- Házimozi belépő szinten
- Hisense LCD és LED TV-k
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Androidos tablet topic
- OLED monitor topik
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Hobby elektronika
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz
szuszinho #7796 üzenetére
Szerintem az illető kernelmodulnak túl új a mostani 5.10.14-es kerneled, még egy régebbi verzió a függősége. Esetleg próbáld meg a linux-headers csomagot is telepíteni, hátha az megoldja. Kötve hiszem, de egy próbát megér. Ha nem megy, addig nem tudsz kernelt upgrade-elni.
-
vargalex
félisten
válasz
szuszinho #7664 üzenetére
Az useradd man-jában ez áll:
-g, --gid GROUP
The group name or number of the user's initial login group. The group name must exist. A group number must refer to an already existing group.
If not specified, the behavior of useradd will depend on the USERGROUPS_ENAB variable in /etc/login.defs. If this variable is set to yes (or -U/--user-group is specified on the command line), a group will be created for
the user, with the same name as her loginname. If the variable is set to no (or -N/--no-user-group is specified on the command line), useradd will set the primary group of the new user to the value specified by the GROUP
variable in /etc/default/useradd, or 100 by default.
A korábban hivatkozott wiki-ben pedig ez áll:
If an initial login group is specified by name or number, it must refer to an already existing group. If not specified, the behaviour of useradd will depend on the
USERGROUPS_ENAB
variable contained in/etc/login.defs
. The default behaviour (USERGROUPS_ENAB yes
) is to create a group with the same name as the username.Tehát default-ban csak akkor lesz az users csoport tagja, ha azt az
useradd
parancsnál a-g
kapcsoló használatával direkt kéred.De az egész erre a hozzászólásra regalálás.
-
vargalex
félisten
válasz
szuszinho #7662 üzenetére
Milyen legelején legelsőre gondolsz? Az Install guide végén található Post-Installation bekezdésben hivatkozott General recommendations első - Users and group - bekezdésében hivatkozott User management rögtön az általam is írt parancsot adja.
-
Shyciii
veterán
válasz
szuszinho #7569 üzenetére
Én csak ezt a változatot ismerem (acpi_call):
https://wiki.archlinux.org/index.php/Hybrid_graphics#Fully_Power_Down_Discrete_GPU
-
vargalex
félisten
válasz
szuszinho #7320 üzenetére
Mi értelme van dockerben futtatni az OpenVPN-t? Pontosan hogy indítod a container-t? (Esetleg egy
docker ps -a --no-trunc
kimenet jó lehet még.) Mi a hoston a tűzfal confg-od? (sudo iptables-save
kimenet jó lehet.) Ugye a lényeg, hogy az OpenVPN container belső portját (gondolom az UDP 1194 lesz) a host egy portjára kell mappelni. Ezt pedig nyilván be kell engedni.
Minek egyébként webes felület egy OpenVPN-hez?Szerk.: Ha jól sejtem, ezt használod.
-
Frawly
veterán
válasz
szuszinho #7320 üzenetére
Ez biztosan nem lehet, mert az iptables a base csomag részét képezi, és a kernelbe is bele vannak fordítva a hozzá szükséges modulok, Archon a kernel elég fullos konfiggal van fordítva, nem nagyon van belőle kihagyva semmi.
Én inkább SSL hibát gyanítok a háttérben, esetleg jogosultság nincs meg. Ez a nem tudsz belépni mit takar, mi a hibaüzi PONTOSAN, szó szerint?
-
Frawly
veterán
válasz
szuszinho #7281 üzenetére
Ez attól függ milyen szerver. A partíciók felcsatolása persze, hogy számít, mert először a root-ot kell felcsatolni, utána az annak a mappáiba csatolt egyéb partíciókat, és csak utána mehet a genfstab script futtatása, meg az arch-chroot.
Bootloader annak függvénye, hogy mit használsz. Szerintem a systemd-boot elég egyszerű, csak a UUID-kre kell figyelni. Az EFI stub boot még egyszerűbb, de az nem minden UEFI-vel megy. És itt végig UEFI-t emlegetek, mert már minden szerver tudja.
De hagyományos MBR + Legacy bootnál sem olyan nehéz GRUB2-őt telepíteni, lényegében:
pacman -S grub && grub-install --target=i386-pc /dev/sdX && grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfgDe az a lényeg, hogy sikerült feltenned. Ez az Arch ilyen, először belerakod a munkát, de aztán kitapasztalod, hogy mit hogy kell, és többé nem leszel semmilyen más disztróra rászorulva, hogy menjenek a hardvereszközeid, menjen a bootolás, dualboot, multiboot, stb., nem leszel installer bugoknak kitéve, mert kézileg bármikor tudsz magadnak Archot telepíteni. Nem kell többé disztróhoppolni (hacsak nem akarsz még minimalistább disztrót, meg systemd-mentes megoldást), csak azért, mert az adott gépen egyik disztróval mennek a dolgok out of the box, máskor meg csak a másikkal.
Archot egyébként csak akkor nehezebb telepíteni, ha túl spéci beállítás kell, RAID, LLVM, LUKS, és hasonlókkal van bonyolítva, meg Secure Boot, és társai. Na, akkor tényleg nagyobb munka. De csak házi szerverre, meg hagyományos desktopra felhúzni titkosítatlan ext4 partíciókra nem valami nagy szám, elég könnyen meg lehet tanulni.
-
Frawly
veterán
válasz
szuszinho #7270 üzenetére
Archnak elvileg működnie kell a több éves Vbox-verziókkal is. Írj részletes hibaüzenetet, hibaleírást, hogy mi nem ment rajta, hol akadt el a telepítés.
Szerk.: az OpenRC-nél megjegyezném, hogy az /etc/conf.d/consolofont fájlban állításon túl természetesen lefuttattam az rc-update add consolefont boot parancsot is, sőt, próbáltam default run-level-lel is. Már nem tudom a vonatkozó korábbi hozzászólásom szerkeszteni, köszönhetően a PH áltak kínált, nagyvonalú 15 ms-os szerkesztési időnek, amiért évek óta hálás vagyok.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 2nd - i7-7G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD Sérült I W11 I CAM I Garancia!
- Lenovo ThinkPad X270 (16) - i5-7300U, 16GB, 512GB SSD, 12" FULL HD
- BESZÁMÍTÁS! Dell Precision 5820 XL Tower PC - Xeon W-2123 112GB RAM 512GB SSD 1TB RX 580 8GB Win 11
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i7-8GEN I 16GB I 256GB I 14" WQHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged