GeForce GTX 1050: a használható belépőszint

A modern NVIDIA kártyák aktuális legkisebbikét járattuk meg tesztlaborunkban, meglepő eredménnyel.

Összegzés

Összegzésünk során szétválasztjuk a Full HD és a WQHD felbontást, mert az átlag becsapóssá teheti a végeredményt. Ettől függetlenül az NVIDIA GeForce GTX 1050 tesztelése nagyjából a GTX 1050 Ti-nél is látott konklúziót eredményezi; Full HD-ra, megfelelő beállításokkal megfelelő a VGA, de ez nem a maximumot jelenti, a kevesebb vRAM miatt ráadásul egy-egy játékra jobban oda kell figyelni.


[+]

A GTX 1050 körülbelül 20%-kal maradt le a más ligában versenyző, de előző generációs és sokkal többet fogyasztó AMD Radeon R9 380-tól, azonban csak minimálisan, pár százalékkal bizonyult gyorsabbnak a házon belüli előd GTX 960-nál, ami tesztünkben szintén 2 GB-os változatával képviseltette magát, a 4 GB-osnak szinte semennyi lemaradása nem lenne. A konkurencia Radeon RX 460-asát viszont a máig leggyakoribb felbontásban tesztjeinkben szűk 20%-kal szárnyalta túl. Itt is figyelembe kell venni, hogy a tesztben ebből a 4 GB-os szerepelt, ami kicsit gyorsabb, mint a 2 GB-os, annak nagyobb lenne a lemaradása. A GTX 1050 Ti-hez viszonyítva 16% a hátránya, ez picit több, mint a shader részegységek és az órajel különbsége alapján számított, tehát a 2 GB vRAM már kicsit visszafogta.

Az olló 2560x1440-ben nagyobbra nyílt, itt már átlagosan 20%-kal teljesített a GTX 1050 Ti alatt, ami egyértelműen jelzi, hogy több esetben is memórialimit alakult ki. Megjegyzendő, hogy beállításaink során nem bántunk a szereplőkkel kesztyűs kézzel, így a gyakorlatban ezt a határt később éri el a GTX 1050. Az erősorrend a többi tekintetben nagyjából egyezik a korábbival, viszont azt fontos kiemelni, hogy a nagyobb felbontáson a referenciapontként választott Radeon a széles memóriabuszának köszönhetően teljesít arányaiban jobban.

Az NVIDIA a GTX 1050 esetében 109 dolláros ajánlott összeget ad meg, de a felszereltség, hűtés, gyári tuning, valamint a további extrák fényében ennél többet is írhatnak az árcédulára a gyártók, ahogyan az eddigi modellek alapján ezt teszik is. Referenciamodell ebből a videokártyából sincs, így érthető, hogy a gyártók a legtöbb esetben a felszereltebb, többért kínálható változatok felé kacsingatnak. Nincs azonban kizárva egy-egy sokkal költséghatékonyabb változat kiadásának a lehetősége sem, így idővel minden bizonnyal színesebb kínálat lesz a boltokban. Az MSI Gaming X változatát kicsivel 48 000 forint fölött láttuk a boltokban, amivel már most jóval kevesebbet kóstál, mint a készleten ragadt, szintén 2 GB-os GTX 960-asok, ellenben – a beállítások függvényében – hasonló teljesítményt, kisebb fogyasztást (ezáltal melegedést) tud felmutatni, ráadásul modernebb architektúrával.

A teljesítmény/fogyasztás ezúttal sem alakult meglepetésszerűen: egyszerűen remek, ahogy Pascal architektúrával rendelkező összes testvérének is. A teljesítményszint szerinti eltérések a tesztprocesszorunk állandó fogyasztását belekalkulálva lépnek fel, hiszen mi a teljes gépet mérjük. Mivel a GTX 1050 csak alig fogyasztott kevesebbet gépestől, mint a GTX 1050 Ti, teljesítménye viszont kisebb, így valamelyest romlott a komplett gépre vonatkoztatott energiahatékonyság. Így az energiaéhes CPU nagyobb súllyal esik latba, ezért a teljes rendszerre vetített arány elmarad a nagyobb étvágyú, de több fps-t is kipréselő GTX 1060 és a GTX 1050 Ti mögött. Mindez csak a látszat, lényegében azért körülbelül egy szinten van mindegyik kártya.

Az MSI megoldása ismételten a széria felsőházából tette tiszteletét, és méltón viselheti az erre utaló stílusjegyeket. Mivel teljesen egyezett a korábban tesztelt Ti változattal, minden pozitívum, amit ott megfogalmaztunk, ugyanúgy érvényes itt is: minőségi összeszerelés, halk hűtés, ami adott esetben világít is. A gyári tuning – mely ismételten igen korrekt – sem egy elhanyagolandó tényező, ráadásul ez a VGA is némán tette dolgát, üresjáratban passzív üzemre kapcsolva.


[+]

A GTX 1050 ugyan belépőszintté lett, hiszen ez alatt lassan a processzorok és APU-k beépített megoldásai következnek, azonban a mindmáig legelterjedtebb Full HD felbontásra közepes vagy magas beállításokkal elegendő, még a modernebb címekkel is. MMO játékok itt szinte mind maximum grafikán futtathatók (például a World of Tanks-ot ellenőriztük is), de még nagyobb felbontáson is vígan elketyegnek. Ha nem ragaszkodunk konkrét márkához, akkor már most, a karácsonyi vásárlási szezonban is találunk 45 000 forint alatti modellt. Ha preferált programjaink nem memóriaintenzívek, akkor szinte megkaphatjuk – egy kis tuninggal picit meg is haladhatjuk – a GTX 1050 Ti szintjét, kevesebb anyagi ráfordítással, így nem is kérdéses, hogy a kisebb anyagi keretből gazdálkodóknak ajánljuk az NVIDIA GTX 1050-et.


MSI GeForce GTX 1050 Gaming X 2G videokártya

04ahgy

Az MSI GeForce GTX 1050 Gaming X 2G videokártya az MSI-től érkezett.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés