Mit tud a GeForce GTX 1050 Ti notebookban?

Egy félkész, ám érdekes Asus laptopban vizsgáltuk a grafikus alrendszert, ami nagyon sikeres lehet a hazai piacon.

Kicsi Pascal és lakása

Nem várt átrendeződést hozott a játékra is alkalmas notebookok világában az NVIDIA legutóbbi, GeForce GTX 1000 modellsorozata. A Pascal architektúrával sikerült olyan teljesítmény/fogyasztás mutatót elérni, aminek köszönhetően az asztali gépekbe szánt, korábban komoly, bőven 100 watt fölötti fogyasztást produkáló grafikus alrendszereket is be lehet tenni notebookokba. A felső kategóriás GTX 1070-et és GTX 1080-at nemrégiben teszteltük, és tényleg indokoltnak tűnik az a húzás, hogy a mobil változatok nevéből kivették az M megkülönböztető jelet. Ugyanis az asztali és mobil alternatíva teljesítménye között mindössze 10% körüli eltérés van, míg korábban a csúcs GeForce GTX 980M-et egy tuningolt, asztali középkategóriással is – mint amilyen a GTX 960 – utol lehetett érni.

Ennek a komoly ugrásnak pedig az lett az eredménye a notebookok világában, hogy az aktuális széria középkategóriása, a GTX 1060 nagyjából olyan gyors, mint a korábbi király GTX 980M, a GTX 1080 pedig rádupláz elődjére. Sajnos soha sem tökéletes a helyzet, ugyanis az új grafikus alrendszerrel felszerelt gépek nem csak sebességben, hanem egyelőre úgy tűnik, árban is szintet léptek, ez pedig nagyon érzékenyen érinti a magyar piacot, hiszen nálunk még az olyan luxustermékeknél, mint a gamer notebookok is számít minden fillér.

Felmerül a kérdés, hogy melyik az az új GeForce, ami már elég jó teljesítményt nyújt a modern játékokban, de a vele szerelt notebookok ára még emészthető. Reszünk főszereplője, a GeForce GTX 1050 Ti esélyes erre a szerepre, de a hazai piacon még várni kell rá pár hetet. Hogy minél korábban fény derüljön tudására, egy olyan Asus notebookban próbáltuk ki, ami egyszer majd a GL553VE nevet fogja viselni. Hozzánk is ritkán jutnak el ennyire korai stádiumban lévő gépek, érdekes ilyen, nagyjából 90%-ban kész modellt látni.

A 15,6 hüvelykes laptopnak fémburkolatos a fedele, amibe két élet sajtoltak, közepét pedig Asus logó díszíti. A végleges változatnak viszont ROG emblémája lesz, a GL502-höz vagy a már megjelent, előző generációs hardverrel szerelt GL553-as modellekhez hasonlóan narancssárga színben, világító betétekkel keretezve. Belül a szálcsiszolt fémnek látszó, de valójában műanyag burkolatról még hiányoznak a Strix látványelemek, a kijelző alatti Asus feliratot pedig több mint valószínű, hogy Republic of Gamersre cserélik majd a végleges modellnél. A mi gépünk billentyűzete csak vörösen világított, ezt a későbbiekben RGB-s fényjáték váltja majd.

A lényeges részletek viszont már véglegesek voltak a tesztgépben, valószínűleg 30 mm-es vastagság sem fog sokat változni. A csatlakozók – köztük egy Thunderbolt 3.0-t támogató USB Type-C – kiosztása, az optikai meghajtó helye és az oldalra telepített, vaskos hűtőrács adott, ahogyan a hetedik generációs, négymagos Core i processzorokra, illetve DDR4 memóriára alapozó hardver is. Ehhez egyelőre – és valószínűleg a végleges változatnál is – a teljes fenéklemez eltávolításával lehet hozzáférni. Jó hír, hogy a 2,5 hüvelykes merevlemezhelyen túl van M.2 SSD foglalat is, sőt a mi tesztpéldányunkban az optikai meghajtó helyén is egy SSD (2,5 hüvelykes) lapult. A hűtés lehetne komolyabb is, akárcsak a 48 wattórás akkumulátor, ami a gép hátsóját tölti ki, és csak a fenéklemez leszedése után cserélhető.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Előzmények

Hirdetés