Új hozzászólás Aktív témák
-
spyduck
nagyúr
Sajnos a neonok nem igen esznek, remélem nem ebbe fognak belehalni
-
SzalaiG
addikt
Hozott az egyik haver egy szivacsos biológiai szűrőt. Használ valaki ilyet?
-
rien
senior tag
Nekem reggel 28 fok volt az akiban (nem ment be alá hiába volt 2 liter hideg víz este, az fél fokot hűtött azonnal de többre nem volt jó) de délutánra megmaradt a 28 fok a kiemelt tetővel
(mondjuk ma nem is volt annyira nagyon meleg errefelé mint a hétvégén).
Most már elkezdett hűlni a víz perpill 27,5 fok van. Nálam napi 12 órát megy a világítás. -
SzalaiG
addikt
Kaptam ma egy "erden" guppi hímet. Tud erről valaki valami bővebbet?
-
válasz
SzalaiG #4680 üzenetére
Hogy új halakat egyből betesz az akváriumba.
Célszerű beszerezni egy karantén akváriumot. Nem kell nagy, 15-20 L egy vízforgatóval elég, abban elvannak a halak egy hétig.
Ha minden rendben, akkor bele lehet tenni őket a nagyba.Víz nálam 29 fokos, remélem, egy kicsit hűl az idő a héten. Aztán majd meglátjuk. Egyelőre még nem hűtöm, nem látom szükségét. Kicsit visszavettem a világítás idejét 6 órára. Egyelőre ennyi. Ha kevés lesz, akkor megy a 14 cm-s gépventi a víz fölé. Párolgás = hűtés elven. Hatásos, és egyenletes, nem fáznak meg a halak. Hátránya, hogy naponta kell vizet pótolni, de azzal is lehet legalább hűteni kicsit, 2 fok differencia még nem számít.
-
zsoltinnó
aktív tag
Ezt a hozzászólást egy fórumon olvastam! idézem:
"Helo, Tudomásom szerint a darakór elleni legjobb védelem, hogy felviszed a víz hőmérsékletét 28-30 fokra és akkor magától kipusztul. Nem kell akkor semmi vegyi kezelés. Ha már kiszedted a halakat és kezelted akkor az aksi vizét melegítsd fel, 1-2 nap és visszarakhatod a halakat is.."
-
zsoltinnó
aktív tag
válasz
spyduck #4677 üzenetére
Jobban jársz ha kivágod a neonokat az aksbó!Azoknak annyi sajna!
Mikor kifejlődik a kór és leválik a halról ismét az aksialjára merül!Nálam is a neonok voltak a gyenge láncszemek!.A szumátraiak szívósabbak voltak!Csak az egyik kapta el de az megjavult nehezen! Az összes neonom elpusztult akkor!
-
DirtyFREE
tag
válasz
spyduck #4674 üzenetére
Sera Costapur F 50 ml
A SERA costapur hatékony ellenszere a darakórnak és a parazitáknak. Biztonságos a halakra és növényekre nézve. A vízben úszó és talajon lévõ még ki nem fejlõdött parazitákat is megöli, 800 liter vízhez elegendõ. (Ichthyophthirius, Costia, Chilodonella, Tr ...
-
zsoltinnó
aktív tag
-
rien
senior tag
válasz
spyduck #4671 üzenetére
Húú sajnálom
Én nem nagyon tudok mit mondani még hál'Isten nem találkoztam darakórral.
Viszont a baktopur szerintem nem jó rá az bakteriális fertőzésre jó, nem paraziták ellen.
Azért próbáltam neked keresni: itt sera costapur + ectopurt írnak, lentebb az olcsó parakillt és a malachitzöldet ajánlják még.
A Horn - Zsilinkszy könyv szerint: A betegség specifikus gyógyszere a malachitzöld (Parakill, Formit). A gyógyszer megválasztásával azonban vigyázni kell. A gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy a neon, a vörösneon nem viseli a Xantakridin vagy Tripaflavin oxidáló gyógyszereket, ezektől könnyen elpusztulnak. Kezelés után javasoljuk az Aqua-Food Gyógytáp etetését.
(nem tudom megvan-e a könyv neked, ha nincs szívesen beírom a teljes részt a darakórról)
a szűrőt meg gondolom végig ki kell kapcsolnod a kezelés alatt -
-
rien
senior tag
29,5 fok volt a maximum
hideg víz meg minden egyéb hűtés nélkül és szerintem ma melegebb is volt mint tegnap, meg a reluxa se volt lehúzva egy percre se mint tegnap egész nap...úgyhogy örülök
világítás kikapcs. után beöntök 2 liter hideg vizet, hátha reggelre sikerül elérni a bűvös 27 fokot vagy akár alámenniSzalaiG: talán két éve volt, hogy többünknél a guppik hullottak nagyon a melegben
pedig igénytelen, szélsőséges körülményeket is jól tűrő, strapabíró halnak tartják őketde 30 fok felett azért benne van a pakliban, hogy előfordulhat némi halhullás
-
rien
senior tag
Ma úgy üzemel az aki, hogy az esti háló rajtamaradt (nekem ilyen hálóm van nem szúnyogháló, a lyukak átmérője 7-8 mm). Két ~2 cm magas parketta került az akvárium szélére és erre ment rá a tető. Az etetőnyílásról is levettem a tetőt, az enyém 30 cm x 8 cm-es nyílás.
Remélem így nem megy 30 fok fölé a hőmérséklet de majd beszámolok. Perpill közelít a 29 fokhoz a reggeli 28-ról. -
zsoltinnó
aktív tag
Nálam 26,5 fokos a víz!Néha be is kapcsol a fűtő!
Pedig iszonyat meleg van a lakásban!
-
rien
senior tag
válasz
mejanos #4663 üzenetére
Hát napi pár %-nyi vízcserére gondoltam. Nálam így nyár tájékán jó ha két üveggel betudok rakni a halak javára vizet a hűtőbe, ez max. 4 liter de inkább 2 liter szokott lenni. A durván 90 liternyi 31 fokos vizükön ez nem sokat mozdít.
És megjegyzem a jég hidegebb mint a hűtött víz
Ha te úgy bejégkockáztad az akidat, hogy 3 fokot csökkent a hőmérséklet
ott nem zavart, hogy esetleg megfáznak a halak?
Én tegnap csak a tetőlevételt alkalmaztam éjszakára. 31 fokról 28 fokra hűlt reggelre a víz (br.112 liter).
Még esetleg hideg vízzel lehet hűteni 1-2 fokot rajta. Nekem egy is elég mert alapból 25 fok felett szokott lenni a hőmérséklet (26-27 inkább). Pedig a fűtőm 19 fokra van tekerve (ez a minimum rajta) és mikor vettem pont az ellenkezőjét mondta a faszi a boltban, hogy ahogy telik az idő majd úgy kell tekernem feljebb-feljebb rajta, hogy meglegyen a hőfok hát nem jött beDe semmiképp se hinném, hogy rosszabb lenne a halaknak ha hűtesz rajtuk akár 3 fokot hirtelen ahogy te tetted (én azért egyszerre ennyi fokot nem szoktam hűteni) minthogy hagyod őket 30 fok felett kínlódni.
-
rien
senior tag
válasz
SzalaiG #4658 üzenetére
Tipp 1: Hűtőbe amennyi vizet tudsz berakni hűteni, majd beönteni.
Tipp 2: Jégakku
Tipp 3: Éjszakára levenni a tetőt, ha van ugrásra hajlamos hal akkor szúnyoghálót használni.
Tipp 4: Tetőt levéve az akira állítani a ventilátort.Ezek nagy részét itt a topikban kaptam tippnek pár éve
-
SzalaiG
addikt
Víz 29fok árnyékban...
Mit csináljak velük? Ma kaptak fagyasztott kaját.
-
spyduck
nagyúr
31-32 fokos az akváriumom, csodálom, h eddig még senki nem halt meg
-
SzalaiG
addikt
Kitakarítottam az akváriumot.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Apple asztali gépek
- Diablo IV
- Milyen videókártyát?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- HTPC (házimozi PC) topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- iKing.Hu - Apple iPhone 12 Pro Max - Silver - Használt, megkímélt
- LG 55C3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T590 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C Dock G5 docking station (5TW10AA) - 3x4K felbontás, 120Hz képfrissítés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest