Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Csicsóka

    őstag

    válasz SunMount3r #68809 üzenetére

    Nem kell minden marhaságot elhinni, amit a CE fórumon olvasol.
    Olyan nem fordulhat elő egy systemd-s rendszerben, hogy fájlrendszer leválasztás nélkül fusson le a reboot, vagy poweroff.
    Ha nem tudná valamilyen hiba miatt leválasztani a fájl rendszereket, akkor végtelenségig várakoztatna a manuális beavatkozásra.
    Úgy van kitalálva a systemd, hogy szorosan meghatározott rendben hajtsa végre a folyamatokat, és ha valamelyik nem sikerül akkor kivár, míg lefut.

    Pld. a systemd-reboot.service csak ezek lefutása után indul el, ami egyben követelmény is neki.

    Requires=shutdown.target umount.target final.target
    After=shutdown.target umount.target final.target
    SuccessAction=reboot-force

    Itt a shutdown leállítja a futó processzeket, a umount pedig leválasztja a csatolt fájlrendszereket.

    Vagy is nem kell aggódni attól hogy valami felcsatolva marad, mert nem maradhat, le sem tudna úgy állni a rendszer, fekete képernyővel várna a végtelenségig. Ha ilyen hibás újra indulás, vagy leállás lett volna, azóta már tömegével keletkezett volna adatvesztés fájl rendszer sérülés, de ezekről nem hallani szerencsére, mert rendesen működött ahogy kell. Ezért sem kell reboot a szkriptbe.
    A halt pedig egy ősi Unix parancs, még az AT-s (nem ATX) időkből, amikor a szerver tápok és alaplapok nem tudták elvenni a tápot a rendszertől, de a Linux maga akkor is leállt. Ez öröklődött tovább a modern rendszerekbe.

    Amit a CE fórumon tárgyaltak, és ami itt is problémát jelentett az LE alatt, hogy a HDD motor forgása nem állt le. Erre készült ez a megoldás. CE alatt is működik.

Új hozzászólás Aktív témák