AMD Radeon RX 460 – belépő szint, extrákkal

Az AMD Polaris 11 GPU-val szerelt Radeon RX 460-as VGA egy új kategória kezdete az erős IGP-k korában.

Asus ROG Strix Radeon RX 460 4 GB

Az AMD Polaris architektúrájának bemutatkozását, azon belül is az AMD Radeon RX 480 és az RX 470 megjelenését hasábjainkon is lehetett követni. Sajnos a hazai árazás nem lett világbajnok és a boltok polcain sem roskadoznak ezek a kártyák, ez remélhetőleg a közeljövőben javul. Sokat hallgathatott az AMD – legalábbis kapcsolódó fórumtémáinkat alapul véve –, hogy csak viszonylag sokára engedte az Asus, Gigabyte, MSI, PowerColor, Sapphire és a többi gyártó egyedi nyomtatott áramkörös verzióit piacra dobni. Az AMD Radeon RX 470-ek ezt a csorbát kiköszörülték: már csak egyedi tervezésű kártyákként jelentek meg.


[+]

Tesztünkben a kisebb, Polaris 11 (kódnév: Baffin) elnevezésű GPU-t vizsgáltuk, ami az AMD Radeon RX 460 típusjelzésű videokártyákon kap helyet. Ezúttal is csak egyedi megoldások lesznek a piacon elérhetők, a bejelentésről az alábbi hírben már írtunk, ahol az RX 460 specifikációi is szerepelnek. A Polaris 11-ben persze jóval alacsonyabb a részegységek száma az Ellesmere kódnevű Polaris 10-hez képest, noha a technikai tudás változatlanul jövőbe mutató, erről igény esetén az RX 480-as megateszt első hét oldala szolgál információval.

Az IGP-k erősödésével és térnyerésével nehéz pozicionálni az RX 460-t. A középkategória nem húzható rá, mert az az RX 470 felségterülete, valamint az általa képviselt teljesítményszint már korábban (2-3 éve) is a középkategória volt, de ez mostanra feljebb csúszott. Belépőszintűnek sem mondható, mert annál azért erősebb, méltatlan lenne így beskatulyázni. Mégsem tudjuk, milyen kategóriába is nevezzük, leginkább az alkalmi játékos kategória megalkotását javasolnánk a kártyának.

Hirdetés

A Baffin az Asus kártyáján

Mivel nincs referencia, az Asus ROG Strix Radeon RX 460-at használtuk a széria teljesítményének bemutatására. Az AMD a partnerekre bízza, hogy 2 GB vagy 4 GB-os példányt állítanak-e elő, valószínűleg mindkét memóriaméret sok modellel képviselteti majd magát. A tesztalany a 4 GB-os tábort erősíti, ami véleményünk szerint már Full HD-n is kellhet. A szériára és a gyártóra is jellemző külalakú doboz a 20 centiméternél rövidebb kártyán kívül a szokásos optikai lemezt, két ROG tépőzáras kábelkötegelőt és két narancsszínű ROG matricát tartalmaz. Az AMD az RX 460-at főleg online játékokra szánja, így ajánlásának megfelelően az Asus egy World of Warships meghívókódot biztosít, ha a kártyát online regisztrálják.

Az ASUS ROG Strix Radeon RX 460 4 GB OC
Az ASUS ROG Strix Radeon RX 460 4 GB OC [+]

A VGA dupla slotos kiépítésű, és a harmadik generációs DirectCU hűtés – mely ezúttal csupán két, a GPU-val közvetlenül érintkező, nikkelezett vörösréz hőcsövet kapott – az egész nyomtatott áramkört befedi. A két 8 cm-es ventilátor között, felül elhelyezett ROG-szemet ellátták az Aura fantázianevű RGB LED világítással, ami a teljes színskálát képes előállítani, ráadásul különféle fényeffekteket is megadhatunk neki – a mellékelt program segítségével –, de még a zene ütemére is tud villogni, illetve színét a GPU hőmérsékletének megfelelően változtatni. Ez a kártya is rendelkezik egy hagyományos 4 tűs ventilátor-tápcsatlakozóval az áramköri lap legvégén. Erre további, a DirectCU hűtéstől független, hagyományos, PWM fordulatszám-szabályozású légkavarót lehet aggatni, ami a GPU hőmérséklete alapján fog dolgozni. Ezt a megoldást már az Asus ROG Strix GTX 1070-esén is láttuk.


Szemből, oldalról és a kimenetek felől Szemből, oldalról és a kimenetek felől Szemből, oldalról és a kimenetek felől
Szemből, oldalról és a kimenetek felől [+]

Egy-egy dual-link DVI-D, HDMI 2.0b, illetve DisplayPort 1.4 kimenet található a grafikus kártya végén, a ritkásan rácsozott szellőzőnyílás mellett. A hűtés ventilátorait üresjáratban megállítja, tehát félpasszív üzemű. Merevítő-díszítő hátlapot, RAM hűtőbordát ezúttal sajnos nem kaptunk, ez a videokártya a költséghatékony szegmensben nevez, ahol ezek mind felesleges árnövelő tételek. A galériában elhelyezett közeli, nyomtatott áramkörről készült fotóinkon jól kivehető, hogy a Polaris 11-es GPU csak PCI Express x8 kapcsolaton keresztül kommunikál a processzorral. A tápellátás az alaplapból történik normál esetben, de engedélyezett a gyártópartnereknek a kiegészítő PCIe tápcsatlakozó alkalmazása; az Asus élt is a lehetőséggel, és egy hattűset kapott a főszereplő.

A kártya felépítése, a galériában további képekkel
A kártya felépítése, a galériában további képekkel [+]

A NYÁK a szokott módon rendezett, letisztult, a VRM a kártya elülső harmadán helyezkedik el ezúttal. A Polaris 11-es GPU-t körbevevő FBGA tokozású VRAM chipek a Micron Technologies gyártmányai, MT51J256M32HF-70:A típusúak (ennek feleltethető meg a D9SXD kódjelük). Kapacitásuk 8 Gb – azaz négyen pont 4 GB-ot jelentenek –, üzemi feszültségük 1,5 volt, átviteli sebességük pedig 7 Gb/s: utóbbiból adódik a 7000 Mhz-es névleges frekvencia. A RAM-ot egy-, a GPU-t pedig négyfázisú VRM táplálja.

A GPU, VRAM és a tápellátás komponensei A GPU, VRAM és a tápellátás komponensei A GPU, VRAM és a tápellátás komponensei A GPU, VRAM és a tápellátás komponensei A GPU, VRAM és a tápellátás komponensei
A GPU, VRAM és a tápellátás komponensei [+]

A Super Alloy Power II komponensekből összerakott tápellátó áramkör vezérléséről egy saját megoldású, ASP1206CGQW jelölésű Digi+ PWM chip gondoskodik. A fázisokat ezúttal UbiQ Semiconductor M3056M és M3054M típusú, diszkrét MOSFET-ek kapcsolgatják. A VRM vezérlő körüli forrasztgatások és a GPU kétféle pasztázása azt sugallja, hogy még az utolsó pillanatban kellett valamit a mérnököknek finomhangolniuk, de a tesztelthez hasonló mérnöki példányok esetében ez nem túl meglepő.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés