Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #5219 üzenetére

Na, látod, azt nem tudtam, hogy a tartalék területet overprovisioningnek hívják. Az viszont vitatott, hogy egy 120 gigás meghajtónál 8 giga elég-e. Valamennyit biztosan segít, de hogy milyen mértékben, az vitatható.

Azt én sem szoktam javasolni, hogy particionálatlan helyet hagyjunk. Csak abban a speciális esetben jó, ha nagyon laikus felhasználóhoz kerül az SSD, akinek nem lesz adattárolási fegyelme, és állandóan csurig pakolva használja az SSD-t. Aki viszont nem ilyen, ne hagyjon particionálatlan helyet az SSD-n, csak arra figyeljen, hogy ne legyen állandóan csurig, legyen rajta tartósan legalább kb. 10% hely (néha be lehet menni ezalá, de ne legyen tartós állapot). Jobb, ha ez a szabad terület a partíción van meg, mintha partíción kívül. A hatása a wear levelingre mindkettő megoldásnak azonos.

Már a HDD-k sem örültek, ha csurig voltak töltve. Pedig azoknál nincs se TRIM, se wear leveling. Még a 4K alignálás sem csak a SSD-k specialitása. Igazából az SSD úgy kell használni, mintha HDD lenne. Egy plusz dologra kell figyelni, a TRIM menjen, meg pár havonta ránézni a SMART adatokra, nehogy valami bugos program írási kergekórt kapva szétírja. Meg ugye defragolni nem kell, de ez sem gond, mert Win7 és attól felfelé már alapból nem defragolja, Linuxon meg sose volt erőltetve a felhasználó tudtán kívül a defrag, ott neked kell futtatni, nincs az, hogy véletlenül lefutott, mert nem akadályoztad meg, elfelejtetted letiltani.

Így ha lehet is az SSD-vel bonyodalom, az csak a TRIM körül lehet, esetleg az ATA jelszavas titkosítás terén (de az meg megint lehet HDD-nél is).

Új hozzászólás Aktív témák