- DUNE médialejátszók topicja
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Memóriakártya topic
- Kapott egy gyorsjavítást a hibajavításoktól duzzadó GeForce driver gyorsjavítása
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Hobby elektronika
- Vezetékes FEJhallgatók
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Hisense LCD és LED TV-k
Aktív témák
-
w9033626
aktív tag
[L]http://fotoartmagazin.hu/canon_digitalis_fotosuli_12.htm[/L]
''Mekkora képeket rendeljünk?'' bekezdés -
gLes
őstag
UP! mer nagyon behalt a téma :DDD
-
Raymond
titán
válasz
Varga Csaba #37 üzenetére
A laborban ''elohivott'' kep jobban nez ki mint a photo-printer-el keszult ha ugyanaz a felbontas es az elkeszitett meret.
-
gLes
őstag
Most hívattam elő képeket Photohallnál, és előre átméreteztem a képeket az ajánlott felbontásba Photoshoppal (10x13cm -> 1024x1365) és meg kell mondjam érezhető a különbség ahhoz képest, mint amikor a gép által készített felbontásban küldöm (pl. 1024x768 vagy 1600x1200), most keresve is csak nehezen találok olyan jeleket a képeken, amelyek arra utalnak, hogy ezeket digitálissal és nem analóggal készítették :))
-
Varga Csaba
aktív tag
Én pl egy HP635 géppel fotózok és saját magam nyomtatom TDK papírra egy EPSON C43SX nyomtatóval a képeket.
A 9X13 és 10X15 ös képek ennek a gépnek a 2,1MP felbontásával SZVSZ élvezhetőek, szerintem ennyi minimálisan elég, de ha több a pixel az nem árthat.
Üdv
[Szerkesztve] -
erdeya
senior tag
2,1 megapixeles géppel nagyon is jó 10x15-ös képeket lehet mád csinálni.
Ha a rossmannál töltöd fel, ki is irja, milyen minőségű lesz az adott felbontás.
Kiváló, jó, közepes, gyenge, rossz...
És még olcsó is náluk :) -
gLes
őstag
Láttam képeket, és mint ínyencnek vannak kifogásaim a képminőséggel kapcsolatban...nem élvezhetetlen, de azért nem is tökély :t
Mellesleg mint mondtam a gagyi alatt azt értem amit megkapsz 15-20-ér és alapszinten tudsz kattintgatni vele :)) Most baj, ha én az ilyeneket nem szeretem? Számomra nem biztosítana elég jó minőséget :DDD -
gLes
őstag
Azt nem mondtam, hogy minden Minolta gagyi, hanem hogy én még csak gagyi fajtát láttam belőle emberek kezében :DDD (gagyit értsd: naon ócsó :P)
A periszkóppal sincs semmi gondom, csak mondom...az ember már hozzászokott a ''kinyúló'' optikákhoz...egyébként már én is várom, hogy piacra kerüljenek a folyadéklencsés cuccok :DD
[Szerkesztve] -
rdi
veterán
De azért ugyen nem árt, ha egy optika yo méretes, és az sem árt, ha magas felbontású a gép. De az optika valóban fontosabb lehet ma már, amikor a cégek ugyanazokta a matricákat használják :))
Na yo ez apró túlzás :DD
Szóval én mindenképpen olyan gépet vennékl, amihez külön optikát is lehet venni és nem árt, ha az eredetije is túd ugy hmm ? mm -ert is ?
mondjuk egy 6 - szoros optika az elég lehet -
gLes
őstag
Mittomén...ilyen márkájú ''gagyikat'' láttam mostanság emberek kezében :DDD Nem mondom, hogy alapból szar képeket csinálnának, de ha ránézel (most konkrétan egy Minolta lebeg a szemem előtt), akkor azt látod, hogy kvázi kilóg belőle oldalt a memóriakártya, és elöl a két fekete luk közül első ránézésre nemtod megállapítani, hogy melyik az objektív...ja és 3x-os optikai zúm van benne állítólag, de a lencse nem jön ki a dobozból....biztos rendben van, de sztem ez így elég ''gagyi''-feeling...legalábbis számomra aki Canonhoz szokott :DD Egyébként megfeledkeztem az ''igen közkedvelt'' Mercury márkáról is :DDD Mellesleg minden gyártó (még a Canon is!) gyárt ''gagyikat'', csak egyes gyártók többet gyártanak az utóbbiból :DDD
-
Ijk
nagyúr
Szerintetek érdemes fotónyomtatóra beruházni? Ui. nem sok képet nyomtatnék ki, de most egyenként nem fogok szaladgálni vele a fotólaborba, továbbá azt mondják, h. már jobb minőségben nyomtatnak, mint egyes laborokban, na meg a feeling:D.
-
fokukac
nagyúr
tudom, hogy hülye kérdés, de mit keres ez a topic a videókártyák között? :U
---------------------
egyébként, hgoy ON is legyek, szvsz a 10*13-as képhez az 1600*1200 pixel elég.
legalábbis én 10*15-ösöket hívattam, és teljesen szépek lettek. (itt hívattam : www.fotomarket.hu . éjjel 3-kor feltöltöttem a képeket, mire 11-kor felébredtem, már ott volt az emil a postaládámban, hogy mehetek érte)
-----------------------
és még egy dolog, amit nem állhatok meg.
Valaki azt mondta, hogy a nagyobb felbontású gépek kis felbontásban is szebb képeket csinálnak. Ez így ebben a formában igaz lehet, de az nem a nagyobb felbontáson, azaz a nagyobb felbontásű CCD-n múlik, hanem az optikán.
Egy 5 megapixeles gépet ugyanis általában jobb, szebb rajzolású optikával szerelnek fel, mint egy 2 megapixeleset.
Egy Canon A60-ba tehetnek 5 Mpixeles érzékelőt, mégsem lesz sokkal részletgazdagabb a kép... -
Manta
tag
Zajt akkor érdemes szűrni, ha monitorra dolgozol, papíron nem jön ki zavaróan, olyannyira hogy egy nagyobb adag USM-t (élesítés) is rá lehet nyomni a képekre.
Az a labor meg elég gázos lehet, ahol le kell méretezni a képet, mert különben rossz minőségű képet kapsz (ezt nem is igazán értettem). -
rudi
nagyúr
Szerintem felbontásban bőven elég a 2 mp (1600×1200) a nagyobb csak azért kell, hogy mielőtt a fényképcsinálóhoz viszed, rá tudj dolgozni képszerkesztővel, vagy ha mondjuk 4-5 mp-ben csinálod a képet akkor tudd belőle kivágni a belógó részeket a szélekrő (ujjad, lábad, bármi, amit nem szántál a képre de belógott). Ja és fontos a zajeltávolítás (Photoshop: Noise/depeckle és társai). Egy szobai vagy sötét képpel csodákat tud csinálni, ha nagy felbontáson leveszed róla a zajt aztán átmétretezed valamivel kisebbre.
-
gLes
őstag
Figyelj...ne csak a MP-t nézd amikor gépet keresel, nézegessé egyéb tulajdonságokat is! Itt egy nagyon jó oldal, ahol össze tudsz hasonlítani akár több gépet is egyszerre: [L]http://www.dpreview.com[/L]
Én azt mondom, hogy vegyél Canon Digital IXUS-t ([L]http://www.canon.hu[/L]), nekem 5 MP-es van, de te vegyél nyugodtan 4,3-asat, az is megfelel. (Mondom, a több megapixel télleg javít a képminőségen kisebb felbontáson is, habár ha ilyen nagyon gagyit akarsz meg nem igazán lényeg a full minőség, meg úgyis csak laikusok bámulják majd, akkor vegyél nyugodtan egy ócsó Minolta vagy Trust kompaktot :U). A sztem a Canon a legjobb az ultrakompakt kategóriában. A Sony is szép képeket csinál, de azé nem vettem ilyet mer az új modellek rondák eccerűen (a Canonnak legalább a dizájnja is szép!), Nikon-t meg ne vegyél mer kompaktban szarok...hamar kipurcannak meg ilyenek...és ezzel nagyjából ki is merültek a piacvezető márkák...bevallom, a többivel nincs is sok tapasztalatom :DDD
De sztem ezeket nézd meg magad a dpreview.com-on ([L]http://www.dpreview.com[/L])...:) -
Raymond
titán
1500x1000 pixeles kepeket (1600x1200-bol vagva) hivattam elo 15x10-ben es semmi gond nem volt veluk. 13x9-ben csak jobb lehet ennel. Amugy a ceg 1200 pixelt ajanl minimum a hosszabb oldalon 15x10-hez, ugyhogy a 2MP egy 13x9-hez boven eleg. 300dpi-ven vetitik ra a fotopapirra az RGB jelet. Szerintem ahova mesz ott is ugyanazt a gepet hasznaljak (egyebkent a Fuji gyartja).
[Szerkesztve] -
Tacso
aktív tag
''2.8 MP (2080 x 1368) ideális 10 x 15 cm -es képek nyomtatásához...!''
Ezt a Kodak gépem manuáljából vettem.:) -
Flashy
veterán
hívattunk elő 1Mpixeles képet papírra 9x13-ban, tökéletes lett, nem hozzáértő (pl olyan családtag aki csak papíron hajlandó fényképet nézegetni) ránézésre nem mondja meg hogy digitálissal készített kép. a fényképező csinál egy bizonyos képminőséget (ez speciel bizonyos körülmények között nagyon rosszat :) ), a papírkép ugyanazt visszaadja, nem lett rondább, nem lett pixelesebb. megmondom őszintén én nem mertem volna bevinni ekkora képet előhívatni, de eléggé erősködtek mások és nekik lett igazuk :) ne dőlj be olyannak hogy 5 meg 6 Mpixel, 9 centis képen 1024 pixel az 288 dpi, ami arra amire a papírképet használom (odaadni mindenkinek megnézni és összetapogatni) még sok is.
vigyél be 1-2 képet, próbáld ki és meglátod hogy neked is elég-e. -
gorlin
őstag
:F Most akkor mégsem jó a 3Mp,kell az 5?
-
gorlin
őstag
OFF
A vegyszeres előhívást azért mondtam ,hogy rendes fotó boltban hivatom elő.
De így belegondolva lehet hogy csak rákötik egy komolyabb lézer nyomtatóra és kész.Szóval ezt én tudom rosszul,(még nem igazán jártam ilyen ''előhívó szalonban)
OFF
Szóval a kérdést azért tettem fel mert ahogy bemegyek egy boltba rögtön azt vágják hozzám ,hogy ha nem 5-6-8 stb megapixel akkor nem éles a kép stb.stb
Tehát szerintetek már elég a 3MP is ?
Egyébként már van egy fuji s7000-es nagyon komoly kis gép csak valami kompaktot akarok ,ami elfér egy zsebben és nem olyan drága.
Egyébként beállítottam a fujit 1MP-re,3MP-re 6MP-re ugyan azt a témát lefényképeztem ,és bár eddig csak monitoron néztem de a 10*13as méretnél nem látok különbséget.Azért kérdeztem meg ,hogy hátha valakinek van tapasztalata mi történik ha előhivatom. -
gLes
őstag
Egy 5 MP-es gép jobbminőségű képeket csinál kisebb felbontásban is...ha jó minőségű papírképeket akarsz, akkor ruházz be egy pöpec fényképnyomtatóra is, azzal tudsz machinálni. Ha egy boltnál hívatsz elő (mongyuk a Photohallnál, ahol én szoktam :P), akkor általában adott, hogy milyen felbontásúnak kell lennie a képnek, hogy jól nézzen ki az adott méretben, az ő nyomtatásukban (Photohallnál: [L]http://www.photohall.hu/szolgaltatasok/kepkidolgozas/digitalis_felvetelrol_papirkep[/L]). Ha ettől a mérettől felfelé vagy lefelé eltérsz, akkor persze a kép kicsit torzul (ha kisebb, akkor pixelesebb lesz, ha nagyobb, akkor pl. ferde vonalak lesznek pixelesek, mert nem resamplinggel kicsinyítik a képeket, hanem csakúgy :(), ezért érdemes a képet mondjuk Photoshoppal a megfelelő méretre kicsinyíteni, a Photoshop majd gondoskodik a kép megfelelő minőségű átméretezéséről (bicubic/köbös). Érdemes több helyen is próbaképeket nyomatni. Ez manapság nem nagy költség, mivel 45 és 69 Ft között mozognak az árak képenként, és akár egy-egy darabot is kinyomtatnak. És vigyázni kell ugye, ha olyan oldalarányú képet akarsz kinyomtattatni, ami nem felel meg a papírénak, akkor ugye vagy le kell vágni belőle, vagy fehér csíkot kapsz a szélére (FIT/FILL). Egyébként tapasztalataim szerint még ha nem is megfelelő a felbontás (tehát valamennyire pixeles lesz a kép), még akkor is teljesen élvezhető a minősége, mondjuk egy tablón, vagy ilyesmin, fotóalbumba minek? Fotópályázatra meg jobb ha mindent körültekintően megdolgozol Photoshopban :DDD Erről jut eszembe elő kéne hívatni már néhány képet a fotópályázatra :DDD
Na pá...sok sikert...:) -
PeliScan
addikt
Szerintem a 3 és az 5 közötti különbséget nem is fogod látni. + bőven elég, nincs még olyan szinten az átlagos digitális előhívás.
Volt barátnőm most volt nyaralni, és neki ugye a sok kép számított nem a minőség, 800x600ban fényképezett economyban, és így is szép képek lettek előhívva is. -
gorlin
őstag
Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni, hogy ha ekkora méretű képet szeretnék, elvileg már elég a 2 megapixel is, nem?.Egy Sony-n gondolkodom de nem akarom megvenni az 5 megapixeleset,elvileg elég e a 4 vagy kevesebb is ilyen képekhez.
És valaki végre meg tudná mondani ,a megapixel egy ilyen méretű képnél a GYAKORLATBAN mit számít?
Tehát fényképezek egy 2Mp-s géppel,és egy 5-össel majd előhivatom vegyszeresen mi lesz a különbség (13*10Cm)
üdvözlettel:Gorlin
Aktív témák
- LG OLED Televíziók: ÁRZUHANÁS -30%
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
- AKCIÓ! Lenovo Thinkcentre M920S Brand számítógép - i5 9500 8GB RAM 512GB SSD 630 IGP Win 10
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest