- Jön az új 80 Plus fokozat az adatközpontokhoz
- Jókora gond volt az ASRock bizonyos alaplapjaival
- iPad topik
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Rendkívül ütőképesnek tűnik az újragondolt Apple tv
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Hobby elektronika
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Melyik tápegységet vegyem?
-
PROHARDVER!
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
DravenMoral
senior tag
válasz
Bile Demon #33199 üzenetére
Hmm, köszönöm.
Tekintve, hogy nekem is hasonló értékek jöttek ki, mint neked manuálisan állítgatva, szerintem elengedem. Ilyen most az enyém: [kép] -
Bile Demon
őstag
válasz
DravenMoral #33195 üzenetére
-
Brekkk
senior tag
válasz
vezeralmos2 #33173 üzenetére
Az 5800x3d-t ha gyári étékeken használod alap BIOS beállítással PBO off , mellett soha nem történhet elvileg ilyen. Rossz BIOS okozhat meglepetést, de csak akkor, ha BIOS-ban gyárilag kiiktatják a fékeket.
Egyébként megfogná a hőmérséklet, a PPT; TDC v EDP v a szorzózár.Én Curve Optimiser -25-el használom a CPU-m.
Maximum core voltage 1.231 V így all core terhelésnél.
Ez jóval a gyári alap BIOS beállított érték alatt van.
(Alap beállításon 1,27-1,28 V-ot kap All core mellett. Melegszik mint a kazán, de Itt sem ment a proci soha 142 W PPT fölé. Visszaszabályozza az órajelet, hogy beférjen a keretbe, illetve megfogja a hőmérsékletfék. 80 fok felett veszi vissza az órajelet.)
1,231 V-nál még a 120 W-ot sem éri el a PPT All core terhelésre. Fix 4450 Mhz-en fut állandóan, amíg nem melegszik el.
Lenne még PPT keret mehetne 4450 Mhz fölé is, de a szorzózár megfogja.
Mivel kisebb a feszültség amit kap a CPU így sokkal tovább tudja tartani a 4450 mhz all core-t, mert adott órajelhez kisebb a felvett energiaigény és emiatt a PPT fék nagyon messzire kerül.
Minden gyári érték betartásra kerül. PPT, TDC, EDP.Én még nem láttam gyári 5800X3D-t 1,27-29 V core fesznél magasabbal All core mellett. Szerintem ez lehet a gyári beállítás.
Egyébként látta valaki a gyári specijét az 5800X3D-nek, hogy mennyi a maximum VCORE amit elvisel all core terhelés mellett, degradálódás nélkül?
-
droti25
őstag
válasz
DravenMoral #33176 üzenetére
Nem tudom ez esetleg segítség e?
Ebből lehet e vmire következtetni? -
vezeralmos2
senior tag
válasz
Dragon3000 #33192 üzenetére
Nekem itt valami bűzlik, a fogyasztásbeli különbség brutális a Prime95 és a Cinebench között, itt vannak az SMT OFF(8mag 8szál), és OFFSET nélküli értékek:
(SMT OFF-on 4300MHz-et kitartja CB alatt)130 watton másodpercek alatt 90+ fok, szóval rövid ideig engedtem a tesztet.
Elképzelhető hogy felülír valami limitet amit alapból a biosnak kellene kontroll alatt tartani, ami amúgy simán lehetséges, mert 3rd party appokkal bele lehet nyúlni.
-
MaddeNNNN
addikt
válasz
Bile Demon #33191 üzenetére
Fogalmam sincs, nem az enyém. Ránézésre 67-69ns környéke lehet.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
vezeralmos2 #33186 üzenetére
Mi baja lenne, ott a kép, hogy 1,3V alatt marad, attól, hogy teljes terhelésen ennyit fogyaszt még nem lesz baja, ha a feszültséget feltolod 1,3V fölé, akkor már lesz, ahhoz viszont ez a program sem kell.
-
droti25
őstag
válasz
DravenMoral #33176 üzenetére
10 napja vettem a számítógépet és egyelőre gyári cpu hűtést használok. BIOS-ban csak a PBO-t kapcsoltam ki, pont a melegedés miatt. Mást nem állítottam. Ramok 3600mhz-en mennek CL18ban.
-
MaddeNNNN
addikt
válasz
DravenMoral #33187 üzenetére
A mindenkinek az sztem korlátozódik arra, akinek Samsung B-Die van. Neked pedig ha jól látom Hynix DJR vagy Samsung C-die, de valószínűbb a Hynix DJR.
Esetleg ezt próbáld meg: -
DravenMoral
senior tag
Uraim.
Néztem, hogy még bőven van mit finomítani a ramjaimon. 3600mhz-en akarom hagyni, viszont szerintetek le lehet ez vinni cl15-re? Vagy inkább maradjak cl16-on, és állítsam be normálisan a többi értéket hozzá?
[kép]
Néztem, hogy mindenkinek sokkal kevesbbre van beállítva 3800mhz-en ráadásul a tcwl, trtp, trdwr, illetve a tcl alatti három érték. A tras, trc-t már be tudom lőni az étékek alapján. Mit ajánlanátok?
KF3600C16D4/16GX (kit), mint ahogyan a képen látható. -
vezeralmos2
senior tag
válasz
MaddeNNNN #33185 üzenetére
Nekem prime 95: 137 watt maximum, ennek a szoftvernek amúgy nem hiszem hogy léteznie kellene, ez a fogyasztás teljesen abnormális ennek a cpu-nak.
Ez full Auto bios setting, kipróbálom offsettel is.Ellenben alatta a CB szintén sokkal kevesebbet kér.
Amúgy már több mint fél éve megvan a cpu, de semmitől nem fogyasztott ennyit, nem hinném hogy egészséges ilyen benchmarkokkal küldeni, még kinyírja a lap. -
MaddeNNNN
addikt
válasz
vezeralmos2 #33177 üzenetére
240-es játék víz van rajta és a Prime95 SmallFFT az kegyetlen.
Szerencsére valós felhasználás(játék) alatt még nem láttam 70 fok fölé menni így.#33178
hokuszpkTegnap raktam fel legfrissebb 3.20-as bios a lapra, lett benne curve optimizer és advanced PBO is, de csak simán enableden hagytam a limitekkel és a +mhz-cel nem játszottam, mivel nincs is hova X3D-n.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Dragon3000 #33181 üzenetére
szerimtem beleszamit a pptbe ; de ha levonod, meg mindig 120W korul van, ami nem eppen a normal boostra utal.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
speciel a 7800X3D -nel nem a cpu, hanem az iod azaz a soc feszt engedtek el magasra ; ami mar a 3xxx eseten sem volt ajanlott ; sot az elso szerianal is 1.2V volt a maximalisan megengedett.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Az am5 esetében a magas soc feszültség ölte meg a cpu-kat és nem a cpu feszültsége.
-
DravenMoral
senior tag
válasz
droti25 #33172 üzenetére
Gyári hűtéssel használod? Illetve mikor volt utoljára pasztázva, és mivel? Mert gyári hűtővel lehet ennyi a hőfok, viszont bármi mással, ami egy kicsit is nagyobb és jobb hűtés annál, azzal abnormális hőmérséklet. Kivéve, ha alkig jut levegő a gépházba, illetve távozni sem tud belőle.
Illetve a bios-ról tudnál egy fotót küldeni nekünk?
Ahol látod a ram profil beállítást, és a processzort, hogy mennyi voltot kap. -
vezeralmos2
senior tag
válasz
Brekkk #33168 üzenetére
Igen, azok amiket írtál, teljesen jogos szabványos specifikációk, elméletileg ennyit fogyaszthatna maximum, egy normál 5800X még talán ki is bírja elfüstölés nélkül.
Viszont ajánlom figyelmedbe ezt is itt:
[You can accidentally kill your cpu]"Any type of normal voltage that would be fine on a regular CPU, causes a violent obliteration on anything with X3D V-Cache."
Nagyjából ezt jelenti:
Mindenféle normál feszültség amely nem okoz problémát egy normál CPU-n, igen gyors megsemmisülést okoz mindenen, amin 3D cache van.Sajnos a 7800X3D-nál pont az Asus lapoknak volt hibás biosa, 1.35 voltig engedte a processzort, és Gamers Nexus elemzéséből kiderült hogy a processzor egy ponton több mint 1300 fokra melegedett, megolvaszotta rezet.
-
droti25
őstag
>
Sziasztok!
Mennyire normális az 5600x procinál a 76 fok, 24%-os terhelés(efootball 2024)alatt.
Én sokallom de nem értek hozzá. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Dragon3000 #33166 üzenetére
x3d eseteben elvileg nincs pbo, szoval illene tartani a 105W koruli erteket, gyanitom ez is biosfuggo.
-
Brekkk
senior tag
válasz
vezeralmos2 #33167 üzenetére
105W-os TDP-vel rendelekző procinál PPT:142W TDC:95A EDC:140A
Ezek a gyári értékekTehát akár összesen 142 W-ot is bekajolhat egy 5800X3D CPU, ha a másik 2 limitnek még megfelel.
Ebben a fogyasztásban a memória vezérlő fogyasztása is benne értendő.
Ami szintén fűt ám.Ha Prime95 small FFT-t ráküldöd, akkor 3900 Mhz környékére fog csak boostolni. 1-2 perc után. és 90+ lesz a hőmérséklete.
-
vezeralmos2
senior tag
válasz
Dragon3000 #33166 üzenetére
Igen, mert jó a bios. Előtte sima 3600 volt benne, azzal nem volt ilyen visszafogott, Auto-n azt feszelte ameddig bírta, azt le-offseteltem. Pedig ugyanaz a bios vitte mindkét cpu-t.
Hát a sima 5800X az "nyugodtan" mehet akár 120-130 watton, azon nem szigetel a cache.
De az is 70+ fokra melegszik 130 watton. -
Dragon3000
nagyúr
válasz
vezeralmos2 #33165 üzenetére
Akkor nálad az alaplap nagyon visszafogottan kezeli a cpu-t, alapjáraton is bőven 108W fölé mennek a 105W tdp-vel rendelkező cpu-k, ha terhelve is vannak.
-
vezeralmos2
senior tag
válasz
Dragon3000 #33162 üzenetére
Ha mindent auton-n hagyok a biosban akkor kb. 108 wattnál stabilizálódik a cpu nekem Cinebench alatt, és nem is melegszenek el a magok, tehát ha hosszabb távon kapna egy tartós terhelést akkor sem lenne kritikus a hőmérséklet.
Offsettel egyszer kipróbáltam, és felengedtem 115 wattig, akkor már szép lassan kezdenek felforrni a magok, úgy hogy szinte csont hideg marad a hűtő.
Szóval innen gyütt a 108 watt. Nekem is 4216MHz-et tart így 8 magon. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Dragon3000 #33162 üzenetére
fejből.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
vezeralmos2 #33158 üzenetére
Honnan jött ez a 108W?
-
Tomko78
őstag
Felraktam a legújabb biost , erre állandóan ez a kép fogadott indulásnál , hiába nyomtam én a Y-t semmi csak a N-re kelt életre akkor is csak ha kikapcsoltam a tpm-et . erre ma mondom megnézem már mi a franc lehet , elkezdtem nyomogatni a gombokat és az I -nél megcsinálta ezt a resetet vagy mit és jó lett
de akkor miért az Y kérte hogy nyomjam le
-
vezeralmos2
senior tag
-
CJ4567
nagyúr
válasz
hokuszpk #33156 üzenetére
Az 5800X3D-t sokkal komolyabban vették a gyártók, 1,35V fölött egyszerűen meghal a proci.
[link] A fent említett B550M Aorus Elite + 5800X3D kombóval ahogy látom, 120W, 4150-4225MHz-en megy a proci, ami dobozból kivéve teljesen normálisnak tűnik, és a VRM-ek is bírják.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
vezeralmos2 #33152 üzenetére
normal esetben ezeknel le van tiltva a tuning ; az, hogy a gyartok mar megint tulleptek az AMD ajanlasain megint mas teszta.
bios default beallitassal mennie kell abban a gigaban hiba nelkul. -
vezeralmos2
senior tag
válasz
DravenMoral #33151 üzenetére
De ha mindezektől most eltekintünk, természetesen be lehet állítani a Gigabyte lapban a processzort, némi sz*pás után, de vannak emberek, akik ilyennel nem akarnak foglalkozni, mert nem érdekli/nem ért hozzá.
Ilyenkor jön a képbe hogy lecseréli alatta az alaplapot olyanra, ami gyárilag normálisan kezeli a processzort. -
Floyd80
addikt
Asus-tulajok, nektek is azt írja a BIOS a mostani bios fájloknál (talán tavasz óta megjelent verzióktól), hogy nem UEFI és nem olvasható?
Ha Win alól indítom el (EZUpdate), akkor működik.
-
vezeralmos2
senior tag
válasz
DravenMoral #33151 üzenetére
Nem, nem én vagyok az undorító.
Nekem van 5800X3D processzorom, és nem emlékszem, hogy fikáztam volna.Aki leírja fórumon, hogy egy 3D Caches processzornak teljesen normális az 1.35, esetleg 1.4 volt, az egész egyszerűen ostoba.
Vegyél egy ilyen processzort, adjál neki ennyi feszt, de utána ne gyere sírni fórumra ha esetleg tönkremegy. -
DravenMoral
senior tag
válasz
vezeralmos2 #33150 üzenetére
Fejezd be légyszíves.
Amit művelsz, az már tényleg undorító.
Fikázod mindenhol az amd-t, bárki bármit ír neked, te mindig okosabb vagy, és most személyeskedsz is, nem először, nem csak ebben az egy csoportban.
Rád lett már szólva máshol ezért a viselkedésért.Figyelj. Az, hogy nálad mindig van valami gond az amd alaplapokkal, processzorokkal, az nekem már nagyon furcsa.
És az, hogy "az egyik haveroddal" történt ilyen, nem ad okot arra, hogy fikázd a gyártót, és lebeszélj bárkit a vételéről, mert szerinted gagyi és rossz.
Szólásszabadság van, de csak értelmes keretek között.
Mutass érveket az igazadra, szeretnénk látni képeket akkor arról az ismerős' 95fokos procijáról abban a lapban.
Én itt befejeztem veled, unom már látni az okoskodasodat minden csoportban. -
vezeralmos2
senior tag
válasz
DravenMoral #33149 üzenetére
Talán volt neked ilyen alaplapod ilyen processzorral? Nem.
Nekem viszont volt alkalmam személyesen is kipróbálni egy ilyen számítógépet.
Megkímélnéd a fórumot a további értelmetlen okoskodásodtól és a kedves tulajdonos szándékos félretájékoztatásától? Fantáziálni lehet menni a filozófia szakra.
Köszönöm -
DravenMoral
senior tag
válasz
hokuszpk #33148 üzenetére
Nekem már múltkor adtatok egy pontos kiigazítást, azóta ezek a dolgok mennek fejben, de köszi, hogy újra kiokosítottál egy kicsit, nem árt, ha ismételjük az eddig elsajátított tananyagokat.
Itt nem volt vita, szimplán csak nem értem, hogy a vezeralmos2 szerint említett 1.35v hogyan lenne annyira sok, hogy egy 360-as aio alatt 95fokon throttlingoljon a proci. Ez lehetetlen. Még 1.4 körül/fölött is.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
DravenMoral #33144 üzenetére
1.35V -t lightos terhelesen el kell viselnie a cpunak ; normal esetben ahogy emelkedik a kihasznaltsag, vissza kellene esnie 1.3V ala.
Sajnos adhat neki a lap akarmennyit, nemveletlenul mondjuk, hogy a hwinfoban a VID ( "ennyit kerek" ) helyett az SVI2 TFN ( "ennyit kapok" ) sorokat kell figyelni. Tovabba a hwinfo nem veletlenul vezette be a "power reporting deviation" sort, amivel azt saccolja, mekkorat hazudik a lap. A hwmonitorban ez utobbi nincs, ezertsem nezzuk azzal a Zent.
ettol fuggetlenul szerintem a vitaindito Giga lapban siman mennie kell az 5800X3D -nek. -
PuMbA
titán
válasz
MZsoltee #33141 üzenetére
Értelek. A világban történő jelenlegi események és az elmúlt 2-3 év alapján én nagy áresést nem várok, engem meggyőzött a váltásról a jelenlegi árszint.
A B550-hez képest én nem vettem észre rajta, hogy belépő lap lenne. Ugyanaz a kategória szerintem. Memóriák esetén is semmiféle belépőről nincs szó, hiszen 6000Mhz CL30-ról beszélünk. A sweet spot az AMD szerint 6000MHz és 30-as CL-nél jelenleg jobb DDR5 kiszerelés nem létezik gyárilag így a megjelenése után 2 évvel
Harmadik pedig, hogy az AM4-be a B550-nel ugrottam bele, még egyszer ezt a hibát nem akartam elkövetni, hogy akkor veszek alaplapot, amikor a socket támogatása mindjárt véget ér. Ezáltal jól elvágtam magam a processzor frissítése lehetőségektől. Ezek miatt döntöttem én így.
-
4264adam
veterán
+ 1 Ugyanazt a lapot vettem meg én is
Csak 7500F-el amit + 200Mhz PBO CO: -30 használok.
#33141MZsoltee : 7500F az 5800X3D tudásával jön köszönhető a Zen4 IPC-nek és ezt 80k-s árával. Szóval pontosan az 5600X árában van.
Memóriák pedig CL30 6000Mhz alacsony Latecy-vel. Kérdésedre válaszolva igen a DDR4 CL16 3200Mhz éra már megvan DDR5-ön.
Amiben az 50k-s alaplap elmarad az a Realtek hangkártya ALC896 megléte egy ALC 1200-al szembe (de ez megint nem szignifikáns különbség) plusz a WIFI / Bluetooth modul hiánya. Bluetooth pótoltam 2.500Ft-ból.Ha ügyes vagy akkor 70k-ból megléped a cserét, én is ennyit költöttem és újra 3 év garancia van mindenen illetve jön majd bele a Ryzen 8xxx.
5600X-->5800X3D csere is pontosan 70k ráfrditást igényel.
-
vezeralmos2
senior tag
válasz
DravenMoral #33144 üzenetére
Értem, ez nagyon jó, de azon nincs 3D cache, ami szigetel, azért visel el 1.35 voltot
-
DravenMoral
senior tag
válasz
vezeralmos2 #33143 üzenetére
1.35v egyáltalán nem sok.
Mikor undervoltolgattam a procimat (R7 5700x),
All core 4.7Ghz, Cinebench R24 alatt mikor minden mag 1.34-1.35v-on ment, úgy volt 64 fokos a proci,
Undervolt után pedig 1.29-1.30v és így 60 fok.
Pedig kapott all core -20co-t is mellé.
Szóval nem, nem emiatt fog felforrni a proci. -
CJ4567
nagyúr
válasz
vezeralmos2 #33139 üzenetére
1,35 fölé nem mehetett, az a maximum, amit bármilyen alaplap adhat az 5800X3D-nek. Igors lab rájött, hogy az alaplapokhoz adott programokkal 1,35 fölé lehet menni, és szinte azonnal ki is nyírtak egy 5800X3D-t.
-
MZsoltee
veterán
Értem, hogy a 5700X és a 7500F ugyanazt tudja játékban. De egy az ára is, nekem az előrelépés akkor lenne, ha ezt mondjuk 20-30%-al olcsóbban csinálná. Tehát mondjuk az 5600X árán jönne a 7500F.
Van két jó alaplapom és 2*16 és 2*32GB DDR4-em, nem látom értelmét ezeket mind kidobni, lecserélni. Ha mennék akkor max 7800X3D-re mennék, de az már húzosabb, csak a proci 160k. Ha 5800X3D 100k körül kijön én jó darabig boldog leszek 1440p-n a 6800XT helyett, majd egy 8 gen AMD vagy 5 gen Nvidia felsőközép vga-val is elbír majd szerintem.
Az általad említett B650-es lap és a B550-es között szerintem felszerelétségben lehet különbség, az szerintem egy belépő B650-es lap lehet. A memóriák tekintetében nem tudom ez már az a szint, mint a ddr4 esetében a 3200 CL16 volt. Ha nem, akkor igazából van egy belépő szintű a platformon első generációs alaplapod és egy belépő szintű DDR5 memória KIT-ed. Ez nem feltétlen elég az AM5 teljes életpályájára. Ha csak egy gen jön, akkor igen, de ha több akkor valszeg vagy a ram, vagy a lap szűk keresztmetszet lehet majd. De nincs jósgömböm, csak próbálok előre gondolkodni. Én maradok AM4-en, ha elfogy az 5800X3D, akkor majd váltok platformot.Kiderül mikor lesz az és mi lesz akkor majd a kínálat és mit lesz majd akkor érdemes megvenni. -
DravenMoral
senior tag
válasz
vezeralmos2 #33139 üzenetére
Könnyedén megeshet, hogy nem volt jó az alaplapi felfogatás, nem volt teljesen pontos.
Intelnél nagyon sok ilyet lehetett tapasztalni, de hallottunk már am4-nél is.
Azzal tudták megoldani, hogy cserélték alaplapi felfogatást.
De még az is lehet, hogy egyáltalán rossz távtartókat használt.
Sok hibalehetőség van, viszont olyan nincs, hogy egy 360-as aio-val, és kétszeri újrapasztázással 95fokon throttlingol a proci, hacsak nem pontos a hőátadó felület.
Már több csoportban is olyan lenézően, ledegradálóan vontál le sokmindenről, főleg amd-ről következtetéseket, hogy kezd kicsit idegesítő lenni, drága barátom.
De sohasem mutatsz pontos érveket.. -
vezeralmos2
senior tag
válasz
CJ4567 #33138 üzenetére
Nem tudom, de nem 1.3-at az biztos.
Először nem volt rá elég neki egy 5 csöves 120-as Alpfenön torony, nekem már az gyanús volt. Aztán vett rá egy Liquid Freezer 360-at, azzal is instant 95 fokos volt benchmark alatt, még kétszer újra is pasztázta hogy nem rontott-e el valamit.
Aztán asszem a ryzen masterrel tudta alulfeszelni windowsból. -
CJ4567
nagyúr
válasz
vezeralmos2 #33135 üzenetére
Pontosan hány V-ot kapott abban az alaplapban?
-
PuMbA
titán
válasz
MZsoltee #33134 üzenetére
Szerintem az ár már egyáltalán nem probléma. Én most váltottam ASUS TUF GAMING B550 PLUS + 5600X-ről egy AsRock B650M-HDV/M.2 + 7600-ra. Ezen alaplapok árai jelenleg megegyeznek. Minden tud az AsRock alaplap is, amit tudni kell és throttling mentesen mennek benne a csúcs AM5 procik is. Egy 7500F vagy 7600 teljesítménye játékokban pedig ugyanott van, mint egy 8 magos 5700X.
-
vezeralmos2
senior tag
válasz
DravenMoral #33129 üzenetére
Saját szememmel láttam az érékeket a lapban, de biztosan nem lesz ilyen problémája.
-
MZsoltee
veterán
válasz
hokuszpk #33133 üzenetére
Igen én is ezt látom, ezért merült fel a kérdés és hátha valakinek van infója is.
A memória már közeledik árban. A lap szerintem még drága, 50-60k között jó B550-es lapot venni, de ilyen felszereltségű lapot B650-ből 75-80k körül kapni.
GIGABYTE B550 Gaming X V2 45k / GIGABYTE B650 Gaming X 80k Prociból pedig a 6mag/12szál annyi (7500F), mint a 8/16 (5700X). Illetve ahogy Te is írod olcsó proci (<50k) még egyáltalán nincs. -
MZsoltee
veterán
Valakinek van infója arról, hogy az 5. gen cpu-kat meddig gyártják. Egyelőre teljesen megfelelő a két AM4-es gép itthon egy 5800X és egy 2600-as, de ha az utóbbinak véres lesz már a torka, akkor átmenne abba az 5800X és a helyére kerülne egy X3D. Szerintem még egy, akár két évig is jó vagyok így, de eszembe jutott, mi lesz, ha hirtelen kivezetik az 5800X3D-t? Mivel a platform csúcs procija, így nem lesz olcsó használtan se, most is 5-10k-val olcsóbb csak ha esetleg felkerül egy-egy, mint boltban.
Szóval tudjuk-e mikor állnak le a gyártással?
-
CJ4567
nagyúr
válasz
DravenMoral #33129 üzenetére
Túlságosan nem is lehet túlfeszelni egy 5800X3D-t, mert van egy AMD által felvázolt maximum, ami fölé nem mehetsz.
-
FingR86
őstag
válasz
vezeralmos2 #33126 üzenetére
ad neki pbo2 alatt egy kis (-25) CO-t és nem lesz gond.
-
vezeralmos2
senior tag
válasz
knoxhu #33127 üzenetére
Azért, mert ugyanilyen lapba vett ismerősöm ilyen procit, és akármilyen hűtővel is instant 95 fokos volt a maghő, mert túlfeszeli. Biosban se lehet letrükközni mert a csodálatos Gigabyte bios nem ad rá normális lehetőséget.
Míg nekem egy Asus prime b450-plus lapban elég rá egy 10 ezer forintos toronyhűtő(SE-914-XT) Úgy hogy hozzá nem nyúltam a bios beállításokhoz.
-
knoxhu
senior tag
válasz
vezeralmos2 #33126 üzenetére
Miért gondolod hogy felrobban? Új alaplapot már nem vennék, akkor inkább hagyom a francba az egészet
-
knoxhu
senior tag
válasz
vezeralmos2 #33124 üzenetére
GIGABYTE B550M AORUS ELITE de ez még csak terv. Remélem idén összejön, 5700x van most benne.
-
knoxhu
senior tag
válasz
Bile Demon #33121 üzenetére
Köszönöm neked is és mindenkinek, úgy tűnik megy minden!
Remélem legközelebb az 5800x3D miatt jövök kérdezni -
janos666
nagyúr
válasz
knoxhu #33115 üzenetére
Nem árt rénézni, és akár újra kiválasztani az XMP profilt akkor is, ha látszólag azon áll, mert van olyan Setup, ami csak átállítja a kézzel is szerkeszthető értékeket XMP-re, amikor rányomsz egy ENTER-t a profilra, de utána nem tölti be mindig az XMP-t, hogy kézzel még finomhangolhasd az értékeket (az XMP-ből betöltöttel indulva).
Illetve lehet, hogy emelned kell egy picit a SoC feszültségen, ha single-ről dual rank-re váltasz. Az is elképzelhető, hogy ha single rank-el ment 1T command rate-en, dual rank-el már nem fog (legalább is GearDown nélkül, amit én pl. nem használok/javasolnék). -
knoxhu
senior tag
Köszönöm mindkettőtöknek, feszültséggel nem akarok szórakozni!
-
hokuszpk
nagyúr
-
vezeralmos2
senior tag
válasz
knoxhu #33115 üzenetére
Illik bemenni a biosba a DEL/F12 gomb segítségével, és a memória profilját átkapcsolni 3600MHz-re.
Az időzítéseket magának beállítja az alaplap, szóval javaslom hagyd Auto-n.
Te magad is szórakozhatsz vele amennyiben van időd sok sok órányi Youtube tananyagot átrágni, és utána még pár órát elszórakozni vele a saját gépeddel.
Ja és a feszültségre figyelj oda hogy 1.35 volt, vagy a RAM gyári adatának megfelelő érték legyen állítva!
Feszültséggel próbálkozhatsz lejjebb is menni, tesztelni kell, hogy kisebb fesszel stabil-e a rendszer. (1.3-1.33V) Így hűvösebb modulokat kaphatsz. -
knoxhu
senior tag
Ha kicserélek 2x8 GB RAM-ot 2x16 Gb-ra akkor kell valamit allítanom BIOS-ban? Újra be kell kapcsolni az XMP profilt hogy 3600-on menjenek? Köszönöm!
-
janos666
nagyúr
Az ASUS B550-E is megkapta a ComboV2PI 1.2.0.B-t. A fTPM-et is frissíti/reset-eli.
Furán kezeli a memória / fabric tuningot. Sehogy sem sikerült rávennem, hogy menjen a régen teszt-stabil 3800/1900 (minden sub-timing kézzel ugyan oda állítva). De 3733/1866 megy hiba nélkül. Viszont fura, ami a SoC fesszel történik, mert a minimális +0.006 offset mellett is 1.205 köré kerül a SoC fesz. Régen 1.15-el volt stabil a 3800/1900 (ami viszonylag soknak számít). Pedig Auto-n hagyva 0.95-öt ír, amiből azt várnám, hogy offset módban ehhez az értékhez adja hozzá a manual offset-et, de nem ez történik (mint ha ilyenkor ütne csak be az ASUS által javasolt + offset, mikor +0.0006-ot állítok).
Remélem, hogy ezzel az fTPM frissítéssel már tényleg nem lesz "fTPM stutter". -
MaddeNNNN
addikt
Sziasztok
Sikerült beszerezni elég olcsón egy samsung b die 2x16GB Dual Rank kitet, így fél nap szórakozás után ide jutottam velük.
Esetleg ha valaki lát még valamit amin lehet csiszolni, szívesen veszem.
BTW kijött ASRock lapokra a P3.20-as bios AGESA Combo V2 PI 1.2.0.B-vel és van Curve Optimizer. Nem tudom előtte lévőben is volt-e, én 2.20-ról váltottam.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
DravenMoral #33110 üzenetére
ez a melos gepem, ez igy teljesen stabil, honapok ota ezzel az idozitessel megy.
csak most elkezdett piszkalni a kisordog, hogy lehet menne ez a ram tobbet is
majd valamikor karacsony es ujev kozott lesz egy kis nyugi, na majd akkor matekolok vele. -
DravenMoral
senior tag
válasz
hokuszpk #33105 üzenetére
Én amint beállítottam 4-re azt az értéket, azonnal stabil lett a rendszer bármi alatt.
Azóta is úgy ketyeg, egyszer nem kellett hozzányúlnom semmihez.
Előtte kinlódás volt.. Abszolút nem akart 3600-on menni.
Lehet, hogy ha 3-ra állítod, akkor is stabil lesz, én inkább beállítottam 4-re, mit vesztek vele.. Legalább biztosan a stabil faktorban maradok. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
DravenMoral #33044 üzenetére
hat most elgondolkodtam, lehet ez a nyuves Micron azert nem megy feljebb, mert a twrrd -t 2-re traineli be ?
-
kemotox93
csendes tag
Eddig jutottam továbbra is szivat az FSB. Biosban pedig 100. Spectrum is letiltva. Befolyásoló tényező egyébként hogy modolt Win11 és a Hypervisor probléma ezért állhat fent?
-
Bile Demon
őstag
válasz
vezeralmos2 #33100 üzenetére
Sose próbáltam gyári órajelen a fogyasztást (névlegesen 88W), ami all core 4GHz-t jelent "kissé túlfeszelve" gyárilag.
1 magos turbo 4400MHz gyárilag.Próbáltam all core 4400-on. 1.1V körül elég volt neki. A 4500-hoz 1.15V,
4600-hoz 1.18V. 4800-hoz 1.26V, de az már hűthetetlen volt és így nem is tudtam agyon tesztelni. Az extra 300MHz nekem nem ért meg +20% fogyasztást.
A 4500MHz még épp hűthető AVX2 P95 terheléssel is. Nekem ez fontos volt a stabteszt miatt.Később vettem Noctua hűtőt, de a kitesztelt órajelen nem változtattam.
Most ránéztem:
(4500MHz all core)
P95 NO AVX small FFT, 1.15V, 108W, 70fok
P95 AVX2/FMA3 small FFT, 1.19V, 177W, 95 fokValós applikációkban 70-75fok, amikor a GPU is befűt a házba...
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
vezeralmos2 #33094 üzenetére
"Amúgy tudnál nekem linkelni memória-hibázás feltáró tesztet? Olvastam hogy valamit használtok."
-
kemotox93
csendes tag
válasz
Bile Demon #33099 üzenetére
sajnos én sem értem offolva van és mégsem érem el a 100MHz
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Ryzen 7 3800XT (AM4)
- Intel Core Ultra 9 285k /// Teljesen ÚJ // Üzletből, számlával és 2 ÉV Garanciával
- ÚJ, bontatlan AMD Ryzen 5 7600X BOX AM5 4,7 - 5,3Ghz
- AMD Ryzen 9 3900X 12-Core 3.8GHz (64M Cache, Up to 4.6GHz) AM4 Box Processzor!
- Intel Core i7-6700K 4-Core 4GHz LGA1151 (8M Cache, up to 4.20 GHz) Processzor
- Bomba ár! Dell Latitude 5320 - i5-1145G7 I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- HP 200W (19.5V 10.3A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm töltők + tápkábel, 928429-002
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! DELL OptiPlex 3050 asztali számítógép - i5 7600 16GB RAM 256GB SSD GTX 1650 4GB GDDR5
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest