Hirdetés

Játékos egerek megatesztje – második rész

Hirdetés

Razer Abyssus - a kicsike

Néhány héttel ezelőtt jelent meg játékos egerekkel foglalkozó tesztünk első része. Akkor három Logitech, az MX518, a G500 és a G9x állt toronymagasan az élre két Microsoft és két Gigabyte modell ellenében. Most viszont újra kemény kihívókkal kell megküzdeniük. A Razer már a kezdetek óta jelen van a játékos egerek iparágában, a SteelSeries neve is jól cseng, a Roccat pedig az utóbbi időben szerzett magának hírnevet. Mostani tesztünk egereit a Bluechip webáruház jóvoltából tudtuk kipróbálni.

A tavalyi karácsonyi szezonban jelentkezett a Razer olcsó (legalábbis Razer viszonylatban) egerével, az Abyssusszal. Ezt a 10 000 forintos apróságot nagyon hatékony recept alapján csinálták. Elhagytak róla minden fölösleges sallangot, a lényeges részeken viszont nem engedtek a márkára jellemző minőségből. Így szültetett egy aránylag kicsi, könnyű, szimmetrikus formájú, kétgombos-görgetős egér.

Felső része a szokásos, selymes tapintású, csúszásgátló bevonatot kapta, ami évek óta jól teljesít a márka komolyabb egerein. Alsó részén is hagyományos, fényes anyaggal találkozunk, ami szerintünk nem feltétlenül előnyös. Látva az Abyssus magasra húzott fő gombjait, hozzájuk képes alig emelkedő hátát és kis méretét, egyértelmű, hogy ujjas/karmos fogásra (claw grip - értelmezése az előző cikkben) tervezték. Ehhez a stílushoz igazodik nagyon kicsi, csupán 70 grammos tömege, ami sokak számára elsőre furcsa lehet. Hiszen az átlagos egerek 100-120 grammot nyomnak. Költségkímélő húzásnak tűnhet a súlyozás elhagyása, de az a helyzet, hogy a Razernél valahogy nem hisznek ennek szükségességében. Nem is tudunk olyan egérről palettájukon, amelybe nehezékeket lehetne tenni. Könnyűsége mellett kicsit nyersen járó görgetője is némi olcsóság érzetét kelti. Végülis a Razer mércéjével mérve tényleg olcsó az Abyssus. Nem maradhatott le róla a kéken világító, összefonódott kígyókat ábrázoló embléma. Kár, hogy fénye nem kapcsolható ki, és még akkor is világít, ha a számítógépet készenléti állapotba tesszük.

Az Abyssus jóságára viszont garancia lehet a 3.5G infrás érzékelő, melynek felbontása 3500 dpi. Természetesen az egér közepére helyezték el. Ugyanezt a szemet találjuk a drágább DeathAdder legújabb verziójában, mellyel mindjárt közelebbről is megismerkedünk. Szerintünk nagyon jó trükkel oldotta meg a Razer, hogy az Abyssushoz egyáltalán ne kelljen meghajtót telepíteni. Alján egy csúszkával állítható az USB lekérdezési frekvenciája 125 vagy 1000 Hz-re, egy másikkal pedig az optika felbontása 450, 1800 vagy 3500 dpi-re. Egy 800-1000 dpi közti lépést még szívesen láttunk volna.

Azért némi kis szoftver jár az Abyssushoz, mely az egér fizikai paramétereihez hasonlít. Nincs benne semmi extra, csak az olyan legszükségesebb dolgok, mint a mozgás sebességének és gyorsításának, illetve a görgetőnek és a gombok funkciójának beállítása. Bár csak két gombja van, csinálhatunk makrót.


A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés