Hirdetés

Egyedi GTX 1060, RX 480 és RX 470 egymás elleni harca, tuninggal

Több gyártó kártyáját is megnéztük, milyen felépítésű és mit teljesít tuningban.

Hirdetés

Asus ROG Strix Radeon RX 470 4 GB


[+]

Az Asus ROG Strix Radeon RX 470 4 GB szintén egy gyárilag túlhajtott példány. A VRAM itt is az alapértéken, effektív 6,6 GHz-en ketyeg, míg a GPU 65 MHz-es emelésével 1270 MHz-re nőtt a magórajel. Ez a videokártya is a Republic of Gamers széria tagja, a ROG és a Strix jelzést egyaránt megtalálhatjuk rajta. A kínálatban csak ez a ROG STRIX-RX470-O4G-GAMING modell érhető jelenleg el egy azonos felépítésű, de alapórajeles változat mellett. Az AMD az RX 470-ből nem készít referenciát, csak ajánlást fogalmaz meg, az korábbi tesztünkben is két egyedi modell szerepelt..

Az Asus ROG Strix Radeon RX 470 Aura RGB világítása
Az Asus ROG Strix Radeon RX 470 Aura RGB világítása [+]

A szintén két kártyahelyet elfoglaló videokártya rövidebb nagyobb testvéréhez képest, két milliméterrel hosszabb csak 24 centiméternél. A harmadik generációs DirectCU hűtés itt is a teljes kártyát befedi, sőt felfelé azon némileg túl is nyúlik. Itt csak két darab nikkelezett réz hővezető csővel gazdálkodtak a mérnökök, valamint a hűtőborda is egy egységgé állt össze, tetején kettő darab ventilátorral. A hőcsövek közül mindkettő közvetlenül érintkezik a GPU-val, de az őket rögzítő talp is kiveszi a grafikus mag hűtéséből a részét. Az "Aura" fantázianevű RGB LED világítás ugyanazokat az extrákat tudja, mint az RX 480-on, de a két légkavaró közti részen elhelyezett ROG szem logóra korlátozódik. Ezúttal nem kaptunk hátlapi lemezt sem.

Szemből, oldalról és a kimenetek felől Szemből, oldalról és a kimenetek felől
Szemből, oldalról és a kimenetek felől Szemből, oldalról és a kimenetek felől Szemből, oldalról és a kimenetek felől Szemből, oldalról és a kimenetek felől
Szemből, oldalról és a kimenetek felől [+]

Kimenetek tekintetében az Asus itt sem követi a referenciát – ami tulajdonképpen ilyen formában nincs is –, ugyanis a DVI-D kimenet már duplázva szerepel, a régebbi kijelzők tulajdonosainak nagy örömére (analóg átalakításra közvetlenül persze már itt sincs mód), emellett egy HDMI 2.0b és egy DisplayPort 1.4 található. Így a gyártó finoman utalt is arra, hogy virtuális valósághoz az erősebb, nagyobb modellt szánják. A ventilátorok a mai trendeknek megfelelően üresjáratban leállnak, csak a terhelés során emelkedő hőmérséklet hatására kapcsolja be azokat a vezérlés.

A hűtés és a nyomtatott áramkör A hűtés és a nyomtatott áramkör
A hűtés és a nyomtatott áramkör [+]

A NYÁK egy kissé sűrűbben lakott, mint az RX 480 esetén, hiszen itt kisebb területen kell egy majdnem ugyanolyan GPU-t, kb. ugyanannyi komponenssel kiszolgálni. A VRM ezúttal az ellenkező oldalon, a kártya elülső negyedénél helyezkedik el, amit külön bordázattal, hővezető padok közbeiktatásával a ventilátorok keltette légáram hűt. A tápellátó rész a kisebb Polarissal, az Asus ROG Strix Radeon RX 460-nal mutat hasonlóságot. A hátsó részen már csak egy 6 tűs PCIe tápcsatlakozót helyeztek el, ami a kártya maximális áramfelvételét (elméleti) 150 wattra korlátozza. A már ismerősnek számító, hagyományos 4 tűs ventilátor-tápcsatlakozó az áramköri lap legvégén kapott helyet, ezúttal csak egy darab (ahogyan az RX 460-on is). Erre további, a DirectCU hűtéstől független, hagyományos, PWM fordulatszám-szabályozású légkavarót lehet kötni, ami a GPU hőmérséklete alapján fog dolgozni itt is.

A GDDR5 típusú videomemória ezúttal SK Hynix gyártmány, H5GC4H24AJR-R0C a típusjele. A lapkák négy gigabitesek, azaz chipenként 0,5 GB kapacitású modellről van szó, melynek gyári üzemfeszültsége 1,5 V, és 6000 MHz effektív órajelre hitelesítették. Magunk is tágra nyitott szemekkel csodálkoztunk, amikor észrevettük, hogy az Asus esetünkben ennél 10%-kal, azaz 600 MHz-cel magasabb sebességet lőtt be, ráadásul a memóriachipek hűtéséről csak a légáramlat gondoskodik, egyéb hőelvezető elemet nem kaptak – persze amennyiben a szellőzés megfelelő, ez önmagában nem gond.

A VRAM és a tápellátás komponensei A VRAM és a tápellátás komponensei A VRAM és a tápellátás komponensei
A VRAM és a tápellátás komponensei [+]

Az ezúttal is Super Alloy Power II komponensekből összerakott, 4+2 fázisú tápellátó áramkör vezérléséről egy saját megoldású, ASP1106GDQM jelölésű Digi+ PWM chip gondoskodik. A fázisokat mind a GPU, mind a VRAM VRM-je esetén az UbiQ Semiconductor M3056M és M3054M típusú, diszkrét MOSFET-ek kapcsolgatják, két low-side és egy high-side összeállításban. Az elrendezés az RX 460-on látottól némileg ugyan eltér, de elektromosan nagyon hasonló.


[+]

A kártya üzeme során problémákba most sem ütköztünk, és a hűtés hangerejével szintén elégedettek voltunk, a GPU hőtermelésével még ez a kisebb bordázat, tuningolva is megbirkózott. Örömmel láttuk, hogy hűtés terén csak a felesleges dolgokat szabdalták meg a mérnökök, és a hőcsövek GPU-val érintkező felülete is alapos eldolgozást kapott. A tápellátás ugyan elegendő, de jó néven vettük volna, ha az RX 460-énál egy kicsit erősebb. Az alulspecifikált video-RAM nagyon meglepett minket is. A gyári tuninggal megáldott Asus ROG Strix Radeon RX 470 4 GB-os videokártyát a teszt írásakor nagyjából 76 000 forintért láttuk az itthoni kiskereskedésekben.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés