GeForce GTX 1050: a használható belépőszint

A modern NVIDIA kártyák aktuális legkisebbikét járattuk meg tesztlaborunkban, meglepő eredménnyel.

MSI GeForce GTX 1050 Gaming X

Rég volt ilyen egyszerű feladatunk a friss kártyáról szóló bevezetőnk megalkotása során; a GTX 1050 Ti és a GTX 1050 hivatalos bejelentésekor a rajtuk elhelyezkedő GP107-es GPU-k paramétereit már megírtuk. A GTX 1050 Ti-t teszteltük is, erről szóló cikkünk első oldala a szolgáltatások tekintetében szinte száz százalékosban igaz a GTX 1050-re is. A Pascal architektúra tudását hivatkozott korábbi anyagainkban részletesen kiveséztük, így az iránta érdeklődőknek továbbra is ezeket javasoljuk.

A számítástechnika területén gyakori jelenség, hogy egy nagyobb tudású termékből úgy készül egy kisebb tudású, hogy elhagynak egyes plusz szolgáltatást nyújtó részegységeket. Így a tervezési költségek is alacsonyabbak, valamint a gyártósorokat is kevesebb variációra kell felkészíteni, ami a rendkívül feszített tempó miatt mindenképpen előnyös, főleg ha az egyre rövidebb életciklusokat is figyelembe vesszük. A chipgyártás területén is régóta bevett szokás ez a jelenség; a több milliárd tranzisztort tartalmazó, egyre kisebb és kisebb csíkszélességű szilíciummorzsák elkészítése során mindinkább feszegetik a fizika határait a mérnökök, a nagy komplexitás miatt pedig óhatatlan, hogy nem minden darab sikerül tökéletesen, mondhatni belekalkulált a hiba. A chipek moduláris felépítésének köszönhetően a tesztelés során talált hibás részegységeket a legtöbb esetben elég csak letiltani, és egy olcsóbb, kisebb tudású termékbe így még beépíthető marad az adott lapka.

A csonkolt GP107 blokkdiagramja
A csonkolt GP107 blokkdiagramja [+]

A Samsung 14 nm-es LPP node-ján készülő GP107-es grafikus maggal ugyanez a helyzet. Magában a lapkában 132 mm²-es területen 3,3 milliárd tranzisztor található, de az eredetileg 6 darab streaming multiprocesszor egyikét letiltották, a hozzá tartozó textúrázó blokkokkal együtt, így adódik az 5 darab aktív SMP-vel a 640 CUDA mag, és a hozzájuk tartozó 40 textúrázócsatorna. A ROP blokkokhoz nem nyúltak, így itt is 32 blending egységet használ a GPU, továbbá maradt az 1024 kB-os L2 cache, valamint a magméret és a tranzisztorszám sem változott, hiszen az inaktív részegységek a chipben ugyanúgy benne vannak. A teljes értékű GP107-től a számozás különbözteti meg, ami a GTX 1050-nél GP107-300-A1, míg a Ti esetében GP107-400-A1.

A GTX 1050 GP107-e
A GTX 1050 GP107-e [+]

Ismét az MSI-től kaptunk tesztalanyt, ezúttal is a legfelszereltebb változatot, a gyári tuninggal is megspékelt Gaming X példányt. Az MSI GeForce GTX 1050 Ti Gaming X tesztelésekor már alaposan kiveséztük a gyártó megoldását, ennek köszönhető, hogy egyáltalán észrevettük az eltéréseket, annyira egyforma a két kártya. A dobozon és a VGA címkéjén található típusnéven kívül jelentős eltérés az, hogy a GTX 1050-en csak 2 GB memória kapott helyet, de ez az NVIDIA előírása.

Az MSI GeForce GTX 1050 Gaming X
Az MSI GeForce GTX 1050 Gaming X [+]

Teljesen azonos a külső megjelenés, a hűtés és a nyomtatott áramkör, ugyanolyan kimeneteket helyeztek el a kártyán, és a tápellátás komponensei sem térnek el semmiben, csak a memóriachipek mások és persze a letiltott részegységeket tartalmazó GPU. Ez egyben azt is jelenti, hogy csak nagyjából annyival lesz olcsóbb ez a VGA, amennyivel az MSI-nek kevesebbet kell fizetnie a grafikus magért az NVIDIA-nak, és amennyivel olcsóbb a kisebb kapacitású memória.

A a nyomtatott áramkör két oldala A a nyomtatott áramkör két oldala
A nyomtatott áramkör két oldala [+]

A videomemória GDDR5 típusú és SK Hynix gyártmányú, H5GC4H24AJR-R0C típusjelű. A lapkák négy gigabitesek, azaz chipenként 0,5 GB kapacitású modellekről van szó, melynek gyári üzemfeszültsége 1,5 V, és csak 6000 MHz effektív órajelre hitelesítették őket, de nem először találkozunk azzal, hogy egy adott videokártyán magasabb tempót diktálnak nekik. A memóriachipek hűtéséről fele-fele arányban gondoskodik a légáramlat, illetve szilikongumi hővezető pad.

A Hynix videomemória
A Hynix videomemória [+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés