp-vel szeretne kódot feltölteni, aztán power bankról, vagy külső akksiról üzemelteni, akkor a Digispark (16mhz - No USB) board-ot kell hozzá kiválasztani.
-
gazso75
aktív tag
[link]
Sziasztok, van ötlet, hogy az Esp32-cam modul, miért ad ilyen képet?[ Szerkesztve ]
-
Atamano
csendes tag
Egy olyan kódot próbálnék írni,amelyet a profi környezetben arra használnak,hogyha egy folyamat 100%-os teljesítményen megy és a változtatni kívánt tényező sebesség,hőmérséklet stb. megadott időn belül nem változik,akkor leállítja a program a parancs végrehajtását vagy kikapcsol stb.Tehát meglazult kábelek,szenzor hiba egyebek kiszűrése a cél.
Az interneten legkönnyebben megtalálható interval példából indultam ki.Mondjuk ott alapvetően delay,ciklus szabályzásra használják.Ott a feltételek adottak az Arduino bekapcsolásakor.Jelen esetben nem lehet tudni vagyis csak következtetni lehet,hogy mikor lesz 100%-os teljesítmény.Ezt írtam,de szerintem ez alapvetően rossz,mert az első if soha nem fog teljesülni a másikban található parancs miatt,mert previousMillis = currentMillis; mindig ugyanazon értékek maradnak.
unsigned long currentMillis = millis();
unsigned long previousMillis = 0
double currentValue = MeasuredValue;
double differencePoint = SetValue - currentValue;
long period = 1000;if (Output == 100 && currentMillis - previousMillis > period && differencePoint > 3 )
previousMillis = currentMillis ;//code
}
if (Output ==100) {
unsigned long previousMillis = currentMillis;
}Esetleg valakinek ötlete,hogy milyen irányban kellene elindulni?
-
Tankblock
aktív tag
válasz Atamano #11496 üzenetére
Szia
Profi rendszer alatt mit kellene elképzelni?
A biztonságkritikus rendszerekben redundancia van, azaz 2 v több mérő van a redszerben és még továbbá lehet modellezni a szabályozandó eszközt akkor sokféle monitorozás lehetséges. Ehhez ismerni kell a rendszert.
Release the Beast....
-
Janos250
őstag
válasz gazso75 #11495 üzenetére
Hogyan tápolod?
Nekem régebben azzal volt gondom, hogy közvetlenül a 3.3V-os lábra adtam a tápot.
Amikor kipróbáltam, hogy az 5 V-os lábra adtam 5 voltot, hogy saját maga állítsa elő a 3.3-at, akkor normális lett a kép.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Haugland
aktív tag
Sziasztok,
szeretném megkérdezni tőletek, hogy valamelyikőtök esetleg nem szokott mikrokontroller programozást vállalni maszekban?Házfelújításban vagyok és terveim szerint lenne összesen 4db elszívó ventillátor a wc és fürdő helyiségekben, illetve 1-2 befújó ventillátor a háló és konyha helyiségekben.
Ehhez szeretnék egy vezérlést, ami nézi a kinti/benti hőmérséklet és páratartalom értékeket és az alapján működtetné a ventillátorokat...
....és hát kb 0 elképzelésem van a megvalósításról...Ha valaki lát benne fantáziát, kérlek jelezze nekem privátban aztán megbeszéljük, hogy hogyan tudnánk ebben közösen előre haladni..
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen széket vegyek?
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- OnePlus 7T - távolról pont tökéletes
- AMD FX
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Milyen routert?
- Politika
- BMW topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest