- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- 3D nyomtatás
- Milyen TV-t vegyek?
- Zeneszerkesztő és DJ topic
Aktív témák
-
drpele
senior tag
Sziasztok!
Van öcsémnek egy 400-as codegen tápja amiben ventit kéne cserélni.
Szerintetek mekkora légszállításút tegyek bele, ami még halk?
20 CFM=33m3/h vagy
26 CFM=45 m3/h ??
Egyébként eredetileg mekkora van egy 350-400W-os tápban?
Előre is köszönöm a segítséget! -
Bass
addikt
A tápventivel tényleg nem jó szórakozni az előző gépemben egy vargáné és társa táp volt amiben ugyan ilyen hangokat adott a venti,gondoltam megkenem egy kicsit hátha elmegy még egy darabig,úgy is lett kb 3 hét aztán megállt(beragadt)és a tápból elkezdett igen büdös égett szag gyünni,gép áramtalanít tápventi kicserél és akinek a gépet eladtam nála a mai napig megy a táp(kb 4 éve) amúgy én lecserélném az egész tápot legalább egy codegenre,nekem is az van hőérzékelős venti van benne így csak akkor megy maxon ha nagyon meleg van(induláskor szinte nem is pörög)vagy ha van pénzed akkor vegyél egy ennél is jobbat na pá.
-
LukE
veterán
válasz
GhanBuri Ghan #32 üzenetére
Papst ventik alapból elég halkak, ha nem akarsz nagyon barkácsolni, akkor több cég is árul automatikus/manuálisan szabályozható ventillátorokat. Vagy veszel egy tök átlag 8 centis ventit, és valahogy kevesebb feszültséget adsz neki. Persze csak ésszel, nehogy megfőjjön a tápod.
-
GhanBuri Ghan
őstag
Es hol lehet venni _valoban_ halk tapventilatort, ha mar visit a mostani? Tapot nem akarok cserelni a venti miatt.
-
Mc Elec
csendes tag
Sziasztok!
A bronz sikló csapágyakat gyártáskor elvileg úgy gyátják, hogy egész élettartamuk alatt önkenőek legyenek.
Ha visít akkor már sokat nem lehet rajtuk javítani, ez igaz.
Ha olajozod akkor nem vísít és nem akad, de attól még kopott és elérte az élettartama végét. -
BEE
addikt
-
BEE
addikt
Nem fogsz ilyet kapni mert ezeket mind gyárilag ellátják élettartamra
elegendő zsírral.
Már persze elvileg elegendő!
Lehetséges megoldás az ha a porvédőt megroppantod és kiszeded,
de ekkora csapágyaknál ez gyakorlatot igényel.
Egyszerűbb a csere, de sokatmondó adat hogy 1db minőségi csapágy
drágább lehet mint egy új venti 2db csapággyal.
A siklócsapágy olajozása persze hogy kevésbé fogja vissza a ventit,
de ez ugyanígy érvényes a golyósra is ha kimosod belőle a zsírt.
Csakhogy az olaj sokkal hamarabb kiszárad és akkor megint ott vagy
ahonnan indultál.
Ezért én azt mondom hogy amit lehet azt zsírozni!
A lágyabb zsírok kevésbé fogják vissza a fordulatot de hamar kifolynak és
összekennek mindent a környéken, ebbe viszont a por imád beleragadni.
Ezek után mindenki döntse el hogy megéri-e neki a macerát!
BEE -
Den
veterán
A porvédős csapágyat természetesen nem lehet zsirozni, de nem is kell, mert az gyári zsirzással megy, egész életében, nem igényel utólagos kenést. Persze ha elkezd zúgni, ideig óráig lehet csendesiteni egy kis olajjal, de ezzel csak a cserét odázod, legjobb az ilyet cserélni.
-
Sanyo
senior tag
En ugy vettem eszre, hogy a muszerolaj nehany nap utan kiporog a ventibol es ujbol van hangja. Viszont ha zsirzom, honapokig le van a gond rola... :) Csapagyas ventilatorbol viszont nem lesz jo, mert attol hogy nincs hangja meg nem tud felporogni.
-
Hequila
őstag
Hát a csúszósat szerintem is inkább olajozni kéne, mert az nem fogja vissza a fordulatszámot annyira, mint a zsír, és azzal csendesebb is (tapasztalat) de azt tényleg nem értem, hogy Den hogy juttatja be a golyóscsapágyba a zsírt, nekem eddig még nem sikerült. Persze valszeg bennem van a hiba :))
-
GeorgeTerror
senior tag
válasz
GeorgeTerror #23 üzenetére
na akkor javítás
''énis így csendesítettem''
''golyóscsapágyas''
''lejött'' -
GeorgeTerror
senior tag
Apropó táp:
képzeljétek az egyik tag egy Acorp 230-as táppal hajt egy epox lapot és egy tbredb-t
és csodálozik, hogy nem indul be néha
egyébként énis g csendesítettem a tápot: csavarhúzó, toll be
Aztán megpróbáltam egy penge csapágyal coolermaster ventivel
erdemény: lejütt a ventiről a festék :) Kicsit erős -
Airdagger
csendes tag
szaga? égett de faxom tudja mi dominál :) Az biztos hogy a szmételepen tudd már csak érvényesülni. Amugy tegnap pl nem akart beindulni a gép mikor egy 2dik winyot beakartunk tenni. Meg volt vele olyan hogy mikor kikapcsoltam a gépet a optikai egér tovább világitott s a ledek is a bill-en de csak olyan takarék fényen.
Valami nagyon nem simmelt evvel már -
Superman
nagyúr
érdekesek ezek a ventillátor - hangok. Nekem a kétventis mobilrack csinál néha ilyet. Benne van egy 40 gigás vinyó és minden rendben is van, de néha minden átmenet nélkül felzúg az elülső venti és olyan hangja lesz, mint egy repülőgépmotornak. Már széltszedtem, kitisztítottam, de semmi. Magától is elhallgat, de valami eszméletlen hangja van, amikor rákezdi. :((
-
up
senior tag
Nekem nagyon sokáig ment jól a 386-osom, annak ellenére, hogy a tápventi időnként nagyon zörgött, és olyankor bedugtam a lapjai közé egy csavarhúzót, hogy elhallgattassam. Elhallgatott! :DD
-
Szalma
őstag
válasz
Airdagger #13 üzenetére
Ha érdekel, nálunk eddig csak egy Seasonic volt, az is rossz. Pedig tényleg jó. Állítólag... 8))
Komolyra fordítva: szaga milyen? Amper vagy elektrolit dominál? Ha elektrolit, akkor egy tv-szerelő is rápróbálhat a javításra. (Bár valszeg nem véletlenül pukkadt ki...)
Elromlási lehetőségek: kisebb/nagyobb fesztüske a hálózatról. EMP a szomszédnál. Pillanatnyi elmezavar. Stb...
Szeretettel:
Szalma -
Airdagger
csendes tag
hi!
Nekem elfüstölt a Seasonic SR-300FS táp szép nagy füsttel. Miért szállt el? Elvileg ezek nagyon mebizhatóak. Bár minden eltud romlani :O -
BEE
addikt
Hát ideje megolajozni a dolgokat!
Szedd le a matricát a ventiről, alatta lehet egy kerek zárólap,
azalatt a csapágy .
Ha golyós azt csak olajozhatod de a csúszónak jobb a zsír.
Ne feledd:
Egy csepp olaj-fél műszerész!
BEE -
andorpapa
őstag
Mindenképpen 8 centisre cseréld a ventit, a 4 centisek nem képesek ekkora légszállításra (min. 30 CFM), az 5 centisek sem, az ilyen mennyiségű levegő megmozgatására alkalmas 6 centis típusok (7000 rpm) pedig veszettül hangosak, arról nem is beszélve, hogy egy 800 Forintos 8 centis venti beszerelése 4 csavar kérdése csupán, a többi méret esetében pedig barkácsolni kell.
-
tomcs
őstag
tapba 4cm-es ventit? remelem ezt nem gondoltad komolyan... olcsobb ventit kaphatsz mar olyan 1000es alatt elektronikai boltban vagy ha egy kicsit tobbet szansz ra akkor van egy rakat ventis topik. persze ha sokat megy a gep tenyleg legegyszerubb lenne valami ''markas'' tapot beszerezni, ha nem is enermax vagy chieftec de minimum dtk vagy codegen. de a ventit szerintem is csereld mindenkepp
-
bazs
aktív tag
Ha kicserélem a ventit, problémát jelenthet, ha nekem csak egy kisebb (kb 4cm) ventim van, vagy feltétlenül szerezzek nagyot?
-
Den
veterán
szerintem, ne próbálkozz a venti javításával, négy év után az a csapágy elhasználódott. Cseréld ki a ventit, mert megvan az a veszélye a dolognak hogy a mostani, ha elhalgat, lehet hogy csak ''bekopott'', de lehet hogy megállt. utóbbi esetben meg leég az egész, és az biztos drágább buli lesz mint egy venti
-
bazs
aktív tag
Új tápot nem fogok venni egy szar venti miatt.
Bekopik? Nem volt neki elég 4 év?
Asszem akkor a csapágy a ludas. Ha sikerül megjavítom, ha nem leveszem a polcról a zsír jó ventit :)) -
tomcs
őstag
nem kizart... en kis uptime-bajnok gepemen a procihuto szallt el (jo kis gagyesz, meg a ''markasak'' megjelenese elottrol amikor meg feher dobozban jottek a cpu hutok :) )
szal ilyen hulye kerrego hangot a csapagy tud okozni, elvileg meg lehet menteni olajozassal, tisztitassal -
bélanéni
őstag
vegyél valami occsóbb Codegen 300W tápot (5e-6e) megéri ezt a pénzt a szép csend. :D
-
bazs
aktív tag
A probléma hét elején kezdődött. A gép bekapcsolása után pár másodperccel a tápventinek hirtelen iszonyatos hangja lesz, mint egy hajszárítónak vagy fűnyírónak. ha a ventivédő rácsot megütögetem valami kemény dologgal 1-2X, akkor elhalgat és kikapcsoloásig simán megy, aztán kezdi előröl.
A táp lényegében noname és olyan 4,5 éves.
Szóval mi lehet a gondja, talán csapágy?
Aktív témák
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- gerner1
- Android szakmai topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Gyúrósok ide!
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- EAFC 25
- Ukrajnai háború
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- További aktív témák...
- www.iking.hu - Eladó Samsung S23 Ultra Phantom Black Használt, Karcmentes
- Samsung Galaxy A22 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS docking station (210-AZBV)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 4070 Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S20 FE 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest