Végre letesztelhettük a 3 GB-os NVIDIA GeForce GTX 1060 videokártyát

A GP106 csak kis csonkítást kapott, de látható, hogy hol fogy el a VRAM.

Asus GeForce GTX 1060 3 GB Dual

Meglepő lehet első látásra, hogy miért van teszt a GeForce GTX 1060 videokártyáról, amikor már teszteltük, azonban ezúttal a 3 GB-os változatára fókuszáltunk. A Pascal architektúra tudását korábbi anyagainkban részletesen kiveséztük, továbbá apróbb eltérésekkel a most tárgyalt 3 GB-os GeForce GTX 1060-ra is igazak az ott elmondottak, ezeket most nem ismételnénk meg.

Hirdetés

Az olvasói visszajelzések alapján is hatalmas igény mutatkozott e modell tesztelésére, így végre elmondhatjuk, hogy a Pascal architektúrás NVIDIA kártyák mindegyike megfordult nálunk. Úgy tűnik, a most tesztelt változat meglehetősen sietős kiadását egy kettős kényszer hívta életre. Egyike ezeknek piaci: meglehetősen jól sikerült az AMD Radeon RX 470, valamint jó vételnek is számít, és ezzel mindenképp versenyre kívánt kelni a zöld gyártó ár/érték arányban, amire jó lehetőségnek bizonyult az olcsóbb és kevesebb VRAM alkalmazása. A másik ok prózaibb, pusztán gyártástechnológiai eredetű: a csonkolt chipek is olcsóbbak a fullosakhoz képest. Arra, hogy a kevesebb számolóegység mellett mekkora hátrányt jelent a felezett memória, magunk is meglehetősen kíváncsiak voltunk.

Nem először találkoztunk a számítástechnika területén gyakori jelenséggel, hogy egy nagyobb tudású termékből úgy készül egy kisebb tudású, hogy elhagynak egyes plusz szolgáltatást nyújtó részegységeket. Így a tervezési költségek is alacsonyabbak, valamint a gyártósorokat is kevesebb variációra kell felkészíteni, ami a rendkívül feszített tempó miatt mindenképpen előnyös, főleg ha az egyre rövidebb életciklusokat is figyelembe vesszük. A chipgyártás területén is régóta bevett szokás ez; a több milliárd tranzisztort tartalmazó szilíciummorzsák mindinkább feszegetik a fizika határait, nem minden darab sikerül tökéletesen. A chipek moduláris felépítésének köszönhetően a tesztelés során talált hibás részegységeket a legtöbb esetben elég csak letiltani, és egy olcsóbb, kisebb tudású termékbe így még beépíthető marad az adott lapka. Ezzel a recepttel készült a 3 GB-os NVIDIA GeForce GTX 1060 is.

A csonkolt GP106 blokkdiagramja
A csonkolt GP106 blokkdiagramja [+]

A TSMC 16 nm-es FF+, azaz FinFET node-ján készülő GP106-os grafikus maggal ugyanez a helyzet. Magában a lapkában 200 mm²-es területen 4,4 milliárd tranzisztor található, de az eredetileg 10 darab streaming multiprocesszor egyikét letiltották a hozzá tartozó textúrázó blokkokkal együtt, így adódik a 9 darab aktív SMP-vel az 1152 CUDA mag, és a hozzájuk tartozó 72 textúrázócsatorna. A ROP blokkokhoz nem nyúltak, így itt is 48 blending egységet használ a GPU, továbbá maradt az 1536 kB-os L2 cache, valamint a magméret és a tranzisztorszám sem változott, hiszen az inaktív részegységek a chipben ugyanúgy benne vannak. A teljes értékű GP106-tól a számozás különbözteti meg, ami a 3 GB-os GTX 1060-nál GP106-300-A1, míg a teljes chip esetében GP106-400-A1.

A 3 GB-os GTX 1060 GP106-ja
A 3 GB-os GTX 1060 GP106-ja [+]

A változatosság kedvéért ez alkalommal egy olyan – az Asus műhelyéből származó – videokártyát mutatunk be testközelből, ami még nem szerepelt részletesebben hasábjainkon; ez a fekete-fehér színvilágú, nevéhez hűen kétventilátoros hűtéssel rendelkező Asus GeForce GTX 1060 3 GB Dual. A letisztult megjelenéshez pozitív adalékként járul, hogy a szóban forgó VGA nem világít sehol, ez manapság szinte egyet jelent azzal, hogy egy kellemes, konszolidált árral rendelkező példányt üdvözölhetünk. A kártya a referencia órajeleken üzemel.

Az ASUS GeForce GTX 1060 3 GB Dual
Az Asus GeForce GTX 1060 3 GB Dual [+]

Kimenetek tekintetében az Asus továbbra sem követi a referenciát, a DVI-D kimenet mellett két-két HDMI 2.0b és DisplayPort 1.4 található az NVIDIA 1-3 darabos felosztása helyett, így a gyártó biztosítja a virtuálisvalóság-eszközök könnyebb, párban történő csatlakoztatását. A ventilátorok üresjáratban, kissé meglepő módon nem állnak le, erről még a későbbiekben ejtünk szót. A kártya végén egy 6 tűs PCI Express tápcsatlakozó biztosítja az áramellátást.

Az Asus GeForce GTX 1060 3 GB Dual csupaszon – kattintással galéria nyílik
Az Asus GeForce GTX 1060 3 GB Dual csupaszon – kattintással galéria nyílik [+]

A közepes termetű, két kártyahelyet elfoglaló, 24,2 centiméter hosszú kártya hűtéséről egy nyitott alumíniumbordázat gondoskodik, amit a mérnökök megtámogatták két darab nikkelezett réz hővezető csővel, melyek a GPU-val közvetlenül érintkeznek. Közöttük ezúttal is egy kicsit nagyobb hézag található, mint amit szívesen látnánk: a GPU egy kis területének ugyanis a fémhez képest gyengébb hővezető képességű, vastag pasztarétegnek kell átadnia a termelt meleget, ami egyenetlen felületi hőelosztást is eredményezhet.

A videomemória és a tápellátás A videomemória és a tápellátás
A videomemória és a tápellátás [+]

A GDDR5 típusú videomemória ezúttal Samsung gyártmány, K4G41325FE-HC25 típusjelű. A lapkák négy gigabitesek, azaz chipenként 0,5 GB kapacitású modellekről van szó, melyek gyári üzemfeszültsége 1,5 V, és 7000 MHz effektív órajelre hitelesítették őket – most is 1000 MHz-cel kevesebbre, mint amennyin a szóban forgó videokártyán is ketyegnek, de nem lepődtünk meg, hasonló jelenséggel nem először találkoztunk. A tápellátásért nem a referencia GTX 1060-on is elhelyezett, hanem a GTX 1070-eseken is látott uP9511p felel, ami a 6 GB-os ASUS GTX 1060 Strix-en is visszaköszönt. A fázisokat az UbiQ Semiconductor M3056M és M3054M típusú, diszkrét MOSFET-jei kapcsolgatják, ezekkel a szintén Asus-gyártmány Strix Radeon RX 470 4 GB esetében találkoztunk már. Hűtésüket egy fekete alumíniumborda segíti, az elvben lehetséges hat fázisból viszont csak négyet használtak ki a mérnökök, ahogy erről az üresen maradt helyek tanúskodnak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés