- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Házimozi belépő szinten
- Home server / házi szerver építése
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petykemano
veterán
"Ez megszüntetheti az említett szűk sávszél problémáját.
A közös címtér miatt meg nem kell majd mindent betölteni a cpu-n levő ramba, csak ami kell, így a gyorsítótárban elfér a fontos adat és ami később kell majd át lehet tölteni a fő ramból (már azt is gyorsabban ddr5 alapokon).
Én mindenképp a zen4 vagy zen5 időszakára várnám a következő nagyobb design ugrást emiatt. Azt nem tudom persze ez már 3D tokozás lesz-e, vagy csak esetleg 2.5D, vagy marad 2D mint a mostaniak. Hely szempontjából a 3D a legjobb, de a hűthetőségnek erősen gondot jelent. A 2D ügye sok helyet igényel, és esetlegesen nagyobb távolságokat ami késleltetésben nem jó. A 2.5D egy jó kompromisszum lehet."Igazából az AMD-nek már megvan a technológiája erre: HBCC
Az pont azt csinálja, hogy a GPU fedélzeti ramját csak gyorsítótárként használja.A cache layerekről persze általánosságban elmondható, hogy minden layer hozzáadhat egy adatkérés késleltetéséhez - amennyiben az nem található meg a cache-ben. Ezt persze szerintem okos prefetcherekkel kezelni, meg azért 2-8GB elég gigantikus ahhoz nagy legyen a haszon az esetleges veszteséghez képest.
Azt nem tudom, hogy vajon a HBCC milyen késleltetést adott hozzá a pcie-en keresztüli adateléréshez? És hogy ehhez képest ha egy ilyen megoldás a RAM előtt van L4$-ként, akkor ahhoz képest ez milyen. Valamint hogy mennyit számíthat az a ram késleltetésében, hogy a HBM2 nagyon közel (pár mm) van az IP chiphez szemben a RAM-mal, ami pár cm-re.
Teszem hozzá, a HBM2 valószínűleg nem késleltetés-bajnok, különben már rég használnák ilyen célre.
A 3D szerintem abban segíthet "csak", hogy szükséges-e interposer. Mert ha most az IOD tetejére rá lehetne pakolni HBM-et, az már most is működne.- (Más kérdés, hogy vajon a két lapka közötti szintkülönbséget mivel hidalnák át?)
Ugyanakkor meg azt is tudjuk, hogy az interposeres lapka-összeköttetés lényegesen tudná csökkenteni a fogyasztást, ami pedig az IF esetén így se kevés.
Bár az IO lapkára pakolni valamilyen cache-t egészen adná magát, hiszen azon keresztül fut minden memória felé való kérés. Én ugyanakkor lehet, hogy több potenciált látnék abban, hogy a compute lapkák 3D tokozásával alá, vagy alá-fölé akár több rétegben (nem is feltétlen HBM) cache-t tennék. Valószínűleg L4$-nek nevezném, megtartva jelenlegi L3$ méretét.
Ugyanakkor érdekes kérdés, hogy vajon mennyit érhet (hány % IPC) egy ilyen?
-
S_x96x_S
addikt
> Én így képzelem jelenleg:
> 2022 év vége:
> zen5 cpu chiplet 1db (16mag) 5nminkább 2023 lesz abból, hogyha 12-18 hónapos váltásokat nézünk.
És szerintem maradnak 8-12 -es core méretnél, mert az
- AVX512
- SMT4
rengeteg helyet elfoglal.
habár ki tudja ...
de szerintem a következő pár évben az egy core-ra eső teljesítményt próbálják növelni.de az is lehet, hogy több különböző chiplet lesz.
-
A jelenlegi 2D tokozás előnye lehet a hűthetőség. Nagyobb méretű a komplett CPU/APU, ezáltal nagyobb a hőátadó réteg mérete, vagyis nagyobb felületen lehet hűteni...
Szóval én inkább várnám azt, hogy nő a CPU-k mérete...Nagyon optimista vagy, hogy 5nm-en egy chiplet lehet 16 magvas. Ez esetben a chiplet mérete fog megnőni, mert a 7nm -> 5nm váltás nem hoz fele akkora mérteket.
Új hozzászólás Aktív témák
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Fotók, videók mobillal
- Le Mans Ultimate
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Xbox Series X|S
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! XFX MERC 310 RX 7900 XTX 24GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- LG 65QNED86T / 65" - 164 cm QNED / 4K UHD / 120Hz & 3ms / HDR 10 Pro / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Újszerű HP 250 G10 - 15.6"FHD IPS - i3-1315U - 8GB - 512GB SSD - Win11 - 1,5 garancia - MAGYAR
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix GTX 1080Ti 11GB GDDR5X Videokártya!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest