Hirdetés

Játékos egerek megatesztje – első rész

Logitech MX518 - a nagy öreg

Múltkoriban kipróbáltunk néhány játékosoknak szánt egeret olyan gyártóktól, melyeket még a témában jártas olvasótábor sem feltétlenül ismert. Ma – sokak kérésére – belekezdünk a legnevesebb márkák játékos egereinek tesztelésébe. Némi válogatás után tizenöttagú mezőny jött össze, mely elég jól lefedi a hazai kínálatot, de azért közel sem teljesen. Mindenesetre a meghatározó modellek szerepelnek benne, amelyek pedig nem, azokat már korábban kipróbáltuk, vagy esetleg később nézzük meg. Ma, az első részen három Logitech, két Microsoft és két Gigabyte egeret vesézünk ki – nem szó szerint! Legközelebb pedig jönnek a Razerek, Roccatek és SteelSeriesek.

A legrégebbi, kimondottan játékos egerek a Logitech MX szériájában születtek. Valamikor 2003 környékén a szimmetrikus MX300-zal, a jobb kézhez szabott MX500-zal és a vezeték nélküli MX700-zal indult, a kicsúcsosodását és egyben végét pedig a 2005-ös CeBIT-en bemutatott MX518 jelentette. A legutolsó modell népszerűsége máig töretlen, ezért a Logitech még nem vette le termékpalettájáról, pedig azóta már potenciális felváltója, a G5 is nyugdíjba vonult.

A nagy öreg MX518 az MX500-hoz és MX510-hez hasonlóan jobb kézhez van igazítva. Ennél a triónál vezette be a Logitech a máig kedvelt – és sokszor lemásolt – kifelé dőlő formát, ami kényelmes támaszt ad a tenyérnek huzamos használat alatt is. Különös ismertetőjegye hátának foltos festése, és az elsők között alakították ki ebből a részből a fő gombokat. További hat kiegészítő gombja van. Az oldalra nem dőlő, természetesen gombként is funkcionáló görgő alatt és fölött a felbontás állítói, még feljebb egy alkalmazásváltó sorakozik. További két gombot kezelhetünk hüvelykujjunkkal.

Tapintásra egészen kellemes, bár érezni rajta, hogy nem a legutolsó divat szerint készült. Felső része kissé fényes, izzadósabb tenyér alatt síkossá válhat. Többi része kellemesebb fogású, de nem találni rajta gumibetéteket vagy olyan csúszásgátló felületet, mint modernebb társain. A hüvelykujj és a kisujj felőli részén is markáns él húzódik. Ez a felhasználók többségének kényelmes lesz, de a cikk szerzőjét éppen eme forma tántorította el az MX518-tól. Fő gombjai nagyon precízen, holtjáték nélkül járnak, és az a tapasztalat, hogy hosszú évekig bírják. A görgő oldalra nem dönthető, de ez játékos berkekben nem olyan nagy hiányosság.

Alul, egy kicsivel az egér középvonala előtt, nagyjából a hosszanti tengelyén helyezkedik el az optikai érzékelő. Maximális felbontása 1800 dpi, ami legfeljebb öt lépcsőben csökkenthető. Aki ismeri az MX518-at, annak feltűnhet, hogy tesztpéldányunknak elöl és hátul egy-egy méretes, nem pedig két-két kicsi csúszótalpa van. Ez az elrendezés az újabb sorozatokra jellemző. Továbbra is megmaradt a hüvelykujj alatti kisebb talp.

Hajdanán sok gondot okozott a felhasználóknak a Logitech vezérlőszoftvere. Falta a memóriát, és nem mindig csinálta azt, amit elvártak tőle. Ezért sokan inkább nem is használták. Mára – szerintünk – javult a helyzet. A vezérlő első fülén a gombok funkcióját adhatjuk meg. Mivel régebbi modellről van szó, nincs makrózási lehetőség, és a beállítások sem maradnak meg, ha az egeret másik gépre kötjük. A következő fülön a görgő és kurzor mozgását módosíthatjuk, a harmadikon pedig játékspecifikus beállításokat találunk, és azt is megadhatjuk, hogy a meghajtó vagy az operációs rendszer mozgási beállításait használjuk.

Továbbá innen indítható el a gamer beállító. Grafikájában teljesen elkülönül a többi fültől, amolyan "gémeres". Itt a legfontosabb a felbontás beállítása, akár öt fokozatot is megadhatunk tengelyenként különböző dpi értékekkel, ahol 400 dpi a minimum és 1800 a maximum.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés