Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    AMD Roadmap rekonstrukció

    Új infót nem igazán tartalmaz, csak egy teljesebb képet mutat.

    A tartalomhoz:
    A mobil részt értem.
    A Renoir-ból készítik a Van Gogh-ot, ami RDNA2 IGP-vel rendelkezik, a Cezanne-t, ami zen3 magokkal és a Lucienne-t, ami a Dalit váltja és a Renoir még kisebb változata (4 mag, ilyesmi)

    A mobil következő lépcsőjét is értem. Fogják a Van Gogh-ot és cserélik abban is a zen2 magokat zen3-ra és portolják az egészet a 6nm-nek nevezett node-ra.

    Amit nem értek az a desktop vonal.

    A rekonstruált roadmap-en jelzett évhatárok alapján a Vermeer eleve késésben van pár hónappal.
    Majd ezt követően jön egy új zen3+7nm verzió, ami látszólag semmilyen újítást nem kínál.
    Elvileg a Vermeer az utolsó AM4 foglalatos cpu, ez alapján lehetne azt gondolni, hogy biztos a Warhol DDR5 verzió, de mindenki azt mondja, hogy annak semmi értelme nem lenne, hiszen a DDR5 drága.
    Lehetne még arra gondolni, hogy biztos emelik a magszámot és mondjuk nem 2, hanem akár 3 chiplet is elfér a foglalaton. De ahhoz meg akkor épphogy indokolt lenne a DDR5.
    Vagy csak simán faraghatnak az IO lapkán? Nyilván azt is lehet jobb node-on készíteni, csökken a fogyasztás, jobb fclk érhető el, stb. De nem felesleges úgy portolni az IOD-t, hogy közben nem cseréled DDR5-re a memóriavezérlőt?
    Lehet valami más egzotikum? 3d Stacking, vagy ilyesmi?

    Abu azt mondta, hogy a zen4-et az AMD először szerverbe hozza. A Warholra valószínűleg azért lehet szükség, mert a zen4 5nm-en készül és nincs elég kapacitás. De így meg bukják azt, hogy a selejtes lapkákat a desktop piacon lehet kiszórni.

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák