Hirdetés

Játékos egerek megatesztje – második rész

Próba – ergonómia

Először azt vizsgáltuk, mennyire állnak kézre az egyes egerek. Fontos hangsúlyozni, hogy tesztünk ezen része nagyon szubjektív, hiszen saját kézformánk és fogási stílusunk alapján mondunk véleményt. Könnyen lehet, hogy másnak éppen ellentétes tapasztalatai vannak egyes modellekkel, pont az jön be nekik, ami nekünk nem. Szóval tesztünk következő fejezetét – és minden egérteszt fogással kapcsolatos részét – tessék fenntartásokkal kezelni! A megfelelő egér kiválasztásában fontos a sajátkezű – lehetőleg pár percnél hosszabb – próba!

Hirdetés

Múltkor a Logitech G9x kapcsán említettük, hogy majd mutatunk kimondottan ujjas/karmos fogáshoz való egereket. A Razer Abyssus, a Roccat Kova kimondottan ilyenek, és a SteelSeries Kinzu, illetve a Razer Lachesis is ilyen pózhoz igazodik. Használhatóak tenyeres fogásban is, de úgy kevesek számára lesznek kényelmesek, illetve vannak náuk jobban tenyérre álló alternatívák. Például a Razer DeathAdder vagy a SteelSeries Ikari. Őket kimondottan tenyeres fogáshoz alakították ki, szóval ujjal elég kényelmetlen terelgetni őket. Végezetül pedig vannak az olyan univerzális modellek, mint a Razer Imperator, esetleg a Roccat Kone. Előbbinél az állítható oldalsó gombok további bővítik a beállíthatóságot.


Ujjas és tenyeres fogású egér egymás mellett

Úgy gondoljuk, a Razer nagyon jól eltalálta az Imperator formáját. Sok univerzális egér igazából egyik fajta fogásra sem annyira jó. Ezen a modellen viszont ujjakkal irányítva és tenyérrel tologatva is szinte azonnal otthon éreztük magunkat. Gyűrűsujjunk szépen elfért a jobb gomb szélén, kis- és hüvelykujjunk pedig a két oldalát támasztotta nagyjából az érzékelő magasságában.

A Razer egereinél kicsit tartottunk a fényes, ezért hamar síkossá váló, oldalsó anyagtól. A tenyeresen fogható modelleknél éreztünk is némi csúszkálást a hüvelykujj és kisujj környékén, de ez a jelenség nem volt zavaró, hamar megszoktuk. A Razer Lachesis formájával viszont többszöri próbálkozás után sem sikerült megbarátkozni. Egyáltalán nem állt kézre, ráadásul a felső csúszásgátlós és az oldalsó fényes felület határán éles és zavaró átmenet alakult ki. A széles fejjel sem tudtunk mit kezdeni, nem találtuk rajta a helyünket.

A DeathAddert viszont hamar megkedveltük, jó kis "tenyérbe mászó" egérnek bizonyult. Aki szereti a kisujjat is támasztó formát, annak biztosan bejön majd az Ikari, még annak ellenére is, hogy az optimálisnál talán egy leheletnyivel laposabb. Szintén jól tenyérre áll a Kone, bár mi nem tudtunk rajta hová tenni a gyűrűsujjunkkal.

A három kicsi, ujjas/karmos egér, az Abyssus, Kova és Kinzu közül a legelső jött be. Nem igazán stílusunk ez a fogás, talán éppen emiatt a könnyű és magas elejű Abyssust szerettük meg legjobban. A Kova olyan volt, mint egy kis sportkocsi. Akcióban nagyon fürge, nagyon precíz, nagyon ügyes eszköznek bizonyult, viszont hosszabb távon fárasztónak találtuk. Hétköznapi, több órás, folyamatos használatban már nem tűnt olyan praktikusnak. Számunkra a Kinzu akkor lett volna jó, ha egy picivel nagyobb. Az alábbi képen látszik, hogy formájának ihletője, a régi jó WheelMouse Optical 1.1a valamivel nagyobb nála


SteelSeries Kinzu és Microsoft WheelMouse Optical 1.1a

Gombok tekintetében csak jót mondhatunk a Razerekről. Még a számunkra egyébként kényelmetlen Lachesisen is azonnal megtaláltuk az optimális pozíciót, amihez optimális nyomási erő és reakció tartozott már az olcsó Abyssuson is. Szintén rendben találtuk a Roccatek fő gombjait, a SteelSeries termékein viszont nem a mi ízlésünk szerint jártak. Persze másnak lehet, hogy éppen az Ikari picivel hosszabb nyomásútja és leheletnyivel kisebb nyomásereje, vagy a Kinzu keményebb gombjai jönnek majd be.

Görgetőben is jónak találtuk a Razereket. Korrekten elkülönültek náluk az egyes fokozatok, egyszer sem váltottunk túl. A többiek közül csak a Roccat Kova közelítette meg az ő szintjüket. A Kone oldalra dőlő és a SteelSeriesek kerekénél szerintünk nem különültek el kellő mértékben az egyes lépések. Velük – különösen eleinte – gyakran előfordult, hogy nem az a fegyver került a kezünkbe, amelyet szerettünk volna. Végezetül ismét hangsúlyozzuk, szubjektív véleményünket közötlük az egerek formájával kapcsolatban. Vásárlás előtt tessék kipróbálni a kiszemelt modelleket!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés