Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Petykemano

veterán

válasz S_x96x_S #6496 üzenetére

Az ábra alapján a Monet mondjuk pont nem valószínű, hogy megérkezne AM4 foglalatba.
    LPDDR4/X arra utal, hogy csak forrasztott megoldás várható belőle.

Vajon lehet-e köze ennek a korábban említett AMD Sabrina nevű fejlesztéshez? (Bár ott Zen4-et említettek és LPDDR5-öt), tehát legfeljebb elődje lehet annak
    Lehet, hogy ez fogja váltani a Teslákban a Picassot?
    (Ez IGP szempontjából szerintem még egy handheld konzolnak is kevés)

Zen4@AM4
    Én nagyon meglepődnék több szempontból is.
    Egyrészt mert nem hiszem, hogy olyan sok lapkájuk lenne, amit a desktop piacon szeretnének kiszórni. Ennek akkora lenne létjogosultsága, ha a Zen4 ellátottság jóval meghaladná a DDR5 ellátottságot. De az én csak arról a 20000 wpm-ről hallottam még egy-két éve, amit az AMD lekötött. Szóval nem hiszem, hogy ez bekövetkezne. Az meg nem fogja zavarni őket, hogy ha drága a zen4 és a DDR5 is, mert alig lehet kapni.
    Másrészt így is van hőbörgés az korai AM4 alaplap vásárlók között. Biztos lennének, akik örülnének, mondjuk az 500-as sorozat vásárlói, akik feltehetőleg megkapnák a támogatást, de más szempontból pedig olaj lenne a tűzre. Most az mindegy, hogy igaza van-e, vagy hogy milyen hosszantartó támogatás elvárható vagy nem várható el, attól még végigfuthat egy felháborodás-hullám.
    Harmadrészt a Rembrandt-ot elvileg mindenképp ki fogják adni AM5-re (elvileg hónapokon belül). Ha közben a Zen4-et kiadnák AM4-re, akkor azzal alávágnának a saját AM5 platformjuknak, amivel egyébként eddig a Zen4-et hirdették.

Persze a kényszer nagy úr, ha nincs DDR5, akkor ez egy járható vészforgatókönyv.

Az én várakozásom az, hogy kiadáskor a készlet szűkössége miatt a Zen4 drága lesz az AM5 alaplappal és DDR5 memóriával együtt.
    Amit az AMD azzal fog kompenzálni, hogy az eddig lebegtetett 300-as chipsetre engedélyezi a Vermeer/Cezanne, esetleg a Vermeer-X támogatását is, de utóbbi nem fog már olyan nagy rivaldafényt kapni. Megtehetné persze, hogy leszarja a régi alaplapok támogatását, vegyél újat, sőt, vegyél Zen4-et, de szerintem az a helyzet, hogy nem tudná kiszolgálni a piacot Zen4-gyel, mert nincs annyi wafer lekötve számukra. Viszont remélhetőleg pár évig még el kívánnak adni N7/N6 termékeket is, hogy legyen bevétel.

Új hozzászólás Aktív témák