- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
Új hozzászólás Aktív témák
-
TeeJay
félisten
ja értem akkor csak az a mérvadó hogy kisütés alatt mennyit tud kihúzni belőle ugye?
ha azt nézem hogy 2200mA-t tud akkor inkább még nem dobom ki mert valamire lehet használni a párjával, a másik meg teljesen jó bár az eredeti 2600mAh-t nem hozza már...most azt nézem melyik akkut éri meg venni ezekből az alacsony önkisülésű fajtákból
Sanyo Eneloop amit elsőre kinéztem csak itthon minden üzletben elég drága
Panasonic Infinium, 100mA-al nagyobb hasonló árban mint az Eneloop
van még ilyen Varta Ready2use de a varta mint márka nem annyira szimpatikus
az Ansmann maxe szerintem túl drága (ott a márkanevet kell inkább megfizetni...)
a GP akkuról meg nem sokat hallottama Sony, Duracell, Energizer nem gyárt ilyen újféle akkukat???
-
TeeJay
félisten
mindegy, egyelőre az Ansmann akksikat hagyom mert az egyik valamiért nem oké pedig 2200mAh-t ki tud belőle szedni csak valamiért töltéskor nem áll le a dolog és már 3,4Ah-t mutatott berakott kapacitásnak de még mindig nem állt le a töltés
pár refresh-t majd csinálok még vele hátha megjavul
a Sanyo akksi meg tökéletes, de amint megveszem a tükrös gépet meg a rendszervakut
venni fogok 2-3 garnitúra Eneloop-ot vagy hasonló féle akkut mert inkább 2Ah-t töltök ritkábban mint egy nagyot gyakran a kisülés miatt... -
TeeJay
félisten
beraktam a két Ansmann-t tesztre
csurig le voltak merülve meg a fényképezőgép még csak nem is villant ha bele raktam
tehát teszt módra nyomtam, ugye ilyenkor feltölti
700mA-ra tettem hogy gyorsan menjen
és írattam ki vele az aktuális töltőáramot
első akksi szépen ment, mikor elérte a tele állapotot megindult a kisütés
viszont a másik akksit nyomatta 700mA-al, ugye közben mindkettőnél meg-megállt a melegedés miatt de a második akksinál kiírta a töltés végén hogy Full és utána nem kezdte el a kisütést hanem újra töltött valamennyit rá, aztán 10másodperc múlva megint Full felirat és utána megint nem kisütést folytatta hanem töltés továbbra is ilyen 50mA-al...
ezt csinálta félóráig aztán meguntam hogy nem váltott kisütésre és magamtól átnyomtam.
most már 1200mA-t kiszedett belőle, lehet hogy majd ezt kell felfrissíteni -
TeeJay
félisten
oké akkor a Sanyo 2700-as miért nem melegedett 700mA esetén sem?
ez meg olyan forró hogy ihaj...ja és mi van akkor mikor sok óra töltés után kiírja hogy Full, majd utána még próbál rátölteni és megint írja hogy full aztán pár másodperc után megint próbál még rátölteni?
a töltő úgy látja hogy még tudna belenyomni de csak nagyon lassan?
fogtam inkább benyomtam kisütésre és nézem hány mA-t tud kihúzni...
lehet hogy az Ansmann-ból az egyik döglött már
kár lenne érte mert alig volt használva, csak rokonék mindig úgy töltötték hogy hónapokig hozzá se nyúltak, feltöltötték aztán utána sosem volt még teljesen lemerítve -
TeeJay
félisten
közben folytatódott nálam is a teszt
az Ansmann 2600-as akksinál félbe hagyta a töltést és 000mA-t írt aztán néztem hogy miért, hát megfogtam az akksit és csak úgy égetett
fura mert a Sanyo meg vígan bírta a 700mA-es töltést ez meg túlmelegedett...
no mindegy most majd kezdi kisütni ezt is és kíváncsi vagyok mennyit tud kiszedni belőleha pl egy hét után arra vagyok kíváncsi mennyi van még az akkuban akkor tegyem bele és discharge-nál ki tudom íratni mennyit tudott még kiszedni belőle vagy nem lehet ilyet?
érdekelne majd 1hét múlva hogy muzsikálnak ezek amit most jól feltöltöttem -
TeeJay
félisten
nos éjszaka lement a teszt, reggel meglepődtem
4 Sanyo 2700-as akksiból úgy tűnik mindegyik tökéletes mert háromból 2640mA-t míg a negyedikből 2670-et tudott kifacsarni... miután kivettem a töltőből és beraktam a Canon 570IS kompakt gépembe egyáltalán nem villogott a lemerültség jel, pedig az IS folyamatosan megy, úgyhogy egyelőre úgy néz ki ez faszán feltöltötte
mivel a fényképezőgép is jó vele így vélhetően nem az akksi nem a f.gép hanem az Ansmann töltőm volt a hibás eddig
pedig ott is mindig úgy töltöttem hogy kisütést nyomtam előtte és mivel 700mA-al tölt általában mindig 3 és fél óráig tartott a dolog utána meg átállt csepptöltésre.
nos egyelőre a Sanyo akksi rendben van, most megnézem a problémás Ansmannt és kiderül hogy mi van itt.
szóval elsőre azt mondom nagyon megérte megvenni, elég jó kis cucc és meglepő volt látni hogy 350mA-es kisütés esetén is közel 8óráig tartott mire kimerítette az akksit
másik töltőm hamar elintézte... -
TeeJay
félisten
oké egyelőre teszt megy most, mert kíváncsi vagyok mennyit tud kiszedni az akkuból, illetve megnézem melyik akku gázos nagyon... csak kár hogy ilyen lassan süti ki
amúgy mennyire mér pontosan ez a Voltcraft csoda?
tehát amiket kiír feszültségre meg kapacitásra azok pontos értékek azért?
mert most hogy meríti a 4 akksit látom hogy a négyből az egyik már jobban le van merülve míg a másik három szinte közel azonos feszültségen van
lehet hamarosan meg is lesz a hibás darab?otthon meg a maradék problémás akku következik
illetve van két Ansmann 2600-as akksim is amit beleraktam kisütésre és pár másodperc alatt 0,4voltra esett a feszültsége, aztán egyből kezdte is 700mA-al tölteni
remélem azokkal lehet majd még valamit kezdeni pár refresh után -
And
veterán
A kapacitáscsökkenést vizsgáló tesztben 100 (!) teljes ciklust futtattak le 2A-es töltő- és 1A-es kisütőárammal, és nagyon úgy tűnt, hogy egy kicsit sem ártott a kétféle cellának, tekintve, hogy alig csökkent az azokból kivehető töltés: [link].
Ez természetesen nem jelenti, hogy más típusú és állapotú akkura is hasonló a hatása a gyorstöltésnek, de itt nem okozott gondot. Nem különösebben preferálom az 1C áramú töltést, de hogy ezek bírták, az tény. -
TeeJay
félisten
oké akkor nekem is be kell majd szerezni egy ilyet mert rendszervakuhoz kell majd 2-3garnitúra újfajta NiMH akksi (Sanyo Eneloop) aztán nem árt megfelelően tölteni.
legalább azzal fel tudom frissíteni a régi akksikat is és kiderül miért van manapság hiba a 2700-as Sanyo-val
de lehet azt fogom csinálni hogy 3-4x kimerítem és feltöltöm a töltővel aztán kiderül mi lesz -
szaszlaci
addikt
Nem gondolok, csak mint ötlet jutott eszembe, hogy esetleg meg kellene vizsgálni az IPC 1L dugasztápját töltés közben.
Amelyik feltételezésem szerint (a fényképen látott csekély mérete miatt) a hálózati frekvencia felett hajtja a belső torroid magos transzformátorát. Így megspórólva a helyet (és pénzt), és esetleg tartva a feszültséget a kitöltési tényező változtatásával. Tehát nagyfrekis kapcsoló üzemű.Szóval ennél hogy történik a töltő terhelése. A feltüntetett üresjárati fesz alá megy, vagy névleges fesz van feltüntetve, névleges áram, amit tud feszültség esés nélkül tartani, vagy jobban megterheli, satöbbi satöbbi.
Említve lett, hogy mindenképpen úgy kell terhelnie a négy cellának, hogy ne legyen kihasználatlan idő, mikor szinte terhelés nélkül jár a trafó. (Így lenne logikus.) Viszont ugye lehet, hogy mégiscsak van.
-
-
kugyu21
senior tag
And már fürgébb volt, a lényeget lásd ott.
"Ha nem elég akkor a ciklust lehet ismételni" éppen ezt csinálja a refresh.
Nálam még 3 napnál többet egy aksival sem szöszmötölt, ha pedig még többször kell ismételni a ciklust akkor pedig az az aksi talán rá is szolgált. Éppen ez a refresh lényege. -
ludsimon
veterán
Na ne nézzél már hülyének.
Milyen lenne már, hogy a Tesco-ban vagy akárhol máshol előre kellene megrendelni az 1kg kenyeret, vagy az 1kg kristálycukrot, és 3 nap múlva lehetne érte menni?
Megvárom a holnapot, visszaküldik a pénzt, és ebayről rendelem a 8 darab Eneloopot, mert most jöttem rá, hogy kevés lesz 4 pakk, főleg sokszor fordul elő, hogy utolsó pillanatban kellene aksi, de le van merülve, és nincs már rá idő feltölteni.
-
szaszlaci
addikt
Egy gyárban készül, de ezen kívül egy bizonyos tétel fölött azt írnak rá, amit akarsz.. Vagyis itt már elveszti az 'eredeti' szó a jelentését mindkét terméknél.
Szállítástól, vámtól, ilyenektől lesz a végén kétszeres ár.
El kell olvasni, miket írnak róla vásárlók.Lítiumok például itthon alíg beszerezhetőek.
Én 1865-öt használok, a legnagyobb itthon 1200 mAh volt. Ott kaptam olcsóbban 2400-asat, ráadásul tényleg annyi, megmérték többen is.Esetleg rendelj egyszer tőlük, még van összehasonlító mintád is!
Szerk.:"Real capacity for the four Eneloops I received is 2.08, 2.10, 2.11, 2.16 Ah (measured by La Crosse BC-900U at 350 mA discharge rate, after a few charge-discharge cycles)."
Ezt egy vásárló írta. Meg még alacsony önkisülés, ilyesmik, azt nem másoltam be. -
szaszlaci
addikt
Érdekes, azt hinné az ember, ilyen csak az izzószálaknak kell.
1 Ampert ki lehet venni nyílván. Többet is. Viszont ekkor a kapocsfesz is lecsökken ugye.
Ezek szerint a fényképező egy pillanatnyi fesz csökkenést még nem fog lemerülésnek venni, csak ha ez hosszabb ideig tart? Vagyis "alapjáraton" is kevés neki a feszültség, nem csak a fénykép készítésekor. -
And
veterán
Egy mikrokontroller mellett szinte bármilyen karakterisztikájú / fajtájú hőszenzor lehet, el tud intézni velük egy szimpla komparálást. Az NTC előnye, hogy 'pár forintért' kapható, és az alapellenállása szokásosan nagy, akár több 10..100 kΩ (a hátránya a sokszázalékos alaphiba, de az ilyen alkalmazásnál nem sok vizet zavar), így a használata összehasonlító méréshez, limitfigyeléshez nagyon egyszerű. Az IPC-ben ilyenből van kettő, amelyek mindegyike két cella túlmelegedését figyeli. Hogy honnan vagyok ilyen biztos abban, hogy NTC-k? Nem olyan bonyolult, ki lehet mérni: szobahőmérséklet közelében 10kΩ-hoz közeli érték mérhető rajtuk, ha pedig kézzel megfogjuk (a természetesen elektromosan szigetelt burkolatot), szépen csökken az ellenállásuk. Ja, és a nyákon a szenzorok felől érkező vezetékek egyenesen a kontroller műgyanta védőrétege alá futnak.
-
And
veterán
(Azért egy kicsit összetettebb áramkörre gondoltam, ami az akkuk teljes kihasználását biztosítani tudja. Ilyen például a DC-konverter (boost / step-up, feszültségnövelő), amely még nagyon kicsi táp- (akku-) feszültségnél is biztosítani tudja a készülék számára szükséges nagyobb feszültségszintű táplálást.)
"Az IPC-ben egy fordítottan működő termisztor van ami meg melegen növeli az ellenállását ezért egy bizonyos hőfok felett lezáródik a töltőáram."
Az IPC-ben egész konkrétan két darab NTC-szenzor van (10kΩ @25°C), amelyek természetesen nem közvetlenül korlátozzák a töltőáramot, mert sem az ellenállásértékük, sem a terhelhetőségük nem tenné lehetővé, hogy sokszáz mA-es áramokat hajtsunk át rajtuk. Ehelyett a kontrollerre csatlakoznak, valószínűleg egy fix értékű soros ellenállással alkotva egy-egy feszültségosztót, amelyet egy belső komparátor hasonlít össze a lekapcsolási hőmérsékletre meghatározott referenciaértékkel, és a proc az, amely elveszi a töltési vezérlést a túlmelegedett szenzorhoz tartozó két akkufészekről. -
ludsimon
veterán
Ez az NTK ellenállás elég brutális.
Honnan a fenéből érzékeli, hogy a hideg alkatrészen áram folyjon át pl egy laptopnál?
Hogy a fenébe állapítja meg, hogy hoppá, most már nem annyira hideg, és nem árt neki ha adunk neki áramot?
Vagy laptopokban nincs ilyen védelem?
Miben van akkor ilyen védelem? -
And
veterán
(Egy fényképezőnek rossz esetben nem azért nem sikerül teljesen kisütnie az akkujait, mert nem 20..30mA az áramfelvétele, vagy az nem végig állandó. Hanem azért, mert a konstrukciója miatt már nem képes azon kapocsfeszültségen működni, amelyen az akkujai merültnek tekinthetők. Megfelelő áramköri kialakítással ez simán kiküszöbölhető lenne, egyes berendezések - nem csak fényképezők - élnek is ilyesmivel. Ha jól rémlik, az IPC-1L pl. 0,25A-es kisütőárammal is képes kiszedi a névleges kapacitást az akkukból. Valószínűleg akkor is így tenne, ha nem konstans, hanem folyamatosan változó, pl. 0..500mA-es árammal tenné, csak utóbbi esetben nehéz lenne neki a kisütött töltést kiszámítania. Az egyértelmű, hogy mondjuk folyamatos 1*C kisütőárammal nem vehető ki az akkuból a névleges 0,1*C áramra vonatkozó töltésmennyiség, de azért egy fényképezőre sem jellemző, hogy állandóan annyit fogyasztana, pl. megállás nélkül csak a vakut töltené.)
-
rii
nagyúr
éreztem én, hogy az egy "t" még meg fogj bosszulni magát
de kaptam, csak azért kérdeztem meg mégis, mert éreztem, hogy olyan dolgokat fogok így megtudni, amire másképp esélyem sincs
, meg az angol tudásom eléggé 0.
az akkukra 2009. 04. van nyomtatva
ha nem az érvényesség, akkor csak a gyártás lehetszóval akkor minden töltés előtt kisütés.
beteszem az akkukat
MODE hosszan nyomva átvált DISCHARGE-ra
kisüti, és elkezdi tölteni. De itt is fontos lenne, hogy mennyivel tölt, nem? Vagy ha nekem jó a 200 mA, akkor hagyhatom így is, nem?próbáltam nézni a füzetben, de nem tudom mi a különbség a DISCHARGE, meg a DISCHARGE REFRESH mód között...
az 1-2-3-4 gombok mi célt szolgálnak?
-
-
szaszlaci
addikt
Ez a hozzászólás szerint eltérnek. Gondolom akkor ezzel nem értesz egyet.
Vagy ez már a regenerál akkura vonatkozik, az újnák ilyen nincs?
Mert akkor mégse értem, mitől jobb az eneloop egy fényképezőbe (hisz ott nem hónapok alatt merül le), ha egy NiMh több töltést tárol magában. -
szaszlaci
addikt
-
szaszlaci
addikt
Így értettem, a fix szó arra akart mutatni, hogy fixen tartja a fényképező szempontjából, míg a töltések döntő része ki nem ürül.
Vagyis akkor az lesz, hogy megy-megy, aztán elfogyott mondjuk 1500 mAh, és akkor kezd el merülést mutatni a gép, gyorsan, hirtelen. Vagy a merülés egyenletes, csak épp a használható tartományban mozog?
Ellenben mondjuk egy 2000-es NiMh-al, ami elkezdi a jelentősebb feszültség csökkenést 500 mAh kivétele után, és 1000-nél már teljes lemerülést mutatnak bizonyos gépek. Ha jól értelmezem az arányokat.
Mert ebben az esetben egyértelműen az új típus a jó választás a fényképezők nagy részénél. -
szaszlaci
addikt
Kinyírja az akkut?
Hát ez nem jó hír.
Lehet maradnom kellene a lemerítés, majd államdó töltés + időkapcsoló? Nem szívesen, de az aksit ne tegye tönkre..Arra nincs lehetőség, hogy látom, alacsony az akku feszültsége, így rátöltök?
And: értem, logikus. Ezt mondjuk le tudom ellenőrizni, ha már kézben van, tartja-e az áramot.
-
ludsimon
veterán
De ez csak azt jelenti hogy az akku nem képes a töltőáramon több töltést felvenni nem azt hogy az akkuban a megfelelő mennyiség van.
Gondolom ártalmas is lenne az akkura nézve, ha adná neki tovább a szuflát, és már károsba csapna át a töltés.
Ezért is jó a processzorvezérelt töltés.
-
ludsimon
veterán
Max respect!
Jómagam inkább csak a számítógépekhez értek, software és összerakás szinten hardware, de forrasztgatni, javítani alaplapot ismét nem az én "szakmám".
Annyit tudok, hogy mikor púpos egy kondi, az akkor már nem annyira jó, fagyhat a gép meg hasonló és véget ért a tudás. -
szaszlaci
addikt
Azért csodálkoztam, hogy képes erre.
Viszont ebből újabb kérdés következik.
Tehát ha nem változik a feszültség, akkor készen van a töltés.
A 200 mAh-t arra érted, hogy egy 200-as akkuba ennyi kell, tehát fel van töltve, vagy lehet hiba van, és egy 2200-asba tett csak ennyit?
A technológia hibátlan, vagy képes félig tölteni esetenként?Meg ha fesz. változást figyel, akkor egy ellenállással is simán korlátozhatom a töltőáramát utólag, egyszerűen, olcsón?
-
stikyo
tag
Nem voltam benne biztos, hogy a mennyiségre érted, de már értem. (Ezekhez az elem dolgokhoz nem értek...meg úgy az elektronikához általában..
) Megnéztem a Duracell adatlapját és elég brutál dolgokat láttam rajta az eddig leírt értékekhez képest: 2A az 'AA' elem, és 1A 'AAA' esetében... Az IPC hány órás töltő? Ja várjunk csak, hadd találjam ki: a töltés milyenségétől függ, tehát hány mA-rel töltöm?
-
ludsimon
veterán
Akkor szerintem dobd ki a Te IPC-1L-edet, mert nekem tökéletesen működik!!
Sőt, még akkor is, ha mind a 4 rekeszbe 700mA-es töltést állítok be, és eddig egy akku se halt be, nem állította le.
Ezeket állítottam 700mA-es töltésre:
4 darab Powerex 2700mAh
2darab Energizer 2500mAh500mA-ra:
2 darab GP 1800mAh-es akkutEgyiknél se állt le, egyszer se a töltés, pedig volt olyan nap, mikor negyed óránként kuksoltam a jelenlegi állást.
Szóval szerintem valami nem kerek a Te IPC-ddel.
Egyébként befejeződött a felsoroltak mindegyikén a refresh.
Azt kell hogy mondjam, selejt mind.
Mind 200-300mAh-el kevesebbet tudnak, köszönhetően annak a kurva szar Energizer töltőnek.Meg van rendelve az Eneloop!
Köszönöm And! -
stikyo
tag
Tyű ez komoly töltő.. és nem is drága, ahhoz képest. Anno 10k ért vettem a Duracellt. Mondjuk én tényleg meg voltam vele elégedve... egyszerűen nem akart lemerülni, és tényleg majd 3 évig bírták az elemek...
Ez most pl. nagyon megtetszett:
[link]
A "nem töltenék amperes árammal"-ot hogy érted? -
-
ludsimon
veterán
Pont ez a baj...
Kisütésnél csak addig írja ki a kivehető kapacitást, amíg kisüt, töltésnél nullázódik.
Mint tudjuk a betöltött kapacitás pedig nem mérvadó, mert mikor használjuk az elemet, a kiszedhető kapacitás a lényeg..
Szóval én most úgy csinálom, hogy:
Lemerített akkunál:
Discharge-átáll Charge-ra-> rányomok a Charge Test-re, ez magától megcsinálja nekem a töltést, kisütést, töltést, és kiírja a kisütött kapacitást a végén.Feltöltött akkunál:
Charge Test, nem értem miért, a kijelző full-t mutat, de mikor átállítom, tölti még 5-10 percet->ez megcsinálja a töltést-kisütést-töltést, és kiírja a kisütött kapacitást.
Egyenlőre 3 darab 2700mAh-es Powerex-ben 1600-1700mAh körüli kapacitás van.
Az egyikben 2300mAh, szóval több mint a fele, úgyhogy szerintem ez még javítható.
Remélem fel tudom tornázni 2700-ig, de legalább 2500-2600-ig.Sütögetem, aztán majd meglátjuk.
Megmondom miért nem választom a Refresh-t, azért, mert sokan írták itt, hogy 2500mAh-es akkunál és nem kevés töltőárammal 1 hét alatt frissítette.
Szóval inkább manuál. Majd ha meguntam akkor refresh.
Hétfőre viszont már kellenének az elemek. .
De ha nem lesz megfelelő kapacitás, nem állok le, inkább akkor nélkülözöm az akkukat. -
jeni
félisten
Akkor Eneloop aksikat más töltővel? például ezzel de ez mintha csepegtetős töltésű IPC-1L lenne.
Mert nekem van itthon egy Energizer Compact Charger 12h 4-es töltőm,de elvileg az Eneloop elemeket ne lehet ezzel tölteni ( legalábbis meghatározott ideig lehet csak ) mert idő után csepegtetős funkciós és ez árt az Eneloop aksiknak.Akkor mégis melyiket érdemes más márka is szóba jöhet,mint aksik ,mint töltő esetén.
A feltétel ez esetben, hogy 4-t töltsön fel. -
ludsimon
veterán
Értem.
Én ezt és ezt találtam, szerintem ha igaz, nem rossz!
Szerintem Eneloop helyett, inkább ilyet fogok venni, azért, mert én hetente 2x biztos vagyok benne, hogy tölteném, mert hamar lemerül a lámpába.
Meg +700mAh.Már én se tudom mit akarok.
Vagy Eneloop 2000mAh, vagy ez a 2700-as Sanyo.Segítsetek!!!
(#2095) ottkar :
"* Input voltage for ac/dc adapter: 100 to 240Vac, 50 or 60Hz, 0.6A (note the plug is the US AC Mains 2 prong standard)" -
ludsimon
veterán
Van rá.
Szólok neki és kicseréli...
De eddig még soha nem volt semmi problémám, már 1 éve rendelgetek kintről elég sűrűn...
Egy cég áll az illető mögött, nem valami sufniboltos...
Azért az a 99.9% pedig valamit sejtet az 1 negatívval és 5781 pozitívval.
Rendeltem már kínából is rosszabb adatokkal rendelkező illetőtől és azzal se volt semmiféle probléma.
Na de mindegy.Tudom, nagyon sokan nem bíznak az ilyen rendelgetésekben.
Én régóta rendelgetek, és mindig nagyon pozitív véleménnyel voltam. -
kugyu21
senior tag
Nem tudtam röviden jobb megfogalmazást, de akkor most kifejtem:
Akkumulátoros fúrók, laptopok és egyéb eszközök, több cellából álló "blokkjai"-t (9-12-18V) ha nem sikerül beszerezni semmilyen forrásból, akkor ők a rosszat minimális roncsolással felbontják, és a belső cellákat, azzal megegyező vagy hozzá hasonló egyedekkel újakra cserélik. Nem olcsó, de ha más módon nem megoldható, ez is egy lehetőség. -
And
veterán
Rossz hasonlat? De hát nem is én írtam, hogy: "az akkukat nem ajánlatos kisfogyasztású készülékbe tenni mert akkor meg mélykisülésbe mehetnek".
Akkor ez mégis egy jó példa, mivel pont azt bizonyítja, hogy elég kicsi az árama, viszont marhára nemlineáris, és utóbbi tulajdonsága miatt nem tud mélykisütni, nem az előbbi..
-
And
veterán
Igen, magyarázni kell, mert szerintem ke kifordítottad a dolog értelmezését. Amiről írsz: "az amperigény leejti a feszültséget", az nem a mélykisütéssel áll kapcsolatban, hanem azzal, hogy az akkuban mennyi 'normál' töltés (vagyis a kapacitás jelentős hányada) marad vissza, amely az adott feszültséghatárig még simán kisüthető lenne. Így még a szokásos lemerülés sem következik be, nemhogy a mélykisütés. A normális lemerítésnek nyilván az az elsődleges feltétele, hogy a készüléket úgy tervezzék meg, hogy pl. 2 darab ceruzaméretű NiMH-akkumulátorral úgy 2V-ig működőképes maradjon. Ha a fényképező már 2,35V-nál lekapcsol az alacsony tápra hivatkozva, akkor bizony jelentős maradéktöltést hagyhat az akkukban (itt jöhet a képbe a kisütési karakterisztika és a belső ellenállás). Ez tekinthető tervezési hiányosságnak is egy olyan készüléknél, amelyet az esetek nagy részében NiMH-akkukról szokás használni.
A mélykisütés ellenben független attól, hogy mennyi áramot vesz fel a berendezés, hiszen pl. egy kisáramú rizsszem-izzó éppen úgy képes az azt tápláló akkuk mélykisütésére, mint egy brutál halogén, csak az előbbit használva tovább fog tartani. Míg mondjuk két cellát egy zöld led + soros ellenállásból kialakított pár mA-es terhelés nehezen tud mélykisütni. Extrém kicsi áramú készülékhez (egy lcd-s kvarcóra tipikusan ilyen) meg már az önkisülés miatt sem érdemes akkut tenni, annyira azért nem alacsony az, hogy esetenként évekig működjön, mint egy elemmel.
#2021: "Gondoltam ebből megtudom mennyi töltés lehet még benne."
Nincs összefüggés. A rövidzárási áramot a forrásfeszültség (terheletlen kapocsfeszültség) és a belső ellenállás határozza meg. A kapocsfeszültség a kisütési folyamat idejének legnagyobb részén állandó (a névleges 1,2V körül mérhető), a belső ellenállás pedig ugyan változik valamelyest, de mint említettem, jó esetben nagyságrendekkel kisebb, mint a vele sorbakötött multiméter és a mérővezetékek ellenállása, így jó esetben csak utóbbiak szabják meg a rövidzárási áramot, nem a töltöttség állapota. Annak megmérésére ugyanis nincs gyors módszer, a cellát szépen (lehetőleg állandó árammal) ki kell sütni, ami órákig tart.
"Én ezért mértem meg, most már én is kiváncsi vagyok más miért tette meg."
Mostmár ők is sejtik.
-
Kernel
nagyúr
Nem vesz fel, mert már nincs hová raktározni az energiát, ezért az jobb híján plusz hővé alakul (hiszen valamivé lennie kell, energiamegmaradás...), emiatt gyorsan fokozódik az elektrolit hőmérséklete, megváltoznak az ellenállási viszonyok, emiatt lejjebb esik a kapocsfeszültség.
Ami azt jelzi, hogy a töltöttségi helyzet előállt. Vagyis akkor ez egy töltöttségre utaló jel, nem értem, mi a gond...
-
Degeczi
nagyúr
azt pláne illenék tudni, h
- webáruházak oldalain nagyon gyakran rossz a termékfotó
- ha "2/4 töltésidő"-t ír egy magyar oldal, az nyilvánvalóan a töltésidő órában alakulására, és nem az akkuk párban kezelésére vonatkozikEneloophoz mellékelt Sanyo gyorstöltő csak az alább linkelt típus van (amihez stimmel az időérték, míg a fénykép valóban nem), így csak arra fontos ügyelni, h a bolt tényleg ezt a MQR02-t forgalmazza-e
-
Degeczi
nagyúr
ha egyszer nem is ismered az adott típust, miért írsz hülyeséget?!
csak összezavarod vele, teljesen fölöslegesen...a Sanyo gyorstöltője az [MQR02], ami 2 akkut 1275 mA-el tud tölteni 4-et pedig 565 mA-el (de tud 3-at is, mert nem párban kezeli az akkukat!), vagyis a "2/4" jelölés itt azt jelenti, h 2 db Eneloopot töltve kb. 2 óra, 4-et töltve kb. 4 óra alatt van készen...
-
Pilács
senior tag
wow, még 1 jelenség, valami kontakthiba is lehet, mert néha ahogy kézbe veszem, akkor reszetel. Na meg ha mozgatom a töltőcsatlakozót, akkor zúg - nem zúg. Viszem be a munkahelyemre és szétkapom, átmelegítek rajta mindent
meg bemérem a tápot. Köszi az eddigi segítséget, tippeket!
-
Pilács
senior tag
Ebből kuka lesz, akkut beállítom discharge-re, néztem és a szemem előtt 12 perc után 1.28V-nál átválltott töltésre, szal nem merítette le az akkut kicsit sem. Ez ugye mindig leszaladt 1V alá. Ja és ez már másik akku volt, szal nem azzal elemekkel lesz a baj.
mindjárt szétkapom, nem e látok valamit benne
-
Kernel
nagyúr
-
elistvan
őstag
Utánanéztem 280-320-al tölti az AA akkukat. Nem írja hogy lemerítené őket csak csepptölt ha kész. A Varta ready2use is jó vásárlásra bár (2100-as)? Az lehetséges hogy van egy névleges feszültség alatt nem kapcsol be a fényképező? Azaz hogy a fényképező nem kapcsol be az akkuval mert annyi szufla már nincs benne viszont nem üres a cella van benne fesz mondjuk egy kevesebb energiafelvételű dolgot meghajtani? Azaz ha csak simán a gépből kiveszem nem biztos hogy 0-n van az akku és ha azt nem merítem le belőle mással hanem rátöltök károsodhat az akksi?
-
And
veterán
A két szélső AA / AAA celláknak duplarekesz, azokból 6 darab megy bele, nagyobbakból valóban csak négy. Az IPC-hez képest más kategória, de feleannyiba is kerül, úgyhogy pont jól jönne baby és góliát méretekhez (amit az IPC-1L ugye nem tud) mondjuk lámpába, amit néha használok, és mindenféle körülményes módon szoktam tölteni. Úgyhogy asszem' megnézem ezt magamnak, hátha van még belőle. Ha csak mikro/ceruzához kellene, nem pályáznék rá.
-
TeeJay
félisten
IPC-1L teszt --> http://pixinfo.com/cikkek/voltcraft_vpc-1l
szerintem én is beszerzek majd egy ilyet az Ansmann Powerline 5 mellé
jónak tűnik -
Kernel
nagyúr
Ezt nem értem, a hozzászólásomból hogyan bírtad levonni, hogy a filléres vacakban processzor lenne...
Csak a húsvéti iszogatásnak tudhatom be, de semmi gond, egészségünkre...
Nem különb az, mint a fotón láthatók, amiket Ni-CD akkukhoz kaptam ajándékba. Csak amaz nagyobb áramot tud, ezért nagyobb méretű trafó van benne. Mi fér el egy ilyen belsejében (és árában)?
1 db trafó
2 db LED
2 db dióda
4 db ellenállás -
And
veterán
(Csak az a probléma, hogy az a bizonyos XACT-250 töltő az eredeti adatlapja szerint nem rendelkezik egy darab olyan feature-rel sem, amit a digitalplaza.hu-n lehet olvasni róla. Se delta-U érzékelés, se hőmérsékletfigyelés, se időzítő, túlfesz-felügyelet meg pláne nincs benne. Tehát ez egy darab időzítetlen áramgenerátor, semmi más, processzort sosem látott.)
-
Kernel
nagyúr
Mellesleg azért ajánlják egyenként betenni az akkukat a konnektorba dugott töltőbe mert akkor fokozatosan fut fel az áram míg ha előre beteszik mindet akkor egyszerre rántja meg a terhelés a processzort.
Ez nem így működik, ilyet csak az írhat le, akinek elektronikus áramkörökről nem sok fogalma van. A terhelés nyilván nem a processzorra hat (nem számítógép ez), de több más szempontból is értelmetlenség az egész, különösen értelmetlen ennek a töltőnek az esetében. Képernyőket írhatnék még részletekről, csak minek...
-
Zoli bácsi
őstag
Bocsi, valóban félreérthető amit írtam, azthittem egyértelmű a "bele is tettem tesztre". Tehát a teszfunkciót futtattam, és ott állítottam az elején az 500-as értéket. Reggel ránézve még töltött, aztán egyszercsam megjelentek az értékek amit leírtam. Igen valószínű, hogy volt ott vessző, csak olyan picike, hogy nem is figyeltem. A francba, jobb lesz ha visszarakom mégegy tesztre az akkukat, lehet hogy valamelyiknél nem is volt vessző....
Köszi. Most már ráérek tesztelgetni, megjöttek az Eneloopok, mindegyikben 1,36V, megmértem.Szerk: Igazolva látom, amit egyik bölcs kollégám mondott egy alkalommal. Idézem: "Hülye mentősnek nem szabad a kezébe adni olyan dolgot, amin kettőnél több gomb van"
-
Zoli bácsi
őstag
Köszönöm, csak fogalmam sem volt, ha az elemlámpa szinte teljesen elalszik, akkor hány V marad. Persze az izzót nem néztem, ilyen két AA elemmel működő, Varta elemekhez ajándékba kapott sárga lámpában merítettem.
Megrendelem az IPC-t, csak az a baj, hogy a Conradnal meg Eneloopot nem láttam, azt máshonnét kell rendelnem. Így van, ha az ember az isten háta mögött él.
Szerk: Bocs, az előbbi hozzászólásom kétszer ment el, nem volt szándékos. Mostanában mintha lassulna a weblap.
Mégegy szerk: Most látom, Conradnal is van Eneloop, csak először az Akkuk/akkukészletek alatt néztem, ott nem volt....
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- bambano: Bambanő háza tája
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Tőzsde és gazdaság
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- iPhone topik
- Milyen házat vegyek?
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A15, 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
- www.LicencAruhaz.hu OLCSÓ & LEGÁLIS SZOFTVEREK 0-24 KÉZBESÍTÉSSEL - Windows - Office - ÖRÖK GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest