Hirdetés

Aktív témák

  • Jorus

    nagyúr

    :) Érdekes eszmefuttatás. Kíváncsi vagyok, hogy a sok véleményből mennyi a saját tapasztalat, és ki hány darab bovdenes és olajos tárcsaféket próbált huzamosabb ideig. :)

    Egy normális olajos fék erősebb, mint egy normális bovdenes. Egy normális olajos fék drágább, mint egy normális bovdenes. A karbantartásigény mindkét típusnál nagyjából ugyanannyi, vagyis évente, másfél évente pofacsere és olajcsere/bovdencsere. Emellett, ha sokat mész sárban, porban, akkor bizony a bovdenezés sokkal korábban el fog koszolódni, mint a zárt, hidraulikus rendszer, tehát, ha valamelyik több törődést igényel, az pont a bovdenes kialakítás. Annak az esélye, hogy az olajvezeték elszakad, minimális. Ehhez persze fontos, hogy normális, jól méretezett, jól vezetett olajvezetékkel szereljük a gépünket. Ahol az olajvezeték elszakad valamiért, ott a bovden is szakad a házzal együtt. Namost, kíváncsi vagyok, hogy hány bovdenes tárcsafékkel rohangáló visz magával méretre vágott bovdenházat bovdennel, kupakokkal az első-hátsó fékéhez. Ettől eltekintve sokan ódzkodnak valamiért a hidraulikus rendszerektől - alaptalanul. Ugyanakkor ár/érték arányban egy jó bovdenes fék jobb választás, mint egy drágább olajos, tehát itt már inkább a pénztárca dominál. Én személy szerint másfél éve cseréltem olajat a Hayes MAG-omban, azóta rá sem néztem. Majd tavasszal olajat cserélek benne, ami bő 4 perces művelet fékenként, kicserélm a pofákat, és ezzel a 10 perces aktussal letudtam újabb másfél évre a fékkel való foglalkozást. Ennyit a karbantartás-igényességről. Sokszor megyek a bringával mínuszokban, nem csak itthoni hegyekben, és nyugodtan ki merem jelenteni, hogy Európában nem nagyon van olyan hideg, hogy az a fékhatáson érezhető legyen. A használatos Shimano mineral és DOT 4-es olajok -18 fok körüli hőmérsékletig szavatolják a kifogástalan működést. Zárt rendszer révén ez -25 fok alatti külső hőmérsékletet jelent fékezés nélkül. (Mivel, ha fékezel, a fékfolyadék nyilvánvalóan melegszik.) Nem emlékszem olyan évre, amikor Budapesten ilyen hideg lett volna, tehát nem értem hogy dermedhetett meg az illető fékolaja a János-hegyen.

    Összegezve, mindenki vegyen olyan féket, amire gusztusa, pénze van, de fogadja el a másik érveit is. Én például nem mennék mással, csak csúcskategóriás olajos tárcsafékkel. Mondom ezt úgy, hogy az elmúlt 7 év során nagyjából 25 féle tárcsaféket volt alkalmam huzamosabb ideig használni.

    Az adagolhatóságra meg még visszatérek, ha valakit érdekel. :)

    ''És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow

Aktív témák