NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti – a legkisebb Pascal

Leteszteltük a GP107-re épülő, belépőszintű GeForce videokártyát, és kellemesen csalódtunk.

Hirdetés

Az MSI GeForce GTX 1050 Ti Gaming X

Az MSI GeForce GTX 1050 Ti Gaming X szinte mindent megkapott, amit a Gaming X sorozatba tartozó nagyobb testvérei, külsőre azoktól szinte megkülönböztethetetlen. Ez a kártya is két slotot foglal el, és némileg hosszabb is, mint az ASUS megoldása: 229 mm-t kell hosszában szorítanunk számára a gépházban. A palettán a Gaming X modellek a kínálat felsőbb szegmensét fedik le, ennek megfelelően gyári tuningot is alkalmazott az MSI, valamint egy hat tűs PCI Express tápcsatlakozót is elhelyezett a kártyán.

Az MSI GeForce GTX 1050 Ti Gaming X
Az MSI GeForce GTX 1050 Ti Gaming X [+]

Dobozában ennek is a meghajtóprogramokat tartalmazó optikai lemezt és egy kézikönyvet találtuk, és a hatodik generációs TwinFrozR hűtés két ventilátora üresjáratban ezen is megáll, így hangtalan üzemet biztosítva. A gyári adatok szerint a két darab Torx 2.0 technológiájú ventilátor csak 60 °C felett indul el. Ennek a modellnek ugyan nem jutott RGB világítás, azonban a kopoltyúkat idéző, vörös műanyag kidudorodások vörösen tudnak izzani, míg a felül elhelyezett sárkányos MSI Gaming logó pedig fehéren világít.

Szemből, oldalról és a kimenetek felől Szemből, oldalról és a kimenetek felől
Szemből, oldalról és a kimenetek felől Szemből, oldalról és a kimenetek felől Szemből, oldalról és a kimenetek felől Szemből, oldalról és a kimenetek felől
Szemből, oldalról és a kimenetek felől [+]

Csatlakozók, azaz kimenetek terén a felhozatal ugyanaz, ami az előző oldalon az ASUS kártyáján. Egy dual-link DVI-D aljzat, emellett egy HDMI 2.0b, egy darab DisplayPort áll rendelkezésünkre, és az 1.4-es DisplayPort VESA hitelesítése kapcsán is csak ugyanazt tudnánk elmondani: nincs meg hivatalosan, de nem hivatalosan megfelel neki a rendszer, így a tesztje gyakorlatilag csak formalitás lesz.

A hűtés és a nyomtatott áramkör A hűtés és a nyomtatott áramkör
A hűtés és a nyomtatott áramkör [+]

Hűtését egy, a GPU felett keresztben futó nikkelezett réz hővezető csővel szerelték fel, hogy mindkét végükkel leadhassák a termelt hőt. A hőcső a grafikus maggal közvetlenül érintkezik, eldolgozottsága korrekt, hézag nélküli. A hűtőborda egy darabból álló, hosszanti lamellázattal rendelkező példány, tetején a két darab ventilátorral. Itt a négy memóriachipből kettőt gap-pad közbeiktatásával hűt a fő egység, a másik kettő azonban itt is csak a légáramlat és a nyomtatott áramkör hűtésére támaszkodhat. Az SLI-csatlakozót nélkülöző nyomtatott áramköri lap ezúttal is fekete és szintén letisztult, az alkatrészek többsége pedig meglepő módon korábbi tesztjeinkből szintén ismerős.

A Samsung GDDR5 chipek és a VRM komponensei A Samsung GDDR5 chipek és a VRM komponensei A Samsung GDDR5 chipek és a VRM komponensei
A Samsung GDDR5 chipek és a VRM komponensei [+]

Ezen a kártyán is Samsung K4G80325FB-HC28 GDDR5 típusú, chipenként 1 GB kapacitású videomemóriát találtunk, de az 1,5 V-on 7000 MHz effektív órajelre képes chipeket itt a gyári tuning keretében kissé nagyobb frekvencián, 7100 MHz-en hajtják. A kártya első harmadán elhelyezkedő tápellátást itt másik megoldás, egy 3+1 fázisú UPI Semiconductor uP9509P típusjelzésű PWM vezérlő szolgáltatja, a megszokott SFC induktivitássokkal párosítva. Ezeket a GPU-nál a DRMOS-hoz hasonló integrált végfokozatok hajtják meg, jelzésük M3816N, míg a RAM tápellátási fázisait M3106M és M3116M típusú, diszkrét MOSFET-ek kapcsolgatják, egy low-side és egy high-side összeállításban.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés