-
PROHARDVER!
TOPIK ÖSSZEFOGLALÓ
Kérlek, kérdezés előtt olvasd el!
Új hozzászólás Aktív témák
-
BonFire
veterán
válasz ViZion #10550 üzenetére
Majd csak leshetsz, amikor az Adobe bejelenti az új Photoshop fícsört, a képek felskálázását. Majd egy 32*32-es szmájliból tűéles óriásplakátot nyomtathatsz. Ez egyébként gyanúsan hajaz a deblur-re. Optikailag csapják csak be a szemet, részletgazdagabb nem lesz a kép.
Merthogy az sértené a termodinamika összes törvényét. Ami egy egyszerű felhasználó esetében még érthető, bár el lehetne küldeni valakinek egy összetört poharat, hogy abból csináljon újra épet (kevesebb energiabefektetéssel, mint amibe az összetörése került), és majd meglátná, hogy anélkül, hogy be ne olvasztaná és újra nem öntené az üveget, nem lehet kivitelezni a dolgot. Ezt minden óvodás képes megérteni. Akkor a homályos képek élesítését és a kis felbontású képek nagyítását miért nem képesek?!
A képek felskálázása is ilyen energiaigényes. Ha valakinek van hozzá tehetsége, az újrafestheti a hiányzó részleteket. Vagy újrarajzolhatja az egész képet. Egyszerűbben nem megy.
A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz BonFire #10466 üzenetére
Hali!
Hadd térjek vissza erre a korábbira:
"De akkor már megjegyezted, hogy ha képernyőre dolgozunk, akkor mindig 72 dpi a felbontás."
Olvasgattam a témában, és néhány cikk szerint ez az állítás (képernyőre való melónál mindig 72 dpi legyen) manapság már egyáltalán nem állja meg a helyét, csupán a múlt hagyatéka, stb... Most szándékosan nem linkelek konkrét cikkeket, nehogy az legyen belőle, hogy "de annak a szerzője egy idióta barom" (), inkább konkrétan rákérdezek, hogy akkor most mi van?
Homályosítsatok fel plíz, hogy mi az igaz ebből, egyáltalán kinek van igaza? Akkor miért mondjátok még mindig sokan, hogy igenis 72 dpi, mások meg miért mondják, hogy ezt felejtsük már el?Előre is köszi a hozzászólóknak!
===
(#10551) BonFire :
"Akkor a homályos képek élesítését és a kis felbontású képek nagyítását miért nem képesek?!"
Azért, mert azt látták a 24-ben, a CSI-ban, az NCIS-ben, az ABC-ben, meg a CBA-ban, hogy két kattintásra tök simán tudsz éles képet készíteni akár egy szarrá mosódott arcképből is, amit 1 km-ről készítettek.(#10548) Inv1sus, (#10550) ViZion : ezeken a hsz.-eken olyanokat röhögtem. Tényleg elképesztő, hogy ilyen emberek szabadon mászkálhatnak az utcán.
[ Szerkesztve ]
Sk8erPeter
-
BonFire
veterán
válasz Sk8erPeter #10552 üzenetére
Azt lehet tudni, hogy ki írja? Esetleg a cikket is bedobhatnád. Meg arra is kíváncsi lennék, milyen célzattal és ismereti háttérrel írja. A pixelek száma növekedhet, ahogy egyre nagyobb felbontású monitorok kerülnek a piacra, de attól még a felbontás 72 dpi marad. A kép dimenziója bármekkora lehet. Pl 2304×1728, ami durván 4 Megapixel, és bármelyik mai fényképező vagy telefon képes nagyobbat is csinálni. A Photoshop pixelgrafikus szerkesztő, így elsősorban képernyőn való munkára használjuk, és maradunk a 72 dpi-nél.
Ha nyomdára dolgozunk, vektoros programot használunk (Illustrator), de itt nincs jelentősége a dpi-nek a vektoros technológiából kifolyólag, kivéve, ha pixelgrafikus effektet adunk egy objektumhoz, mondjuk egy drop shadowt. Itt már nem mindegy, hogy 72 vagy 300 dpi-n dolgozol-e, mert kis felbontáson bekockásodik a vetett árnyék.
A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.
-
modder
aktív tag
válasz BonFire #10553 üzenetére
"A pixelek száma növekedhet, ahogy egyre nagyobb felbontású monitorok kerülnek a piacra, de attól még a felbontás 72 dpi marad."
Sajnos elfelejtetted megindokolni, hogy miért.
Én naív módon azt feltételeztem, hogy ha az én monitorom 1366pixel vízszintes felbontást tud, akkor valószínűleg van rajta 1366 képpont vízszintesen, és mivel kb 12 inch széles, ezért kicsit több, mint 100dot per inch jön ki. Így ha ekkora monitorra tervezek 72 dpi-vel, nem használom ki a monitor adottságait. nem?Szerk:
Persze monitoron egyszerű megoldani: Ha van egy 72dpi széles képem, azt 72 pixelen fogom megjeleníteni, teljesen mindegy, hogy hány centi szélesre akarom kinyomtatva. Ezért teljesen mindegy, hogy én egy képet mekkora dpi-vel csinálok, úgyis az összpixelszám számít.[ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
válasz modder #10554 üzenetére
"Sajnos elfelejtetted megindokolni, hogy miért."
De, már leírtam pár hsz-szel ezelőtt, csak biztos nem olvastad. A te 1366 pixeled 72 dpi-n érvényes. 100 dpi-n ugyanaz a kép már 1897, ha meg 300 dpi-re állítod, akkor 5692!
Ha egy 800 pix széles grafikát kell készíteni (képernyőre), az nem lehet 3333. Mit nem lehet ezen érteni?
A nagy felbontás a nyomtatáshoz kell. Ott ugyanis nem mindegy, hogy egy hüvelyk hosszan hány képpontot rak le. Minél többet, annál tisztább, simább lesz a nyomat képe. Ezért kell a nagy 300-as felbontás, annak ellenére, hogy a nyomdában is cm-re állítják be a képet. Ha ugyanazt a hüvelyknyi területet 72 pontból rakja ki, akkor a nyomat ronda, pöttyös, vagy raszterrácsos lesz. Minél nagyobb a felbontás, annál sűrűbb a raszterrács, és annál szebb az átmenet. Csak hasonlíts össze egy ócska napilap fekete-fehér fotóit, egy igényes, színes magazin fotóival.
Ez viszont a képernyőn nem játszik szerepet. Te nagyíthatod a faltól-falig monitorodon a képet, hogy a szöveg ne bolhaszar legyen, de ha elállítod 72-ről 96-ra, már egyetlen ikon sem fog megjelenni tűélesen, mert nem a monitor natív felbontásán használod. Ue érvényes arra, ha a felbontását piszkálod.
Ismerem jól. Az én monitorom 17"-os, a nővéremé dettó. A natív felbontásom 1280×1024 (5:4), míg az övé 1280×960 (4:3), de mivel vaksi, átállítja 1024×768-ra, és hótt homály az egész.
[ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
Azt árulja el nekem valaki, hogy ebben a tutorialban készített ecsetvonást hogy lehet beállítani, hogy a két végén ilyen ostorszerűen elvékonyodjon. Lehet, hogy ez CS-ben alapból így volt, azonban CS5-ben már nem tudom ezt előidézni. Egyformán rajzolja végig a pathot, egyenletes ecsetvonással. A stroke preview ablakban sincs elöl-hátul elvékonyodó farkincája a vonásnak.
Mi ennek a titka?
Ui.: A simulate pressure ugyanúgy be van nálam is kapcsolva.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz BonFire #10559 üzenetére
[link]
Ha egyben azt is szeretnéd, hogy elhalványodjon a széleinél a görbe, akkor szinté a Brus Tools eszköztárán, az Opacity melleti kis ikont is kapcsold be (Tablet pressure controls opacity)[ Szerkesztve ]
Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
BonFire
veterán
válasz Fire/SOUL/CD #10562 üzenetére
Köszi szépen! Tényleg ez kellett hozzá. Mondjuk soha nem próbáltam volna ezt a gombot, mert azt hittem, csak táblásoknak van haszna.
Most jön a következő. Ezt a képet egyik fotós haverom csinálta.
Amint látható, van rajta egy lágyítás effekt (vagy speckó objektív). No most régebben láttam tutorialt, hogy lehet ilyen hatást elérni, de már nem találom és nem is jut az eszembe. Azt gondolom, hogy Gaussian Blurt kell használni, de hogy milyen színmódban és hogyan, arra nem sikerült rájönnöm. A multiply nagyon elsötétíti a képet, a screen túlságosan kivilágítja, a többinél nem érvényesülnek a kontúron kívüli fekete részek.
Tuti, hogy még évekkel ezelőtt a tutorial.hu-n is volt tutorial róla, csak már a címére nem emlékszem. A YouTube-on Smooth címszóra mindig csak smooth skin make-up tutorialokat dobál, és nem kimondottan az kell.
-
BonFire
veterán
-
Speeedfire
félisten
Van olyan blur eszköz amivel egy adott kijelölés széleit lehet elmosni? Mondjuk egy maszkolás után.
Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
Peter M
tag
válasz Speeedfire #10568 üzenetére
Kijelölés közben Soften Edges a Redefine Edge-ben?
https://www.behance.net/marosi-peter-k
-
Speeedfire
félisten
Más: Egy érdekes képmanipuláción töröm az agyamat, de nem tudom hogy kezdjek neki.
Ötleteket várnék, vagy ha van hasonló akkor jöhet az is.
Ennek a nyuszilánynak a fejére akarom "rámaszkolni" az egyik ismerősömnek a fejét. Kivitelezhető valahogy? Az idő most nem lényeg.Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
ViZion
félisten
válasz Speeedfire #10571 üzenetére
Hát elsősorban nem lenne baj, ha hasonló állású fotó van. Azon az arcot vagy filterrrel, vagy körberajzolás-kitöltés kombóval "rajzosítani" kell, és ráigazítani warp-al.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy
-
total90
veterán
válasz Speeedfire #10573 üzenetére
Eredményt akarunk látni Annó én is próbálkoztam ilyennel, de elég vicces eredményt értem el...
Ha nincs jó, ló a szamár is.
-
BonFire
veterán
válasz zetecR #10576 üzenetére
Mi még úgy tanultuk (75-ösök), hogy helyesen összetett szó, tehát "nyitvatartás". Aztán később elkezdték külön írni. Mostanában nézegettem egy idevágó helyesírási szabályt, ami kimondja, hogy márpedig tényleg két külön szó a kifejezés, nem összetett szó, és nem szóösszetétel. Pedig az ember ösztönösen olyan kifejezésekre asszociál, mint az "ökörsütés", "csipkeverés", "tetőfedés" stb. A "nyitva tartás" más lapra tartozik. Mondhatni kivétel.
Az a baj, hogy mibelénk beleverték jól a szabályokat, tehát biztos lehetsz benne, hogy 1980-ban ez még egy szó volt, és már mostanra alakult át ez a nyelvtani szabály.
...A nyelvtani szabályok meg évtizedenként változnak. Ez van.
-
Inv1sus
addikt
válasz BonFire #10578 üzenetére
Nem tudom, de szerintem még belém is úgy nevelődött ez, hogy nyitvatartás.
Egy másodpercig nem gondolkodtam azon, hogy külön kellene írni.UI: Most a firefox aláhúzta a szót, hogy nyitva tartás, de van olyan is szerinte, hogy nyitvatartási.
[ Szerkesztve ]
*** WEBDESIGN, GRAFIKUS DESIGN, FRONT-END PROGRAMOZÁS ***
-
BonFire
veterán
válasz Inv1sus #10580 üzenetére
Ezt elolvasod, és garantáltan teljes lesz a káosz.
Ha a megrendelők értetlenkednek, ki is nyomtathatsz egy-egy példányt belőle. Ugyanis sokkal bonyolultabb dologról van szó, mintsem sokan gondolnák.
A helyesírás tesztet egyszer már kitöltöttem, és nem mondom, voltak benne cseles dolgok. Direkt olyanok voltak összeszedve, amelyeket ritkán használunk, így kevésbé ismerjük. Már nem tudom pontosan, valami 85% körülire sikerült, amit én kissé kudarcnak minősítettem, de a statisztika szerint a 85-ös eredménnyel a kiválóak közé tartozom. Egy 95-össel jobban kibékültem volna mindenesetre.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz BonFire #10578 üzenetére
Akkor hasonló generációhoz tartozunk... Mi 73-asok pl még a dátumnál, azt tanultuk, hogy a hányadikán, azt így írjuk: 8.-án. Manapság meg már nem kell a pötty, úgy helyes...
UI: Én történelemből mindig 2-es voltam, mert úgy kezdtem a középiskolai pályafutásomat, hogy megkérdeztem a töri tanártól, hogy "Ott volt? Ha nem, akkor miért higgyem el egy könyvnek, hogy xy ezt meg azt gondolta Kr. e. 2-ben..."
(Érettségi évében pl az 56-os eseményeket kihagyták, akkor volt nálunk a "nagy rendszerváltás"(89-90) és pár dolog más megítélés alá került, ezért az akkori töri könyvek anyagát már nem adták le, abból nem is volt tételünk...)[ Szerkesztve ]
Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
BonFire
veterán
válasz Fire/SOUL/CD #10583 üzenetére
Ezt a dátumot is meg tudom erősíteni. Így írtuk: március 15.-én. Úgy sulykolták, hogy van a 15, és a pont jelenti a "dik" ragot, míg a többit a kötőjeles szerkezet.
Na, most ez megváltozott: csak akkor rakjuk ki a pontot, ha nincs tovább ragozva. Pl március 15. Viszont: március 15-én. Ez is megváltozott 20 év alatt. És nem minket lehet érte kárhoztatni.
Az ősi magyar szövegben ilyenek is voltak: a melyik, a mely. Ami ugye már már nyilvánvalóan egybe írandó. Még a Bibliában is lehet érdekességeket felfedezni.
-
Inv1sus
addikt
Ááá. Ennyire nem kell félni, barátnőm nővérének csináltam.
E-mailezés volt, többször is átküldtem. Végül jóváhagyták, aztán több formátumba átküldtem. Nem hiszem, hogy probléma lesz belőle, mert a családomból se vette észre senki, kevesebben foglalkoznak vele, mint a muszáj szóval
Az biztos, hogy mostantól sokkal jobban odafigyelek majd az ilyenekre.
-
Barett 50cal
senior tag
Sziasztok!
Letöltöttem egy ribbon packot a netről, groupokban egyegy hosszúkás darab vízszintesen állítva. Azt szeretném megcsinálni amit a szöveggekel lehet, hogy rajzolok egy kört az elliptical marquee toollal és köre szeretném rakni. Megoldható ez, vagy van valami másik módszer? köszi
Time you enjoy wasting, isn't wasted time
-
BonFire
veterán
válasz Barett 50cal #10588 üzenetére
Ribbon pack? Az mifán terem? Marqeeval szeretnéd warpolni a ribbont, vagy mit? A szöveget nem tudod elliptical marqee-val meghatározott területre rakni. Azt másképp kell.
Vagy mutass legalább képet/videót arról, mit szeretnél!
-
ViZion
félisten
válasz Barett 50cal #10590 üzenetére
ilyesmire inkább illustrator való... Ps-ben distort polar cordinates esetleg, vagy warpal, de nem lesz vmi szép.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy
-
BonFire
veterán
Tehát azt szeretnéd, hogy a különben egyenes grafikai elem tetszőleges formát kövessen, igaz? Ezt Photoshoppal csak nagyon körülményesen lehet megcsinálni (vagy sehogyse), viszont az Illustrator kapásból tudja. Illustratorba importálva a grafikus elemet egy megrajzolt pathra illesztheted minden további nélkül drag&drop módszerrel.
-
andy83
aktív tag
Sziasztok!
Photoshop-ban van vmi olyasmi effekt, hogy egy adott kép vmelyik sarkát "visszakunkorítja"?
Mit pl ahogy ezen az oldalon is van a kép bal felső sarkán.Előre is köszi!
facebook.com/SzeretekMozizni
-
Inv1sus
addikt
Kösz a linket. Ihletnek jó lesz az oldal.
Bár lassan már nem látok ki a link-gyűjteményemből.
[ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
válasz andy83 #10593 üzenetére
Nincsen ilyen "kész" effekt, de minden eszköz adott hozzá, hogy percek alatt elkészítsük a mását.
OFF: Tényleg. CPP v11 ezt is tudta alapból. De rég is dolgoztam vele! 2005. februári fájlok rohadnak itt a vinyón, nem tudom őket átkonvertálni PSD-be, kilökni meg nincs szívem, mert képszerkesztő ismerkedésem első bizonyítékai. CPT és CDR fájlok is vannak.
-
Peter M
tag
válasz BonFire #10597 üzenetére
Effect nincs, de actionből van n + 1, és akkor nem kell vele sokat szöszmötölni de van még ilyenből tényleg sok. (fizetős is meg free is)
pl.: http://pstutorialsblog.com/85/page-curl-photoshop-action/
https://www.behance.net/marosi-peter-k
-
andy83
aktív tag
Köszönöm az ötleteket, megpróbálom én is megcsinálni!
facebook.com/SzeretekMozizni
-
Petes
tag
Sziasztok!
Valszeg kezdő kérdés de azért felteszem Amikor egy viszonylag összetettebb mintázatból kell kiszedni valamit úgy, hogy szép legyen a végeredmény melyik eszközzel álltok neki?
Erre a képre gondolok, a jobb oldali közlekedési táblát akarom eltüntetni úgy, hogy a vonalak ne sérüljenek: link
Új hozzászólás Aktív témák
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- OLED TV topic
- PlayStation 5
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Milyen autót vegyek?
- Termetes, 21:9 képarányú gaming monitort újított a Philips
- Philips LCD és LED TV-k
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Borderlands 3
- iPhone topik
- További aktív témák...