Hirdetés

Játékos egerek megatesztje – második rész

Hirdetés

Roccat Kone - a villantós

A Roccat nagyágyúja a Kone fantázianevet kapta. Ez egy igazi látványegér, megrakva olyan funkciókkal, amelyek jól mutatnak, hangzatosak, de valamiért a Razer és a SteelSeries repertoárjából hiányoznak. Lehet, hogy azért, mert a pontos és gyors működtetéshez nem sok közük van? A Kone vizuális orgiával indít. Persze csak azután, hogy feltelepítettük a meghajtóját, mert addig mozdulni sem hajlandó (tehát LAN-on a gyors üzembe helyezést el lehet felejteni). Működés közben mindkét oldalán elöl és hátul külön árnyalattal világíthat, és fénylik a hátsó részére telepített Roccat embléma is. Aki nem tart erre igényt, minden fényforrást külön kikapcsolhat.

Forma és fogás tekintetében a Kone a Razer Imperatorhoz hasonlít. A szimmetrikustól csak egy kicsit tér el, de mégis csak jobb kézre áll. Viszonylag magas a háta, de magasan van az eleje, oldalai pedig szűkülnek, szóval nem csak tenyeres, hanem ujjas/karmos fogással is használható. Utóbbihoz lehetne egy picivel rövidebb. Gombból a két fő és görgető alattin kívül kettő került a Kone hüvelykujjas részére, kettő a görgető mögé, egy pedig elé, aránylag nehezen elérhető helyre. A két fő billentyű korrekten, kis erőkifejtéssel járt. Mai tesztünkben egyedüliként kapott a Kone oldalra is dönthető görgetőt. Játékban ez a funkció nem túl fontos, hétköznapi használatban viszont jól jöhet. Kár, hogy a racsnis kerék fokozatai alig érezhetőek.

Több érdekességet találtunk a Roccat Kone alján. Először is itt van a 3200 dpi-s lézeres szem, amit ezúttal is középre helyeztek. Az alatta látható emblémás korong a súlyozási rendszer. Itt nem több kis nehezéket pakolgatunk egy kazettába, hanem négy különböző súlyú – 5, 10, 15 és 20 grammos – korongot szerelhetünk be, illetve nehezék nélkül is működik az egér. Kár, hogy most is az a helyzet, mint a többi súlyozós modellnél. Már üresen is 120 grammot nyom a Kone, tehát a nehezebb példányok közé tartozik. Szokatlan elem az egér elején található kicsi érzékelő. Ez parancsra az egérpad felületét vizsgálja meg, és hozzáhangolja a lézert.

Mint írtuk, meghajtó nélkül nem is mozdul a Kone. Szoftverét telepítve viszont a beállítási lehetőségek hatalmas tárházához jutunk. A menü első fülén sorakoznak az alapvető funkciók. Találunk itt kurzorsebesség-állítást, érzékelőfelbontást, görgetési sebességet és a gombok kiosztását. Az alsó rész nem változik a fülekkel, ide került az ötféle beállítási profil. A második lapot teljes mértékben a világításnak szentelték, van itt fény és villogási beállítás, de nekünk legjobban a kikapcsolás jött be.

A harmadik oldal rejti a felületfigyelő funkciót. Ez egy pár másodperces kalibráló folyamat, mely közben nem szabad megmozdítani az egeret. Később kiderül majd, mennyire hatékony. Mellette további érzékenységi és mozgási paramétereket találunk még, és ide került az USB lekérdezési frekvenciája. A legtöbb játékos egérrel ellentétben a Kone alapból nem 500, hanem 1000 Hz-t állított be. Kaptunk korrekt makrórögzítőt is, mely a lenyomások és felengedések mellett a késleltetéseket is feljegyzi. Kétféle nézete van: a klasszikus mellett egy időtengely-alapú, fejlettebb változatot is kaptunk, bár nekünk nem igazán akart működni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés